Programmamanager Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Programmamanager? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep programmamanager. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je programmamanager wordt.

Wat is een Programmamanager?

De Programmamanager overziet een keten van projecten binnen een organisatie. Deze projecten dienen allemaal een gezamelijk doel. Het is de taak van de Programmamanager om ervoor te zorgen dat alle projecten op dezelfde lijn zitten en het uiteindelijke doel helpen bereiken.

Deze taak kan in vele verschillende bedrijven volbracht worden, maar dat betekent niet dat de Programmamanager een bepaald specialisme moet ontwikkelen. Integendeel, omdat de Programmamanger niet de leiding heeft over één bepaald project maar over een scala aan projecten moet de Programmamanager juist een generalist zijn. Ook moet hij goed kunnen communiceren en anderen kunnen overtuigen.

Op deze manier kan hij ervoor zorgen, zonder echt autoriteit te hebben, dat er veranderingen doorgevoerd worden in alle lagen van het bedrijf, waardoor de organisatie op de lange termijn verbeterd wordt.

In de ICT is een programma een stuk software, en kan de rol van Programmamanager dus veel meer gericht zijn op de techniek. De precieze taken van de Programmamanager kunnen dus erg verschillend zijn.

In welke rol de Programmamanager dan ook terecht komt; het is altijd belangrijk om goed en op alle niveaus te kunnen communiceren en complexe processen te kunnen vereenvoudigen zodat er een helder beeld van het bedrijf ontstaat. Deze helderheid is essentieel voor het doorvoeren van veranderingen.

Wil je werken als Programmamanager?

Werk je al als Programmamanager en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Programmamanager worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Programmamanager, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Programmamanager in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Projectmanager
 • Bestuur
 • Personeel
 • Klant

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3500 tot €7500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

14


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Programmamanager

Wat verdient een Programmamanager?

De programmamanager kan zonder ervaring een salaris van rond de €3500 verwachten. Met voldoende ervaring kan dit bedrag oplopen tot wel €7500 per maand. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn zoals die gewoon zijn voor Managers, behoorlijk genereus.

Salarisschaal Programmamanager

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Programmamanager

Op zoek naar een nieuwe baan als Programmamanager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Programmamanager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Programmamanager vacatures

Projectmanager / Technisch Projectleider / Programmamanager max. salaris EUR 9.000
CIMSOLUTIONS B.V.
ICT Professional Event De komende maanden organiseert CIMSOLUTIONS op diverse locaties in Nederland het ICT Professional Event . Tijdens deze avond kun je naast een hapje en een drankje onze …
PROGRAMMAMANAGER GAS
Stedin
Werk waar je trots op kan zijn Dit ga je doen Stedin zoekt een programmamanager om de versnelling in onze gassanering tot 2027 te realiseren. Deze versnelling houdt in dat …
Programmamanager Distributie Elektra | Liander | Landelijk
Liander
Jouw energie De Programmamanager Distributie Elektra faciliteert de Product Owner met de aansturing, bemensing en budget van alle teams. Als programmamanager ben je verantwoordelijk voor de inrichting van modulair bouwen …
Programmamanager NIBE-SVV
NCOI Opleidingsgroep
Je denkt op strategisch niveau mee over ons opleidingsportfolio en zorgt dat dit aansluit op de ontwikkelingen in de financiële sector. Daarmee help je de professionals in de sector hun …
Programmamanager Projecten
Kracht Recruitment
Voor de vastgoedafdeling van deze corporatie zijn we op zoek naar een ervaren Programmamanager voor de Projecten in de regio rondom Nijmegen. Jij als Programmamanager bent vanaf de start van …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Programmamanager

Wat is de toekomst van Programmamanager?

Er zijn genoeg complexe bedrijven in Nederland gevestigd om Programmamanagers nodig te hebben, al is er niet erg veel keus op de arbeidsmarkt. Programmamanagers komen vaak vanuit andere functies en kunnen vanuit de positie van Programmamanager verder doorgroeien in het management van de organisatie.

Baankans Programmamanager

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

14


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Programmamanager worden: Opleidingen tot Programmamanager

Wil je programmamanager worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Programmamanager? 

Om Programmamanager te kunnen worden moet je een opleiding op minstens HBO niveau hebben gevolgd, in Bedrijfskunde of een soortgelijke richting. Voor sommige functies is een meer gespecialiseerde opleiding gewenst, maar vaak is werkervaring in een bepaalde branche al genoeg.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Programmamanager

Programma management
In deze praktijkgerichte training leer je meerdere projecten binnen een programma in te richten, te coördineren en effectief aan te sturen. Veel organisaties investeren in het inrichten en implementeren van …
MSP® Practitioner inclusief Practitioner examen
De MSP® Practitioner Programmamanagement is een training waarin het toepassen van de methodiek centraal staat. De MSP Practitioner-training is voor wie zich ontwikkelt richting programmamanagement en meer inzicht wil hebben …
NLP Business Master Practitioner opleiding- meesterschap in emotionele intelligentie
Waarom deze NLP-training?Deze opleiding tot NLP Master bouwt voort op de inzichten van de NLP Practitioner. In de NLP Master opleiding verkrijgt u meesterschap over uw persoonlijke kracht, communicatie …
Strategisch Programmamanagement
Strategisch Programmamanagement | Samenhang in organisatie-overstijgende doelen Als programmamanager stuurt u programma’s aan die organisatiegrenzen overschrijden. Dat vraagt onder andere inzicht in de belangen van verschillende stakeholders en vereist bovenal …
Masterclass Leading Agile Transformations
Masterclass Leading Agile Transformations De driedaagse masterclass Leading Agile Transformations van Prowareness gaat in op het proces om een wendbare organisatie te worden. De belangrijkste vragen waar je voor of …
Meer opleidingen Programmamanager

Weet je nog niet of je Programmamanager wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Programmamanager of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Programmamanager

Met wie werkt een Programmamanager samen? 

De Programmamanager moet, om de verschillende projecten te kunnen overzien en aan te passen, goed overleggen met de projectmanagers. De Programmamanager wordt hierin bijgestaan door het bestuur.

Om veranderingen op alle niveaus door te kunnen voeren en informatie in te winnen, moet de Programmamanager met iedereen in het bedrijf kunnen praten. Soms komen daar ook de klanten van het bedrijf bij, die vaak een goed idee hebben van nodige veranderingen.


 • Projectmanager
 • Bestuur
 • Personeel
 • Klant
Programmamanager


Organisaties waar een Programmamanager werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Programmamanager meestal werkt.

Waar werkt een Programmamanager?

Als een bedrijf voldoende complex is, met meerdere projecten die onafhankelijk van elkaar lopen, maar wel een impact op het bedrijf hebben, dan is er een Programmamanager nodig. Wat voor een soort bedrijf dit zal zijn, is afhankelijk van de branche waarin men gaat werken.

Meer weten over werken in de Management & Business?

Bekijk werken in Management & Business

Best beoordeelde werkgevers Programmamanager

Waar kun je het beste werken als Programmamanager? Hieronder vind je de best door de Programmamanager beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Programmamanager.

Competenties, Skills en Vaardigheden Programmamanager:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Programmamanager.

Welke competenties heeft een Programmamanager nodig?

Een Programmamanager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Programmamanager

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Programmamanager passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Programmamanager nodig? 

De Programmamanager zit tussen alles in, zonder duidelijke autoriteit te hebben. Het is daarom belangrijk dat hij goed kan onderhandelen en overtuigen, om zo een goede visie over te kunnen brengen (Bemiddelaar).

De focus van de Programmamanager moet echter altijd op het proces liggen, niet de mensen. Het einddoel moet op de best mogelijke manier gehaald worden (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Programmamanager


Bemiddelaar


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Programmamanager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Programmamanager

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Programmamanager

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Programmamanager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Programmamanager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Programmamanager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Programmamanager. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Programmamanager iets voor je?

Zou je graag Programmamanager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Programmamanager bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Programmamanager

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar