Intern Begeleider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Intern Begeleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep intern begeleider. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je intern begeleider wordt.

 

Wat is een Intern Begeleider?

Een Intern Begeleider (IB'er) is binnen een onderwijsinstelling voor primair onderwijs belast met de ontwikkeling, coördinatie en uitvoering van het zorgbeleid van de school en de begeleiding van leraren. Door de trend in het basisonderwijs van de afgelopen jaren om leerlingen zoveel mogelijk in het regulier onderwijs te houden en niet over te plaatsen naar speciaal onderwijs is de vraag naar een duidelijk (leerling)zorgbeleid gegroeid. De IB'er bereidt (de uitvoering van) beleid voor, volgt de ontwikkelingen op het gebied van zorgbeleid en houdt leraren hiervan op de hoogte.

Daarnaast coördineert hij remedial teaching, de administratie rond het zorgbeleid en onderzoek. Hij coacht en informeert leraren en ondersteunt hen bij het opstellen en uitvoeren van (groeps)plannen. Verder voert hij overleg met en is hij aanspreekpunt voor ouders en directie en geeft hij leiding aan leerlingbesprekingen. Een IB'er is op zijn school ook werkzaam als leraar.

Doel van het zorgbeleid is dat ieder kind op zijn eigen tempo met de individueel bepaalde begeleiding het basisonderwijs kan doorlopen. In het door de IB'er ontwikkelde en onderhouden leerlingvolgsysteem worden zaken als de individuele prestaties en emotionele ontwikkeling van leerlingen bijgehouden. Dit leerlingvolgsysteem is een handig middel om de zorgbehoefte van leerlingen mee af te stemmen. Tot slot ondersteunt de IB'er leerkrachten in de begeleiding van kinderen met (leer)problemen.

 

(FUWA PO)Wil je werken als Intern Begeleider?

Werk je al als Intern Begeleider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Intern Begeleider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Intern Begeleider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Intern Begeleider in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leraar
 • Remedial Teacher
 • Intern Begeleider
 • Ouder
 • Directie

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2180 tot €3633

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Intern Begeleider

Wat verdient een Intern Begeleider?

Een Intern Begeleider wordt ingeschaald in schaal 10 (primair of  (voortgezet) speciaal onderwijs) wat neerkomt op een bruto maandinkomen van tussen de €2180 en €3633. Dit is exclusief vakantietoeslag (12 x 8% bruto maandinkomen) en eindejaarsuitkering. In het onderwijs bestaan er goede (bij)scholingsmogelijkheden voor werknemers, evenals een gunstige ouderschapsverlofregeling.

Salarisschaal Intern Begeleider

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Intern Begeleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Intern Begeleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Intern Begeleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Intern Begeleider vacatures

Vacature Intern Begeleider
IBS Al Jawhara
IBS Al-Jawhara zoekt een Intern Begeleider te HBO geplaatst op 21-07-2020 IBS Al- Jawhara(de Parel) valt onder de stichting Islamitische School Amsterdam en kenmerkt zich door kwalitatief goed onderwijs. Naast …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Intern Begeleider

Wat is de toekomst van Intern Begeleider?

De Intern Begeleider is allereerst leraar in het basisonderwijs. Met de werkgelegenheid in het basisonderwijs is het goed gesteld, het lerarentekort neemt toe. Leraren die iets extra's als remedial teaching of Interne Begeleiding met zich meebrengen zijn extra interessant. In zijn instelling kan de Intern Begeleider doorgroeien naar meer leidinggevende functies. Of naar bovenschoolse functies in training of coaching.

Baankans Intern Begeleider

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Intern Begeleider worden: Opleidingen tot Intern Begeleider

Wil je Intern Begeleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Intern Begeleider.

Hoe word je een Intern Begeleider? 

De Intern Begeleider is allereerst ook leraar en heeft dus minimaal PABO. In interne begeleiding zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden.

Een post-HBO basiscursus Interne Begeleiding.

Een post-HBO opleiding voor Intern Begeleider Primair Onderwijs (al dan niet verkort).

In Groningen bestaat de mogelijkheid voor directeuren en leraren uit het basisonderwijs om de post-HBO opleiding Interne Begeleiding en Schoolontwikkeling te volgen, die direct aansluit bij de Academische Master Algemeen Pedagogische Wetenschappen of Onderwijskunde.

Verder is er op diverse Hogescholen in een of twee jaar een certificaat te halen voor Intern Begeleider.

De 3 best beoordeelde opleidingen tot Intern Begeleider

Verkorte opleiding voor de intern begeleider
Dé opleiding voor de succesvolle Intern Begeleider Jouw rol als intern begeleider is cruciaal om voor iedere leerling de beste onderwijsondersteuning te verzorgen. Wil jij in vier dagen leren hoe …
Verkorte opleiding voor de intern begeleider
Coaching met de Bepper Balance Methode (2 losse dagen)
Dit is een 2-daagse training voor coachende en begeleidende professionals om te leren werken met de Bepper Balance Methode. Geschikt voor o.a.; Professionale coach Supervisor Intern begeleider Loopbaanbegeleider Teamcoach Mediator
Coaching met de Bepper Balance Methode (2 losse dagen)
Coachen met de Bepper Balance Methode (2 dagen achter elkaar)
Dit is een 2-daagse training voor coachende en begeleidende professionals om te leren werken met de Bepper Balance Methode. Geschikt voor o.a.; Professionale coach Supervisor Intern begeleider Loopbaanbegeleider Teamcoach Mediator
Coachen met de Bepper Balance Methode (2 dagen achter elkaar)

Omscholen of doorgroeien tot Intern Begeleider

Als je Intern Begeleider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Intern Begeleider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Intern Begeleider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Intern Begeleider?

Competenties en Vaardigheden Intern Begeleider

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Intern Begeleider nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Intern Begeleider nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Intern Begeleider

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Intern Begeleider

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Intern Begeleider. Als Intern Begeleider wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Intern Begeleider:


zie volledige beschrijving persoonstype Intern Begeleider

Vakkennis voor een Intern Begeleider

Het is voor een Intern Begeleider ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Intern Begeleider zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Intern Begeleider


Werkervaring Intern Begeleider

Het is voor een startend Intern Begeleider die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Intern Begeleider is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar, Remedial Teacher, Ambulant Onderwijskundig Begeleider .

Iets anders leren?

Is Intern Begeleider het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Intern Begeleider

Met wie werkt een Intern Begeleider samen? 

De Intern Begeleider zorgt dat leerlingen de zorg krijgen die zij nodig hebben en communiceert dit naar leraren. Ook begeleidt hij leraren en informeert hij hen over de ontwikkelingen op het gebied van leerlingzorg. Dit doet hij ook bij de directie. Daarnaast houdt hij contact met ouders over de voortgang van hun kind en de benodigde zorg. Naast het coachen van leraren neemt hij ook de begeleiding van de remedial teacher op zich en onderhoudt hij contacten met collega's bij andere instellingen.


 • Leraar
 • Remedial Teacher
 • Intern Begeleider
 • Ouder
 • Directie
Intern Begeleider


Organisaties waar een Intern Begeleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Intern Begeleider meestal werkt.

Waar werkt een Intern Begeleider?

De Intern Begeleider werkt in het primair onderwijs. Onderwijs valt onder de publieke en dus non-profit sector.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Intern Begeleider

Waar kun je het beste werken als Intern Begeleider? Hieronder vind je de best door de Intern Begeleider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Intern Begeleider.

Competenties, Skills en Vaardigheden Intern Begeleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Intern Begeleider.

Welke competenties heeft een Intern Begeleider nodig?

Een Intern Begeleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Intern Begeleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Intern Begeleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Intern Begeleider nodig? 

Meer nog dan de gewone leraar heeft de Intern Begeleider oog voor de behoeften van kinderen. Het is zijn taak het onderwijs voor alle leerlingen zo toegankelijk mogelijk te maken. Hij vindt het belangrijk om anderen te helpen en werkt hard, ook om waardering te krijgen (Gever). Hij is een betrouwbare collega, werkt gestructureerd en weet ook in hectische tijden het overzicht te bewaren. Hij is gedreven en heeft duidelijke ideëen over wat goed is en wat niet, waarbij hij op zal komen voor de zwakkere partij (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Intern Begeleider


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Intern Begeleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Intern Begeleider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Intern Begeleider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Intern Begeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Intern Begeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Intern Begeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Intern Begeleider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Intern Begeleider iets voor je?

Zou je graag Intern Begeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Intern Begeleider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Intern Begeleider

Corrie Hommel

Ben IB-er en zoek werk. Momenteel aan het werk. Al 12 jaar aan het werk als IB-er. bekend met HGW, groepsplannen, opbrengstgericht werken. Veel enthousiasme!! competenties die bij me passen: samenwerken, plannen, empathisch, goed  communiceren, afstemmen, coachen, inzicht , integriteit.

Corrie Hommel

Ben IB-er en zoek werk. Momenteel aan het werk. Al 12 jaar aan het werk als IB-er. bekend met HGW, groepsplannen, opbrengstgericht werken. Veel enthousiasme!! competenties die bij me passen: samenwerken, plannen, empathisch, goed  communiceren, afstemmen, coachen, inzicht , integriteit.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar