Opleidingsfunctionaris Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Opleidingsfunctionaris? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep opleidingsfunctionaris. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je opleidingsfunctionaris wordt.

 

Wat is een Opleidingsfunctionaris?

Een Opleidingsfunctionaris is verantwoordelijk voor de bijscholing en training van mensen binnen een organisatie. Hoewel deze functie ook door een personeelslid vervuld kan worden, is het bij grotere organisaties nodig om iemand vast op de positie te hebben, zodat er continu over eventuele (nieuwe) opleidingen nagedacht kan worden. Het kan ook zo zijn dat een Opleidingsfunctionaris bij meerdere bedrijven de opleidingen regelt.

Hoe een Opleidingsfunctionaris dan ook werkt voor een organisatie; steeds is het belangrijk dat hij na blijft gaan wat de capaciteiten van het personeel zijn, welke mogelijkheden er zijn voor trainingen of opleidingen en hoe deze kennis het beste benut kan worden. Als duidelijk is welke soort trainingen nog nodig zijn om het functioneren van de medewerkers te verbeteren, is het eerst belangrijk om met het bestuur te praten. Als de Opleidingsfunctionaris deze mensen ervan heeft overtuigd om geld te investeren is de volgende stap het regelen van de trainingen.

Bij sommige opleidingen komt meer kijken dan bij anderen. Soms kan het dus zijn dat een Opleidingsfunctionaris iemand alleen maar ergens heen hoeft te sturen om bijscholing te krijgen, maar het kan ook zo zijn dat de Opleidingsfunctionaris de lesruimte, de trainer en alle andere praktische zaken zelf moet regelen. Een Opleidingsfunctionaris kijkt dus niet inhoudelijk, naar de potentie van werknemers, maar heeft ook een uiterst praktische kijk op de zaak.

Past het beroep Opleidingsfunctionaris bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Opleidingsfunctionaris

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Vakspecialist Opleidingen, Opleidingsfunctionaris (p&o)

Wil je werken als Opleidingsfunctionaris?

Werk je al als Opleidingsfunctionaris en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Opleidingsfunctionaris worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Opleidingsfunctionaris, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Opleidingsfunctionaris in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Personeel
 • Managers
 • Trainers
 • Docenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3500 tot €5200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Opleidingsfunctionaris

Wat verdient een Opleidingsfunctionaris?

Een Opleidingsfunctionaris verdient, afhankelijk van dienstverband en senioriteit, een salaris dat tussen de €3500 en €5200 per maand ligt. Met meer ervaring en een betere functie verdient men natuurlijk meer en is het werk zelf ook zwaarder. De arbeidsvoorwaarden zijn ook afhankelijk van het dienstverband. Zo kan iemand die fulltime in dienst is rekenen op meer vakantiedagen en bonussen dan iemand die als freelancer is aangetrokken.

Salarisschaal Opleidingsfunctionaris

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Opleidingsfunctionaris

Er zijn geen vacatures Opleidingsfunctionaris aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Opleidingsfunctionaris in werkt.

Meer weten over de sector waar een Opleidingsfunctionaris in werkt

Bekijk werken in Algemeen

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Opleidingsfunctionaris

Wat zijn de baankansen voor een Opleidingsfunctionaris?

De functie van Opleidingsfunctionaris wordt meestal intern vervuld door iemand die de taak erbij doet, maar er zijn ook fulltime Opleidingsfunctionarissen. Als men voldoende ervaring heeft in zulke functies, is het zeker mogelijk om een functie als Opleidingsfunctionaris bij een groot bedrijf te krijgen, of als consultant te gaan werken. Wel is de arbeidsmarkt over het algemeen maar beperkt. Doorgroeimogelijkheden zijn er in de vorm van managementposities.

De actuele kans op werk voor een Opleidingsfunctionaris

Het beroep Opleidingsfunctionaris is onderdeel van de beroepsfamilie Adviseurs en trainers bedrijfsopleidingen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Adviseurs en trainers bedrijfsopleidingen is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Opleidingsfunctionaris

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Opleidingsfunctionaris worden: Opleidingen tot Opleidingsfunctionaris

Wil je Opleidingsfunctionaris worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Opleidingsfunctionaris.

Hoe word je een Opleidingsfunctionaris? 

Er bestaat geen reguliere opleiding tot Opleidingsfunctionaris, dus men zal bijvoorbeeld eerst een HBO of WO diploma moeten halen. Hierbij kan een focus op onderwijs of management helpen, maar ook een sectorspecifieke opleiding kan gevolgd worden. Daarna kan men cursussen gaan volgen op MBO of HBO niveau die specifiek zijn gericht op een functie als Opleidingsfunctionaris, zoals een cursus in Training Opleidingsplannen, Opleidingsplannen Maken, of Executive Coaching.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Opleidingsfunctionaris

Adviesvaardigheden HR / P&O-ers
Je adviseert als HR/P&O-functionaris in verschillende situaties, zowel het management als medewerkers. Je verstaat je vak en weet precies wat er moet gebeuren. Op sommige momenten heb je echter het …
Adviesvaardigheden HR / P&O-ers
Adviesvaardigheden HR / P&O-ers - Online
Je adviseert als HR/P&O-functionaris in verschillende situaties, zowel het management als medewerkers. Je verstaat je vak en weet precies wat er moet gebeuren. Op sommige momenten heb je echter het …
Adviesvaardigheden HR / P&O-ers - Online

Omscholen tot Opleidingsfunctionaris

Als je je wilt omscholen tot Opleidingsfunctionaris is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Opleidingsfunctionaris zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Opleidingsfunctionaris dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Opleidingsfunctionaris

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Opleidingsfunctionaris

Als je Opleidingsfunctionaris wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Opleidingsfunctionaris zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Opleidingsfunctionaris

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Opleidingsfunctionaris?

Competenties en Vaardigheden Opleidingsfunctionaris

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Opleidingsfunctionaris nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Opleidingsfunctionaris nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Opleidingsfunctionaris

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren

Persoonlijkheid van een Opleidingsfunctionaris

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Opleidingsfunctionaris. Als Opleidingsfunctionaris wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Opleidingsfunctionaris:


zie volledige beschrijving persoonstype Opleidingsfunctionaris

Vakkennis voor een Opleidingsfunctionaris

Het is voor een Opleidingsfunctionaris ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Opleidingsfunctionaris zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Opleidingsfunctionaris


Werkervaring Opleidingsfunctionaris

Het is voor een startend Opleidingsfunctionaris die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Opleidingsfunctionaris is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Human Resource Manager .

Iets anders leren?

Is Opleidingsfunctionaris het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Opleidingsfunctionaris

Je kunt als Opleidingsfunctionaris een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Opleidingsfunctionaris is onderdeel van de beroepsfamilie Adviseurs en trainers bedrijfsopleidingen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Opleidingsfunctionaris

Verwante beroepen Opleidingsfunctionaris


Hoofd beroepsgroep Opleidingsfunctionaris

Het beroep Opleidingsfunctionaris valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Opleidingsfunctionaris

Met wie werkt een Opleidingsfunctionaris samen? 

Intern overlegt de Opleidingsfunctionaris met het personeel en de managers, om zo in te kunnen schatten welke opleidingen nodig zijn. Extern regelt de Opleidingsfunctionaris dan alles met de trainers of docenten die het personeel bij moeten gaan scholen. De contacten van een Opleidingsfunctionaris bestaan zo vooral uit werkemers van opleidingsinstellingen.


 • Personeel
 • Managers
 • Trainers
 • Docenten
Opleidingsfunctionaris


Organisaties waar een Opleidingsfunctionaris werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Opleidingsfunctionaris meestal werkt.

Waar werkt een Opleidingsfunctionaris?

Een Opleidingsfunctionaris kan in principe bij elk soort organisatie terecht, omdat bijscholing altijd wel nodig is. In de praktijk is het zo dat een Opleidingsfunctionaris bij een groot bedrijf terechtkomt of als freelancer gaat werken.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Opleidingsfunctionaris

Waar kun je het beste werken als Opleidingsfunctionaris? Hieronder vind je de best door de Opleidingsfunctionaris beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Opleidingsfunctionaris.

Competenties, Skills en Vaardigheden Opleidingsfunctionaris:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Opleidingsfunctionaris.

Welke competenties heeft een Opleidingsfunctionaris nodig?

Een Opleidingsfunctionaris heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Opleidingsfunctionaris

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Opleidingsfunctionaris passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Opleidingsfunctionaris nodig? 

De Opleidingsfunctionaris moet een middenweg zien te vinden tussen de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en de behoeftes van de organisatie, om zo mensen bijscholing aan te kunnen bieden waarmee ook de organisatie geholpen wordt (Bemiddelaar). Uiteindelijk is het hierbij belangrijk dat de opleidingen de investering waard zijn en dat men er winst door maakt, zelfs als dat betekent dat mensen trainingen moeten volgen die ze niet willen volgen (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Opleidingsfunctionaris


Bemiddelaar


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Opleidingsfunctionaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Opleidingsfunctionaris

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Opleidingsfunctionaris

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Opleidingsfunctionaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Opleidingsfunctionaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Opleidingsfunctionaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Opleidingsfunctionaris. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Opleidingsfunctionaris iets voor je?

Zou je graag Opleidingsfunctionaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Opleidingsfunctionaris bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Opleidingsfunctionaris

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar