Programmamanager Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Programmamanager? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep programmamanager. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je programmamanager wordt.

 

Wat is een Programmamanager?

De Programmamanager overziet een keten van projecten binnen een organisatie. Deze projecten dienen allemaal een gezamelijk doel. Het is de taak van de Programmamanager om ervoor te zorgen dat alle projecten op dezelfde lijn zitten en het uiteindelijke doel helpen bereiken.

Deze taak kan in vele verschillende bedrijven volbracht worden, maar dat betekent niet dat de Programmamanager een bepaald specialisme moet ontwikkelen. Integendeel, omdat de Programmamanger niet de leiding heeft over één bepaald project maar over een scala aan projecten moet de Programmamanager juist een generalist zijn. Ook moet hij goed kunnen communiceren en anderen kunnen overtuigen.

Op deze manier kan hij ervoor zorgen, zonder echt autoriteit te hebben, dat er veranderingen doorgevoerd worden in alle lagen van het bedrijf, waardoor de organisatie op de lange termijn verbeterd wordt.

In de ICT is een programma een stuk software, en kan de rol van Programmamanager dus veel meer gericht zijn op de techniek. De precieze taken van de Programmamanager kunnen dus erg verschillend zijn.

In welke rol de Programmamanager dan ook terecht komt; het is altijd belangrijk om goed en op alle niveaus te kunnen communiceren en complexe processen te kunnen vereenvoudigen zodat er een helder beeld van het bedrijf ontstaat. Deze helderheid is essentieel voor het doorvoeren van veranderingen.Wil je werken als Programmamanager?

Werk je al als Programmamanager en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Programmamanager worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Programmamanager, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Programmamanager in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Projectmanager
 • Bestuur
 • Personeel
 • Klant

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3500 tot €7500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

34


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Programmamanager

Wat verdient een Programmamanager?

De programmamanager kan zonder ervaring een salaris van rond de €3500 verwachten. Met voldoende ervaring kan dit bedrag oplopen tot wel €7500 per maand. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn zoals die gewoon zijn voor Managers, behoorlijk genereus.

Salarisschaal Programmamanager

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Programmamanager

Op zoek naar een nieuwe baan als Programmamanager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Programmamanager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Programmamanager vacatures

Vacature Senior EWM Program Manager
Huxley
Looking for a freelance EWM program manager Our client is looking for an EWM program manager to help with the roll-out of EWM in the warehouses. * Startdate: ASAP * …
Vacature Programmamanager ‘Toeleiding naar Toekomstbestendig Werk’
Certus Groep
Over de functie Als Programmamanager positioneert u het lopende programma op toekomstbestendig werk in het mobiliteitsteam van de arbeidsmarktregio Utrecht. Dit team heeft de ambitie om mensen die in beweging …
Vacature Programmamanager Conferenties
Page Personnel
Wil jij (top)professionals graag verder helpen in hun carrière? Heb je oneindig veel ideeën over hoe jij ze voorziet van kennis- en netwerkmogelijkheden? Dan dagen wij jou uit om te …
Vacature Programmamanager Woningbouw
Kracht Recruitment
Ben jij een ervaren programmamanager en haal je energie uit complexe samenwerkingsopgave om zo de meest duurzame projecten te realiseren? Onze relatie is een van de grotere woningbouwcoöperaties in regio …
Vacature Programmamanager duurzame gebouwen
Kracht Recruitment
Ben jij een ervaren programmamanager en haal je energie uit complexe samenwerkingsopgave om zo de meest duurzame projecten te realiseren? Onze relatie is een van de grotere woningbouwcoöperaties in regio …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Programmamanager

Wat is de toekomst van Programmamanager?

Er zijn genoeg complexe bedrijven in Nederland gevestigd om Programmamanagers nodig te hebben, al is er niet erg veel keus op de arbeidsmarkt. Programmamanagers komen vaak vanuit andere functies en kunnen vanuit de positie van Programmamanager verder doorgroeien in het management van de organisatie.

Baankans Programmamanager

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

34


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Programmamanager worden: Opleidingen tot Programmamanager

Wil je Programmamanager worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Programmamanager.

Hoe word je een Programmamanager? 

Om Programmamanager te kunnen worden moet je een opleiding op minstens HBO niveau hebben gevolgd, in Bedrijfskunde of een soortgelijke richting. Voor sommige functies is een meer gespecialiseerde opleiding gewenst, maar vaak is werkervaring in een bepaalde branche al genoeg.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Programmamanager

Lean Six Sigma Master Black Belt
5ST3PS behoort al 3 jaar op rij tot de Beste Opleiders van Nederland en is uitverkozen tot de Beste Opleider voor Kwaliteits-en Projectmanagement 2019 Als Master Black Belt ben je …
Lean Six Sigma Master Black Belt
MSP® Practitioner inclusief Practitioner examen
De MSP® Practitioner Programmamanagement is een training waarin het toepassen van de methodiek centraal staat. De MSP Practitioner-training is voor wie zich ontwikkelt richting programmamanagement en meer inzicht wil hebben …
MSP® Practitioner inclusief Practitioner examen
Projectmanagement Het managen van stakeholders
Resultaat Je signaleert machtsverhoudingen en politieke verbanden in organisaties Je kunt het krachtenveld rondom projecten analyseren en beoordelen  Je herkent beïnvloedingsstijlen, zowel bij jezelf als bij anderen Je weet hoe …
Projectmanagement Het managen van stakeholders
Veranderkunde
Veranderkundige benaderingen voor een breder repertoire De workshop Veranderkunde is er voor veranderaars die zich willen ontwikkelen en die een stevig fundament willen leggen onder hun verandertrajecten. Veranderen; het lijkt …
Veranderkunde
Managing Successful Programmes (MSP®) Foundation inclusief examen voucher
Korte beschrijving: Leer hoe je met MSP een visie voor je programma kunt definieren, je programma kunt vormgeven en beheersen. Dit wordt allemaal ondersteund met een set van principes, processen …
Managing Successful Programmes (MSP®) Foundation inclusief examen voucher

Omscholen of doorgroeien tot Programmamanager

Als je Programmamanager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Programmamanager zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Programmamanager

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Programmamanager?

Competenties en Vaardigheden Programmamanager

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Programmamanager nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Programmamanager nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Programmamanager

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Onderhandelen
Onderhandelen
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen

Persoonlijkheid van een Programmamanager

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Programmamanager. Als Programmamanager wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Programmamanager:


zie volledige beschrijving persoonstype Programmamanager

Vakkennis voor een Programmamanager

Het is voor een Programmamanager ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Programmamanager zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Programmamanager

MSP Programmamanagement Foundation (via e-learning)
Managing Successful Programmes (MSP) is dé methodiek voor programmamanagement. MSP programmamanagement komt van dezelfde makers als PRINCE2 projectmanagement, waardoor deze goed op elkaar aansluiten. De cursus MSP Foundation (via e-learning) …
MSP Programmamanagement Foundation (via e-learning)
Webinar: Fintech: The Next Step
In de opname van dit NIBE-SVV webinar praat programmamanager Sjon Post van Computrain je bij over fintech. Het fenomeen fintech, financial technology, staat momenteel volop in de belangstelling. Het is …
Webinar: Fintech: The Next Step
Post-HBO Senior Communication Management
Algemeen Wilt u na uw afgeronde HBO studie een uitdagende vervolgstap maken? De Post-HBO Senior Communication Management opleiding geeft u een verbreding en verdieping op uw vorige studie. Deze opleiding biedt u …
Post-HBO Senior Communication Management
Post-HBO Senior Information Management
Algemeen Wilt u na uw afgeronde HBO studie een uitdagende vervolgstap maken? De Post-HBO Senior Information Management opleiding geeft u een verbreding en verdieping op uw vorige studie. Deze opleiding biedt u …
Post-HBO Senior Information Management
Post-HBO Senior Project Management
Algemeen Wilt u na uw afgeronde HBO studie een uitdagende vervolgstap maken? De Post-HBO Senior Project Management opleiding geeft u een verbreding en verdieping op uw vorige studie. Deze opleiding biedt u …
Post-HBO Senior Project Management

Werkervaring Programmamanager

Het is voor een startend Programmamanager die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Programmamanager is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Manager .

Iets anders leren?

Is Programmamanager het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Programmamanager

Met wie werkt een Programmamanager samen? 

De Programmamanager moet, om de verschillende projecten te kunnen overzien en aan te passen, goed overleggen met de projectmanagers. De Programmamanager wordt hierin bijgestaan door het bestuur.

Om veranderingen op alle niveaus door te kunnen voeren en informatie in te winnen, moet de Programmamanager met iedereen in het bedrijf kunnen praten. Soms komen daar ook de klanten van het bedrijf bij, die vaak een goed idee hebben van nodige veranderingen.


 • Projectmanager
 • Bestuur
 • Personeel
 • Klant
Programmamanager


Organisaties waar een Programmamanager werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Programmamanager meestal werkt.

Waar werkt een Programmamanager?

Als een bedrijf voldoende complex is, met meerdere projecten die onafhankelijk van elkaar lopen, maar wel een impact op het bedrijf hebben, dan is er een Programmamanager nodig. Wat voor een soort bedrijf dit zal zijn, is afhankelijk van de branche waarin men gaat werken.

Meer weten over werken in de Management & Business?

Bekijk werken in Management & Business

Best beoordeelde werkgevers Programmamanager

Waar kun je het beste werken als Programmamanager? Hieronder vind je de best door de Programmamanager beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Programmamanager.

Competenties, Skills en Vaardigheden Programmamanager:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Programmamanager.

Welke competenties heeft een Programmamanager nodig?

Een Programmamanager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Programmamanager

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Programmamanager passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Programmamanager nodig? 

De Programmamanager zit tussen alles in, zonder duidelijke autoriteit te hebben. Het is daarom belangrijk dat hij goed kan onderhandelen en overtuigen, om zo een goede visie over te kunnen brengen (Bemiddelaar).

De focus van de Programmamanager moet echter altijd op het proces liggen, niet de mensen. Het einddoel moet op de best mogelijke manier gehaald worden (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Programmamanager


Bemiddelaar


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Programmamanager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Programmamanager

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Programmamanager

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Programmamanager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Programmamanager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Programmamanager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Programmamanager. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Programmamanager iets voor je?

Zou je graag Programmamanager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Programmamanager bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Programmamanager?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Programmamanager

Vacature Logistics Hubs Operations Program Manager
Kelly Services Netherlands
One of the biggest technological companies in the world is looking for a Logistics Hubs Operations Program Manager based in Amsterdam. As a Warehouse Project Manager in Logistics, you …
Vacature Continuous Improvement Program Manager
Michael Page
Voel jij je als ervaringsdeskundige op het gebied van continuous improvement helemaal thuis in een rol waarin je collega's uit verschillende disciplines begeleidt, coacht en motiveert in de verdere uitrol …
Vacature Programmamanager Veiligheidscluster
Gemeente Den Haag
Programmamanager Veiligheidscluster Ben jij de stevige programmamanager die binnen het veiligheidscluster Security Delta werkt aan innovaties voor een veilige wereld?Den Haag, internationale stad aan zee. Nieuwe inzichten en innovatieve …
Vacature Project-/ Programmamanager ROR DGM
YPSYLON
PROFIEL ORGANISATIE:Onze opdrachtgever Zorginstituut Nederland ( medewerkers) in Diemen, is een advies- en uitvoeringsorganisatie voor het ministerie van VWS. Het zorgstelsel in Nederland is gebaseerd op solidariteit. Deze kan
Vacature Programmamanager Duurzaamheid (ref. nr. )
WOODselect
WOODselect is op zoek naar een programmamanager duurzaamheid binnen het team Ruimtelijk Beleid. De komende jaren heeft het team een ontwikkelopgave op het gebied van de RES, de omgevingswet, het …

Actuele blogposts


reacties op Programmamanager

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar