Piloot worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Piloot worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Piloot worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Piloot? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Piloot goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Piloot?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Piloot wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Piloot.

Alles over hoe je Piloot kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Piloot?

Om toegelaten te worden tot een opleiding tot Piloot dient men minimaal te beschikken over een HAVO of VWO diploma met Engels, Natuurkunde en Wiskunde. Afhankelijk van de gekozen opleiding, technische HBO opleidingen waarbij als extra een vliegbrevet gehaald kan worden of WO opleidingen waar men alleen op de vliegaspecten focust, kennen verschillende instroomeisen.

Voor alle opleidingen tot Piloot geldt dat men minimaal 17 jaar oud moet zijn. Voordat er aangvangen kan worden aan een van de opleidingen dient de gegadigde zich te laten keuren. Deze keuring richt zich op de fysieke gesteldheid, de psychologische gesteldheid en op het vermogen om te vliegen (dit laatste onderdeel wordt getest op een simulator). Deze testen zijn vergelijkbaar met de testen voor Officier Vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht.

De opleiding tot Piloot duurt, afhankelijk van de gekozen opleiding, tussen de 20 maanden (particuliere pilootopleidingen) en 48 maanden (HBO opleidingen met aanvullend brevet). Een pilotenopleiding is niet goedkoop. Er moet rekening gehouden worden met minimaal €90.000 opleidingskosten, maar er zijn regelingen tussen de scholen en banken met betrekking tot eventuele leningen.

Welke vaardigheden heb je nodig om Piloot te worden?

Om Piloot te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Piloot zijn Doorzettingsvermogen, Motivatie en Doelmatig werken. Ook zijn Consequent handelen, Ambitie en Tegenslagen verwerken belangrijke vaardigheden als je Piloot wilt worden. Verder zijn Stressbestendig, Incasseringsvermogen en Rust bewaren ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Piloot te worden?

Als je Piloot wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Piloot

 • Accuratesse
 • Ambitie
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Stressbestendigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Piloot te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Piloot te worden zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Piloot worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Piloot. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Piloot zijn de Succesvolle werker en de Waarnemer.

De Piloot is een zelfverzekerde, gedreven, praktische, ijverige, energieke, prestatiegericht persoon (Succesvolle werker).

Tevens is de Piloot analytisch, gevoelig, scherpzinnig, objectief en volhardend (Waarnemer).

Bij het uitvoeren van de werkzaamheden weet de Piloot zijnprestatiegerichtheid, ijver, zelfverzekerdheid en dominantie toe te passen om de passagiers een zo veilig en aangenaam mogelijke vlucht te garanderen.

Opleiding Piloot

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Piloot kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Piloot. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Piloot. Maar ook cursussen en trainingen voor de Piloot.

Top 5 opleidingen Piloot

Effectief Communiceren in 4 maanden
Je leert de verschillende onderdelen van jouw manier van communiceren herkennen en verbeteren. Na afloop van de training communiceer je daadkrachtiger en effectiever, privé en zakelijk. Communiceer je helder, dan …
Effectief Communiceren in 4 maanden
Psychologie op de werkvloer|Effectief samenwerken met verschillende persoonlijkheden
Psychologie op de werkvloer Effectief samenwerken met verschillende persoonlijkheden5-daagse psychologietraining Wil je positief en negatief gedrag beter kunnen begrijpen én de communicatie effectief beïnvloeden? In Psychologie op de werkvloer leer je …
Psychologie op de werkvloer|Effectief samenwerken met verschillende persoonlijkheden
Mindfulness in één dag
Resultaat Je leert praktische mindfulnessoefeningen die je direct kunt toepassen    Je begrijpt de werking van je brein en hoe automatische reacties ontstaan Je kunt uit de automatische piloot stappen …
Mindfulness in één dag
Mindfulness | Omgaan met verandering, spanning en stress (Klassikaal online)
“Had ik maar…”, of “hoe moet dat nou volgende week….”. Vaak zijn we bezig met wat nog moet komen, of blijven we hangen op iets dat allang is geweest. In …
Mindfulness | Omgaan met verandering, spanning en stress (Klassikaal online)
SLOW DOWN training (8dg)
Heb jij wel eens het gevoel dat je op de automatische piloot leeft? Dat je maar doorgaat, terwijl je eigenlijk doodop bent? Dat je je niet eens kunt heugen, wanneer …
SLOW DOWN training (8dg)

Omscholen tot Piloot

Hoe kan je omscholen tot Piloot? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Piloot zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Piloot

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Piloot?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Piloot. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Piloot?

Als je wilt omscholen tot Piloot is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Piloot

Wat verdient een Piloot? Het salaris van een Piloot begint bij €3200,- bruto per maand. Een ervaren Piloot verdient tot maximaal €19200,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Piloot

Big Five for Life 'Life Safari' Persoonlijke Ontwikkeling

Big Five for Life 'Life Safari' Persoonlijke Ontwikkeling

Herken je dit? Je streeft ernaar het maximale uit je leven en werk te halen maar soms leef je op de automatische piloot. Je weken zijn gevuld met afspraken, werk, verjaardagen, administratie noem maar op. Je hebt (te) veel aan …

 • Onderwerp opleiding Piloot
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 845,00
 • Duur 90 dagen
Beoordeling
Workshop Prioriteiten stellen en focus aanbrengen (NL) / Workshop setting priorities and focus (EN)

Workshop Prioriteiten stellen en focus aanbrengen (NL) / Workshop setting priorities and focus (EN)

For English please see below or click on the tab "Beschrijving" 1st of April - 8:30 to 9:30  Workshop Prioriteiten stellen en focus aanbrengen En weer een deadline gemist! Het slechte nieuws is dat de tijd voorbij vliegt. Het goede …

 • Onderwerp opleiding Piloot
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 0,00
 • Duur 1 uur
Beoordeling
Mindfulness

Mindfulness

Bijna iedereen verliest zich weleens in sombere, kritische gedachten over het verleden of de toekomst. Over gemiste kansen van vroeger of juist zware uitdagingen die nog in het verschiet liggen. Piekeren over toen en straks, terwijl ondertussen 'het nu' op …

 • Onderwerp opleiding Piloot
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.725,00
 • Duur 3 dagen
Beoordeling
I LOVE LIFE jaarprogramma: Zelfvertrouwen, persoonlijk leiderschap, levenslust en overgave.

I LOVE LIFE jaarprogramma: Zelfvertrouwen, persoonlijk leiderschap, levenslust en overgave.

Van je zelfkritiek geloven -> Naar eigenwaarde en zelfvertrouwen Van oud nieuws -> Naar krachtige keuzes Van karigheid -> Naar levenslust en genieten Van automatische piloot -> Naar wakker en bewust Van klein blijven -> Naar volledig tevoorschijn komen Van …

 • Onderwerp opleiding Piloot
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.060,00
 • Duur 90 uren
10 tips voor meer mindfulness in je leven

10 tips voor meer mindfulness in je leven

In een druk leven, vaak op de automatische piloot, is het geen wonder dat je gedachten vaak alle kanten op schieten. Hoe vind je iets meer rust, kalmte, ontspanning en welbevinden in de dagelijkse stressvolle hectiek? En is dat moeilijk? …

 • Onderwerp opleiding Piloot
 • Lesmethode Boek
 • Prijs € 0,00