Postbode Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Postbode? Lees de functieomschrijving.

Een postbode is iemand die de post bezorgt. Hij zorgt ervoor dat brieven en kleine pakketjes veilig bij de mensen worden thuisbezorgd.

De postbode haalt 's ochtends tussen tien en twaalf uur de post op bij het dichtsbijzijnde sorteercentrum. In sommige regio's moeten de postbodes ook helpen met het sorteren van de post, maar in de meeste gevallen is dit een losstaand beroep en kan de postbode de gesorteerde post tussen tien en twaalf uur 's ochtends komen ophalen. Vanaf dan kan de postbode in de regio waarin hij is ingedeeld de post gaan bezorgen. Hiervoor heeft hij, in de meeste gevallen, tot uiterlijk vijf uur 's middags de tijd.

Omdat de post in fietstassen van circa vijftig kilogram moet worden geplaatst wordt de post over het algemeen met de fiets bezorgd. Ook is het mogelijk dat de postbode de fietstassen op een brommer of scooter plaatst om de post vervolgens te gaan bezorgen. Werkgever PostNL heeft bepaald dat de post niet per auto mag worden bezorgd.

De postbode is verantwoordelijk voor het bezorgen van geadresseerde en ongeadresseerde post en doet dit meestal in een straal van vijf kilometer rondom zijn eigen woongebied. Omdat het postbezorgen een fysieke zware en een zeer verantwoordelijke functie is wordt er, voordat de postbode wordt aangenome,n eerst een telefonische selectie gehouden en op basis daarvan kan hij op sollicitatiegesprek worden gestuurd. De functie van postbode is meestal voor acht á vijftien uur in de week en kan perfect gecombineerd worden met andere werkzaamheden.

Wil je werken als Postbode?

Werk je al als Postbode en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Postbode worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Postbode, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Postbode in één oogopslag

Netwerk:

  • Sorteercentrum
  • Werkgever
  • Mensen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €180 tot €540

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

10


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Postbode

Wat verdient een Postbode?

De postbezorger verdient volgens de regeling van de minimumleeftijd. Dit betekent dat een drieëntwintigjarige postbode meer verdient dan een zestienjarige postbode. Hieronder het bedrag wat de postbezorger per leeftijd bruto per uur verdient:

16 jaar: €3,02
17 jaar: €3,46
18 jaar: €3,98
19 jaar: €4,60
20 jaar: €5,39
21 jaar: €6,35
22 jaar: €7,44
23 jaar: €8,76

Als de postbode, vanaf de leeftijd van drieëntwintig  jaar, onafgebroken één jaar in dienst is geweest als postbode stijgt het loon naar €8,93 bruto per uur. Als de postbode drie jaar onafgebroken in dienst is stijgt het loon naar €9,11 bruto per uur.

Ook verdient de postbode 8% vakantiegeld bovenop het brutoloon en pensioenopbouw als de postbode langer dan twee maanden in dienst is.

Omdat de postbode maximaal vijftien uur in de week kan werken ligt het maximale bedrag wat de postbode kan verdienen rond de €540,00.

Salarisschaal Postbode

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Postbode

Op zoek naar een nieuwe baan als Postbode? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Postbode. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Postbode vacatures

Postbezorger
Luba Uitzendbureau Den Bosch
Lekker in de buitenlucht aan het werk met de ochtendzon op je gezicht? Wandelend door de mooiste wijken van Den Bosch? Dat kan! Ga aan de slag als postbezorger!Over
Scooter Mail Deliverer
UBN Amsterdam
Are you looking for an independent (parttime) job? Do you like to work outside? And would you like to drive through the neighbourhood with a scooter? Then we are looking …
Scooter Postbezorger Regio Amsterdam
UBN Amsterdam
Ben jij op zoek naar een zelfstandige (parttime) baan? Werk je graag in de buitenlucht? En wil jij met een scooter door de buurt rijden? Dan zijn wij op zoek …
Scooter Postbezorger Regio Aalsmeer
UBN Amsterdam
Ben jij op zoek naar een zelfstandige (parttime) baan? Werk je graag in de buitenlucht? En wil jij met een scooter door de buurt rijden? Dan zijn wij op zoek …
Scooter Postbezorger Regio Diemen
UBN Amsterdam
Ben jij op zoek naar een zelfstandige (parttime) baan? Werk je graag in de buitenlucht? En wil jij met een scooter door de buurt rijden? Dan zijn wij op zoek …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Postbode

Hoe goed is de toekomst voor de Postbode? 

Het arbeidsmarktperspectief voor de postbode is vrij groot. Er is veel vraag naar postbodes en daarom veel werkgelegenheid. 

Wel is het zo dat er voor de postbode vrijwel geen doorgroeimogelijkheden zijn. Wel kan hij zijn taken uitbreiden door ook de post te gaan sorteren of te gaan werken als koerier

Huidige aantal vacatures

10


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Postbode worden: Opleidingen tot Postbode

Hoe word je een Postbode? 

Voor de functie van postbode is geen opleiding vereist. Hierdoor is het de ideale baan voor studenten of mensen die op zoek zijn naar een extra bijverdienste.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Postbode

Meer opleidingen Postbode

Weet je nog niet of je Postbode wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Postbode of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Postbode

Met wie werkt een Postbode samen? 

De postbode komt het meest in aanraking met mensen op zijn bezorgroute. Hij beantwoordt vragen en maakt praatjes met de mensen terwijl hij de post bezorgt.

Daarnaast komt de postbode in aanraking met de mensen van het sorteercentrum, die de post sorteren, en (als er iets fout gaat bij het bezorgen) met zijn werkgever.


  • Sorteercentrum
  • Werkgever
  • Mensen
Postbode


Organisaties waar een Postbode werkzaam is

Waar werkt een Postbode meestal? 

De postbode werkt voor een werkgever die hem de opdracht geeft de post te bezorgen. In Nederland is dit over het algemeen PostNL (vroeger TNT Post). Zij vertellen de postbode in welke wijken hij moet bezorgen en bij welk sorteercentrum hij de post moet ophalen.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Postbode

Waar kun je het beste werken als Postbode? Hieronder vindt je de best door de Postbode beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Postbode.

Competenties, Skills en Vaardigheden Postbode:

Welke competenties heeft een een Postbode nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Postbode

Wat voor persoonlijkheid heb je als Postbode nodig? 

Omdat de postbode de brief in de juiste bus moet bezorgen en hij daarom goed de verschillende handschriften moet kunnen lezen is het belangrijk dat de postbode de brieven en de huisnummers op de huizen goed bekijkt. (waarnemer). Daarnaast moet hij in de tijd die hij krijgt (van twaalf uur tot maximaal vijf uur 's middags) de post kunnen bezorgen. Daarom is het belangrijk dat hij zichzelf goed kan sturen en goed inschat hoeveel tijd hij voor welke wijk nodig heeft (succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Postbode


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Postbode

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Postbode

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Postbode

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Postbode

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Postbode dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Postbode belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Postbode. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Postbode iets voor je?

Zou je graag Postbode willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Postbode bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Postbode

rob

graag nakijken hoe het zit met arbo want posttassen van 50 kg zijn niet toegestaan tevens heeft u het hier over postbode postbode is iemand die er door postnl uitgeflikkert word men neemt alleen nog maar POSTBEZORGERS aan dit zijn mensen die geen aangetekende e.d mogen bezorgen zeg maar werken met ongeveer behoud van uitkering   graag goed vermelden, postbode is een vak wat u niet kan aanbieden

rob

graag nakijken hoe het zit met arbo want posttassen van 50 kg zijn niet toegestaan tevens heeft u het hier over postbode postbode is iemand die er door postnl uitgeflikkert word men neemt alleen nog maar POSTBEZORGERS aan dit zijn mensen die geen aangetekende e.d mogen bezorgen zeg maar werken met ongeveer behoud van uitkering   graag goed vermelden, postbode is een vak wat u niet kan aanbieden

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar