Opleidingsfunctionaris Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Opleidingsfunctionaris? Lees de functieomschrijving.

Een Opleidingsfunctionaris is verantwoordelijk voor de bijscholing en training van mensen binnen een organisatie. Hoewel deze functie ook door een personeelslid vervuld kan worden, is het bij grotere organisaties nodig om iemand vast op de positie te hebben, zodat er continu over eventuele (nieuwe) opleidingen nagedacht kan worden. Het kan ook zo zijn dat een Opleidingsfunctionaris bij meerdere bedrijven de opleidingen regelt.

Hoe een Opleidingsfunctionaris dan ook werkt voor een organisatie; steeds is het belangrijk dat hij na blijft gaan wat de capaciteiten van het personeel zijn, welke mogelijkheden er zijn voor trainingen of opleidingen en hoe deze kennis het beste benut kan worden. Als duidelijk is welke soort trainingen nog nodig zijn om het functioneren van de medewerkers te verbeteren, is het eerst belangrijk om met het bestuur te praten. Als de Opleidingsfunctionaris deze mensen ervan heeft overtuigd om geld te investeren is de volgende stap het regelen van de trainingen.

Bij sommige opleidingen komt meer kijken dan bij anderen. Soms kan het dus zijn dat een Opleidingsfunctionaris iemand alleen maar ergens heen hoeft te sturen om bijscholing te krijgen, maar het kan ook zo zijn dat de Opleidingsfunctionaris de lesruimte, de trainer en alle andere praktische zaken zelf moet regelen. Een Opleidingsfunctionaris kijkt dus niet inhoudelijk, naar de potentie van werknemers, maar heeft ook een uiterst praktische kijk op de zaak.

Wil je werken als Opleidingsfunctionaris?

Werk je al als Opleidingsfunctionaris en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Opleidingsfunctionaris worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Opleidingsfunctionaris, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Opleidingsfunctionaris in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Personeel
 • Managers
 • Trainers
 • Docenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3500 tot €5200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Opleidingsfunctionaris

Wat verdient een Opleidingsfunctionaris?

Een Opleidingsfunctionaris verdient, afhankelijk van dienstverband en senioriteit, een salaris dat tussen de €3500 en €5200 per maand ligt. Met meer ervaring en een betere functie verdient men natuurlijk meer en is het werk zelf ook zwaarder. De arbeidsvoorwaarden zijn ook afhankelijk van het dienstverband. Zo kan iemand die fulltime in dienst is rekenen op meer vakantiedagen en bonussen dan iemand die als freelancer is aangetrokken.

Salarisschaal Opleidingsfunctionaris

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Opleidingsfunctionaris

Op zoek naar een nieuwe baan als Opleidingsfunctionaris? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Opleidingsfunctionaris. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Opleidingsfunctionaris vacatures

ANIOS Acute Zorgverlening Ambulance
TMI
ANIOS Acute Zorgverlening Ambulance regio Zuid-Nederland Een mooie kans om ervaring op te doen in de acute zorg bijvoorbeeld ter voorbereiding op de specialisatie SEH of huisarts. Voor een Ambulancevoorziening …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Opleidingsfunctionaris

Hoe goed is de toekomst voor de Opleidingsfunctionaris? 

De functie van Opleidingsfunctionaris wordt meestal intern vervuld door iemand die de taak erbij doet, maar er zijn ook fulltime Opleidingsfunctionarissen. Als men voldoende ervaring heeft in zulke functies, is het zeker mogelijk om een functie als Opleidingsfunctionaris bij een groot bedrijf te krijgen, of als consultant te gaan werken. Wel is de arbeidsmarkt over het algemeen maar beperkt. Doorgroeimogelijkheden zijn er in de vorm van managementposities.

Baankans Opleidingsfunctionaris

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Opleidingsfunctionaris worden: Opleidingen tot Opleidingsfunctionaris

Hoe word je een Opleidingsfunctionaris? 

Er bestaat geen reguliere opleiding tot Opleidingsfunctionaris, dus men zal bijvoorbeeld eerst een HBO of WO diploma moeten halen. Hierbij kan een focus op onderwijs of management helpen, maar ook een sectorspecifieke opleiding kan gevolgd worden. Daarna kan men cursussen gaan volgen op MBO of HBO niveau die specifiek zijn gericht op een functie als Opleidingsfunctionaris, zoals een cursus in Training Opleidingsplannen, Opleidingsplannen Maken, of Executive Coaching.

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Opleidingsfunctionaris

Vaardigheden personeelsmanagement
Doelgroep Je denkt en werkt op hbo-niveau. Je hebt steeds meer te maken met HR taken, maar je mist nog een geschikte (voor)opleiding. Je bent intercedent, medewerker, personeelszaken HR adviseur, opleidingsfunctionaris of (lijn)manager. …
Instrumenten personeelsmanagement
Doelgroep Je denkt en werkt op hbo-niveau. Je hebt steeds meer te maken met HR gerelateerde taken, maar je mist nog een geschikte (voor)opleiding. Je bent intercedent, medewerker personeelszaken, HR adviseur of opleidingsfunctionaris. …
Meer opleidingen Opleidingsfunctionaris

Weet je nog niet of je Opleidingsfunctionaris wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Opleidingsfunctionaris of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Opleidingsfunctionaris

Met wie werkt een Opleidingsfunctionaris samen? 

Intern overlegt de Opleidingsfunctionaris met het personeel en de managers, om zo in te kunnen schatten welke opleidingen nodig zijn. Extern regelt de Opleidingsfunctionaris dan alles met de trainers of docenten die het personeel bij moeten gaan scholen. De contacten van een Opleidingsfunctionaris bestaan zo vooral uit werkemers van opleidingsinstellingen.


 • Personeel
 • Managers
 • Trainers
 • Docenten
Opleidingsfunctionaris


Organisaties waar een Opleidingsfunctionaris werkzaam is

Waar werkt een Opleidingsfunctionaris meestal? 

Een Opleidingsfunctionaris kan in principe bij elk soort organisatie terecht, omdat bijscholing altijd wel nodig is. In de praktijk is het zo dat een Opleidingsfunctionaris bij een groot bedrijf terechtkomt of als freelancer gaat werken.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Opleidingsfunctionaris

Waar kun je het beste werken als Opleidingsfunctionaris? Hieronder vindt je de best door de Opleidingsfunctionaris beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Opleidingsfunctionaris.

Competenties, Skills en Vaardigheden Opleidingsfunctionaris:

Welke competenties heeft een een Opleidingsfunctionaris nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Opleidingsfunctionaris

Wat voor persoonlijkheid heb je als Opleidingsfunctionaris nodig? 

De Opleidingsfunctionaris moet een middenweg zien te vinden tussen de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en de behoeftes van de organisatie, om zo mensen bijscholing aan te kunnen bieden waarmee ook de organisatie geholpen wordt (Bemiddelaar). Uiteindelijk is het hierbij belangrijk dat de opleidingen de investering waard zijn en dat men er winst door maakt, zelfs als dat betekent dat mensen trainingen moeten volgen die ze niet willen volgen (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Opleidingsfunctionaris


Bemiddelaar


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Opleidingsfunctionaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Opleidingsfunctionaris

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Opleidingsfunctionaris

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Opleidingsfunctionaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Opleidingsfunctionaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Opleidingsfunctionaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Opleidingsfunctionaris. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Opleidingsfunctionaris iets voor je?

Zou je graag Opleidingsfunctionaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Opleidingsfunctionaris bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Opleidingsfunctionaris

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar