Programmamanager Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Programmamanager? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep programmamanager. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je programmamanager wordt.

 

Wat is een Programmamanager?

De Programmamanager overziet een keten van projecten binnen een grote organisatie. Deze projecten dienen allemaal een gezamelijk doel. Het is de taak van de Programmamanager om ervoor te zorgen dat alle projecten op dezelfde lijn zitten en het uiteindelijke doel helpen bereiken.

Een Programmamanager staat garant voor de werkbaarheid en de compatibiliteit tussen projecten. Dit doet hij of zij door ervoor te zorgen dat alle onderliggende projecten zelfstandig rendabel is en binnen het geheel een hefboomeffect teweegbrengt.

Deze rol wordt ook nog wel een Portfoliomanager genoemd, binnen strict IT-programma's wordt er ook vaak gesproken over een Portfoliomanager-IT

 Wat doet een Programmamanager?

Deze taak kan in vele verschillende bedrijven volbracht worden, maar dat betekent niet dat de Programmamanager een bepaald specialisme moet ontwikkelen. Integendeel, omdat de Programmamanger niet de leiding heeft over één bepaald project maar over een scala aan projecten moet de Programmamanager juist een generalist zijn. Ook moet hij goed kunnen communiceren en anderen kunnen overtuigen.

Op deze manier kan hij ervoor zorgen, zonder de formele autoriteit te hebben, dat er veranderingen doorgevoerd worden in alle lagen van het bedrijf, waardoor de organisatie op de lange termijn verbeterd wordt.

In welke rol de Programmamanager dan ook terecht komt; het is altijd belangrijk om goed en op alle niveaus te kunnen communiceren en complexe processen te kunnen vereenvoudigen zodat er een helder beeld van het bedrijf ontstaat. Deze helderheid is essentieel voor het doorvoeren van veranderingen.

Wil je werken als Programmamanager?

Werk je al als Programmamanager en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Programmamanager worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Programmamanager, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Programmamanager in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Projectmanager
 • Bestuur
 • Personeel
 • Klant

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3500 tot €7500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

59


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Programmamanager

Wat verdient een Programmamanager?

De programmamanager kan zonder ervaring een salaris van rond de €3500 verwachten. Met voldoende ervaring kan dit bedrag oplopen tot wel €7500 per maand. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn zoals die gewoon zijn voor Managers, behoorlijk genereus.

Salarisschaal Programmamanager

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Programmamanager

Op zoek naar een nieuwe baan als Programmamanager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Programmamanager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Programmamanager vacatures

Vacature Portfoliomanager
TenneT B.V.
Standplaats voor deze functie is Arnhem.Wat doe je bij TenneT?Als Portfoliomanager in het team Risk & Portfolio Management ben je medeverantwoordelijk voor het goed laten functioneren van het risico-gebaseerde Asset …
Vacature Programmamanager duurzame gebouwen
Kracht Recruitment
Ben jij een ervaren programmamanager en haal je energie uit complexe samenwerkingsopgave om zo de meest duurzame projecten te realiseren?Onze relatie is een van de grotere woningbouwcoöperaties in regio Eindhoven. …
Vacature Programmamanager Woningbouw
Kracht Recruitment
Ben jij een ervaren programmamanager en haal je energie uit complexe samenwerkingsopgave om zo de meest duurzame projecten te realiseren?Onze relatie is een van de grotere woningbouwcoöperaties in regio Eindhoven. …
Vacature Programmamanager
Kracht Recruitment
Ben jij ambitieus en wil jij verantwoordelijk zijn voor een vastgoedportefeuille van minimaal € 150 miljoen, dan is deze rol iets voor jou.Onze relatie is een van de grotere woningbouwcoöperaties …
Vacature Kwartiermaker/ programmamanager cyber weerbaarheid
The Hague Security Delta
Vacature kwartiermaker/programmamanager cyber weerbaarheidWil je een bijdrage leveren aan een digitaal veiliger Nederland? Heb je kennis van thema’s als cybersecurity, crisismanagement, cyberawareness en weerbaarheid? Zoek je een dynamische en uitdagende …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Programmamanager

Wat is de toekomst van Programmamanager?

Er zijn genoeg complexe bedrijven in Nederland gevestigd om Programmamanagers nodig te hebben, al is er niet erg veel keus op de arbeidsmarkt. Programmamanagers komen vaak vanuit andere functies en kunnen vanuit de positie van Programmamanager verder doorgroeien in het management van de organisatie.

Baankans Programmamanager

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

59


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Programmamanager worden: Opleidingen tot Programmamanager

Wil je Programmamanager worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Programmamanager.

Hoe word je een Programmamanager? 

Om Programmamanager te kunnen worden moet je een opleiding op minstens HBO niveau hebben gevolgd, in Bedrijfskunde of een soortgelijke richting. Voor sommige functies is een meer gespecialiseerde opleiding gewenst, maar vaak is werkervaring in een bepaalde branche al genoeg.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Programmamanager

Masterclass Project- en Portfoliomanagement
Masterclass Project- en Portfoliomanagement Herkent u dit? Het aantal projecten neemt voortdurend toe. Er moeten bovendien steeds méér projecten worden afgerond met minder tijd en minder geld. Hoe zorgt u …
Masterclass Project- en Portfoliomanagement
MoP Portfoliomanagement Special (inclusief examens)
Is uw organisatie op zoek naar een methodiek om lijn te krijgen in een veelheid van projecten en programma's? Dan is portfoliomanagement een must. Portfoliomanagement omvat een gecoördineerde verzame Management …
MoP Portfoliomanagement Special (inclusief examens)
Product & Portfoliomanagement (Post HBO)
De Post HBO opleiding ‘Product & Portfolio Management’ duurt 3 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. De kosten bedragen 2850 euro. U volgt de opleiding met 10-15 deelnemers …
Product & Portfoliomanagement (Post HBO)
Portfoliomanagement & Execution (Cursus)
“De cursus ‘Portfoliomanagement & Execution’ duurt 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. De kosten bedragen 1450 euro. U volgt de opleiding met 10-15 deelnemers en heeft keuze …
Portfoliomanagement & Execution (Cursus)
Agile Portfolio Management
Agile Portfolio Management is een van de hoekstenen van Business Agility. Portfolio Kanban speelt een cruciale rol bij het in balans houden van de vraag met aanbod op het hoogste …
Agile Portfolio Management

Omscholen of doorgroeien tot Programmamanager

Als je Programmamanager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Programmamanager zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Programmamanager

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Programmamanager?

Competenties en Vaardigheden Programmamanager

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Programmamanager nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Programmamanager nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Programmamanager

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Onderhandelen
Onderhandelen
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Programmamanager

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Programmamanager. Als Programmamanager wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Programmamanager:


zie volledige beschrijving persoonstype Programmamanager

Vakkennis voor een Programmamanager

Het is voor een Programmamanager ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Programmamanager zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Programmamanager

ONLINE LIVE: Agile Portfolio Management
Wat houdt de training Agile Portfolio Management in?  Veel organisaties staan voor de uitdaging van het optimaal en effectief afstemmen van vraag en aanbod bij hun portfolio’s. Of willen graag …
ONLINE LIVE: Agile Portfolio Management
E-learning Product & Portfolio Management (Post HBO)
De E-Learning ‘Product & Portfolio Management (Post HBO) omvat 10 online colleges van 3 uur. U volgt de cursus flexibel in uw eigen tijd met ondersteuning van kerndocent en community. …
E-learning Product & Portfolio Management (Post HBO)
E-learning Portfoliomanagement & Execution (Cursus)
De E-Learning ‘Portfoliomanagement & Execution' (Cursus) omvat 5 online colleges van 3 uur. U volgt de cursus flexibel in uw eigen tijd met ondersteuning van kerndocent en community. De kosten …
E-learning Portfoliomanagement & Execution (Cursus)
MoP® (portfoliomanagement) Foundation eLearning, incl. online examen (nu: Gratis herexamen)
MoP® (portfoliomanagement) Foundation eLearning, incl. online examen nu: Gratis herexamen! MoP® biedt richtlijnen voor het inrichten van portfoliomanagement voor grootschalige verandertrajecten. Een portfolio is het geheel van activiteiten, projecten en …
MoP® (portfoliomanagement) Foundation eLearning, incl. online examen (nu: Gratis herexamen)

Werkervaring Programmamanager

Het is voor een startend Programmamanager die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Programmamanager is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Manager .

Iets anders leren?

Is Programmamanager het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Programmamanager

Met wie werkt een Programmamanager samen? 

De Programmamanager moet, om de verschillende projecten te kunnen overzien en aan te passen, goed overleggen met de projectmanagers. De Programmamanager wordt hierin bijgestaan door het bestuur.

Om veranderingen op alle niveaus door te kunnen voeren en informatie in te winnen, moet de Programmamanager met iedereen in het bedrijf kunnen praten. Soms komen daar ook de klanten van het bedrijf bij, die vaak een goed idee hebben van nodige veranderingen.


 • Projectmanager
 • Bestuur
 • Personeel
 • Klant
Programmamanager


Organisaties waar een Programmamanager werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Programmamanager meestal werkt.

Waar werkt een Programmamanager?

Als een bedrijf voldoende complex is, met meerdere projecten die onafhankelijk van elkaar lopen, maar wel een impact op het bedrijf hebben, dan is er een Programmamanager nodig. Wat voor een soort bedrijf dit zal zijn, is afhankelijk van de branche waarin men gaat werken.

Meer weten over werken in de Management & Business?

Bekijk werken in Management & Business

Best beoordeelde werkgevers Programmamanager

Waar kun je het beste werken als Programmamanager? Hieronder vind je de best door de Programmamanager beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Programmamanager.

Competenties, Skills en Vaardigheden Programmamanager:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Programmamanager.

Welke competenties heeft een Programmamanager nodig?

Een Programmamanager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Programmamanager

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Programmamanager passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Programmamanager nodig? 

De Programmamanager zit tussen alles in, zonder duidelijke autoriteit te hebben. Het is daarom belangrijk dat hij goed kan onderhandelen en overtuigen, om zo een goede visie over te kunnen brengen (Bemiddelaar).

De focus van de Programmamanager moet echter altijd op het proces liggen, niet de mensen. Het einddoel moet op de best mogelijke manier gehaald worden (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Programmamanager


Bemiddelaar


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Programmamanager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Programmamanager

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Programmamanager

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Programmamanager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Programmamanager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Programmamanager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Programmamanager. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Programmamanager iets voor je?

Zou je graag Programmamanager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Programmamanager bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Programmamanager?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Programmamanager

Vacature Portfoliomanager Vastgoed
Boels
Dit is de rolBoels pitstop In de rol van Portfoliomanager Vastgoed krijg jij de vrijheid om zelf vorm te geven aan je taken en brengt met je kennis en …
Vacature Digital Program Manager (Utrecht, Amsterdam, Amersfoort or Eindhoven)
Valtech
Are you one for the bird's-eye view? A natural at coordinating activities and people? Ready to go above and beyond to make our clients happy? If yes, you sound like …
Vacature Programmamanager Programmering bruggen en kademuren
Gemeente Amsterdam
Programmamanager Programmering bruggen en kademuren 36 uur per week De functie De gemeente Amsterdam heeft een grote opgave om haar bruggen en kademuren te onderzoeken, waar nodig veilig te stellen …
Vacature Programmamanager Woningbouw
Kracht Recruitment
Ben jij een ervaren programmamanager en haal je energie uit complexe samenwerkingsopgave om zo de meest duurzame projecten te realiseren?Onze relatie is een van de grotere woningbouwcoöperaties in regio Eindhoven. …
Vacature Programmamanager Mobiliteit Koningscorridor
Gemeente Den Haag
Wat ga je doen? Hoe ondersteunen we de groei van de stad met snel, frequent en betrouwbaar ov? Dat doen we onder andere door de RandstadRail vanuit Rotterdam en Zoetermeer …

Actuele blogposts


reacties op Programmamanager

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar