Projectleider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Projectleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep projectleider. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je projectleider wordt.

 

Wat is een Projectleider?

De Projectleider is de eindverantwoordelijke voor een project. Vaak werkt de projectleider in de ICT, techniek, of bouw. Binnen deze sectoren zijn er nog weer vele verschillende soorten projecten te vinden, waardoor een Projectleider als specialist voor specifieke projecten wordt aangetrokken. Hij doet dus altijd soortgelijke projecten. Meestal is hij opgeleid in een bepaalde richting en eerder werkzaam geweest in een bepaalde sector voordat hij Projectleider werd.

 Wat doet een Projectleider?

De Projectleider kan de rol aannemen van coördinator of van leider. Een coördinerende Projectleider zorgt ervoor dat alles volgens plan en goed verloopt. De leidinggevende Projectleider delegeert en verdeelt taken en heeft de leiding over een projectteam.

Het komt erop neer dat de Projectleider in de ene rol meer aan het samenwerken en communiceren is dan in de andere rol. Welke rol hij dan ook speelt, steeds geldt dat de ontwikkeling van een systeem, product of organisatie altijd centraal staat.

Om deze ontwikkeling in gang te kunnen zetten, moet een project meerdere fasen doorstaan. De Projectleider moet eerst het project opzetten en een team bij elkaar zoeken, leiding geven aan het personeel bij de uitvoering van het project en de begroting, planning en voortgang bewaken en daarna alles afronden. In elke fase heeft de Projectleider andere vaardigheden nodig.

Wil je werken als Projectleider?

Werk je al als Projectleider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Projectleider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Projectleider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Projectleider in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Team
  • Opdrachtgever

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2800 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2065


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Projectleider

Wat verdient een Projectleider?

Het salaris van de Projectleider ligt ongeveer tussen de €2800 en €6000 (voor senioren). Vaak geldt: hoe meer managementtaken, hoe hoger het salaris.

Mensen die tijdelijk tot de functie van Projectleider worden verheven, zullen niet veel meer verdienen dan hun gebruikelijke salaris en ook weer naar dat salaris terugkeren als het project afgelopen is. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn genereus, vooral als het project een succes is.

Salarisschaal Projectleider

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Projectleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Projectleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Projectleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Projectleider vacatures

Vacature Projectleider Stedelijke Ontwikkeling bij Gemeente Tilburg
Yacht
Bedrijfsomschrijving De stad Tilburg ligt in het Hart van Brabant, waar het leven goed is en mensen zich thuis voelen. Met ruim inwoners is Tilburg de zesde stad van het …
Vacature Projectleider E KSW
Xelvin B.V.
Organisatie Je toekomstige werkgever is een middelgroot installatiebedrijf met 500 medewerkers, dat als multidisciplinair totaalinstallateur, gespecialiseerd is in de elektrotechnische, werktuigbouwkundige en brandmeldinstallaties. Ze hebben 11 vestigingen en bestaan al …
Vacature Projectleider maritiem / havens
Witteveen+Bos
Wil jij samen met ons de ontwerpen uitwerken van uitdagende maritieme constructies in havens in binnen- en buitenland?Deze mogelijkheid bieden wij jou in de functie van projectleider maritiem / havens. …
Vacature (Aankomend) projectleider waterbouwkunde
Witteveen+Bos
Wil jij je ontwikkelen tot een deskundig en allround projectleider binnen dynamische waterbouwkundige projecten?Deze mogelijkheid wordt jou geboden in de functie van (aankomend) projectleider in de groep Ontwerpleiding en projectbeheersing. …
Vacature projectleider geluid en trillingen
Witteveen+Bos
Wil je meewerken aan een aangenaam leefklimaat rondom onze infrastructuur? Ben je leergierig, heb je ervaring of affiniteit met akoestiek, GIS en dataverwerking, en wil je vooroplopen in de ontwikkeling …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Projectleider

Wat is de toekomst van Projectleider?

Elk project heeft een Projectleider nodig, dus met de goede vaardigheden kan men zo goed aan de slag. Vaak wordt een Projectleider gerecruteerd binnen de organisatie zelf en kan men dus uit een andere functie naar Projectleider doorstromen. Er zijn echter ook wel open vacatures te vinden voor Projectleiders.

Vanuit de positie van Projectleider kan men verder doorgroeien naar programmamanager of een ander soort managementfunctie.

Baankans Projectleider

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2065


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Projectleider worden: Opleidingen tot Projectleider

Wil je Projectleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Projectleider.

Hoe word je een Projectleider? 

De Projectleider heeft minstens een HBO opleiding nodig, maar heeft vaak WO werk- en denkniveau. De sector bepaalt de studie. Dit kan dus IT (Informatica) zijn, maar ook Techniek, Bouwkunde of meer algemeen Management. Een specialistische opleiding wordt geprefereerd.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Projectleider

Projectleider (Dag)
Voor iedereen die projecten organiseert, een projectteam wil leiden en/of wanneer je lid bent van een projectteam. Leid of organiseer je projecten? Ben je lid van een projectteam of voer …
Projectleider (Dag)
De Effectieve Projectleider
Je bent al enig tijd als projectleider of projectmanager werkzaam en kent de basisprincipes van projectmatig werken. Mogelijk heb je hier al training in gevolgd, bijvoorbeeld een PRINCE2 Foundation of Practitioner. Je merkt …
De Effectieve Projectleider
Opleiding Projectleider Vastgoed
De opleiding Projectleider Vastgoed is zowel klassikaal als online te volgen. Selecteer bij de inschrijving je voorkeur. Je kunt na je inschrijving zelfs per les aangeven of je deze thuis …
Opleiding Projectleider Vastgoed
Projectleider (Avond)
Voor iedereen die projecten organiseert, een projectteam wil leiden en/of wanneer je lid bent van een projectteam. Leid of organiseer je projecten? Ben je lid van een projectteam of voer …
Projectleider (Avond)
Projectleider Techniek
Uitgebreid Doel Je weet als geen ander dat de engineer van morgen continu moet innoveren. Innovatie staat dan ook voorop in de Associate degree Projectleider Techniek. De opleiding richt zich …
Projectleider Techniek

Omscholen of doorgroeien tot Projectleider

Als je Projectleider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Projectleider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Projectleider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Projectleider?

Competenties en Vaardigheden Projectleider

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Projectleider nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Projectleider nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Projectleider

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Projectleider

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Projectleider. Als Projectleider wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Projectleider:


zie volledige beschrijving persoonstype Projectleider

Vakkennis voor een Projectleider

Het is voor een Projectleider ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Projectleider zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Projectleider

Projectmatig werken
Cursus Projectmatig werken (op basis van IPMA-D) via E-learning: Ben je projectleider of ben je vaak betrokken bij een project? Wil je snel en makkelijk alles weten over projectmanagement en …
Projectmatig werken
HBO Leidinggeven
Algemeen Zoekt u inspiratie voor effectief leidinggeven? Wilt u een inspirerend projectleider zijn? Deze opleiding maakt dit mogelijk. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor ambitieuze leidinggevenden die meer willen leren …
HBO Leidinggeven
HBO Leidinggeven (1 jaar)
Algemeen Zoekt u inspiratie voor effectief leidinggeven? Wilt u een inspirerend projectleider zijn? Deze opleiding maakt dit mogelijk. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor ambitieuze leidinggevenden die meer willen leren …
HBO Leidinggeven (1 jaar)
HBO Projectmanagement (1 jaar)
Algemeen Veel organisaties voeren veranderingen door op een projectmatige manier. Hierdoor werken steeds meer medewerkers in een projectteam. Ieder project vraagt om een deskundige projectleider. Deze opleiding biedt u de …
HBO Projectmanagement (1 jaar)
HBO Projectmanagement
Algemeen Veel organisaties voeren veranderingen door op een projectmatige manier. Hierdoor werken steeds meer medewerkers in een projectteam. Ieder project vraagt om een deskundige projectleider. Deze opleiding biedt u de …
HBO Projectmanagement

Werkervaring Projectleider

Het is voor een startend Projectleider die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Projectleider is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Manager .

Iets anders leren?

Is Projectleider het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Projectleider

Met wie werkt een Projectleider samen? 

De Projectleider moet veel met zijn team samenwerken en zal dus goede communicatieve vaardigheden en leiderschap moeten laten zien. Ook in het samenstellen van een team speelt kennis en communicatie met (potentiële) teamleden een belangrijke rol. Verder legt de Projectleider verantwoording af aan de opdrachtgever, die ook steeds op de hoogte gehouden moet worden.

De opdrachtgever kan bij een succesvolle afronding van het project de Projectleider voor andere projecten in dienst nemen.


  • Team
  • Opdrachtgever
Projectleider


Organisaties waar een Projectleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Projectleider meestal werkt.

Waar werkt een Projectleider?

De Projectleider zal meestal komen te werken in de IT, techniek of de bouw en zal dus meestal in een grote, commerciële organisatie terechtkomen. Er zijn echter ook Projectmanagers actief in bijvoorbeeld het onderwijs.

Meer weten over werken in de Projectmanagement?

Bekijk werken in Projectmanagement

Best beoordeelde werkgevers Projectleider

Waar kun je het beste werken als Projectleider? Hieronder vind je de best door de Projectleider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Louwman&Parqui

Locatie: Noord-Brabant

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Projectleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Projectleider.

Welke competenties heeft een Projectleider nodig?

Een Projectleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Projectleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Projectleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Projectleider nodig? 

De Projectleider moet goed de regie over een project in handen weten te houden en daarbij de goede mensen op de goede taken in kunnen zetten. Hiervoor heeft de Projectleider overzicht en leidinggevende capaciteiten nodig (Baas).

Verder is het natuurlijk belangrijk om het einddoel niet uit het oog te verliezen en hier op wat voor een manier dan ook steeds naartoe blijven werken (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Projectleider


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Projectleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Projectleider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Projectleider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Projectleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Projectleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Projectleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Projectleider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Projectleider iets voor je?

Zou je graag Projectleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Projectleider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Projectleider?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Projectleider

Vacature Projectleider Digital Construction
Witteveen+Bos
Ben je een aankomend projectleider en wil je werken aan projecten die de bouwwereld veranderen?De groep Digital Construction werkt aan projecten waarbij niet alleen het werkproces is gedigitaliseerd maar ook …
Vacature Projectengineer - Projectleider
Xelvin B.V.
Organisatie Vervaardigen van hoogwaardig interieur voor de luxe jachtbouw. Functiebeschrijving Luxe Jachtbouw is een branche waarin jij jezelf al helemaal ziet werken, een grote glimlach verschijnt. De Project Engineer die …
Vacature Projectleider Ondergrondse infra
Witteveen+Bos
Ondergrondse infrastructuur stelt ons voor grote uitdagingen: drukte onder de grond in de stad, onze drinkwaternetwerken en rioolstelsels zijn verouderd en het grootschalig aanleggen van warmtenetten staat voor de deur. …
Vacature Aankomend projectleider technische procesveiligheid
Witteveen+Bos
Help jij onze ontwerpteams om onze duurzame industriële procesinstallaties niet alleen robuust maar ook veiliger te maken?Als aankomend projectleider technische procesveiligheid zorg jij er voor dat de duurzame procesinstallaties van …
Vacature Ervaren projectleider bodemonderzoek
Witteveen+Bos
Ben jij een specialist op het gebied van bodemonderzoek? En zoek jij een baan waarin je jouw kennis en kunde optimaal kunt inzetten en jezelf verder kunt ontwikkelen? Reageer dan …

Actuele blogposts


reacties op Projectleider

projectleider

Ik plaats dit bericht ter info voor anderen, omdat ik zelf lang met de vraag heb rondgelopen wat andere projectleiders nou verdienden. De vraag naar goede projectleiders is op dit moment groot. Het salaris zal hoger liggen dan gemiddeld indien je goed onderhandeld. bij een kleine aannemer zal loon tussen de €2500 en €3800 per maand liggen. bij een middelgrote aannemer zal het plafond rond de €6000 per maand liggen. ga je bij een grote aannemer werken, die zullen bereid zijn tot ca. €8500,- per maand te betalen Ik heb pas de overstap gemaakt van een kleine naar een middelgrote aannemer. In loon ben ik van €3400,- naar €4500,- gegaan (met doorgroeimogelijkheid over 10 jaar richting €6000,-  

mens

ik heb veel geleerd over  projectleiders omdat ik voor school een opdracht had om een beroepengids te maken bedankt voor de informatie

Dennis

Kan iemand mij vertellen waar ik het beste Prince II kan volgen? Groeten, Dennis Reuvers

Nicky

Beste Dennis, De rechten van de cursus zijn in handen van AMP - Ambition Academy. Misschien heb je er wat aan.

Dennis Reuvers

Beste Nicky, Dank voor je reactie. Ik ga contact met ze opnemen. Als je nog andere tips hebt m.b.t. opleidingen/cursussen hoor ik het graag. Dennis

Arnold

Bij Elsevier kan je via PM1 en PM2 doorgaan naar prince opleidingen . dit zijn opleidingen welke op avonden worden gegeven  en goed aansluiten op prince of andersom

Dennis

Kan iemand mij vertellen waar ik het beste Prince II kan volgen? Groeten, Dennis Reuvers

Nicky

Beste Dennis, De rechten van de cursus zijn in handen van AMP - Ambition Academy. Misschien heb je er wat aan.

Dennis Reuvers

Beste Nicky, Dank voor je reactie. Ik ga contact met ze opnemen. Als je nog andere tips hebt m.b.t. opleidingen/cursussen hoor ik het graag. Dennis

Arnold

Bij Elsevier kan je via PM1 en PM2 doorgaan naar prince opleidingen . dit zijn opleidingen welke op avonden worden gegeven  en goed aansluiten op prince of andersom

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar