Leraar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar wordt.

 

Wat is een Leraar?

Een Leraar of Docent brengt kennis en/of vaardigheden over op leerlingen of studenten. Leraren kunnen breed scala aan basisvaardigheden overbrengen op een klas, bijvoorbeeld in het basisonderwijs. Ze kunnen ook gespecialiseerd zijn in een bepaald vak en hierin diverse klassen onderwijzen op middelbare scholen of specifieke vaardigheden overbrengen op (individuele) leerlingen, zoals koken of drummen.

Docenten gespecialiseerd in een bepaald vakgebied tref je ook aan in het Middelbaar en Hoger Beroepsonderwijs en op Universiteiten. Op Universitair niveau zijn lessen (colleges) vrijwel altijd heel theoretisch terwijl het HBO theorie en praktijk combineert en op het MBO praktijk (naast theorie) erg belangrijk is.  Naast zijn specialisme is het soort instelling dus erg bepalend voor de functie van een Leraar, evenals het soort leerling of student. Deze verschillen niet alleen in leeftijd, maar ook in aantal en achtergrond. Soms zullen zij speciale aandacht en/of speciale lessen nodig hebben. Geschiedenis geven in gebarentaal is immers weer heel anders dan lezen met dyslecten.

Docenten werken niet alleen op scholen, maar kunnen ook actief zijn als zelfstandige (muziekles, huiswerkbegeleiding) of werkzaam zijn bij een commerciële organisatie die cursussen aanbiedt. Ook hier geldt dat de vaardigheden zowel theoretisch (inleiding kunstgeschiedenis) als praktisch (keramieken) van aard kunnen zijn en verschillende doelgroepen kennen.

Vaak houdt het werk van Leraren niet op bij het overbrengen van kennis. Op scholen voor lager en voortgezet onderwijs houden zij bijvoorbeeld idealiter de algemene ontwikkeling en het welzijn van leerlingen in de gaten. Ze kunnen optreden als vertrouwenspersoon en adviseren, ze zijn coach en motivator en treden op als opvoeder en corrigeren. Zo creëren zij optimale voorwaarden en de ideale omgeving  voor kennisoverdracht.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Leraar?

Werk je al als Leraar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2270 tot €5953

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

187


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar

Wat verdient een Leraar?

Van Docenten die les geven aan onderwijsinstellingen zijn de lonen vastgelegd in CAO's. In het basisonderwijs verdient de l\Leraar (in schaal LA of LB) bruto tussen de €2270 en €3597. In het speciaal onderwijs (schaal LB of LC) is dit maandelijks tussen de €2354 en €4197 en in het voortgezet onderwijs (schaal LB, LC of LD) tussen de €2445 en €4962. Een docent aan een Hogeschool verdient (in schaal 11) per maand bruto tussen de €2775 en € 4162. Een Universitair Hoofddocent, ten slotte, krijgt maandelijks tusen de €4450 en €5953 bijgeschreven.

Leraren die particulier actief zijn kunnen hun eigen loon bepalen. Voor muziekles of bijles is dit gemiddeld €20 per uur.

Salarisschaal Leraar

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Leraar

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar vacatures

Vacature Leraar fietstechniek, Zeist
Maintec Bikeflex
Voor onze beroeps-begeleidingstrajecten / omscholingstrajecten zijn we op zoek naar een leermeester fietstechniek. Je geeft les aan en groep met maximaal 8 leerlingen. Alle leerlingen worden middels een intake en …
Vacature Leraar Bouwkunde - Zwolle
Deltion College, Zwolle
Docent Techniek - Leraar Bouwkunde Zwolle, 32-40 uur per week Binnen het Deltion College groeit het aantal studenten bij de bouwopleidingen. Daarom zijn we op zoek naar versterking. Dus: Kom …
Vacature Leraar Basisschool
DIT IS WIJS
(Vacature - Leraar Basisschool - Utrecht - Parttime & Fulltime) Ben jij op zoek naar een geweldige baan in het basisonderwijs? En wil jij op een school werken die aansluit …
Vacature Leraar Basisschool
DIT IS WIJS
(Vacature - Leraar Basisschool - Duivendrecht - Parttime & Fulltime) Ben jij op zoek naar een geweldige baan in het basisonderwijs? En wil jij op een school werken die aansluit …
Vacature Leraar Primair Onderwijs
DIT IS WIJS
(Vacature - Leraar Primair Onderwijs - Amsterdam - Parttime & Fulltime) Ben jij op zoek naar een geweldige baan in het primair onderwijs? En wil jij op een school werken …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar

Wat zijn de baankansen voor een Leraar?

Het arbeidsmarktperspectief verschilt per onderwijssector. In het primair onderwijs liep het lerarentekort de laatste jaren op. Inmiddels neemt het iets af, maar bestaat nog steeds. Doorgroeimogelijkheden zijn er naar directiefuncties. Extra werkzaamheden als remedial teacher of intern begeleider vragen om extra onderwijs. In het voortgezet onderwijs neemt het aantal vacatures voor onderwijsgevenden af, doordat vacatures sneller gevuld worden. Wel zijn ook hier doorgroeimogelijkheden naar leidinggevende functies.

In het hoger en wetenschappelijk onderwijs is het arbeidsmarktperspectief afhankelijk van specialisme. Het aantal wetenschappelijke functies (waaronder Universitair (Hoofd)Docent en Hoogleraar) neemt verhoudingsgewijs iets toe. Posities als onderwijsgevende zijn er bij Universiteiten op diverse niveaus vanuit waar doorgroei mogelijk is naar hoger gelegen onderwijzende en coördinerende functies.

De actuele kans op werk voor een Leraar

De kans op werk voor het beroep Leraar is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

187

Baankans Leraar

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leraar worden: Opleidingen tot Leraar

Wil je Leraar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar.

Hoe word je een Leraar? 

Leraren of docenten zijn op verschillende niveaus bij verschillende instellingen actief. Afgezien van de kleine zelfstandige, die zonder diploma best basgitaarles kan geven, is het minimale opleidingsniveau van de Leraar HBO.

Leraren in het primair onderwijs moeten Pabo (HBO) hebben gedaan, waarbinnen het mogelijk is het specialisme speciaal onderwijs te volgen.

Pabo geeft in sommige gevallen ook toegang tot de lagere klassen op middelbare scholen. Meer gebruikelijk is het om een Lerarenopleiding (HBO) in een bepaald vakgebied te volgen, bijvoorbeeld Engels of geschiedenis en zo in het voortgezet onderwijs terecht te komen. Hogescholen vragen mensen op HBO of WO niveau, met een afgeronde opleiding in een bepaald vakgebied en lesbevoegdheid. Voor zij-instromers in voortgezet of hoger onderwijs gelden soepele voorwaarden rond het halen van een lesbevoegdheid, terwijl zij al voor de klas staan. Op Universiteiten wordt WO niveau gevraagd, met een relevante opleiding. Universitair Docenten zijn na een Master gepromoveerd en hebben een lesbevoegdheid gehaald.

Kortom: een Leraar moet een opleiding gedaan hebben in een bepaald vakgebied, indien nodig aangevuld met een lesbevoegdheid. Het spreekt voor zich dat Leraren die vaardigheden overbrengen deze zelf ook beheersen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Leraar

Microsoft Teams in de klas
Teams & OneNote in de klas Microsoft Teams “de centrale plek voor lesmateriaal, huiswerk, aantekeningen en opdrachten in de klas.” Klassen worden teams met unieke machtigingen voor docenten en leerlingen. …
Microsoft Teams in de klas
21st Century Skills Movement
Opleiding: Masterclass 21st Century Skills: klaar voor de toekomst Locatie Groningerstraatweg 62, Leeuwarden Inschrijven tot één dag van tevoren gaat altijd door garantie Max. aantal deelnemers 12 Beschrijving 21st Century
21st Century Skills Movement
Sterk voor de Klas
Doelgroep De training Sterk voor de Klas is bestemd voor mensen die werken in het onderwijs (zowel primair, speciaal als voortgezet onderwijs) en te kampen hebben met agressie of ongewenst …
Sterk voor de Klas
Executieve Functies bij kinderen en jongeren
Inhoud  Wat zijn executieve functies? Executieve functies en het brein; Ontwikkeling van executieve functies; Overzicht EF in de praktijk: de literatuur, wat kun je allemaal kopen (hot topic); Werkgeheugen: Theorie …
Executieve Functies bij kinderen en jongeren
Leer- en gedragsproblemen in het basisonderwijs; begrijpen en begeleiden
Inhoud Gedrags-en leerproblemen signaleren en begrijpen  Kennismaken met diverse gedragsproblemen in de context van het onderwijs, signalen, oorzaken van dit gedrag. Hoofdlijnen leren zien van passend/adequaat aanpakgedrag. Gedrags-en leerproblemen signaleren …
Leer- en gedragsproblemen in het basisonderwijs; begrijpen en begeleiden

Omscholen tot Leraar

Als je je wilt omscholen tot Leraar is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Leraar zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Leraar dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Omscholing vacatures Leraar

Vacature Laat je omscholen tot leraar in het basisonderwijs in Rotterdam
YoungCapital
Ben je toe aan een betekenisvolle carrièreswitch en wil je per september starten met werken, leren én geld verdienen? Ontdek dan hoe je leraar wordt. Wat ga je doen? Met …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Leraar

Als je Leraar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar?

Competenties en Vaardigheden Leraar

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Leraar

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar. Als Leraar wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar

Vakkennis voor een Leraar

Het is voor een Leraar ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar

Psychologie van Hoogbegaafdheid E-Learning
Leren omgaan met hoogbegaafdheid? Volg de opleiding Psychologie van HoogbegaafdheidWanneer is een kind hoogbegaafd? Hoe is hoogbegaafdheid te onderscheiden van ASS en ADHD? In welke mate ervaren hoogbegaafde kinderen sociale …
Psychologie van Hoogbegaafdheid E-Learning
Onbeperkt Leren: abonnement Persoonlijke Ontwikkeling en 21st century skills
🗂 72 online cursussen | 🇳🇱 Taal: Nederlands | 🗓 Abonnement: per jaar | 🎯Vakgebieden: persoonlijk, sales, webdevelopment, Microsoft, productiviteit, marketing Abonnement Persoonlijke Ontwikkeling Het is belangrijk dat je door …
Onbeperkt Leren: abonnement Persoonlijke Ontwikkeling en 21st century skills
Learning pathway: 21st century skills
For professionals who want to achieve more Would you also like to actively participate in the job market of the future? Develop the 21st century skills necessary for you to …
Learning pathway: 21st century skills
Leergang: 21st century-skills
Ontwikkel de juiste 21st century-skills waarmee jij het verschil maakt in een digitale wereld. Wil jij ook in de toekomst actief kunnen deelnemen op de veranderende arbeidsmarkt? Ontwikkel de juiste …
Leergang: 21st century-skills
Montessori Taalmaterialen
Inhoud van de online module In de module taalmaterialen leer je hoe je de taalontwikkeling bij kinderen stimuleert, montessori taalmaterialen aanbiedt en taalmaterialen ontwikkelt die aansluiten bij de leerbehoefte van …
Montessori Taalmaterialen

Werkervaring Leraar

Het is voor een startend Leraar die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Leraar het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar

Met wie werkt een Leraar samen? 

Het netwerk van een Leraar is afhankelijk van zijn specialisme en het soort instelling waarvoor hij werkt. In het primair en voortgezet onderwijs maken Leraren deel uit van een team dat bestaat uit Leraren, een teamleider en mogelijk een intern begeleider of remedial teacher. Daarnaast worden zij gestuurd door directiepersoneel op diverse niveaus. Zij werken met leerlingen, waarmee ze in groepsverband en soms ook individueel contact hebben. Dan is er onderwijsondersteunend personeel als de Technisch Onderwijsassistent, klassenassistent, docentassistent, etc. en vaak secretarieel personeel. Een Docent op een Hogeschool kan samenwerken met een lector, een Universitair Docent met Junior Universitair Docenten, Hoogleraren, Decanen, onderzoekers en promovendi.


Leraar


Organisaties waar een Leraar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar meestal werkt.

Waar werkt een Leraar?

Leraren werken voornamelijk bij onderwijsinstellingen. Onderwijs valt onder de publieke sector en is dus non-profit. Er zijn bedrijfjes of organisaties met winstoogmerk die cursussen e.d. aanbieden. Docenten of leraren kunnen dus ook actief zijn in de profitsector.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar

Waar kun je het beste werken als Leraar? Hieronder vind je de best door de Leraar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar.

Welke competenties heeft een Leraar nodig?

Een Leraar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar nodig? 

De Leraar is bevlogen, idealistisch bijna. Hij neemt zijn taak erg serieus, wil dingen graag verbeteren of veranderen. Hij is erg principieel, hecht waarde aan rechtvaardigheid en werkt binnen een systeem van regels en verplichtingen dat hem de mogelijkheid verschaft naar een doel toe te werken. Structuur is zijn middel voor verbetering (Perfectionist). De Leraar heeft een hoger doel nodig en dat vindt hij in zijn werk. Hij is erg toegewijd, als leraar en als collega. Hij is betrouwbaar en integer, bereid hard te werken voor de goede zaak en de persoon waar iedereen op terug kan vallen (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar


Baas


Lees meer

Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Leraar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar iets voor je?

Zou je graag Leraar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Leraar?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Leraar

Vacature Leraar Primair Onderwijs
DIT IS WIJS
(Vacature - Leraar Primair Onderwijs - Almere - Parttime & Fulltime) Ben jij op zoek naar een geweldige baan in het primair onderwijs? En wil jij op een school werken …
Vacature Leraar Primair Onderwijs
DIT IS WIJS
(Vacature - Leraar Primair Onderwijs - Den Haag - Parttime & Fulltime) Ben jij op zoek naar een geweldige baan in het primair onderwijs? En wil jij op een school …
Vacature Leraar Basisschool
DIT IS WIJS
(Vacature - Leraar Basisschool - Den Haag - Parttime & Fulltime) Ben jij op zoek naar een geweldige baan in het basisonderwijs? En wil jij op een school werken die …
Vacature Leraar Basisonderwijs
DIT IS WIJS
(Vacature - Leraar Basisonderwijs - Rotterdam - Parttime & Fulltime) Ben jij op zoek naar een geweldige baan in het basisonderwijs? En wil jij op een school werken die aansluit …
Vacature Leraar Basisschool
DIT IS WIJS
(Vacature - Leraar Basisschool - Almere - Parttime & Fulltime) Ben jij op zoek naar een geweldige baan in het basisonderwijs? En wil jij op een school werken die aansluit …

Actuele blogposts


reacties op Leraar

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar