Programmamanager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Programmamanager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Programmamanager? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Programmamanager wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Programmamanager, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Programmamanager
Vacatures Programmamanager
Vacatures laden...
Wat is een Programmamanager?
De Programmamanager overziet een keten van projecten binnen een grote organisatie. Deze projecten dienen allemaal een gezamelijk doel. Het is de taak van de Programmamanager om ervoor te zorgen dat alle projecten op dezelfde lijn zitten en het uiteindelijke doel helpen bereiken.
Een Programmamanager staat garant voor de werkbaarheid en de compatibiliteit tussen projecten. Dit doet hij of zij door ervoor te zorgen dat alle onderliggende projecten zelfstandig rendabel is en binnen het geheel een hefboomeffect teweegbrengt.
Deze rol wordt ook nog wel een Portfoliomanager genoemd, binnen strict IT-programma's wordt er ook vaak gesproken over een Portfoliomanager-IT
Past het beroep Programmamanager bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesWat doet een Programmamanager?
Deze taak kan in vele verschillende bedrijven volbracht worden, maar dat betekent niet dat de Programmamanager een bepaald specialisme moet ontwikkelen. Integendeel, omdat de Programmamanger niet de leiding heeft over één bepaald project maar over een scala aan projecten moet de Programmamanager juist een generalist zijn. Ook moet hij goed kunnen communiceren en anderen kunnen overtuigen.
Op deze manier kan hij ervoor zorgen, zonder de formele autoriteit te hebben, dat er veranderingen doorgevoerd worden in alle lagen van het bedrijf, waardoor de organisatie op de lange termijn verbeterd wordt.
In welke rol de Programmamanager dan ook terecht komt; het is altijd belangrijk om goed en op alle niveaus te kunnen communiceren en complexe processen te kunnen vereenvoudigen zodat er een helder beeld van het bedrijf ontstaat. Deze helderheid is essentieel voor het doorvoeren van veranderingen.
Heb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Programmamanager per niveau
Vacatures Programmamanager per stad
Vacatures Programmamanager Alkmaar
Vacatures Programmamanager Almelo
Vacatures Programmamanager Almere
Vacatures Programmamanager Alphen aan den Rijn
Vacatures Programmamanager Amersfoort
Vacatures Programmamanager Amstelveen
Vacatures Programmamanager Amsterdam
Vacatures Programmamanager Apeldoorn
Vacatures Programmamanager Arnhem
Vacatures Programmamanager Assen
Vacatures Programmamanager Bergen op Zoom
Vacatures Programmamanager Breda
Vacatures Programmamanager Capelle aan den IJssel
Vacatures Programmamanager Delft
Vacatures Programmamanager Den Bosch
Vacatures Programmamanager Den Haag
Vacatures Programmamanager Den Helder
Vacatures Programmamanager Deventer
Vacatures Programmamanager Doetinchem
Vacatures Programmamanager Dordrecht
Vacatures Programmamanager Ede
Vacatures Programmamanager Eindhoven
Vacatures Programmamanager Emmen
Vacatures Programmamanager Enschede
Vacatures Programmamanager Gouda
Vacatures Programmamanager Groningen
Vacatures Programmamanager Haarlem
Vacatures Programmamanager Haarlemmermeer
Vacatures Programmamanager Heerlen
Vacatures Programmamanager Helmond
Vacatures Programmamanager Hengelo
Vacatures Programmamanager Hilversum
Vacatures Programmamanager Hoogeveen
Vacatures Programmamanager Hoorn
Vacatures Programmamanager Katwijk
Vacatures Programmamanager Leeuwarden
Vacatures Programmamanager Leiden
Vacatures Programmamanager Lelystad
Vacatures Programmamanager Maastricht
Vacatures Programmamanager Middelburg
Vacatures Programmamanager Nieuwegein
Vacatures Programmamanager Nijmegen
Vacatures Programmamanager Oss
Vacatures Programmamanager Purmerend
Vacatures Programmamanager Roermond
Vacatures Programmamanager Roosendaal
Vacatures Programmamanager Rotterdam
Vacatures Programmamanager Schiedam
Vacatures Programmamanager Spijkenisse
Vacatures Programmamanager Terneuzen
Vacatures Programmamanager Tilburg
Vacatures Programmamanager Utrecht
Vacatures Programmamanager Veenendaal
Vacatures Programmamanager Venlo
Vacatures Programmamanager Vlaardingen
Vacatures Programmamanager Westland
Vacatures Programmamanager Zaanstad
Vacatures Programmamanager Zeist
Salarisschaal Programmamanager
Wat verdient een Programmamanager?
De programmamanager kan zonder ervaring een salaris van rond de €3500 verwachten. Met voldoende ervaring kan dit bedrag oplopen tot wel €7500 per maand. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn zoals die gewoon zijn voor Managers, behoorlijk genereus.
Meer weten over het salaris Programmamanager
Hoe word je een Programmamanager?
Om Programmamanager te kunnen worden moet je een opleiding op minstens HBO niveau hebben gevolgd, in Bedrijfskunde of een soortgelijke richting. Voor sommige functies is een meer gespecialiseerde opleiding gewenst, maar vaak is werkervaring in een bepaalde branche al genoeg.
Opleidingen Programmamanager
Omscholen tot Programmamanager
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Programmamanager. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Programmamanager
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Programmamanager
Als je Programmamanager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Programmamanager zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Programmamanager
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Wat doet een Programmamanager?
Competenties Programmamanager
Een Programmamanager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten
Omschrijving
Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.
Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.
Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.
Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren
Omschrijving
Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.
Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen
Omschrijving
In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.
Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.
Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.
Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.
Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.
Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.
Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.
Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties.
Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis
Omschrijving
Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.
Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling.
Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.
Vaardigheden Programmamanager
- Analytisch vermogen
- Luistervaardigheid
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Inlevingsvermogen
- Logisch redeneren
- Resultaatgerichtheid
- Argumentatiekracht
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Verbanden leggen
- Creatief denken
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Integriteit
- Zelfbeheersing
- Bemiddelingskracht
- Overtuigingskracht
- Creativiteit
- Bemiddelen
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Improvisatievermogen
- Voorstellingsvermogen
- Toekomstgerichtheid
- Probleemoplossend
Wat voor persoonlijkheid heeft een Programmamanager nodig?
De Programmamanager zit tussen alles in, zonder duidelijke autoriteit te hebben. Het is daarom belangrijk dat hij goed kan onderhandelen en overtuigen, om zo een goede visie over te kunnen brengen (Bemiddelaar).
De focus van de Programmamanager moet echter altijd op het proces liggen, niet de mensen. Het einddoel moet op de best mogelijke manier gehaald worden (Succesvolle werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de bemiddelaar? Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De bemiddelaar is goed in het helpen van anderen, en is daarin erg empathisch. Door de neutrale houding is de bemiddelaar heel diplomatisch en geduldig. Bij een conflict probeert hij een oplossing te vinden. Ook kan hij goed luisteren en is hij flexibel.
Zwakke eigenschappen
De bemiddelaar zal vaak in gezelschap de eigen doelen vergeten, en daardoor de eigen identiteit verliezen. Daarnaast kan hij door diens voorkeur voor harmonie en de afkeur voor beslissingen als lui en besluiteloos overkomen. Hij heeft tijd nodig om een standpunt te vormen en wil niet de veroorzaker van een conflict zijn.
Omgang
De bemiddelaar is goed, rustig gezelschap. Hij zal zich vaak schikken naar de wil van de groep. Veel eigen input heeft hij niet. In relaties kan de bemiddelaar zichzelf helemaal kwijtraken en daardoor erg gefrustreerd raken.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Programmamanager
- Empathie
- Diplomatiek
- Zorgzaamheid
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Programmamanager?
Er zijn genoeg complexe bedrijven in Nederland gevestigd om Programmamanagers nodig te hebben, al is er niet erg veel keus op de arbeidsmarkt. Programmamanagers komen vaak vanuit andere functies en kunnen vanuit de positie van Programmamanager verder doorgroeien in het management van de organisatie.
De actuele kans op werk voor een Programmamanager
Het beroep Programmamanager is onderdeel van de beroepsfamilie Managers organisatieadvies en projecten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Managers organisatieadvies en projecten is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
9
Baankans Programmamanager
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Programmamanager
Het beroep Programmamanager is onderdeel van de beroepsfamilie Managers organisatieadvies en projecten.
Verwante beroepen Programmamanager
Mogelijke specialisaties voor een Programmamanager
Doorgroei beroepen voor een Programmamanager
Hoofd afdeling openbare werken
hoofd afdeling beheer en onderhoud (openbare werken)
hoofd afdeling weg- en waterbouw
Hoofd afdeling sociale zaken en werkgelegenheid
teamleider sociale zaken en werkgelegenheid
hoofd afdeling arbeidsaangelegenheden
hoofd arbeidsaangelegenheden (gemeente)
hoofd bureau werkloosheidsbestrijding
Hoofd afdeling welzijn, onderwijs en burgerzaken
teamleider welzijn, onderwijs en burgerzaken
hoofd maatschappelijk opbouwwerk (overheid)
hoofd onderwijszaken (overheid)
hoofd culturele zaken, kunsten
hoofd sociaal-cultureel werk (overheid)
hoofd sportieve recreatie (overheid)
Hoofd afdeling volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu
hoofd afdeling ruimte, bouwen en milieu
hoofd afdeling ruimtelijke ordening
hoofd afdeling ruimtelijke ordening en volkshuisvesting
hoofd volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu
teamleider volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu
Waar werkt een Programmamanager?
Als een bedrijf voldoende complex is, met meerdere projecten die onafhankelijk van elkaar lopen, maar wel een impact op het bedrijf hebben, dan is er een Programmamanager nodig. Wat voor een soort bedrijf dit zal zijn, is afhankelijk van de branche waarin men gaat werken.
Met wie werkt een Programmamanager samen?
De Programmamanager moet, om de verschillende projecten te kunnen overzien en aan te passen, goed overleggen met de projectmanagers. De Programmamanager wordt hierin bijgestaan door het bestuur.
Om veranderingen op alle niveaus door te kunnen voeren en informatie in te winnen, moet de Programmamanager met iedereen in het bedrijf kunnen praten. Soms komen daar ook de klanten van het bedrijf bij, die vaak een goed idee hebben van nodige veranderingen.
- Projectmanager
- Bestuur
- Personeel
- Klant
Verwante beroepen Programmamanager:
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO WO Postdoc MBA
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Programmamanager in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Projectmanager
- Bestuur
- Personeel
- Klant
Salarisindicatie:
- Van €3500 tot €7500