Projectleider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Projectleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep projectleider. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je projectleider wordt.

 

Wat is een Projectleider?

De Projectleider is de eindverantwoordelijke voor een project. Vaak werkt de projectleider in de ICT, techniek, of bouw. Binnen deze sectoren zijn er nog weer vele verschillende soorten projecten te vinden, waardoor een Projectleider als specialist voor specifieke projecten wordt aangetrokken. Hij doet dus altijd soortgelijke projecten. Meestal is hij opgeleid in een bepaalde richting en eerder werkzaam geweest in een bepaalde sector voordat hij Projectleider werd.

De Projectleider kan de rol aannemen van coördinator of van leider. Een coördinerende Projectleider zorgt ervoor dat alles volgens plan en goed verloopt. De leidinggevende Projectleider delegeert en verdeelt taken en heeft de leiding over een projectteam.

Het komt erop neer dat de Projectleider in de ene rol meer aan het samenwerken en communiceren is dan in de andere rol. Welke rol hij dan ook speelt, steeds geldt dat de ontwikkeling van een systeem, product of organisatie altijd centraal staat.

Om deze ontwikkeling in gang te kunnen zetten, moet een project meerdere fasen doorstaan. De Projectleider moet eerst het project opzetten en een team bij elkaar zoeken, leiding geven aan het personeel bij de uitvoering van het project en de begroting, planning en voortgang bewaken en daarna alles afronden. In elke fase heeft de Projectleider andere vaardigheden nodig.

Wil je werken als Projectleider?

Werk je al als Projectleider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Projectleider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Projectleider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Projectleider in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Team
  • Opdrachtgever

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2800 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

582


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Projectleider

Wat verdient een Projectleider?

Het salaris van de Projectleider ligt ongeveer tussen de €2800 en €6000 (voor senioren). Vaak geldt: hoe meer managementtaken, hoe hoger het salaris.

Mensen die tijdelijk tot de functie van Projectleider worden verheven, zullen niet veel meer verdienen dan hun gebruikelijke salaris en ook weer naar dat salaris terugkeren als het project afgelopen is. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn genereus, vooral als het project een succes is.

Salarisschaal Projectleider

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Projectleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Projectleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Projectleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Projectleider vacatures

Senior technisch projectleider
Suiker Unie
Heb jij ruime ervaring met omvangrijke en risicovolle technische investeringsprojecten (zowel ontwerp als realisatie)? Heb je daarnaast kennis en ervaring in een innovatieve omgeving en ben jij van nature een …
Projectleider Utiliteit
Dekker van Geest
Heb jij ervaring als projectleider in de techniek en ben je op zoek naar een functie waarin je veel verantwoordelijkheid hebt, werkt met hoogwaardige techniek, gericht bent op innovatie en …
Projectleider Sanitair en loodgieterswerk
Dekker van Geest
Heb jij ervaring als projectleider in de techniek met als specialisatie Sanitair, ben je op zoek naar een functie waarin je veel verantwoordelijkheid hebt, werkt met hoogwaardige techniek, waarbij je …
projectleider
BAM Bouw en Techniek
Sturend zijn bij toonaangevende, integrale en multidisciplinaire projecten met focus op innovatie. Samen met een team een product of werk opleveren naar tevredenheid van de betrokken stakeholders. Wil jij hier …
Projectleider
WPS
WPS is op zoek naar een nieuwe collega. Projectleider Ben jij de projectleider die het leuk vindt om naast het leiden van onze projecten mee te bouwen aan het verder …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Projectleider

Wat is de toekomst van Projectleider?

Elk project heeft een Projectleider nodig, dus met de goede vaardigheden kan men zo goed aan de slag. Vaak wordt een Projectleider gerecruteerd binnen de organisatie zelf en kan men dus uit een andere functie naar Projectleider doorstromen. Er zijn echter ook wel open vacatures te vinden voor Projectleiders.

Vanuit de positie van Projectleider kan men verder doorgroeien naar programmamanager of een ander soort managementfunctie.

Baankans Projectleider

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

582


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Projectleider worden: Opleidingen tot Projectleider

Wil je projectleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Projectleider? 

De Projectleider heeft minstens een HBO opleiding nodig, maar heeft vaak WO werk- en denkniveau. De sector bepaalt de studie. Dit kan dus IT (Informatica) zijn, maar ook Techniek, Bouwkunde of meer algemeen Management. Een specialistische opleiding wordt geprefereerd.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Projectleider

De Effectieve Projectleider
Je bent al enig tijd als projectleider of projectmanager werkzaam en kent de basisprincipes van projectmatig werken. Mogelijk heb je hier al training in gevolgd, bijvoorbeeld een PRINCE2 Foundation of Practitioner. Je merkt …
Projectleider (Dag)
Deze cursus is voor iedereen die projecten organiseert, een projectteam wil leiden en/of wanneer je lid bent van een projectteam. Leid of organiseer je projecten? Ben je lid van een …
Projectleider (Avond)
Deze cursus is voor iedereen die projecten organiseert, een projectteam wil leiden en/of wanneer je lid bent van een projectteam. Leid of organiseer je projecten? Ben je lid van een …
Projectleider met communicatieve vaardigheden
Communiceer jij duidelijk en helder? Sluit jij goed aan bij opdrachtgevers, leidinggevenden en jouw collega’s? Weet je wat voor effect jouw manier van praten heeft op je gesprekspartners? Wil jij …
Projectleider techniek voor Hoofdwerktuigkundigen
Uitgebreid Doel Het doel van dit schakelprogramma is om hoofdwerktuigkundigen de mogelijkheid te bieden om zijn/haar kennis om te zetten in een diploma op Hbo-niveau. Inhoud De opleiding Hoofdwerktuigkundige in …
Meer opleidingen Projectleider

Weet je nog niet of je Projectleider wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Projectleider of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Projectleider

Met wie werkt een Projectleider samen? 

De Projectleider moet veel met zijn team samenwerken en zal dus goede communicatieve vaardigheden en leiderschap moeten laten zien. Ook in het samenstellen van een team speelt kennis en communicatie met (potentiële) teamleden een belangrijke rol. Verder legt de Projectleider verantwoording af aan de opdrachtgever, die ook steeds op de hoogte gehouden moet worden.

De opdrachtgever kan bij een succesvolle afronding van het project de Projectleider voor andere projecten in dienst nemen.


  • Team
  • Opdrachtgever
Projectleider


Organisaties waar een Projectleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Projectleider meestal werkt.

Waar werkt een Projectleider?

De Projectleider zal meestal komen te werken in de IT, techniek of de bouw en zal dus meestal in een grote, commerciële organisatie terechtkomen. Er zijn echter ook Projectmanagers actief in bijvoorbeeld het onderwijs.

Meer weten over werken in de Projectmanagement?

Bekijk werken in Projectmanagement

Best beoordeelde werkgevers Projectleider

Waar kun je het beste werken als Projectleider? Hieronder vind je de best door de Projectleider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Louwman&Parqui

Locatie: Noord-Brabant

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Projectleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Projectleider.

Welke competenties heeft een Projectleider nodig?

Een Projectleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Projectleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Projectleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Projectleider nodig? 

De Projectleider moet goed de regie over een project in handen weten te houden en daarbij de goede mensen op de goede taken in kunnen zetten. Hiervoor heeft de Projectleider overzicht en leidinggevende capaciteiten nodig (Baas).

Verder is het natuurlijk belangrijk om het einddoel niet uit het oog te verliezen en hier op wat voor een manier dan ook steeds naartoe blijven werken (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Projectleider


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Projectleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Projectleider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Projectleider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Projectleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Projectleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Projectleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Projectleider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Projectleider iets voor je?

Zou je graag Projectleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Projectleider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Projectleider

projectleider

Ik plaats dit bericht ter info voor anderen, omdat ik zelf lang met de vraag heb rondgelopen wat andere projectleiders nou verdienden. De vraag naar goede projectleiders is op dit moment groot. Het salaris zal hoger liggen dan gemiddeld indien je goed onderhandeld. bij een kleine aannemer zal loon tussen de €2500 en €3800 per maand liggen. bij een middelgrote aannemer zal het plafond rond de €6000 per maand liggen. ga je bij een grote aannemer werken, die zullen bereid zijn tot ca. €8500,- per maand te betalen Ik heb pas de overstap gemaakt van een kleine naar een middelgrote aannemer. In loon ben ik van €3400,- naar €4500,- gegaan (met doorgroeimogelijkheid over 10 jaar richting €6000,-  

mens

ik heb veel geleerd over  projectleiders omdat ik voor school een opdracht had om een beroepengids te maken bedankt voor de informatie

Dennis

Kan iemand mij vertellen waar ik het beste Prince II kan volgen? Groeten, Dennis Reuvers

Nicky

Beste Dennis, De rechten van de cursus zijn in handen van AMP - Ambition Academy. Misschien heb je er wat aan.

Dennis Reuvers

Beste Nicky, Dank voor je reactie. Ik ga contact met ze opnemen. Als je nog andere tips hebt m.b.t. opleidingen/cursussen hoor ik het graag. Dennis

Arnold

Bij Elsevier kan je via PM1 en PM2 doorgaan naar prince opleidingen . dit zijn opleidingen welke op avonden worden gegeven  en goed aansluiten op prince of andersom

Dennis

Kan iemand mij vertellen waar ik het beste Prince II kan volgen? Groeten, Dennis Reuvers

Nicky

Beste Dennis, De rechten van de cursus zijn in handen van AMP - Ambition Academy. Misschien heb je er wat aan.

Dennis Reuvers

Beste Nicky, Dank voor je reactie. Ik ga contact met ze opnemen. Als je nog andere tips hebt m.b.t. opleidingen/cursussen hoor ik het graag. Dennis

Arnold

Bij Elsevier kan je via PM1 en PM2 doorgaan naar prince opleidingen . dit zijn opleidingen welke op avonden worden gegeven  en goed aansluiten op prince of andersom

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar