U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Cultuurtechnicus

Cultuurtechnicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een cultuurtechnicus? Lees de functieomschrijving.

De Cultuurtechnicus werkt op het gebied van de cultuurtechniek. De cultuurtechniek houdt zich bezig met het in cultuur brengen en houden van landoppervlakken. Het doel van de cultuurtechniek is het verbeteren of vergroten van de gebruikswaarde van de grond. Voorheen werd cultuurtechniek voornamelijk toegepast op landbouwgrond. Nu wordt het belang voor andere sectoren ook steeds groter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het natuurbeheer.

De Cultuurtechnicus richt stukken land in of adviseert hierover. Zo kan het landoppervlak opnieuw ingericht worden om meer kansen te bieden voor flora en fauna. Dit kan door bijvoorbeeld poelen aan te leggen of natuurvriendelijke oevers te maken. De Cultuurtechnicus weet hoe de gebruikswaarde van de grond zo maximaal mogelijk benut kan worden en kan zo landinrichtingsdiensten, gemeenten en provincies hier over adviseren.

Om dit te kunnen doen, verzamelt de Cultuurtechnicus veld- en literatuurgegevens, verwerkt deze gegevens en maakt vervolgens landinrichtingsontwerpen en –plannen, stelt hier begrotingen voor op en leidt cultuurtechnisch veldonderzoek. De gegevens waar de Cultuurtechnicus zich mee bezighoudt zijn onder meer de conditie van bomen, water en begroeiing, de provinciale plannen en de afmetingen van percelen. De Cultuurtechnicus moet veel gegevens combineren om zo tot het beste plan en advies te komen. Het werk van de Cultuurtechnicus is hiermee zeer veelzijdig.

Mensen vonden ons op: Job Cultuurtechnicus, Baan Cultuurtechnicus, Cultuurtechnicus Worden, Functie-eisen Cultuurtechnicus, Verantwoordelijkheden Cultuurtechnicus, Functieprofiel Cultuurtechnicus, Wat doet een Cultuurtechnicus, Werken als Cultuurtechnicus.

Cultuurtechnicus worden: Opleiding tot cultuurtechnicus

Om aan de slag te kunnen als Cultuurtechnicus zijn verschillende opleidingen mogelijk. Op MBO niveau kan bijvoorbeeld de opleiding Watermanagement/Cultuurtechniek gevolgd worden. Ook op HBO en WO niveau zijn diverse opleidingen die zich met cultuurtechniek bezighouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bos- en Natuurbeheer (HBO, WO), Internationaal Land- en Waterbeheer (WO) en Landschapsarchitectuur (HBO). De insteek van de opleidingen kan verschillen, maar alleen houden zich in zekere mate bezig met cultuurtechniek.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Cultuurtechnicus, Cultuurtechnicus Worden, Opleidingsniveau Cultuurtechnicus, Scholing Cultuurtechnicus, Studie Cultuurtechnicus, Bijscholing Cultuurtechnicus, Omscholing Cultuurtechnicus.

Organisaties waar een cultuurtechnicus doorgaans werkzaam is

De Cultuurtechnicus adviseert landinrichtingsdiensten, gemeenten en provincies. De Cultuurtechnicus kan als zelfstandige werken of in dienst van een bedrijf dat zich bezig houdt met cultuurtechniek. De Cultuurtechnicus is werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Cultuurtechnicus, Cultuurtechnicus Worden, Opleidingsniveau Cultuurtechnicus, Scholing Cultuurtechnicus, Studie Cultuurtechnicus, Bijscholing Cultuurtechnicus, Omscholing Cultuurtechnicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden cultuurtechnicus

Het startsalaris van een Cultuurtechnicus ligt rond de 1500 euro, afhankelijk van de gevolgde opleiding. Naarmate meer ervaring opgedaan wordt en prestaties worden geleverd, kan het salaris oplopen tot 4000 euro. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie waar de Cultuurtechnicus voor werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Cultuurtechnicus, Loon Cultuurtechnicus, Wat verdien je als Cultuurtechnicus, Salarisschaal Cultuurtechnicus, Salarisindicatie Cultuurtechnicus, Bonus Cultuurtechnicus, CAO Cultuurtechnicus, Brutoloon Cultuurtechnicus, Nettoloon Cultuurtechnicus, Vakantiedagen Cultuurtechnicus, Pensioen Cultuurtechnicus.

Competenties, skills & vaardigheden cultuurtechnicus

 • Energie
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Oordeelsvorming
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Cultuurtechnicus, Vaardigheden Cultuurtechnicus, Attitude Cultuurtechnicus, Kwalificaties Cultuurtechnicus, Competentieprofiel Cultuurtechnicus.

Boeken voor het beroep cultuurtechnicus

Wil je meer weten over het beroep cultuurtechnicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je cultuurtechnicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken cultuurtechnicus te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Cultuurtechnicus, Cultuurtechnicus ebooks, boek Cultuurtechnicus.

Persoonstypen cultuurtechnicus

De Cultuurtechnicus moet goed inzicht hebben in de inrichting en het optimale gebruik van landschappen. De Cultuurtechnicus moet analytisch ingesteld zijn om zo tot het beste resultaat te komen (waarnemer). Ook moet de Cultuurtechnicus prestaties leveren en doelgericht te werk gaan (succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Cultuurtechnicus, Karakter Cultuurtechnicus.

Netwerk cultuurtechnicus

De Cultuurtechnicus werkt geregeld samen met andere Cultuurtechnici en anderen die zich bezig houden met landschapsbeheer. Om tot het juiste plan te komen, moet de Cultuurtechnicus vaak informatie inwinnen bij anderen. Alleen met deze informatie kan het juiste advies aan bijvoorbeeld de gemeente gegeven worden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Cultuurtechnicus, Medewerkers Cultuurtechnicus.

Is het beroep cultuurtechnicus iets voor jou?

Zou je graag cultuurtechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als cultuurtechnicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Cultuurtechnicus, beroepskeuzetest Cultuurtechnicus, beroep Cultuurtechnicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden cultuurtechnicus

De vraag naar Cultuurtechnici is niet heel erg groot. Er zijn wel geregeld vacatures te vinden, maar er is geen overvloed aan werk.

Arbeidsmarktperspectief score cultuurtechnicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep cultuurtechnicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Cultuurtechnicus, Promotie mogelijkheden Cultuurtechnicus, Carriere Cultuurtechnicus.

Solliciteren op de functie cultuurtechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als cultuurtechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor cultuurtechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als cultuurtechnicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Cultuurtechnicus, CV Cultuurtechnicus, sollicitatie Cultuurtechnicus.

Interviews met cultuurtechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen cultuurtechnicus

Vacatures cultuurtechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Cultuurtechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Cultuurtechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Cultuurtechnicus werkt op het gebied van de cultuurtechniek. De cultuurtechniek houdt zich bezig met het in cultuur brengen en houden van landoppervlakken. Het doel van de cultuurtechniek is het verbeteren of vergroten van de gebruikswaarde van de grond.

Beoordeling Cultuurtechnicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Cultuurtechnicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Cultuurtechnicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep