Piloot Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Piloot? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep piloot. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je piloot wordt.

 

Wat is een Piloot?

De Piloot heeft een belangrijke functie in de luchtvaart. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de passagiers en/of goederen aan boord van het vliegtuig waarvan hij de gezagvoerder is. Deze enorme verantwoordelijkheid maakt o.a. dat hij zich zeer representatief moet gedragen. Drank- en of drugsproblemen zijn vanzelfsprekend uit den boze binnen deze sector.

De werkzaamheden van de Piloot bedragen het besturen van een vliegtuig, in samenwerking met een collega (co-)Piloot. Tijdens een vlucht vliegt de Piloot zelf bij het opsteigen en het landen, maar zal de automatische piloot de grotere afstanden op cruisehoogte afleggen. De Piloot moet onder allerlei weers-, tijds- en terreinomstandigheden te vliegen om een succesvolle vlucht te garanderen. In bijzondere situaties neemt hij het roer over van de automatische piloot.

Het vliegen beslaat niet het simpelweg sturen, gas geven en remmen, maar heeft meer weg van het controleren van computersystemen en boordinstrumenten. Het onderhouden van radiocontact met de luchtverkeersleiding omtrent de vlucht (koers) en eventuele obstakels (weersomstandigheden) en het onderhouden van contact met andere piloten over hun vluchten horen ook bij het takenpakket van de Piloot.

De Piloot dient rekening te houden met onregelmatige en lange werktijden. Piloten zijn dan ook vaak weg van huis.

Wil je werken als Piloot?

Werk je al als Piloot en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Piloot worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Piloot, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Piloot in één oogopslag

Netwerk:

 • (Co-)Piloten
 • Steward
 • Luchtverkeersleider
 • Passagier
 • Medewerker Marechaussée

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2250 tot €16500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Piloot

Wat verdient een Piloot?

Het is lastig om een bedrag te noemen voor het salaris van een Piloot. Een beginnende Piloot verdient bijvoorbeeld zo'n €2250 tot €4500 netto per maand, maar een ervaren Piloot kan enkele 100.000'en euro's per jaar verdienen, afhankelijk van zijn rang en functie.

Als secundaire Arbeidsvoorwaarden heeft de Piloot de standaard geldende regels rondom arbeidsongeschiktheid, pensioenopbouw, reiskostenvergoeding, ouderschapsverlof e.d. Tevens moet er vermeld worden dat de Piloot veel zal reizen en dus veel van de wereld zal kunnen zien, dat de Piloot met zijn 56e met pensioen moet en dat medewerkers van luchtvaartorganisaties tickets kunnen krijgen met korting voor zichzelf en voor familieleden.
 

Salarisschaal Piloot

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Piloot

Op zoek naar een nieuwe baan als Piloot? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Piloot. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Piloot vacatures

Leerkracht De Piloot, externaliserende afdeling (breed inzetbaar)
De Piloot
Ons verhaal Stichting BOOR draagt zorg voor kwaliteit in het onderwijs. (speciaal) Basisonderwijs, voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs in Rotterdam en omstreken. Ongeveer 80 scholen vallen onder onze stichting, …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Piloot

Wat is de toekomst van Piloot?


De Piloot heeft na afronding van zijn/haar opleiding soms enige moeite met het vinden van een geschikte baan als Piloot, aangezien er een geringe vraag is vanuit de luchtvaartorganisaties, maar toch een aanzienlijk aanbod van Piloten is. Echter, wanneer een Piloot de gewenste kwaliteiten bezit, is er altijd werk te vinden.

Wanneer men een functie als Piloot heeft, is er de mogelijkheid om door te groeien naar hogere pilotenfuncties tot de leeftijd van 56 jaar. Dit is een wettelijke grens, waarna de Piloot verplicht met pensioen moet.

Het is ongebruikelijk voor een Piloot om buiten de luchtvaartsector een baan te zoeken als men nog door kan groeien naar hogere pilotenfuncties. Toch zou met terecht kunnen binnen de hogere leidinggevende regionen van het bedrijfsleven of bij de overheid.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Piloot worden: Opleidingen tot Piloot

Wil je piloot worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Piloot? 

Om toegelaten te worden tot een opleiding tot Piloot dient men minimaal te beschikken over een HAVO of VWO diploma met Engels, Natuurkunde en Wiskunde. Afhankelijk van de gekozen opleiding, technische HBO opleidingen waarbij als extra een vliegbrevet gehaald kan worden of WO opleidingen waar men alleen op de vliegaspecten focust, kennen verschillende instroomeisen.

Voor alle opleidingen tot Piloot geldt dat men minimaal 17 jaar oud moet zijn. Voordat er aangvangen kan worden aan een van de opleidingen dient de gegadigde zich te laten keuren. Deze keuring richt zich op de fysieke gesteldheid, de psychologische gesteldheid en op het vermogen om te vliegen (dit laatste onderdeel wordt getest op een simulator). Deze testen zijn vergelijkbaar met de testen voor Officier Vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht.

De opleiding tot Piloot duurt, afhankelijk van de gekozen opleiding, tussen de 20 maanden (particuliere pilootopleidingen) en 48 maanden (HBO opleidingen met aanvullend brevet). Een pilotenopleiding is niet goedkoop. Er moet rekening gehouden worden met minimaal €90.000 opleidingskosten, maar er zijn regelingen tussen de scholen en banken met betrekking tot eventuele leningen.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Piloot

Big Five for Life 'Life Safari' Persoonlijke Ontwikkeling
Herken je dit? Je streeft ernaar het maximale uit je leven en werk te halen maar soms leef je op de automatische piloot. Je weken zijn gevuld met afspraken, werk, …
Big Five for Life 'Life Safari' Persoonlijk Leiderschap
VERGROOT JE PERSOONLIJK LEIDERSCHAP HERKEN JIJ DIT? Je streeft ernaar het maximale uit je leven te halen maar soms leef je op de automatische piloot. Je weken zijn gevuld met …
BIJSCHOLING HAPTONOMIE voor coaches en therapeuten
Haptonomie is gericht op bewustwording van lichamelijke gevoelens en signalen. Vanuit gevoel aanwezig zijn in situaties en in interactie en in mindere mate vanuit controle en denken. Haptonomie werkt altijd …
Mindfulness op het werk
Na de training: •    Kun je je beter ontspannen. •    Heb je een positiever beeld van jezelf en je omgeving. •    Kun je positief omgaan met oordelen, weerstanden en obstakels. …
Robotisering en de rol van de OR
Robotisering: de OR op de automatische piloot? Eerlijk is eerlijk: we kijken niet meer op van een zelfsturende stofzuiger of auto. We vinden het steeds normaler om het woord ‘robot’ …
Meer opleidingen Piloot

Weet je nog niet of je Piloot wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Piloot of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Piloot

Met wie werkt een Piloot samen? 

Als Piloot kom je te werken bij een luchtvaartorganisatie waarvoor je zult werken in vliegtuigen, samen met collega Piloten. Tijdens de werkzaamheden zal er contact zijn met stewards en stewardessen met betrekking tot het informeren van en het zo prettig mogelijk maken van de reis voor de passagiers.

Buiten de eigen luchtvaartorganisatie zal er sprake zijn van contacten met collega Piloten van andere organisaties (bijvoorbeeld wanneer men elkaar tegen komt op een vliegveld), contacten met de luchtverkeersleiding bij het stroomlijnen van de vluchten en contacten met de Marechaussée, of vergelijkbare buitenlandse organisaties, met betrekking tot de naleving van de internationale wetgeving.
 


 • (Co-)Piloten
 • Steward
 • Luchtverkeersleider
 • Passagier
 • Medewerker Marechaussée
Piloot


Organisaties waar een Piloot werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Piloot meestal werkt.

Waar werkt een Piloot?

De Piloot wordt werkzaam bij een luchtvaartorganisatie. Binnen deze organisatie zal er gevlogen worden met passagiers- of goederenvliegtuigen. Door aard van deze branch, dient de Piloot zich zo goed als hijj kan in te zetten voor de voldoening van de wensen van de klant, terwijl hij tegelijkertijd de geldende veiligheidseisen in acht neemt.

Voorbeelden van luchtvaartorganisaties waar een Piloot voor zou kunnen gaan vliegen zijn Air France-KLM, Lufthansa, Martinair, Ryan Air en Easyjet.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Piloot

Waar kun je het beste werken als Piloot? Hieronder vind je de best door de Piloot beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Piloot.

Competenties, Skills en Vaardigheden Piloot:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Piloot.

Welke competenties heeft een Piloot nodig?

Een Piloot heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Piloot

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Piloot passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Piloot nodig? 


De Piloot is een zelfverzekerde, gedreven, praktische, ijverige, energieke, maar soms ook pretentieuze, ijdele, oppervlakkige, prestatiegerichte, defensieve, dominante persoon (Succesvolle werker). Tevens is de Piloot analytisch, gevoelig, scherpzinnig, objectief en volhardend met op zijn tijd wat onvoorspelbare, paranoïde, inflexibele kantjes (Waarnemer).

Bij het uitvoeren van de werkzaamheden weet de Piloot zijnprestatiegerichtheid, ijver, zelfverzekerdheid en dominantie toe te passen om de passagiers een zo veilig en aangenaam mogelijke vlucht te garanderen.

Bekijk de persoonstypen voor Piloot


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Piloot

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Piloot

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Piloot

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Piloot

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Piloot dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Piloot belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Piloot. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Piloot iets voor je?

Zou je graag Piloot willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Piloot bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Piloot

Rob

De pensioenleeftijd bij KLM is sinds enige tijd opgehoogd naar uiterlijk 62 jaar, afhankelijk van je deeltijdpercentage.

Eva

Beste piloot, Ik wil heel graag piloot worden. Ik zit op vmbo 4e leerjaar en ik ben van plan om naar havo door te stromen. Want ik heb het vermoedde dat ik toch veel meer kan dan aan een mbo opleiding te volgen. Mijn vraag is wordt het levensonderhoud kosten ook gefinancieerd? Omdat de opleiding kosten al heel erg hoog is ben ik bang dat ik geen bijbaantje kan doen omdat ik niet veel tijd zal hebben tijdens mijn studie. Kunt u me alsjeblieft helpen door meer informatie te geven? Groetjes, Eva

Piet

De wachtlijsten bij de opleiders slinken enorm. Er worden momenteel meer mensen aangenomen per jaar dan opgeleid. Houd er wel rekening mee dat de meeste nederlandse studenten bij buitenlandse maatschappijen worden aangenomen, veelal in Europa. Pensioen leeftijd is inderdaad zoals hierboven opgemerkt 65 jaar. Alleen de voornameijk oudere maatschappijen hanteren (nog) lagere leeftijden. Belangrijkste voor uitzicht op een baan is een gedegen selectie bij een opleider welke goed aangeschreven staat. Die zijn makkelijk op internet te vinden zowel voor binnen als buitenland.

Henri

Hallo Eva,mijn advies is,neem contact op met een van je docenten.Leg uit wat je plannen zijn en zij zullen ongetwijfeld met een goed advies komen.Sucses Henri

karel

Er zitten 1400 piloten zonder baan in Nederland denken dat jullie allemaal aan een baan kunt helpen

Henri

Goede middag Karel,ik denk dat dit niet de bedoeling is van deze site..De opzet van deze site is om informatie te geven over een groot aantal beroepen en daarin zijn zij,volgens mij,goed geslaagd.M.vr.gr.

Pierre

Volledig mee eens.Gr.

inen

Pensioen leeftijd is 65 jaar. Tenzij lager in een cao is afgesproken. Klm en partners. Volgens luchtvaartwet is het brevet om te vliegen, pet 2012 , 65 jr en mogelijk in de toekomst 67jt.

vigjilent atashi

beste piloot. ik vind dit een leuk en goed beroepengids. staat genoeg informatie in over het beroep. je kan er bijna alles in lezen. een goed beroepengids

inen

Pensioen leeftijd is 65 jaar. Tenzij lager in een cao is afgesproken. Klm en partners. Volgens luchtvaartwet is het brevet om te vliegen, pet 2012 , 65 jr en mogelijk in de toekomst 67jt.

vigjilent atashi

beste piloot. ik vind dit een leuk en goed beroepengids. staat genoeg informatie in over het beroep. je kan er bijna alles in lezen. een goed beroepengids

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar