Tuinbouwkundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Tuinbouwkundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep tuinbouwkundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je tuinbouwkundige wordt.

 

Wat is een Tuinbouwkundige?

Als Tuinbouwkundige werk je meestal in het bedrijfsleven of op Universiteiten en tuinbouwscholen. Voorbeelden van werk binnen het bedrijfsleven kunnen zijn veilingsorganisaties of zaadteeltbedrijven.

De Tuinbouwkundige werkt op projectbasis en dat kan zowel in het binnen- als buitenland zijn. Je zet de projecten zelf op en zorgt voor de gehele technische organisatie. Daarnaast kan het voorkomen dat je gevraagd wordt onderzoek te doen naar ziektes en bestrijding.

Je moet als Tuinbouwkundige veel weten van de verschillende groenten en planten. Meestal ben je bezig met het verhogen van efficiëntie op gebied van groei, oogst en opslag van verschillende gewassen.

Ook innovatie behoort tot de werkgebieden van een Tuinbouwkundige. Je ontwikkelt bijvoorbeeld nieuwe plantenrassen of richt landschappen in.Wil je werken als Tuinbouwkundige?

Werk je al als Tuinbouwkundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Tuinbouwkundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Tuinbouwkundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Tuinbouwkundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Teler
 • Opdrachtgever
 • Leerling
 • Medewerker Tuinbouwschool
 • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €2800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tuinbouwkundige

Wat verdient een Tuinbouwkundige?

De arbeidsvoorwaarden voor een Tuinbouwkundige verschillen sterk. Werkgever en  sector bepalen de hoogte van het salaris, dat tussen de €1400 en €2800 ligt. Er zit bijvoorbeeld een verschil tussen of je functie zich richt op gewasbescherming van een teler of dat je voor een gemeente werkzaam bent in een soortgelijke functie.

Salarisschaal Tuinbouwkundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Tuinbouwkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Tuinbouwkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tuinbouwkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Tuinbouwkundige vacatures

Hovenier groot-groen
Effect Personeelsdiensten
Als Groot-Groen hovenier heb je een afwisselende baan , geen dag is hetzelfde! Jouw collega's kunnen op jou rekenen en ze weten dat jij altijd voor een mooi resultaat zorgt. Samen met …
Kraanmachinist (mechanisch groenbeheer)
MAATT
Als kraanmachinist in het mechanisch groen beheer ga jij samen met collega's óf zelfstandig aan het werk om o.a. plantvakken en haagblokken te knippen/maaien dit doe je met een machinale …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Tuinbouwkundige

Wat is de toekomst van Tuinbouwkundige?

De vacatures voor Tuinbouwkundige zijn niet heel dik gezaaid, maar er zijn wel soortgelijke functies zoals bijvoorbeeld voor specialist gewasbescherming of projectleider in een onderzoek.

Groei bestaat voor een Tuinbouwkundige uit het het uitbreiden van het takenpakket en het vergroten van het klantenbestand en dus een groei van het aantal dan wel de grootte van projecten. Mogelijk kan ook nog een functie in het management worden bekleed nadat voldoende ervaring is opgedaan.

Baankans Tuinbouwkundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Tuinbouwkundige worden: Opleidingen tot Tuinbouwkundige

Wil je tuinbouwkundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Tuinbouwkundige? 

De opleidingen Tuin- en Landschapsrichting en Tuinbouw en Akkerbouw leiden beide op tot Tuinbouwkundige.

Het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en beheren komen in de eerstgenoemde HBO opleiding vooral aan bod.

De tweede HBO opleiding gaat vooral in op telen van groente, fruit en andere gewassen in de kas of in de buitenlucht.

Welke studie je kiest is dus mede bepalend voor de sector waarin je terecht zult komen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Tuinbouwkundige

Er zijn geen opleidingen Tuinbouwkundige aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Tuinbouwkundige in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu


Netwerk Tuinbouwkundige

Met wie werkt een Tuinbouwkundige samen? 

Met wie een Tuinbouwkundige in aanraking komt hangt af van de gekozen richting. Wanneer je werkt op projectbasis dan zul je meestal een leidinggevende hebben waar je verantwoording aan aflegt en daarnaast vooral veel te maken hebben met de klant of opdrachtgever van het project.

Wanneer je de keuze maakt voor een Tuinbouwschool of Universiteit te gaan werken dan zul je met de daar aanwezige medewerkers en leraren te maken krijgen en met de leerlingen van de groene vakken.


 • Teler
 • Opdrachtgever
 • Leerling
 • Medewerker Tuinbouwschool
 • Leidinggevende
Tuinbouwkundige


Organisaties waar een Tuinbouwkundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Tuinbouwkundige meestal werkt.

Waar werkt een Tuinbouwkundige?

Tot welke sector je als Tuinbouwkundige behoort hangt ook weer af van de keuze die je gemaakt hebt en de richting die je volgt. Een Tuinbouwkundige die werkt voor een Universiteit of groene school zal tot de non-profit sector behoren, terwijl een Tuinbouwkundige die in de teelt en de gewassen werkzaam is tot de profit zal wordt gerekend.


Best beoordeelde werkgevers Tuinbouwkundige

Waar kun je het beste werken als Tuinbouwkundige? Hieronder vind je de best door de Tuinbouwkundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Tuinbouwkundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Tuinbouwkundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Tuinbouwkundige.

Welke competenties heeft een Tuinbouwkundige nodig?

Een Tuinbouwkundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Tuinbouwkundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Tuinbouwkundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Tuinbouwkundige nodig? 

Als Tuinbouwkundige hangt het succes van de telers af van jou succes in het verhogen van efficiëntie en in het onderzoek dat je doet. Je moet dus resultaatgericht te werk gaan en naar een bepaald doel toewerken (Succesvolle werker).

Voor de functie van Tuinbouwkundige is het verder van belang dat je goed waar kunt nemen. Je moet objectief kunnen kijken en beoordelen hoe het met de gewassen gaat en waar verbeteringen kunnen worden aangebracht (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Tuinbouwkundige


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Tuinbouwkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Tuinbouwkundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Tuinbouwkundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Tuinbouwkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Tuinbouwkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Tuinbouwkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Tuinbouwkundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Tuinbouwkundige iets voor je?

Zou je graag Tuinbouwkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Tuinbouwkundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Tuinbouwkundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar