Gezagvoerder Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gezagvoerder? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gezagvoerder. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gezagvoerder wordt.

Wat is een Gezagvoerder?

De gezagvoerder is de hoogst verantwoordelijke aan boord van een zeeschip, binnenschip, luchtschip of vliegtuig. In een vliegtuig is de captain, de hoogst verantwoordelijke piloot, de gezagvoerder, op een schip is de kapitein/schipper de gezagvoerder. Het is dus niet echt een te pinpointen beroep zoals dat van piloot. De gezagvoerder is een bevoegd Hulpofficier van Justitie en een Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Het eerste houdt in dat de gezagvoerder strafbare feiten kan vastleggen, personen kan (laten) arresteren en geldboetes kan opleggen. Het tweede betekent dat de aantekeningen die de gezagvoerder maakt van huwelijken, overlijdens en geboortes overtuigend en wettig bewijs zijn.

Tegenwoordig is de kapitein/schipper of captain altijd de gezagvoerder, maar dit is niet altijd zo geweest. In het verleden hadden VOC-schepen een afgevaardigde van het bestuur van de VOC als gezagvoerder, terwijl dezelfde schepen ook een kapitein hadden. Tegenwoordig is een kapitein (net als een captain) automatisch gezagvoerder. De enige uitzondering hierop is wanneer de gezagvoerder onderweg ongeschikt blijkt de functie te vervullen (waardoor dan ook). Dan wordt de taak overgedragen aan de eerste stuurman (zeevaart, binnenvaart) of de co-piloot (luchtvaart).

Wil je werken als Gezagvoerder?

Werk je al als Gezagvoerder en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gezagvoerder worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gezagvoerder, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gezagvoerder in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Boordwerktuigkundige
 • Hoofdwerktuigkundige
 • Stuurman
 • Co-piloot
 • Matroos

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1000 tot €16500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gezagvoerder

Wat verdient een Gezagvoerder?

Het beroep van gezagvoerder, of het nu op een schip of in een vliegtuig is, kan gaan over de captain of kapitein/schipper van een kleine boot of klein vliegtuig tot een Airbus of een cruiseschip. Vanzelfsprekend krijgt de gezagvoerder van een cruiseschip een riant salaris, evenals de ervaren piloot van een groot passagiersvliegtuig, terwijl de schipper op een binnenvaartschip misschien niet meer verdient dan rond de 2000 euro in de maand. De salarisindicatie is daarom nogal ruim.

Salarisschaal Gezagvoerder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Gezagvoerder

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gezagvoerder

Wat is de toekomst van Gezagvoerder?

Het arbeidsmarktperspectief voor schippers/kapiteinen is beter dan voor piloten. Sowieso is het halen van de pilotenopleiding voor minder mensen weggelegd en is de verantwoordelijkheid vaak groter en de keuring dus zwaarder. Voor kapiteinen van grote schepen is de markt uiteraard ook klein, maar voor wie aan de slag wil als kapitein op een kleiner schip (bijvoorbeeld op een klein binnenvaartschip) is er een goed perspectief.

Baankans Gezagvoerder

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Gezagvoerder worden: Opleidingen tot Gezagvoerder

Wil je gezagvoerder worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Gezagvoerder? 

De kapitein dient te beschikken over een mbo- of hbo-/wo-diploma om te mogen functioneren in de scheepvaart-sector. De behaalde diploma's bepalen op welke schepen de kapitein mag varen. De mbo-kapitein mag varen op transportschepen. De hbo-/wo-kapitein mag, afhankelijk van zijn/haar richting, varen op specialistische schepen.

De piloot moet een pilotenopleiding hebben voltooid. In Nederland wordt deze enkel aangeboden door particulieren, oftewel niet door door de overheid erkende mbo’s, hbo’s of wo’s. De eisen voor deze opleiding zijn daarnaast streng, en de kosten hoog (voor particuliere opleidingen kan men geen studiefinanciering krijgen).

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Gezagvoerder

Meer opleidingen Gezagvoerder

Weet je nog niet of je Gezagvoerder wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Gezagvoerder of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Gezagvoerder

Met wie werkt een Gezagvoerder samen? 

Het netwerk van de piloot bestaat uit de co-piloot, eventueel de boordwerktuigkundige, de luchtverkeersleiding en verder veel andere piloten. Het netwerk van de kapitein bestaat uit de eerste en tweede stuurman, de matrozen en de hoofdwerktuigkundige.


 • Boordwerktuigkundige
 • Hoofdwerktuigkundige
 • Stuurman
 • Co-piloot
 • Matroos
Gezagvoerder


Organisaties waar een Gezagvoerder werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gezagvoerder meestal werkt.

Waar werkt een Gezagvoerder?

De gezagvoerder werkt voor een luchtvaartorganisatie in het geval van de captain. De meeste (maar niet alle) luchtvaartorganisaties bevinden zich in de commerciële sector. Hetzelfde geldt voor het geval van de kapitein/schipper, maar voor deze zijn er wel meer verschillende mogelijke organisaties. Een organisatie als Greenpeace heeft ook zijn eigen schepen (die ook gezagvoerders hebben), net als vissers, transportbedrijven, en natuurlijk bedrijven in de passagiersvaart.


Best beoordeelde werkgevers Gezagvoerder

Waar kun je het beste werken als Gezagvoerder? Hieronder vind je de best door de Gezagvoerder beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gezagvoerder.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gezagvoerder:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gezagvoerder.

Welke competenties heeft een Gezagvoerder nodig?

Een Gezagvoerder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gezagvoerder

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gezagvoerder passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gezagvoerder nodig? 

De gezagvoerder is in alle gevallen iemand van het persoonstype Baas. In alle gevallen geeft hij of zij namelijk leiding, en zijn eigenschappen als zelfverzekerdheid, autoriteit, kritisch vermogen en kunnen delegeren belangrijk. De gezagvoerder heeft daarnaast eigenschappen van de Perfectionist: hij is veeleisend maar ook realistisch. Het is voor de gezagvoerder belangrijk een sterk moreel kompas te hebben, maar ook om zijn keuzes te kunnen rechtvaardigen.

Bekijk de persoonstypen voor Gezagvoerder


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Gezagvoerder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gezagvoerder

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gezagvoerder

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gezagvoerder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gezagvoerder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gezagvoerder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gezagvoerder. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gezagvoerder iets voor je?

Zou je graag Gezagvoerder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gezagvoerder bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gezagvoerder

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar