Leraar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar wordt.

 

Wat is een Leraar?

Een Leraar of Docent brengt kennis en/of vaardigheden over op leerlingen of studenten. Leraren kunnen breed scala aan basisvaardigheden overbrengen op een klas, bijvoorbeeld in het basisonderwijs. Ze kunnen ook gespecialiseerd zijn in een bepaald vak en hierin diverse klassen onderwijzen op middelbare scholen of specifieke vaardigheden overbrengen op (individuele) leerlingen, zoals koken of drummen.

Docenten gespecialiseerd in een bepaald vakgebied tref je ook aan in het Middelbaar en Hoger Beroepsonderwijs en op Universiteiten. Op Universitair niveau zijn lessen (colleges) vrijwel altijd heel theoretisch terwijl het HBO theorie en praktijk combineert en op het MBO praktijk (naast theorie) erg belangrijk is.  Naast zijn specialisme is het soort instelling dus erg bepalend voor de functie van een Leraar, evenals het soort leerling of student. Deze verschillen niet alleen in leeftijd, maar ook in aantal en achtergrond. Soms zullen zij speciale aandacht en/of speciale lessen nodig hebben. Geschiedenis geven in gebarentaal is immers weer heel anders dan lezen met dyslecten.

Docenten werken niet alleen op scholen, maar kunnen ook actief zijn als zelfstandige (muziekles, huiswerkbegeleiding) of werkzaam zijn bij een commerciële organisatie die cursussen aanbiedt. Ook hier geldt dat de vaardigheden zowel theoretisch (inleiding kunstgeschiedenis) als praktisch (keramieken) van aard kunnen zijn en verschillende doelgroepen kennen.

Vaak houdt het werk van Leraren niet op bij het overbrengen van kennis. Op scholen voor lager en voortgezet onderwijs houden zij bijvoorbeeld idealiter de algemene ontwikkeling en het welzijn van leerlingen in de gaten. Ze kunnen optreden als vertrouwenspersoon en adviseren, ze zijn coach en motivator en treden op als opvoeder en corrigeren. Zo creëren zij optimale voorwaarden en de ideale omgeving  voor kennisoverdracht.

Wil je werken als Leraar?

Werk je al als Leraar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2270 tot €5953

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

7


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar

Wat verdient een Leraar?

Van Docenten die les geven aan onderwijsinstellingen zijn de lonen vastgelegd in CAO's. In het basisonderwijs verdient de l\Leraar (in schaal LA of LB) bruto tussen de €2270 en €3597. In het speciaal onderwijs (schaal LB of LC) is dit maandelijks tussen de €2354 en €4197 en in het voortgezet onderwijs (schaal LB, LC of LD) tussen de €2445 en €4962. Een docent aan een Hogeschool verdient (in schaal 11) per maand bruto tussen de €2775 en € 4162. Een Universitair Hoofddocent, ten slotte, krijgt maandelijks tusen de €4450 en €5953 bijgeschreven.

Leraren die particulier actief zijn kunnen hun eigen loon bepalen. Voor muziekles of bijles is dit gemiddeld €20 per uur.

Salarisschaal Leraar

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Leraar

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar vacatures

Leraar Nederlands
Maandag Onderwijs
Als docent Nederlands ben jij een essentieel onderdeel in het onderwijs en de ontwikkeling van alle leerlingen. Ondanks dat de tijden zijn veranderd, ben jij altijd mee gegaan in deze …
Leraar Infra / Grond-, Weg- en Waterbouw
Deltion College
Leraar Infra / Grond-, Weg- en Waterbouw Zwolle, 32-40 uur Binnen het college Techniek & Gebouwde Omgeving is vanwege uitbreiding van het team een vacature ontstaan voor de functie van …
Leraar scheikunde Havo afdeling locatie Vught , fte
Stichting Zuiderbos
Voor de havo afdeling van Zuiderbos zijn we vanaf het schooljaar - op zoek naar een leraar scheikunde voor de bovenbouw. Daarnaast zal het mentoraat in havo of onderdeel zijn
Leraar ICT
Deltion College
Deltion College Leraar ICT (m/v) 24-40 uur per week Binnen het team ICT zijn wij op zoek naar nieuwe collega’s voor onze ICT-opleidingen. Wij hebben ruimte voor meerdere leraren ICT …
Leraar in opleiding
Maandag Den Haag Onderwijs
Wat zorgde ervoor dat je de lerarenopleiding bent gaan volgen?Komt je affiniteit met het onderwijs voort uit eerdere ervaringen met het verzorgen van bijlessen of trainingen, zit het docentschap bij …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar

Wat is de toekomst van Leraar?

Het arbeidsmarktperspectief verschilt per onderwijssector. In het primair onderwijs liep het lerarentekort de laatste jaren op. Inmiddels neemt het iets af, maar bestaat nog steeds. Doorgroeimogelijkheden zijn er naar directiefuncties. Extra werkzaamheden als remedial teacher of intern begeleider vragen om extra onderwijs. In het voortgezet onderwijs neemt het aantal vacatures voor onderwijsgevenden af, doordat vacatures sneller gevuld worden. Wel zijn ook hier doorgroeimogelijkheden naar leidinggevende functies.

In het hoger en wetenschappelijk onderwijs is het arbeidsmarktperspectief afhankelijk van specialisme. Het aantal wetenschappelijke functies (waaronder Universitair (Hoofd)Docent en Hoogleraar) neemt verhoudingsgewijs iets toe. Posities als onderwijsgevende zijn er bij Universiteiten op diverse niveaus vanuit waar doorgroei mogelijk is naar hoger gelegen onderwijzende en coördinerende functies.

Huidige aantal vacatures

7


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Leraar worden: Opleidingen tot Leraar

Wil je leraar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Leraar? 

Leraren of docenten zijn op verschillende niveaus bij verschillende instellingen actief. Afgezien van de kleine zelfstandige, die zonder diploma best basgitaarles kan geven, is het minimale opleidingsniveau van de Leraar HBO.

Leraren in het primair onderwijs moeten Pabo (HBO) hebben gedaan, waarbinnen het mogelijk is het specialisme speciaal onderwijs te volgen.

Pabo geeft in sommige gevallen ook toegang tot de lagere klassen op middelbare scholen. Meer gebruikelijk is het om een Lerarenopleiding (HBO) in een bepaald vakgebied te volgen, bijvoorbeeld Engels of geschiedenis en zo in het voortgezet onderwijs terecht te komen. Hogescholen vragen mensen op HBO of WO niveau, met een afgeronde opleiding in een bepaald vakgebied en lesbevoegdheid. Voor zij-instromers in voortgezet of hoger onderwijs gelden soepele voorwaarden rond het halen van een lesbevoegdheid, terwijl zij al voor de klas staan. Op Universiteiten wordt WO niveau gevraagd, met een relevante opleiding. Universitair Docenten zijn na een Master gepromoveerd en hebben een lesbevoegdheid gehaald.

Kortom: een Leraar moet een opleiding gedaan hebben in een bepaald vakgebied, indien nodig aangevuld met een lesbevoegdheid. Het spreekt voor zich dat Leraren die vaardigheden overbrengen deze zelf ook beheersen.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Leraar

Opleiding tot SEO Specialist
Deze opleiding tot SEO Specialist wordt gemiddeld drie keer per jaar georganiseerd en omvat anderhalve dag theorie, gevolgd door vier dagdelen praktijk.  Deelnemers van de opleiding worden opgeleid in het …
Motiverend communiceren in de klas: de rollen van de leraar en de BegripsCode
Martie Slooter geniet autoriteit in het onderwijs vanwege haar bestseller De Vijf Rollen van de Leraar. Samen met  Martie ontwikkelde de BegripsAcademie De BegripsCode voor Vierstemmig Voortgezet Onderwijs. Dit inspirerende programma …
Verkorte Opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)
Let op: dit is een bekostigde opleiding. U dient zich ook via Studielink in te schrijven Wat houdt de verkorte pabo in? De verkorte pabo is een opleiding voor professionals met …
Korte Verhalen Schrijven E-Learning
Schrijf ontroerende, fantasierijke, spannende of je eigen verhalenSchrijven is een hobby voor sommigen die redelijk overweg kunnen met de Nederlandse taal. Soms maken mensen van hun hobby hun vak. Veel …
Korte Verhalen Schrijven Thuisstudie
Schrijf ontroerende, fantasierijke, spannende of je eigen verhalenSchrijven is een hobby voor sommigen die redelijk overweg kunnen met de Nederlandse taal. Soms maken mensen van hun hobby hun vak. Veel …
Meer opleidingen Leraar

Weet je nog niet of je Leraar wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Leraar of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Leraar

Met wie werkt een Leraar samen? 

Het netwerk van een Leraar is afhankelijk van zijn specialisme en het soort instelling waarvoor hij werkt. In het primair en voortgezet onderwijs maken Leraren deel uit van een team dat bestaat uit Leraren, een teamleider en mogelijk een intern begeleider of remedial teacher. Daarnaast worden zij gestuurd door directiepersoneel op diverse niveaus. Zij werken met leerlingen, waarmee ze in groepsverband en soms ook individueel contact hebben. Dan is er onderwijsondersteunend personeel als de Technisch Onderwijsassistent, klassenassistent, docentassistent, etc. en vaak secretarieel personeel. Een Docent op een Hogeschool kan samenwerken met een lector, een Universitair Docent met Junior Universitair Docenten, Hoogleraren, Decanen, onderzoekers en promovendi.


Leraar


Organisaties waar een Leraar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar meestal werkt.

Waar werkt een Leraar?

Leraren werken voornamelijk bij onderwijsinstellingen. Onderwijs valt onder de publieke sector en is dus non-profit. Er zijn bedrijfjes of organisaties met winstoogmerk die cursussen e.d. aanbieden. Docenten of leraren kunnen dus ook actief zijn in de profitsector.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar

Waar kun je het beste werken als Leraar? Hieronder vind je de best door de Leraar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar.

Welke competenties heeft een Leraar nodig?

Een Leraar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar nodig? 

De Leraar is bevlogen, idealistisch bijna. Hij neemt zijn taak erg serieus, wil dingen graag verbeteren of veranderen. Hij is erg principieel, hecht waarde aan rechtvaardigheid en werkt binnen een systeem van regels en verplichtingen dat hem de mogelijkheid verschaft naar een doel toe te werken. Structuur is zijn middel voor verbetering (Perfectionist). De Leraar heeft een hoger doel nodig en dat vindt hij in zijn werk. Hij is erg toegewijd, als leraar en als collega. Hij is betrouwbaar en integer, bereid hard te werken voor de goede zaak en de persoon waar iedereen op terug kan vallen (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Leraar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar iets voor je?

Zou je graag Leraar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar