Eerstegraads docent Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Eerstegraads docent worden: Opleidingen tot Eerstegraads docent

Wil je Eerstegraads docent worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Eerstegraads docent, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Eerstegraads docent.

Hoe word je een Eerstegraads docent? 

Als je een master in de juiste richting (Natuurkunde, Duits, Aardrijkskunde…) hebt afgerond kun je in één jaar voor de klas staan door de universitaire lerarenopleiding (master) te volgen. Een andere mogelijkheid is de eerstegraads lerarenopleiding van een hbo-instelling. Maar daarvoor is een tweedegraads bevoegdheid (een opleiding van vier jaar) vereist.

De 5 best beoordeelde opleidingen Eerstegraads docent

bijgewerkt op 23-11-2021

Motiverend communiceren in de klas: de rollen van de leraar en de BegripsCode
Martie Slooter geniet autoriteit in het onderwijs vanwege haar bestseller De Vijf Rollen van de Leraar. Samen met  Martie ontwikkelde de BegripsAcademie De BegripsCode voor Vierstemmig Voortgezet Onderwijs. Dit inspirerende programma …
Motiverend communiceren in de klas: de rollen van de leraar en de BegripsCode
Verkorte Opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas Je hebt een
Verkorte Opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)
Docentenopleiding Brand & Ontruiming
Docentenopleiding Brand & Ontruiming Pak je rol als Preventiemedewerker. Leer in 3 dagen over (wettelijke) taken en verantwoordelijkheden, de structuur van een veiligheidsorganisatie, stakeholdermanagement en het schrijven van een RI&E.
Docentenopleiding Brand & Ontruiming
Online cursus Actualiteiten EU-burgerschap*, Straf (Proces)recht
Het EU-migratierecht is voortdurend in beweging. Actuele ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en hierdoor krijgt het EU-migratierecht steeds meer betekenis voor de rechtspositie van burgers en hun familieleden …
Online cursus Actualiteiten EU-burgerschap*, Straf (Proces)recht
Leraar Lichamelijke Opvoeding Deeltijd (ALO) Bachelor
Na de ALO deeltijd aan de HAN heb je iets waardevols geleerd: je weet hoe je jong en oud enthousiast maakt voor sport en bewegen. Met deze deeltijd sportopleiding haal …
Leraar Lichamelijke Opvoeding Deeltijd (ALO) Bachelor

Is het verstandig om Eerstegraads docent te worden?

Voordat je aan een opleiding Eerstegraads docent begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Eerstegraads docent worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Eerstegraads docent?

Voor eerstegraads docenten is het arbeidsmarktperspectief goed en mede door de vergrijzing in het onderwijs verbetert dit perspectief de komende jaren. Er is momenteel een tekort aan eerstegraads docenten waardoor tweedegraads bevoegden in het eerstegraads gebied lesgeven. Wel is het zo dat het tekort aan docenten niet geldt voor alle vakken. Voor de vakken zoals Geschiedenis is er geen tekort en net afgestudeerden eerstegraads geschiedenisdocenten vinden steeds moeilijker een baan.

De doorgroeimogelijkheden zijn beperkt als je alleen blijft lesgeven in de bovenbouw. Dan bestaat namelijk slechts de mogelijkheid om ieder jaar een beetje meer te verdienen totdat je je top in je loonschaal hebt bereikt. Wel is het mogelijk extra taken binnen een onderwijsinstelling op je te nemen. Dat betekent vaak managementtaken. Een andere mogelijkheid binnen het onderwijs is promoveren of onderzoek doen.

Met hun leidinggevende, didactische en pedagogische vaardigheden kunnen docenten overigens prima een overstap maken naar het bedrijfsleven, de topsport of de politiek.

De actuele kans op werk voor een Eerstegraads docent

De kans op werk voor het beroep Eerstegraads docent is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

154

Baankans Eerstegraads docent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Eerstegraads docent

Als je je wilt omscholen tot Eerstegraads docent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Eerstegraads docent door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Eerstegraads docent zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Eerstegraads docent

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Eerstegraads docent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Eerstegraads docent

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Eerstegraads docent

Als je Eerstegraads docent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Eerstegraads docent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Eerstegraads docent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Eerstegraads docent?

Een goede eerstegraads docent kan zijn specialistische kennis overbrengen op het niveau van de scholieren. Door bijvoorbeeld motiverende en inspirerende vragen te stellen. Daarvoor moet een docent rust en veiligheid creëren. Dus stilte bij een uitleg om de aandacht op de docent en zijn of haar verhaal te vestigen en zorgen dat iedereen respectvol met elkaar omgaat. Als leider van een groep dien je afstand te houden. Je mag vriendelijk zijn, niet vriendschappelijk.

Competenties en Vaardigheden Eerstegraads docent

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Eerstegraads docent nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Eerstegraads docent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Eerstegraads docent

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Eerstegraads docent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Eerstegraads docent. Als Eerstegraads docent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Eerstegraads docent:


zie volledige beschrijving persoonstype Eerstegraads docent

Vakkennis voor een Eerstegraads docent

Het is voor een Eerstegraads docent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Eerstegraads docent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Eerstegraads docent

Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Leraren kunnen onze schooltijd maken en breken. We hebben allemaal herinneringen aan een paar leraren die …
Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens
Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens
Volg nu Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP …
Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens
Wij de leraar
Volg nu Wij de leraar en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Wij, de leraar neemt het leven …
Wij de leraar

Werkervaring Eerstegraads docent

Het is voor een startend Eerstegraads docent die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Eerstegraads docent is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Eerstegraads docent, maar iets anders?

Is een opleiding Eerstegraads docent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Eerstegraads docent te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Eerstegraads docent te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Eerstegraads docent te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Eerstegraads docent te worden?

Zou je graag Eerstegraads docent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Eerstegraads docent voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Alle opleidingen Eerstegraads docent

Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens

Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens

Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Leraren kunnen onze schooltijd maken en breken. We hebben allemaal herinneringen aan een paar leraren die voor ons het verschil maakten. In 'Tussen sleur en zwier' …

 • Onderwerp opleiding Eerstegraads docent
 • Lesmethode E-Learning
 • Prijs € 179,50
 • Duur 10
Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens

Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens

Volg nu Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Leraren kunnen onze schooltijd maken en breken. We …

 • Onderwerp opleiding Eerstegraads docent
 • Lesmethode E-Learning
 • Prijs € 295,00
 • Duur 10
Wij de leraar

Wij de leraar

Volg nu Wij de leraar en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Wij, de leraar neemt het leven als uitgangspunt en de ander als perspectief. In dit boek …

 • Onderwerp opleiding Eerstegraads docent
 • Lesmethode E-Learning
 • Prijs € 295,00
 • Duur 10

Ga direct naar