Bos - en Natuurbeheerder Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bos - en Natuurbeheerder? Lees de functieomschrijving.

De natuur staat in veel ontwikkelde landen onder druk door de hoge bevolkingsdichtheid. Het is de taak van een Bos- en Natuurbeheerder om de natuur op een verantwoorde manier te beheren.

Als Bos- en Natuurbeheerder ben je betrokken bij aanleg van nieuwe gebieden, het voortbestaan van diersoorten, waterbeheer en het beheren van recreatieve natuurgebieden.

Wat je doet als Bos- en Natuurbeheerder is het plannen van de aanleg en inrichting van nieuwe en toezichthouden op bestaande natuurgebieden. Je moet advies kunnen geven over beplanting van de natuurgebieden en rekening houden met de fauna die je daarmee aantrekt. Wanneer iets in flora en fauna moet worden hersteld of onderhouden zul je met regelmaat de handen uit de mouwen steken en uitvoerende werkzaamheden verrichten.

Naast de lokale flora en fauna moet een Bos- en Natuurbeheerder ook rekening houden met het milieu en de mogelijke problemen die voortkomen uit bos- of natuurbeheer. Ook heeft hij bedrijfskundig inzicht nodig. Vooral als hij later als kaderfunctionaris aan de slag gaat voor landschapsinrichting voor gemeentes, provincies, waterschappen, adviesbureaus en bijvoorbeeld het rijksinstituut voor natuurbeheer.

Wil je werken als Bos - en Natuurbeheerder?

Werk je al als Bos - en Natuurbeheerder en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bos - en Natuurbeheerder worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Bos - en Natuurbeheerder, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bos - en Natuurbeheerder in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Medewerker Bos- en Natuurbeheer
 • Opzichter
 • Afdelingschef
 • Voorman
 • Leverancier

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bos - en Natuurbeheerder

Wat verdient een Bos - en Natuurbeheerder?

Het salaris wat je in de functie van Bos- en Natuurbeheerder ontvangt verschilt per werkgever, maar hangt ook af van je leeftijd en je ervaring. Ook het niveau waarop je de opleiding tot Bos- en Natuurbeheerder hebt gevolgd is sterk van invloed evenals de functieinhoud. De salarisschaal begint zo rond de €1600 en loopt op tot een maximum van rond de €6000  bruto.

Salarisschaal Bos - en Natuurbeheerder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Bos - en Natuurbeheerder

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bos - en Natuurbeheerder

Hoe goed is de toekomst voor de Bos - en Natuurbeheerder? 

Functies in het beheer van natuur zoals Bos- en Natuurbeheerder zijn dun gezaaid. Het is een gewilde sector en het aantal banen is beperkt.

In hoeverre je kunt groeien hangt af van waar je precies start. Wanneer je start vanuit MBO niveau 1, dan begin je als medewerker bos - en natuurbeheer en kun je door naar een MBO functie niveau 3 als voorman bij een instantie voor bos - en natuurbeheer. Daarna kun je doorgroeien naar de functie van opzichter of uitvoerder dan wel afdelingschef. Met HBO niveau of een WO bachelor, dan wel genoeg ervaring kun je nog weer hoger opwerken in het leidinggevende segment. Je kunt dan bijvoorbeeld aan het werk  als beleids- of stafmedewerker bij de overheid of natuurbeersorganisaties,  als deskundige, beheerder, projectleider of rentmeester bij de overheid.

Baankans Bos - en Natuurbeheerder

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Bos - en Natuurbeheerder worden: Opleidingen tot Bos - en Natuurbeheerder

Hoe word je een Bos - en Natuurbeheerder? 

Je kunt Bos- en Natuurbeheerder worden met opleidingen op drie verschillende niveaus.

De eerste optie is een MBO opleiding tot Medewerker Bos- en Natuurbeheer of Opzichter Bos- en Natuurbeheerder. Deze studie, te volgen in BOL en BBL op drie niveaus, duurt afhankelijk van het niveau rond de drie jaar.

De HBO opleiding en de WO bachelor richting Bos- en Natuurbeheer duren drie jaar.

Op MBO niveau zul je veelal meer uitvoerende taken krijgen en met HBO of een WO bachelor zul je meer organisatorisch aan het werk gaan.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Bos - en Natuurbeheerder

Meer opleidingen Bos - en Natuurbeheerder

Weet je nog niet of je Bos - en Natuurbeheerder wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Bos - en Natuurbeheerder of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Bos - en Natuurbeheerder

Met wie werkt een Bos - en Natuurbeheerder samen? 

Afhankelijk van welke functie hij op dat moment bekleedt heeft de Bos- en Natuurbeheerder met verschillende mensen te maken. Aan de ene kant de mensen in een meer uitvoerende functie zoals de medewerker bos- en natuurbeheer en de voorman en aan de andere kant de medewerkers in de meer leidinggevende en coördinerende functies zoals de opzichter en de afdelingschef.

Tot slot heb je ook nog te maken met het management van de organisatie waarbinnen je werkt en de organisaties die extern worden ingeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan de kwekers van bomen en planten bij inrichting van een nieuw gebied. 


 • Medewerker Bos- en Natuurbeheer
 • Opzichter
 • Afdelingschef
 • Voorman
 • Leverancier
Bos - en Natuurbeheerder


Organisaties waar een Bos - en Natuurbeheerder werkzaam is

Waar werkt een Bos - en Natuurbeheerder meestal? 

Natuurbeschermingsorganisaties en natuurbeheersorganisaties zijn niet bedoeld om winst te maken. Dat wil zeggen dat een Bos- en natuurbeheerder werkzaam zal zijn binnen de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Bos - en Natuurbeheerder

Waar kun je het beste werken als Bos - en Natuurbeheerder? Hieronder vindt je de best door de Bos - en Natuurbeheerder beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bos - en Natuurbeheerder.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bos - en Natuurbeheerder:

Welke competenties heeft een een Bos - en Natuurbeheerder nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Bos - en Natuurbeheerder

Wat voor persoonlijkheid heb je als Bos - en Natuurbeheerder nodig? 

Als Bos- en Natuurbeheerder zal je niet alleen zelf de handen uit de mouwen steken maar ook plannen en organiseren wat anderen uit moeten gaan voeren. Je moet dus ook leiding kunnen geven aan de beheerders en de mensen waar je mee te maken krijgt wanneer er bijvoorbeeld een nieuw natuurgebied moet worden aangelegd of een bestaand gebied moet worden aangepast (Baas).

Een praktische kijk op de dingen en een sterke wil om je taken goed uit te voeren zijn goede eigenschapen voor een Bos- en Natuurbeheerder. Je krijgt in principe maar een kans om een nieuw natuurgebied aan te leggen en moet daarbij kijken naar flora en fauna, de praktische kant en de financiële kant (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Bos - en Natuurbeheerder


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Bos - en Natuurbeheerder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bos - en Natuurbeheerder

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bos - en Natuurbeheerder

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bos - en Natuurbeheerder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bos - en Natuurbeheerder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bos - en Natuurbeheerder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bos - en Natuurbeheerder. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bos - en Natuurbeheerder iets voor je?

Zou je graag Bos - en Natuurbeheerder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bos - en Natuurbeheerder bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar