Postbode: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Postbode: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Postbode? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Postbode wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Postbode, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Postbode
Vacatures Postbode
Vacatures laden...
Wat is een Postbode?
Een postbode is iemand die de post bezorgt. Hij zorgt ervoor dat brieven en kleine pakketjes veilig bij de mensen worden thuisbezorgd.
De postbode haalt 's ochtends tussen tien en twaalf uur de post op bij het dichtsbijzijnde sorteercentrum. In sommige regio's moeten de postbodes ook helpen met het sorteren van de post, maar in de meeste gevallen is dit een losstaand beroep en kan de postbode de gesorteerde post tussen tien en twaalf uur 's ochtends komen ophalen. Vanaf dan kan de postbode in de regio waarin hij is ingedeeld de post gaan bezorgen. Hiervoor heeft hij, in de meeste gevallen, tot uiterlijk vijf uur 's middags de tijd.
Omdat de post in fietstassen van circa vijftig kilogram moet worden geplaatst wordt de post over het algemeen met de fiets bezorgd. Ook is het mogelijk dat de postbode de fietstassen op een brommer of scooter plaatst om de post vervolgens te gaan bezorgen. Werkgever PostNL heeft bepaald dat de post niet per auto mag worden bezorgd.
De postbode is verantwoordelijk voor het bezorgen van geadresseerde en ongeadresseerde post en doet dit meestal in een straal van vijf kilometer rondom zijn eigen woongebied. Omdat het postbezorgen een fysieke zware en een zeer verantwoordelijke functie is wordt er, voordat de postbode wordt aangenome,n eerst een telefonische selectie gehouden en op basis daarvan kan hij op sollicitatiegesprek worden gestuurd. De functie van postbode is meestal voor acht á vijftien uur in de week en kan perfect gecombineerd worden met andere werkzaamheden.
Past het beroep Postbode bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Postbode per niveau
Vacatures Postbode per stad
Salarisschaal Postbode
Wat verdient een Postbode?
Het salaris van een postbezorger ligt tussen de 1158 en de 2200 euro bruto per maand bij een dienstverband van 37 uur per week. Dit minimale salaris is afgesproken in de CAO van PostNL
Meer weten over het salaris Postbode
Hoe word je een Postbode?
Voor de functie van postbode is geen opleiding vereist. Hierdoor is het de ideale baan voor studenten of mensen die op zoek zijn naar een extra bijverdienste.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Postbode
Er zijn geen opleidingen Postbode aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Postbode in werkt
Bekijk alle opleidingen Transport & LogistiekOmscholen tot Postbode
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Postbode. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Postbode
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Postbode
Als je Postbode wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Postbode zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Postbode
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Postbode
Een Postbode heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch
Omschrijving
In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.
Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.
Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.
Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.
Omschrijving
Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.
Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.
Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.
Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel
Wat is Zelfsturing?
Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.
Zwakke punten
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.
Vaardigheden Postbode
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Doorzettingsvermogen
- Consequent handelen
- Ambitie
- Motivatie
- Tegenslagen verwerken
- Stressbestendig
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Durf
- Proactiviteit
- Doelgericht werken
- Wendbaarheid
Wat voor persoonlijkheid heeft een Postbode nodig?
Omdat de postbode de brief in de juiste bus moet bezorgen en hij daarom goed de verschillende handschriften moet kunnen lezen is het belangrijk dat de postbode de brieven en de huisnummers op de huizen goed bekijkt. (waarnemer). Daarnaast moet hij in de tijd die hij krijgt (van twaalf uur tot maximaal vijf uur 's middags) de post kunnen bezorgen. Daarom is het belangrijk dat hij zichzelf goed kan sturen en goed inschat hoeveel tijd hij voor welke wijk nodig heeft (succesvolle werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Postbode
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Postbode?
Het arbeidsmarktperspectief voor de postbode is vrij groot. Er is veel vraag naar postbodes en daarom veel werkgelegenheid.
Wel is het zo dat er voor de postbode vrijwel geen doorgroeimogelijkheden zijn. Wel kan hij zijn taken uitbreiden door ook de post te gaan sorteren of te gaan werken als koerier.
Doorgroei mogelijkheden Postbode
Het beroep Postbode is onderdeel van de beroepsfamilie Postbezorgers en postsorteerders.
Verwante beroepen Postbode
Mogelijke specialisaties voor een Postbode
Waar werkt een Postbode?
De postbode werkt voor een werkgever die hem de opdracht geeft de post te bezorgen. In Nederland is dit over het algemeen PostNL (vroeger TNT Post). Zij vertellen de postbode in welke wijken hij moet bezorgen en bij welk sorteercentrum hij de post moet ophalen.
Met wie werkt een Postbode samen?
De postbode komt het meest in aanraking met mensen op zijn bezorgroute. Hij beantwoordt vragen en maakt praatjes met de mensen terwijl hij de post bezorgt.
Daarnaast komt de postbode in aanraking met de mensen van het sorteercentrum, die de post sorteren, en (als er iets fout gaat bij het bezorgen) met zijn werkgever.
- Sorteercentrum
- Werkgever
- Mensen
Verwante beroepen Postbode:
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Postbode in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
- Sorteercentrum
- Werkgever
- Mensen
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1158 tot €2200