Postbode Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Postbode? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep postbode. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je postbode wordt.

 

Wat is een Postbode?

Een postbode is iemand die de post bezorgt. Hij zorgt ervoor dat brieven en kleine pakketjes veilig bij de mensen worden thuisbezorgd.

De postbode haalt 's ochtends tussen tien en twaalf uur de post op bij het dichtsbijzijnde sorteercentrum. In sommige regio's moeten de postbodes ook helpen met het sorteren van de post, maar in de meeste gevallen is dit een losstaand beroep en kan de postbode de gesorteerde post tussen tien en twaalf uur 's ochtends komen ophalen. Vanaf dan kan de postbode in de regio waarin hij is ingedeeld de post gaan bezorgen. Hiervoor heeft hij, in de meeste gevallen, tot uiterlijk vijf uur 's middags de tijd.

Omdat de post in fietstassen van circa vijftig kilogram moet worden geplaatst wordt de post over het algemeen met de fiets bezorgd. Ook is het mogelijk dat de postbode de fietstassen op een brommer of scooter plaatst om de post vervolgens te gaan bezorgen. Werkgever PostNL heeft bepaald dat de post niet per auto mag worden bezorgd.

De postbode is verantwoordelijk voor het bezorgen van geadresseerde en ongeadresseerde post en doet dit meestal in een straal van vijf kilometer rondom zijn eigen woongebied. Omdat het postbezorgen een fysieke zware en een zeer verantwoordelijke functie is wordt er, voordat de postbode wordt aangenome,n eerst een telefonische selectie gehouden en op basis daarvan kan hij op sollicitatiegesprek worden gestuurd. De functie van postbode is meestal voor acht á vijftien uur in de week en kan perfect gecombineerd worden met andere werkzaamheden.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Postbode?

Werk je al als Postbode en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Postbode worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Postbode, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Postbode in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Sorteercentrum
  • Werkgever
  • Mensen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €180 tot €540

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

91


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Postbode

Wat verdient een Postbode?

De postbezorger verdient volgens de regeling van de minimumleeftijd. Dit betekent dat een drieëntwintigjarige postbode meer verdient dan een zestienjarige postbode. Hieronder het bedrag wat de postbezorger per leeftijd bruto per uur verdient:

16 jaar: €3,02
17 jaar: €3,46
18 jaar: €3,98
19 jaar: €4,60
20 jaar: €5,39
21 jaar: €6,35
22 jaar: €7,44
23 jaar: €8,76

Als de postbode, vanaf de leeftijd van drieëntwintig  jaar, onafgebroken één jaar in dienst is geweest als postbode stijgt het loon naar €8,93 bruto per uur. Als de postbode drie jaar onafgebroken in dienst is stijgt het loon naar €9,11 bruto per uur.

Ook verdient de postbode 8% vakantiegeld bovenop het brutoloon en pensioenopbouw als de postbode langer dan twee maanden in dienst is.

Omdat de postbode maximaal vijftien uur in de week kan werken ligt het maximale bedrag wat de postbode kan verdienen rond de €540,00.

Salarisschaal Postbode

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Postbode

Op zoek naar een nieuwe baan als Postbode? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Postbode. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Postbode vacatures

Vacature Postbode, Aardenburg
Randstad
Zeg jij altijd tegen iedereen goededag? Ben jij nauwkeurig en kun je zelfstandig aan de slag? Ben jij graag buiten en niet bang van een beetje regen? Dan is deze …
Vacature Postbezorger / postbode in meerdere steden in Zuid Holland
Timing
Je krijgt om uiterlijk 12:00 de post binnen en dan kan je zelf kiezen wanneer jij de post gaat bezorgen. Je gaat vervolgens alle adressen langs en let er goed …
Vacature Postbode (vakantiewerk), Rotterdam
Randstad
Lekker genieten van de buitenlucht en ondertussen geld verdienen? Ga dan aan de slag als postbezorger Voor PostNL zijn we op zoek naar postbodes in de regio Rotterdam, Hoogvliet en …
Vacature Postbode Brugge
bpost
Als postbode bezorg je brieven, drukwerk, pakjes of aangetekende zendingen. Steeds op tijd én met oog voor kwaliteit en veiligheid. Nadat je je ronde op het postkantoor hebt voorbereid, vertrek …
Vacature Postbode Aalst
bpost
Als postbode bezorg je brieven, drukwerk, pakjes of aangetekende zendingen. Steeds op tijd én met oog voor kwaliteit en veiligheid. Nadat je je ronde op het postkantoor hebt voorbereid, vertrek …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Postbode

Wat zijn de baankansen voor een Postbode?

Het arbeidsmarktperspectief voor de postbode is vrij groot. Er is veel vraag naar postbodes en daarom veel werkgelegenheid. 

Wel is het zo dat er voor de postbode vrijwel geen doorgroeimogelijkheden zijn. Wel kan hij zijn taken uitbreiden door ook de post te gaan sorteren of te gaan werken als koerier

De actuele kans op werk voor een Postbode

Het beroep Postbode is onderdeel van de beroepsfamilie Postbezorgers en postsorteerders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Postbezorgers en postsorteerders is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

91

Baankans Postbode

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Postbode worden: Opleidingen tot Postbode

Wil je Postbode worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Postbode.

Hoe word je een Postbode? 

Voor de functie van postbode is geen opleiding vereist. Hierdoor is het de ideale baan voor studenten of mensen die op zoek zijn naar een extra bijverdienste.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Postbode

Er zijn geen opleidingen Postbode aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Postbode in werkt

Bekijk alle opleidingen Transport & Logistiek

Omscholen tot Postbode

Als je je wilt omscholen tot Postbode is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Postbode zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Postbode dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Postbode

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Postbode

Als je Postbode wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Postbode zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Postbode

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Postbode?

Competenties en Vaardigheden Postbode

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Postbode nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Postbode nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Postbode

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Postbode

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Postbode. Als Postbode wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Postbode:


zie volledige beschrijving persoonstype Postbode

Vakkennis voor een Postbode

Het is voor een Postbode ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Postbode zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Postbode


Werkervaring Postbode

Het is voor een startend Postbode die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Postbode is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Koerier .

Iets anders leren?

Is Postbode het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Postbode

Met wie werkt een Postbode samen? 

De postbode komt het meest in aanraking met mensen op zijn bezorgroute. Hij beantwoordt vragen en maakt praatjes met de mensen terwijl hij de post bezorgt.

Daarnaast komt de postbode in aanraking met de mensen van het sorteercentrum, die de post sorteren, en (als er iets fout gaat bij het bezorgen) met zijn werkgever.


  • Sorteercentrum
  • Werkgever
  • Mensen
Postbode


Organisaties waar een Postbode werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Postbode meestal werkt.

Waar werkt een Postbode?

De postbode werkt voor een werkgever die hem de opdracht geeft de post te bezorgen. In Nederland is dit over het algemeen PostNL (vroeger TNT Post). Zij vertellen de postbode in welke wijken hij moet bezorgen en bij welk sorteercentrum hij de post moet ophalen.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Postbode

Waar kun je het beste werken als Postbode? Hieronder vind je de best door de Postbode beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Postbode.

Competenties, Skills en Vaardigheden Postbode:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Postbode.

Welke competenties heeft een Postbode nodig?

Een Postbode heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Postbode

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Postbode passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Postbode nodig? 

Omdat de postbode de brief in de juiste bus moet bezorgen en hij daarom goed de verschillende handschriften moet kunnen lezen is het belangrijk dat de postbode de brieven en de huisnummers op de huizen goed bekijkt. (waarnemer). Daarnaast moet hij in de tijd die hij krijgt (van twaalf uur tot maximaal vijf uur 's middags) de post kunnen bezorgen. Daarom is het belangrijk dat hij zichzelf goed kan sturen en goed inschat hoeveel tijd hij voor welke wijk nodig heeft (succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Postbode


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Postbode

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Postbode

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Postbode

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Postbode

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Postbode dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Postbode belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Postbode. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Postbode iets voor je?

Zou je graag Postbode willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Postbode bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Postbode

rob

graag nakijken hoe het zit met arbo want posttassen van 50 kg zijn niet toegestaan tevens heeft u het hier over postbode postbode is iemand die er door postnl uitgeflikkert word men neemt alleen nog maar POSTBEZORGERS aan dit zijn mensen die geen aangetekende e.d mogen bezorgen zeg maar werken met ongeveer behoud van uitkering   graag goed vermelden, postbode is een vak wat u niet kan aanbieden

rob

graag nakijken hoe het zit met arbo want posttassen van 50 kg zijn niet toegestaan tevens heeft u het hier over postbode postbode is iemand die er door postnl uitgeflikkert word men neemt alleen nog maar POSTBEZORGERS aan dit zijn mensen die geen aangetekende e.d mogen bezorgen zeg maar werken met ongeveer behoud van uitkering   graag goed vermelden, postbode is een vak wat u niet kan aanbieden

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar