Consultant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Consultant? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep consultant. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je consultant wordt.

 

Wat is een Consultant?

Een Consultant stelt zichzelf beschikbaar aan een bepaald bedrijf, in een van vele mogelijke sectoren, om zo met kennis en inzicht het bedrijf van buitenaf te verbeteren. De Consultant wordt ingehuurd om een bepaald vraagstuk voor een bedrijf duidelijk te maken en daarna passende oplossingen aan te reiken. Dit gebeurt op projectbasis en vanuit het bedrijf dat de Consultant inhuurt, dus steeds op een andere locatie. Projecten worden geregeld via een consultancy bureau, of als zelfstandig ondernemer op freelance-basis.

Het is belangrijk om als Consultant niet alleen kennis van zaken te hebben, maar ook om goed te kunnen overtuigen. De Consultant moet niet alleen een oplossing aandragen, maar ook zorgen dat het bedrijf overtuigd is van de oplossing en deze daadwerkelijk geïmplementeerd wordt. Een snelle babbel en een stevig ego zijn hiervoor noodzakelijke werktuigen. Omdat de Consultant ieder project te maken krijgt met andere opdrachten en verwachtingen, moet hij stressbestendig zijn en met deadlines om kunnen gaan. Het werk is afwisselend en erg resultaatgericht en is er bovendien een bepaalde status aan verbonden.

Consultants komen doorgaans uit specifieke vakgebieden en brengen expertise mee die vertaald wordt naar een bepaalde bedrijfssector. Zo kunnen Consultants gespecialiseerd zijn in financiële problematiek, reorganisatie of marketing. Alle verdere benodigde vaardigheden worden al doende opgedaan. Dit kan in teamverband gebeuren of zelfstandig..Wil je werken als Consultant?

Werk je al als Consultant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Consultant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Consultant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Consultant in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Directeur
 • Manager
 • Werknemer

Salarisindicatie:

 • Van €2046 tot €7848

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1772


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Consultant

Wat verdient een Consultant?

Een Junior Consultant, werkend bij een consultancybureau start met een salaris van rond de €2000. Dit kan voor een Senior Consultant oplopen tot wel €8000. Freelancers zijn afhankelijk van hun eigen kunnen, en verdienen meestal meer - afhankelijk van de kwaliteit die ze leveren -  dan hun collega's in vast dienstverband, aangezien de grotere projecten vaak uitbesteed worden aan Consultants met een goede reputatie.

Secundaire arbeidsvoorwaarden als auto's en andere extra's horen juist weer bij het werken in vast dienstverband, terwijl zelfstandige Consultants dit zelf moeten regelen.

Salarisschaal Consultant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Consultant

Op zoek naar een nieuwe baan als Consultant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Consultant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Consultant vacatures

Vacature Keukenadviseur
Bruynzeel Keukens
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; wij verkopen geen keukens. Bij Bruynzeel Keukens staat elke dag in het teken van het waarmaken van de klantbehoefte. Dat …
Vacature Senior Inkoopadviseur YACHT
Yacht
Omdat Yacht blijft groeien, zoeken wij een gedreven senior inkoopadviseur die graag van meerwaarde zou willen zijn voor onze klanten; centrale en decentrale overheden. Groei jij als Inkoopadviseur Europees Aanbesteden …
Vacature Strategisch Beleidsadviseur Fysiek Domein
Certus Groep
Over de functie Als Strategisch Beleidsadviseur zet je je expertise in op het gebied van ruimtelijke- en gebiedsontwikkeling. Dit doe je door nauw te overleggen met collega’s van andere vakgebieden. …
Vacature Aankomend adviseur waterbouw en geotechniek
Witteveen+Bos
Ben jij een enthousiaste ingenieur die graag binnen multidisciplinaire teams wil werken aan spraakmakende (inter)nationale waterbouwprojecten? Dan is de functie van aankomend adviseur waterbouw en geotechniek wat voor jou. In …
Vacature Omgevingsconsultant circulaire economie
Witteveen+Bos
De vakgroep Circulaire Economie van Witteveen+Bos België groeit sterk binnen dit actuele, veelzijdige en maatschappelijk relevante thema. Wil jij meewerken aan de verdere uitbouw van onze dienstverlening in een uitdagende …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Consultant

Wat is de toekomst van Consultant?

Een Consultant kan door goed werk te leveren een goede reputatie en hoge status krijgen Hij kan zo ook zelf een consultancybureau beginnen met als doel een stevige reputatie op te bouwen. Omdat consultancy hoog aangeschreven staat is er echter maar een beperkt aantal startbanen beschikbaar en is het vooral in deze economisch turbulente tijd moeilijk om als Consultant aan werk te komen. Veel vraagstukken waarvoor eerder een Consultant werd ingeschakeld worden op dit moment door bedrijven intern aangepakt.

Baankans Consultant

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1772


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Consultant worden: Opleidingen tot Consultant

Wil je Consultant worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Consultant.

Hoe word je een Consultant? 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot Consultant. Hij volgt eerst een opleiding in een bepaald vakgebied  als Bestuurskunde, Informatica, Economie of Organisatiepsychologie. Daarna kan hij als trainee aan het werk bij een consultancybureau, of eerst in een andere functie relevante ervaring op doen. Er bestaan verder enkele cursussen die helpen om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Consultant

Management consultant
Bedrijven komen in de loop van de jaren steeds voor nieuwe uitdagingen te staan. De wetgeving verandert, de wereld wordt steeds digitaler, het belang van klimaatneutraal produceren wordt steeds groter, …
Management consultant
Scaled Agile Framework 5.0: Implementing SAFe (SPC)
Een grootschalige organisatieverandering vergt visie en doorzettingsvermogen. Als SAFe Program Consultant (SPC) word je de drijvende kracht achter de implementatie van een succesvolle Lean-Agile SAFe® transformatie. Maak dus van
Scaled Agile Framework 5.0: Implementing SAFe (SPC)
Management Consultant Thuisstudie
Bedrijven adviseren met management-inzichten? Word management consultant Bedrijven weer op het goede spoor krijgen? Heb je ruime ervaring als manager en is het adviseursvak je op het lijf geschreven? Volg …
Management Consultant Thuisstudie
Verkoop- en Adviesgesprekken/ Acquisitiegesprekken en relatiebeheer/ Verkooptraining
Tweedaagse training Face-to-Face Verkoop- en Adviesgesprekken Doel van deze training Perfect verzorgde, efficiënte en resultaatgerichte face-to-face verkoop- en adviesgesprekken voeren en proactief herkennen en benutten van commerciële mogelijkheden. Voor iedere adviseur, accountmanager, consultant …
Verkoop- en Adviesgesprekken/ Acquisitiegesprekken en relatiebeheer/ Verkooptraining
Management Consultant E-Learning
Bedrijven adviseren met management-inzichten? Word management consultant Bedrijven weer op het goede spoor krijgen? Heb je ruime ervaring als manager en is het adviseursvak je op het lijf geschreven? Volg …
Management Consultant E-Learning

Omscholen of doorgroeien tot Consultant

Als je Consultant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Consultant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Consultant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Consultant?

Competenties en Vaardigheden Consultant

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Consultant nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Consultant nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Consultant

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Consultant

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Consultant. Als Consultant wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Consultant:


zie volledige beschrijving persoonstype Consultant

Vakkennis voor een Consultant

Het is voor een Consultant ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Consultant zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Consultant

Management Consultant E-Learning
Bedrijven adviseren met management-inzichten? Word management consultant Bedrijven weer op het goede spoor krijgen? Heb je ruime ervaring als manager en is het adviseursvak je op het lijf geschreven? Volg …
Management Consultant E-Learning
Service Automation Framework - e-learning
Deze cursus is bedoeld voor iedereen die vindt dat het niveau van dienstverlening in zijn organisatie kan worden verhoogd en op zoek is naar begeleiding om dit doel te bereiken. …
Service Automation Framework - e-learning
Vastu Foundation Course 1 (MAHAVASTU Consultant- NEHA PARIK)
Description This foundation course enables beginners to understand fundamentals of Vastu Shastra & exploring career in VASTU. Basic knowledge Helps you learn step-by-step MAHAVASTU methodology for diagnosis of any …
Vastu Foundation Course 1 (MAHAVASTU Consultant- NEHA PARIK)
De basis van pensioen (video)
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Pensioen is het inkomen dat iemand ontvangt als gevolg van ouderdom, na overlijden van de partner …
De basis van pensioen (video)
HBO IT-strategie en -management - E-learning
Je wilt je strategische kennis en inzichten op IT-gebied vergroten op HBO-niveau. Je bent bijvoorbeeld IT-manager, IT-consultant, functioneel beheerder of IT-professional. Ben je IT-manager of IT-consultant? Dan is het programma HBO …
HBO IT-strategie en -management - E-learning

Werkervaring Consultant

Het is voor een startend Consultant die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Consultant is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Consultant het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Consultant

Met wie werkt een Consultant samen? 

Aangezien een Consultant de meeste tijd doorbrengt bij de bedrijven zelf, is er veel interactie met de hogere functionarissen/opdrachtgevers binnen die bedrijven. Daarnaast is het mogelijk dat de Consultant in teamverband een opdracht voltooit en ook op het eigen kantoor of bij andere gelegenheden met collega's kan communiceren.


 • Directeur
 • Manager
 • Werknemer
Consultant


Organisaties waar een Consultant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Consultant meestal werkt.

Waar werkt een Consultant?

Een Consultant is zelf uitsluitend in dienst van particuliere bedrijven (zelfstandig of bij een consultancybureau). Het is echter wel mogelijk om als Consultant ingehuurd te worden door overheidsinstanties. Het specifieke karakter van de bedrijven waar een contract mee wordt aangegaan is afhankelijk van de eigen specialisatie en loopt dus sterk uiteen.

Meer weten over werken in de Projectmanagement?

Bekijk werken in Projectmanagement

Best beoordeelde werkgevers Consultant

Waar kun je het beste werken als Consultant? Hieronder vind je de best door de Consultant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Consultant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Consultant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Consultant.

Welke competenties heeft een Consultant nodig?

Een Consultant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Consultant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Consultant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Consultant nodig? 

Een Consultant heeft doorgaans een groot ego nodig om zichzelf staande te kunnen houden in het bedrijfsleven en de nodige oplossingen door te kunnen drukken. De Consultant moet daarom ook doelgericht en zelfstandig zijn (Baas). Daarnaast gaat het erom zo snel en efficiënt mogelijk te werken en daarmee de projecten zo successvol mogelijk af te kunnen sluiten (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Consultant


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Consultant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Consultant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Consultant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Consultant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Consultant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Consultant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Consultant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Consultant iets voor je?

Zou je graag Consultant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Consultant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Consultant?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Consultant

Vacature Adviseur bodemsanering
Witteveen+Bos
Ga aan de slag als adviseur bodemsanering en realiseer creatieve en duurzame oplossingen voor bodemsaneringsvraagstukken. Als adviseur bodemsanering werk je aan projecten waarbij vraagstukken over bodemverontreiniging moeten worden opgelost. Wij …
Vacature Software Consultant Apotheek Logistiek
ChipSoft
Heb jij kennis van logistieke processen binnen de Klinische apotheek en ervaring met ICT of werk je momenteel in een ziekenhuisapotheek en ben je toe aan een vervolgstap in je …
Vacature Adviseur Contracten en aanbesteden
Witteveen+Bos
Adviseer jij onze opdrachtgevers over de contractstrategie van complexe integrale projecten? Het kiezen van de juiste contractvorm is essentieel voor het succes van een project. Als adviseur contracten en aanbesteden …
Vacature Adviseur cybersecurity
Witteveen+Bos
Wil jij je kennis van beveiliging van industriële automatisering inzetten om spraakmakende energie- , bouw- en infrastructurele projecten te realiseren? Witteveen+Bos werkt aan civiele projecten, zoals beweegbare bruggen, sluizen, tunnels …
Vacature Adviseur duurzaam contracteren
Witteveen+Bos
Ben jij in staat om de duurzame doelstelling(en) van de grote transitieopgaven concreet te maken en te vertalen naar een gedegen contract en een passende aanbestedingsstrategie? Transitieopgaven zoals het Klimaatakkoord …

Actuele blogposts


reacties op Consultant

Petra

Beste Dennis, misschien is het een idee om je Nederlands taalgebruik ook even op te vijzelen. Dit komt nu namelijk niet echt professioneel over. Dat kan denk ik niet de bedoeling zijn. Gr.

Peter 2

Ik denk niet dat Dennis zijn Lagere School niet heeft afgemaakt.Dat Dennis nooit als Consultant heeft gewerkt is ook wel duidelijk.Overigens de Belgische tak van Euphony is failliet en de Nederlandse tak heet nu Mobicross,gr.Peter.

Jan-Hendrik

Aan de kwaliteit van de reactie van dhr. Schild, neig ik te denken aan afbraak in plaats van opvijzeling. 

Sander

Vlgs.mij is Dennis daar in al geslaagd.Gr.

dennis schild

ik ben zelf consultant van euphony geen flauw idee wat mijn ging bieden. maar eenmaal begonnen en ik ben niet weg te slaan al heb je bij begin wel een deadline maar niet alleen bij begin heb ik hele leven met deadlines te maken alleen de 1e was voor mijn de allerbelangrijkste ben nooit stressbestendig geweest en het vak niet gestudeerd maar heb het in 4 maanden aardig alles onder de knie voor elkaar gekregen. en dat allemaal zonder enige idee en kennis wat mijn te wachten stond

Peter

Hallo Dennis,ben je ook bezig om de niet zo goede naam van Euphony op te vijzelen?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar