Postbode: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Postbode: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Postbode? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Postbode wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Postbode, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Postbode


Vacatures Postbode

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Postbode?

Een postbode is iemand die de post bezorgt. Hij zorgt ervoor dat brieven en kleine pakketjes veilig bij de mensen worden thuisbezorgd.

De postbode haalt 's ochtends tussen tien en twaalf uur de post op bij het dichtsbijzijnde sorteercentrum. In sommige regio's moeten de postbodes ook helpen met het sorteren van de post, maar in de meeste gevallen is dit een losstaand beroep en kan de postbode de gesorteerde post tussen tien en twaalf uur 's ochtends komen ophalen. Vanaf dan kan de postbode in de regio waarin hij is ingedeeld de post gaan bezorgen. Hiervoor heeft hij, in de meeste gevallen, tot uiterlijk vijf uur 's middags de tijd.

Omdat de post in fietstassen van circa vijftig kilogram moet worden geplaatst wordt de post over het algemeen met de fiets bezorgd. Ook is het mogelijk dat de postbode de fietstassen op een brommer of scooter plaatst om de post vervolgens te gaan bezorgen. Werkgever PostNL heeft bepaald dat de post niet per auto mag worden bezorgd.

De postbode is verantwoordelijk voor het bezorgen van geadresseerde en ongeadresseerde post en doet dit meestal in een straal van vijf kilometer rondom zijn eigen woongebied. Omdat het postbezorgen een fysieke zware en een zeer verantwoordelijke functie is wordt er, voordat de postbode wordt aangenome,n eerst een telefonische selectie gehouden en op basis daarvan kan hij op sollicitatiegesprek worden gestuurd. De functie van postbode is meestal voor acht á vijftien uur in de week en kan perfect gecombineerd worden met andere werkzaamheden.


Past het beroep Postbode bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Postbode per stad

Vacatures Postbode Alkmaar

Vacatures Postbode Almelo

Vacatures Postbode Almere

Vacatures Postbode Alphen aan den Rijn

Vacatures Postbode Amersfoort

Vacatures Postbode Amstelveen

Vacatures Postbode Amsterdam

Vacatures Postbode Apeldoorn

Vacatures Postbode Arnhem

Vacatures Postbode Assen

Vacatures Postbode Bergen op Zoom

Vacatures Postbode Breda

Vacatures Postbode Capelle aan den IJssel

Vacatures Postbode Delft

Vacatures Postbode Den Bosch

Vacatures Postbode Den Haag

Vacatures Postbode Den Helder

Vacatures Postbode Deventer

Vacatures Postbode Doetinchem

Vacatures Postbode Dordrecht

Vacatures Postbode Ede

Vacatures Postbode Eindhoven

Vacatures Postbode Emmen

Vacatures Postbode Enschede

Vacatures Postbode Gouda

Vacatures Postbode Groningen

Vacatures Postbode Haarlem

Vacatures Postbode Haarlemmermeer

Vacatures Postbode Heerlen

Vacatures Postbode Helmond

Vacatures Postbode Hengelo

Vacatures Postbode Hilversum

Vacatures Postbode Hoogeveen

Vacatures Postbode Hoorn

Vacatures Postbode Katwijk

Vacatures Postbode Leeuwarden

Vacatures Postbode Leiden

Vacatures Postbode Lelystad

Vacatures Postbode Maastricht

Vacatures Postbode Middelburg

Vacatures Postbode Nieuwegein

Vacatures Postbode Nijmegen

Vacatures Postbode Oss

Vacatures Postbode Purmerend

Vacatures Postbode Roermond

Vacatures Postbode Roosendaal

Vacatures Postbode Rotterdam

Vacatures Postbode Schiedam

Vacatures Postbode Spijkenisse

Vacatures Postbode Terneuzen

Vacatures Postbode Tilburg

Vacatures Postbode Utrecht

Vacatures Postbode Veenendaal

Vacatures Postbode Venlo

Vacatures Postbode Vlaardingen

Vacatures Postbode Westland

Vacatures Postbode Zaanstad

Vacatures Postbode Zeist

Vacatures Postbode Zoetermeer

Vacatures Postbode Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Postbode

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Postbode?

Het salaris van een postbezorger ligt tussen de 1158 en de 2200 euro bruto per maand bij een dienstverband van 37 uur per week. Dit minimale salaris is afgesproken in de CAO van PostNL


Meer weten over het salaris Postbode

Salaris aankomend Postbode Salaris junior Postbode Wat is het salaris van een medior Postbode? Welk salaris krijgt een senior Postbode?


Hoe word je een Postbode? 

Voor de functie van postbode is geen opleiding vereist. Hierdoor is het de ideale baan voor studenten of mensen die op zoek zijn naar een extra bijverdienste.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Postbode

Er zijn geen opleidingen Postbode aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Postbode in werkt

Bekijk alle opleidingen Transport & Logistiek


Omscholen tot Postbode

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Postbode. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Postbode

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Postbode

Als je Postbode wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Postbode zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Postbode

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Postbode?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Postbode

Een Postbode heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Postbode

 • Oog voor detail
 • Zorgvuldigheid
 • Nauwkeurigheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Consequent handelen
 • Ambitie
 • Motivatie
 • Tegenslagen verwerken
 • Stressbestendig
 • Vitaliteit
 • Levenslust
 • Positiviteit
 • Inlevingsvermogen
 • Aanpassingsvermogen
 • Lichtvoetigheid
 • Zelfsturing
 • Zelfontwikkeling
 • Durf
 • Proactiviteit
 • Doelgericht werken
 • Wendbaarheid
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Postbode nodig? 

Omdat de postbode de brief in de juiste bus moet bezorgen en hij daarom goed de verschillende handschriften moet kunnen lezen is het belangrijk dat de postbode de brieven en de huisnummers op de huizen goed bekijkt. (waarnemer). Daarnaast moet hij in de tijd die hij krijgt (van twaalf uur tot maximaal vijf uur 's middags) de post kunnen bezorgen. Daarom is het belangrijk dat hij zichzelf goed kan sturen en goed inschat hoeveel tijd hij voor welke wijk nodig heeft (succesvolle werker).


Eigenschappen Postbode

 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Postbode?

Het arbeidsmarktperspectief voor de postbode is vrij groot. Er is veel vraag naar postbodes en daarom veel werkgelegenheid. 

Wel is het zo dat er voor de postbode vrijwel geen doorgroeimogelijkheden zijn. Wel kan hij zijn taken uitbreiden door ook de post te gaan sorteren of te gaan werken als koerier


Doorgroei mogelijkheden Postbode

Het beroep Postbode is onderdeel van de beroepsfamilie Postbezorgers en postsorteerders.


Waar werkt een Postbode?

De postbode werkt voor een werkgever die hem de opdracht geeft de post te bezorgen. In Nederland is dit over het algemeen PostNL (vroeger TNT Post). Zij vertellen de postbode in welke wijken hij moet bezorgen en bij welk sorteercentrum hij de post moet ophalen.


Met wie werkt een Postbode samen? 

De postbode komt het meest in aanraking met mensen op zijn bezorgroute. Hij beantwoordt vragen en maakt praatjes met de mensen terwijl hij de post bezorgt.

Daarnaast komt de postbode in aanraking met de mensen van het sorteercentrum, die de post sorteren, en (als er iets fout gaat bij het bezorgen) met zijn werkgever.


 • Sorteercentrum
 • Werkgever
 • Mensen
Postbode

Verwante beroepen Postbode:

Koerier
Salaris: €1500 tot €2600
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Postbode in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Sorteercentrum
 • Werkgever
 • Mensen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1158 tot €2200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

457Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar