Projectleider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Projectleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep projectleider. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je projectleider wordt.

 

Wat is een Projectleider?

De Projectleider is de eindverantwoordelijke voor een project. Vaak werkt de projectleider in de ICT, techniek, of bouw. Binnen deze sectoren zijn er nog weer vele verschillende soorten projecten te vinden, waardoor een Projectleider als specialist voor specifieke projecten wordt aangetrokken. Hij doet dus altijd soortgelijke projecten. Meestal is hij opgeleid in een bepaalde richting en eerder werkzaam geweest in een bepaalde sector voordat hij Projectleider werd.

De Projectleider kan de rol aannemen van coördinator of van leider. Een coördinerende Projectleider zorgt ervoor dat alles volgens plan en goed verloopt. De leidinggevende Projectleider delegeert en verdeelt taken en heeft de leiding over een projectteam.

Het komt erop neer dat de Projectleider in de ene rol meer aan het samenwerken en communiceren is dan in de andere rol. Welke rol hij dan ook speelt, steeds geldt dat de ontwikkeling van een systeem, product of organisatie altijd centraal staat.

Om deze ontwikkeling in gang te kunnen zetten, moet een project meerdere fasen doorstaan. De Projectleider moet eerst het project opzetten en een team bij elkaar zoeken, leiding geven aan het personeel bij de uitvoering van het project en de begroting, planning en voortgang bewaken en daarna alles afronden. In elke fase heeft de Projectleider andere vaardigheden nodig.Wil je werken als Projectleider?

Werk je al als Projectleider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Projectleider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Projectleider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Projectleider in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Team
  • Opdrachtgever

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2800 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

750


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Projectleider

Wat verdient een Projectleider?

Het salaris van de Projectleider ligt ongeveer tussen de €2800 en €6000 (voor senioren). Vaak geldt: hoe meer managementtaken, hoe hoger het salaris.

Mensen die tijdelijk tot de functie van Projectleider worden verheven, zullen niet veel meer verdienen dan hun gebruikelijke salaris en ook weer naar dat salaris terugkeren als het project afgelopen is. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn genereus, vooral als het project een succes is.

Salarisschaal Projectleider

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Projectleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Projectleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Projectleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Projectleider vacatures

Vacature Projectleider Meet & Regeltechniek, locatie Schiphol
Engie Nederland
FUNCTIEOMSCHRIJVING Als Projectleider bij een van de grootste luchthavens van de wereld krijg je te maken met zeer complexe projecten. In deze sterk gereguleerde 24-uurs omgeving is het jouw taak …
Vacature Ervaren projectleider bodemonderzoek
Witteveen+Bos
Ben jij een specialist op het gebied van bodemonderzoek? En zoek jij een baan waarin je jouw kennis en kunde optimaal kunt inzetten en jezelf verder kunt ontwikkelen? Reageer dan …
Vacature Aankomend projectleider Gebouwen
Witteveen+Bos
Heb je een passie voor de combinatie van techniek en management? En wil je je als aanstormend talent ontwikkelen tot een sleutelpersoon binnen een projectorganisatie die werkt aan unieke en …
Vacature Projectleider Uitvoering Technische Installaties
Witteveen+Bos
Witteveen+Bos maakt sinds 2012 deel uit van het studieconsortiom RoTS dat het studiewerk voor de Oosterweelverbinding verzorgt. We doen dat in nauwe samenwerking met onze opdrachtgever Lantis. Omdat het project …
Vacature Aankomend projectleider ondergronds bouwen
Witteveen+Bos
Wil jij jouw actuele kennis van ondergronds bouwen inzetten om grote infrastructurele projecten te realiseren? De wereld wordt steeds voller. Groei van bevolking leidt tot verstedelijking en meer mobiliteit, terwijl …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Projectleider

Wat is de toekomst van Projectleider?

Elk project heeft een Projectleider nodig, dus met de goede vaardigheden kan men zo goed aan de slag. Vaak wordt een Projectleider gerecruteerd binnen de organisatie zelf en kan men dus uit een andere functie naar Projectleider doorstromen. Er zijn echter ook wel open vacatures te vinden voor Projectleiders.

Vanuit de positie van Projectleider kan men verder doorgroeien naar programmamanager of een ander soort managementfunctie.

Baankans Projectleider

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

750


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Projectleider worden: Opleidingen tot Projectleider

Wil je Projectleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Projectleider.

Hoe word je een Projectleider? 

De Projectleider heeft minstens een HBO opleiding nodig, maar heeft vaak WO werk- en denkniveau. De sector bepaalt de studie. Dit kan dus IT (Informatica) zijn, maar ook Techniek, Bouwkunde of meer algemeen Management. Een specialistische opleiding wordt geprefereerd.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Projectleider

Projectleider (Dag)
Voor iedereen die projecten organiseert, een projectteam wil leiden en/of wanneer je lid bent van een projectteam. Leid of organiseer je projecten? Ben je lid van een projectteam of voer …
Projectleider (Dag)
De Effectieve Projectleider
Je bent al enig tijd als projectleider of projectmanager werkzaam en kent de basisprincipes van projectmatig werken. Mogelijk heb je hier al training in gevolgd, bijvoorbeeld een PRINCE2 Foundation of Practitioner. Je merkt …
De Effectieve Projectleider
Opleiding Projectleider Vastgoed
De opleiding Projectleider Vastgoed is zowel klassikaal als online te volgen. Selecteer bij de inschrijving je voorkeur. Je kunt na je inschrijving zelfs per les aangeven of je deze thuis …
Opleiding Projectleider Vastgoed
Leidinggeven aan projecten (ook online virtual classroom)
De kern van deze training is het ontwikkelen van uw persoonlijke kwaliteiten als projectleider, die zowel in uw huidige project als in toekomstige projecten uiterst waardevol en cruciaal zijn. Als …
Leidinggeven aan projecten (ook online virtual classroom)
Projectleider (Avond)
Voor iedereen die projecten organiseert, een projectteam wil leiden en/of wanneer je lid bent van een projectteam. Leid of organiseer je projecten? Ben je lid van een projectteam of voer …
Projectleider (Avond)

Omscholen of doorgroeien tot Projectleider

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Projectleider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Projectleider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Projectleider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Projectleider?

Competenties en Vaardigheden Projectleider

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Projectleider nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Projectleider nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Projectleider

Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Projectleider

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Projectleider. Als Projectleider wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Projectleider:


zie volledige beschrijving persoonstype Projectleider

Vakkennis voor een Projectleider

Het is voor een Projectleider ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Projectleider zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Projectleider

HBO Projectmanagement (1 jaar)
Algemeen Veel organisaties voeren veranderingen door op een projectmatige manier. Hierdoor werken steeds meer medewerkers in een projectteam. Ieder project vraagt om een deskundige projectleider. Deze opleiding biedt u de …
HBO Projectmanagement (1 jaar)
HBO Leidinggeven (1 jaar)
Algemeen Zoekt u inspiratie voor effectief leidinggeven? Wilt u een inspirerend projectleider zijn? Deze opleiding maakt dit mogelijk. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor ambitieuze leidinggevenden die meer willen leren …
HBO Leidinggeven (1 jaar)
HBO Leidinggeven
Algemeen Zoekt u inspiratie voor effectief leidinggeven? Wilt u een inspirerend projectleider zijn? Deze opleiding maakt dit mogelijk. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor ambitieuze leidinggevenden die meer willen leren …
HBO Leidinggeven
HBO Projectmanagement
Algemeen Veel organisaties voeren veranderingen door op een projectmatige manier. Hierdoor werken steeds meer medewerkers in een projectteam. Ieder project vraagt om een deskundige projectleider. Deze opleiding biedt u de …
HBO Projectmanagement
HBO Inspirerend Leiderschap (1 jaar)
Algemeen Een leuke baan als leidinggevende of een uitdaging zoeken in de rol van inspirerend projectleider is door het volgen van deze opleiding mogelijk. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor …
HBO Inspirerend Leiderschap (1 jaar)

Werkervaring Projectleider

Het is voor een startend Projectleider die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Projectleider is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Manager .

Iets anders leren?

Is Projectleider het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Projectleider

Met wie werkt een Projectleider samen? 

De Projectleider moet veel met zijn team samenwerken en zal dus goede communicatieve vaardigheden en leiderschap moeten laten zien. Ook in het samenstellen van een team speelt kennis en communicatie met (potentiële) teamleden een belangrijke rol. Verder legt de Projectleider verantwoording af aan de opdrachtgever, die ook steeds op de hoogte gehouden moet worden.

De opdrachtgever kan bij een succesvolle afronding van het project de Projectleider voor andere projecten in dienst nemen.


  • Team
  • Opdrachtgever
Projectleider


Organisaties waar een Projectleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Projectleider meestal werkt.

Waar werkt een Projectleider?

De Projectleider zal meestal komen te werken in de IT, techniek of de bouw en zal dus meestal in een grote, commerciële organisatie terechtkomen. Er zijn echter ook Projectmanagers actief in bijvoorbeeld het onderwijs.

Meer weten over werken in de Projectmanagement?

Bekijk werken in Projectmanagement

Best beoordeelde werkgevers Projectleider

Waar kun je het beste werken als Projectleider? Hieronder vind je de best door de Projectleider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Louwman&Parqui

Locatie: Noord-Brabant

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Projectleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Projectleider.

Welke competenties heeft een Projectleider nodig?

Een Projectleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Projectleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Projectleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Projectleider nodig? 

De Projectleider moet goed de regie over een project in handen weten te houden en daarbij de goede mensen op de goede taken in kunnen zetten. Hiervoor heeft de Projectleider overzicht en leidinggevende capaciteiten nodig (Baas).

Verder is het natuurlijk belangrijk om het einddoel niet uit het oog te verliezen en hier op wat voor een manier dan ook steeds naartoe blijven werken (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Projectleider


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Projectleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Projectleider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Projectleider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Projectleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Projectleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Projectleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Projectleider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Projectleider iets voor je?

Zou je graag Projectleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Projectleider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Projectleider?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Projectleider

Vacature Projectleider Supply Chain
Coolblue
Als Projectleider Supply Chain ben je verantwoordelijk voor het verbeteren en implementeren van ons interne leverings-netwerk, zodat elke bestelling bij Coolblue de volgende dag bij onze klanten geleverd wordt. Hoe …
Vacature Aankomend projectleider technische procesveiligheid
Witteveen+Bos
Help jij onze ontwerpteams om onze duurzame industriële procesinstallaties niet alleen robuust maar ook veiliger te maken? Als aankomend projectleider technische procesveiligheid zorg jij er voor dat de duurzame procesinstallaties …
Vacature Bouwkundig / Civieltechnisch Projectleider Drinkwater / Afvalwater
Witteveen+Bos
Werk je graag mee aan innovatieve, (inter)nationale én duurzame drinkwater en afvalwater projecten? Dan past een functie als bouwkundig / civieltechnisch Projectleider Drinkwater / Afvalwater binnen onze sector Energie, Water …
Vacature Ervaren projectleider bodem en ondergrond
Witteveen+Bos
Ben jij een ervaren projectleider bodem met een brede kennis en interesse in de ondergrond? En vind jij het een uitdaging om een coördinerende rol te spelen in grote, multidisciplinaire …
Vacature Ervaren projectleider water en grondstoffen
Witteveen+Bos
Leiding geven aan projecten waarbij efficiëntie, duurzaamheid, waterhergebruik en terugwinning van energie en grondstoffen uit (afval)water, slib en organische reststromen centraal staan? Wereldwijd het verschil maken in het werven, ontwikkelen …

Actuele blogposts


reacties op Projectleider

projectleider

Ik plaats dit bericht ter info voor anderen, omdat ik zelf lang met de vraag heb rondgelopen wat andere projectleiders nou verdienden. De vraag naar goede projectleiders is op dit moment groot. Het salaris zal hoger liggen dan gemiddeld indien je goed onderhandeld. bij een kleine aannemer zal loon tussen de €2500 en €3800 per maand liggen. bij een middelgrote aannemer zal het plafond rond de €6000 per maand liggen. ga je bij een grote aannemer werken, die zullen bereid zijn tot ca. €8500,- per maand te betalen Ik heb pas de overstap gemaakt van een kleine naar een middelgrote aannemer. In loon ben ik van €3400,- naar €4500,- gegaan (met doorgroeimogelijkheid over 10 jaar richting €6000,-  

mens

ik heb veel geleerd over  projectleiders omdat ik voor school een opdracht had om een beroepengids te maken bedankt voor de informatie

Dennis

Kan iemand mij vertellen waar ik het beste Prince II kan volgen? Groeten, Dennis Reuvers

Nicky

Beste Dennis, De rechten van de cursus zijn in handen van AMP - Ambition Academy. Misschien heb je er wat aan.

Dennis Reuvers

Beste Nicky, Dank voor je reactie. Ik ga contact met ze opnemen. Als je nog andere tips hebt m.b.t. opleidingen/cursussen hoor ik het graag. Dennis

Arnold

Bij Elsevier kan je via PM1 en PM2 doorgaan naar prince opleidingen . dit zijn opleidingen welke op avonden worden gegeven  en goed aansluiten op prince of andersom

Dennis

Kan iemand mij vertellen waar ik het beste Prince II kan volgen? Groeten, Dennis Reuvers

Nicky

Beste Dennis, De rechten van de cursus zijn in handen van AMP - Ambition Academy. Misschien heb je er wat aan.

Dennis Reuvers

Beste Nicky, Dank voor je reactie. Ik ga contact met ze opnemen. Als je nog andere tips hebt m.b.t. opleidingen/cursussen hoor ik het graag. Dennis

Arnold

Bij Elsevier kan je via PM1 en PM2 doorgaan naar prince opleidingen . dit zijn opleidingen welke op avonden worden gegeven  en goed aansluiten op prince of andersom

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar