Leraar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar wordt.

 

Wat is een Leraar?

Een Leraar of Docent brengt kennis en/of vaardigheden over op leerlingen of studenten. Leraren kunnen breed scala aan basisvaardigheden overbrengen op een klas, bijvoorbeeld in het basisonderwijs. Ze kunnen ook gespecialiseerd zijn in een bepaald vak en hierin diverse klassen onderwijzen op middelbare scholen of specifieke vaardigheden overbrengen op (individuele) leerlingen, zoals koken of drummen.

Docenten gespecialiseerd in een bepaald vakgebied tref je ook aan in het Middelbaar en Hoger Beroepsonderwijs en op Universiteiten. Op Universitair niveau zijn lessen (colleges) vrijwel altijd heel theoretisch terwijl het HBO theorie en praktijk combineert en op het MBO praktijk (naast theorie) erg belangrijk is.  Naast zijn specialisme is het soort instelling dus erg bepalend voor de functie van een Leraar, evenals het soort leerling of student. Deze verschillen niet alleen in leeftijd, maar ook in aantal en achtergrond. Soms zullen zij speciale aandacht en/of speciale lessen nodig hebben. Geschiedenis geven in gebarentaal is immers weer heel anders dan lezen met dyslecten.

Docenten werken niet alleen op scholen, maar kunnen ook actief zijn als zelfstandige (muziekles, huiswerkbegeleiding) of werkzaam zijn bij een commerciële organisatie die cursussen aanbiedt. Ook hier geldt dat de vaardigheden zowel theoretisch (inleiding kunstgeschiedenis) als praktisch (keramieken) van aard kunnen zijn en verschillende doelgroepen kennen.

Vaak houdt het werk van Leraren niet op bij het overbrengen van kennis. Op scholen voor lager en voortgezet onderwijs houden zij bijvoorbeeld idealiter de algemene ontwikkeling en het welzijn van leerlingen in de gaten. Ze kunnen optreden als vertrouwenspersoon en adviseren, ze zijn coach en motivator en treden op als opvoeder en corrigeren. Zo creëren zij optimale voorwaarden en de ideale omgeving  voor kennisoverdracht.Wil je werken als Leraar?

Werk je al als Leraar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2270 tot €5953

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

23


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar

Wat verdient een Leraar?

Van Docenten die les geven aan onderwijsinstellingen zijn de lonen vastgelegd in CAO's. In het basisonderwijs verdient de l\Leraar (in schaal LA of LB) bruto tussen de €2270 en €3597. In het speciaal onderwijs (schaal LB of LC) is dit maandelijks tussen de €2354 en €4197 en in het voortgezet onderwijs (schaal LB, LC of LD) tussen de €2445 en €4962. Een docent aan een Hogeschool verdient (in schaal 11) per maand bruto tussen de €2775 en € 4162. Een Universitair Hoofddocent, ten slotte, krijgt maandelijks tusen de €4450 en €5953 bijgeschreven.

Leraren die particulier actief zijn kunnen hun eigen loon bepalen. Voor muziekles of bijles is dit gemiddeld €20 per uur.

Salarisschaal Leraar

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Leraar

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar vacatures

Vacature Leraar Infratechniek Elektro
Deltion College
Leraar Infratechniek Elektro Zwolle, 28-40 uur per week Binnen het college Techniek & Gebouwde Omgeving zijn wij per direct op zoek naar een enthousiaste Leraar Infratechniek Elektro bij het team …
Vacature Leraar Infratechniek Elektro - Zwolle
Deltion College, Zwolle
- Leraar Infratechniek Elektro Zwolle, 28-40 uur per week Binnen het college Techniek & Gebouwde Omgeving zijn wij per direct op zoek naar een enthousiaste Leraar Infratechniek Elektro bij het …
Vacature Leraar VSO Zuiderbos Veldhoven wtf , -, Inschaling L CAO-PO
Stichting Zuiderbos
Elke organisatie heeft een bepaalde identiteit en zegt wat zij wil zijn of waar ze voor gaan. Vaak wordt dit aangeduid als de missie van de organisatie. Op Zuiderbos spreken …
Vacature Leraar / lerares groep -
Maandag
Houdt jij orde in de klas met de jeugd van tegenwoordig?Bij Maandag zijn wij per direct op zoek naar een leerkracht voor groep - in de regio Amsterdam. Maandag …
Vacature Docent Ergotherapie
HAN
Docenten Ergotherapie ( fte) Nijmegen Ben je een enthousiaste en gedreven docent Ergotherapie? Wil jij een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van ons beroep? Dan is dit de functie …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar

Wat is de toekomst van Leraar?

Het arbeidsmarktperspectief verschilt per onderwijssector. In het primair onderwijs liep het lerarentekort de laatste jaren op. Inmiddels neemt het iets af, maar bestaat nog steeds. Doorgroeimogelijkheden zijn er naar directiefuncties. Extra werkzaamheden als remedial teacher of intern begeleider vragen om extra onderwijs. In het voortgezet onderwijs neemt het aantal vacatures voor onderwijsgevenden af, doordat vacatures sneller gevuld worden. Wel zijn ook hier doorgroeimogelijkheden naar leidinggevende functies.

In het hoger en wetenschappelijk onderwijs is het arbeidsmarktperspectief afhankelijk van specialisme. Het aantal wetenschappelijke functies (waaronder Universitair (Hoofd)Docent en Hoogleraar) neemt verhoudingsgewijs iets toe. Posities als onderwijsgevende zijn er bij Universiteiten op diverse niveaus vanuit waar doorgroei mogelijk is naar hoger gelegen onderwijzende en coördinerende functies.

Huidige aantal vacatures

23


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leraar worden: Opleidingen tot Leraar

Wil je Leraar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar.

Hoe word je een Leraar? 

Leraren of docenten zijn op verschillende niveaus bij verschillende instellingen actief. Afgezien van de kleine zelfstandige, die zonder diploma best basgitaarles kan geven, is het minimale opleidingsniveau van de Leraar HBO.

Leraren in het primair onderwijs moeten Pabo (HBO) hebben gedaan, waarbinnen het mogelijk is het specialisme speciaal onderwijs te volgen.

Pabo geeft in sommige gevallen ook toegang tot de lagere klassen op middelbare scholen. Meer gebruikelijk is het om een Lerarenopleiding (HBO) in een bepaald vakgebied te volgen, bijvoorbeeld Engels of geschiedenis en zo in het voortgezet onderwijs terecht te komen. Hogescholen vragen mensen op HBO of WO niveau, met een afgeronde opleiding in een bepaald vakgebied en lesbevoegdheid. Voor zij-instromers in voortgezet of hoger onderwijs gelden soepele voorwaarden rond het halen van een lesbevoegdheid, terwijl zij al voor de klas staan. Op Universiteiten wordt WO niveau gevraagd, met een relevante opleiding. Universitair Docenten zijn na een Master gepromoveerd en hebben een lesbevoegdheid gehaald.

Kortom: een Leraar moet een opleiding gedaan hebben in een bepaald vakgebied, indien nodig aangevuld met een lesbevoegdheid. Het spreekt voor zich dat Leraren die vaardigheden overbrengen deze zelf ook beheersen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Leraar

Cursus Engels in diepe ontspanning
Wilt u een Cursus Engels in Den Haag of online volgen? U bent van harte welkom bij Heart of Language. Samen onderzoeken we uw behoeften en vaardigheden. Vervolgens stellen we …
Cursus Engels in diepe ontspanning
Opleiding tot SEO Specialist
Deze opleiding tot SEO Specialist wordt gemiddeld drie keer per jaar georganiseerd en omvat anderhalve dag theorie, gevolgd door vier dagdelen praktijk.  Deelnemers van de opleiding worden opgeleid in het …
Opleiding tot SEO Specialist
Agile Teamcoaching
Wat houdt de training Agile Team Coaching training in?  Als Agile Team Coach, is jouw rol om meerdere Scrum Teams, Scrum Masters, Product Owners, het management en andere belanghebbenden in …
Agile Teamcoaching
Verkorte Opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)
Let op: dit is een bekostigde opleiding. U dient zich ook via Studielink in te schrijven Wat houdt de verkorte pabo in? De verkorte pabo is een opleiding voor professionals met …
Verkorte Opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)
Leraar Lichamelijke Opvoeding Deeltijd (ALO) Bachelor
Na de ALO deeltijd aan de HAN heb je iets waardevols geleerd: je weet hoe je jong en oud enthousiast maakt voor sport en bewegen. Met deze deeltijd sportopleiding haal …
Leraar Lichamelijke Opvoeding Deeltijd (ALO) Bachelor

Omscholen of doorgroeien tot Leraar

Als je Leraar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar?

Competenties en Vaardigheden Leraar

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Leraar

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar. Als Leraar wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar

Vakkennis voor een Leraar

Het is voor een Leraar ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar

ONLINE LIVE: Agile Teamcoaching
Wat houdt de training Agile Team Coaching training in?  Als Agile Team Coach, is jouw rol om meerdere Scrum Teams , Scrum Masters, Product Owners, het management en andere belanghebbenden …
ONLINE LIVE: Agile Teamcoaching
Angst en paniekaanvallen
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Hoe ga je om met angst? Deze online cursus reikt je de handvatten om je angst …
Angst en paniekaanvallen
Angst en paniekaanvallen
Volg nu Angst en paniekaanvallen en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Hoe ga je om …
Angst en paniekaanvallen
Korte Verhalen Schrijven E-Learning
Schrijf ontroerende, fantasierijke, spannende of je eigen verhalenSchrijven is een hobby voor sommigen die redelijk overweg kunnen met de Nederlandse taal. Soms maken mensen van hun hobby hun vak. Veel …
Korte Verhalen Schrijven E-Learning
Onbeperkt leren: basisonderwijs abonnement
🗂 100 online cursussen | 🇳🇱 Taal: Nederlands | 🗓 Abonnement: per jaar | 🎯Vakgebieden: 21st Century Skills, Didactiek, Digitale vaardigheden, Pedagogiek, Leervormen Cursuspakket Primair Onderwijs Op een laagdrempelige manier …
Onbeperkt leren: basisonderwijs abonnement

Werkervaring Leraar

Het is voor een startend Leraar die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Leraar het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar

Met wie werkt een Leraar samen? 

Het netwerk van een Leraar is afhankelijk van zijn specialisme en het soort instelling waarvoor hij werkt. In het primair en voortgezet onderwijs maken Leraren deel uit van een team dat bestaat uit Leraren, een teamleider en mogelijk een intern begeleider of remedial teacher. Daarnaast worden zij gestuurd door directiepersoneel op diverse niveaus. Zij werken met leerlingen, waarmee ze in groepsverband en soms ook individueel contact hebben. Dan is er onderwijsondersteunend personeel als de Technisch Onderwijsassistent, klassenassistent, docentassistent, etc. en vaak secretarieel personeel. Een Docent op een Hogeschool kan samenwerken met een lector, een Universitair Docent met Junior Universitair Docenten, Hoogleraren, Decanen, onderzoekers en promovendi.


Leraar


Organisaties waar een Leraar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar meestal werkt.

Waar werkt een Leraar?

Leraren werken voornamelijk bij onderwijsinstellingen. Onderwijs valt onder de publieke sector en is dus non-profit. Er zijn bedrijfjes of organisaties met winstoogmerk die cursussen e.d. aanbieden. Docenten of leraren kunnen dus ook actief zijn in de profitsector.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar

Waar kun je het beste werken als Leraar? Hieronder vind je de best door de Leraar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar.

Welke competenties heeft een Leraar nodig?

Een Leraar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar nodig? 

De Leraar is bevlogen, idealistisch bijna. Hij neemt zijn taak erg serieus, wil dingen graag verbeteren of veranderen. Hij is erg principieel, hecht waarde aan rechtvaardigheid en werkt binnen een systeem van regels en verplichtingen dat hem de mogelijkheid verschaft naar een doel toe te werken. Structuur is zijn middel voor verbetering (Perfectionist). De Leraar heeft een hoger doel nodig en dat vindt hij in zijn werk. Hij is erg toegewijd, als leraar en als collega. Hij is betrouwbaar en integer, bereid hard te werken voor de goede zaak en de persoon waar iedereen op terug kan vallen (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Leraar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar iets voor je?

Zou je graag Leraar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Leraar?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Leraar

Vacature Leraar basisonderwijs
Rotterdamse Schoolvereniging
De Rotterdamse Schoolvereniging is op zoek naar enthousiaste leraren die aanvankelijk ter vervanging en op korte termijn zich willen verbinden aan de school. Het gaat om de bezetting van verschillende …
Vacature leraar
Drostenburg
Een vacature? Geregeld staan er op Meesterbaam vacatures voor Drostenburg die zo snel mogelijk ingevuld zouden moeten worden. Maar… een leerkracht, groepsleider of klassen-/onderwijsassistent die het schooljaar met de eigen …
Vacature Leraar nieuwkomersklas bovenbouw
WereldKidz Op Dreef
WereldKidz Op Dreef zoekt een leraar nieuwkomersklas bovenbouw wtf 0,5 Over de school: Wereldkidz Op Dreef te Zeist WereldKidz Op Dreef is een school met ruim 150 leerlingen en is …
Vacature Leraar Infratechniek Elektro
Deltion College
Deltion college zoekt een Leraar Infratechniek Elektro te Zwolle HBO geplaatst op 01-03-2021 Leraar Infratechniek Elektro Zwolle, 28-40 uur per week Binnen het college Techniek & Gebouwde Omgeving zijn wij …
Vacature Trainer, leraar of coach
YoungCapital
Wat ga je doen? Mensen op en top begeleiden zodat ze door jouw coaching verder komen dan ze ooit hadden gedacht. Op welk gebied? Dat bepaal je zelf. Als jij …

Actuele blogposts


reacties op Leraar

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar