U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Eerstegraads docent

Eerstegraads docent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een eerstegraads docent? Lees de functieomschrijving.

Als eerstegraads docent ben je bevoegd om binnen je vakgebied (Wiskunde, Nederlands, Geschiedenis…) op elk niveau van het voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie les te geven. In Nederland is de eerstegraads bevoegdheid de hoogst haalbare graad. Eerstegraads docenten hebben dezelfde taken als tweedegraads docenten. De belangrijkste taken van een eerstegraads docent zijn het verzorgen van onderwijs aan en het begeleiden van een groep of individu. Dat betekent het overdragen van kennis en vaardigheden maar ook het begeleiden en coachen van scholieren om zelfstandig te leren werken en onderzoek te doen. Een andere (omstreden) taak in het voortgezet onderwijs is het opvoeden van leerlingen, vooral als je mentor wordt van een klas.

Naast je verantwoordelijkheden als onderwijzer en begeleider van een groep ben je veel tijd kwijt aan het voorbereiden van lessen en het maken en nakijken van toetsen. Bovendien zijn er nog de taken die voor de onderwijsinstelling gedaan moeten worden, zoals het surveilleren in pauzes, het organiseren van sportdagen, excursies ed, administratie van cijfers en aanwezigheid en vergaderen.

Mensen vonden ons op: Job Eerstegraads docent, Baan Eerstegraads docent, Eerstegraads docent Worden, Functie-eisen Eerstegraads docent, Verantwoordelijkheden Eerstegraads docent, Functieprofiel Eerstegraads docent, Wat doet een Eerstegraads docent, Werken als Eerstegraads docent.

Eerstegraads docent worden: Opleiding tot eerstegraads docent

Als je een master in de juiste richting (Natuurkunde, Duits, Aardrijkskunde…) hebt afgerond kun je in één jaar voor de klas staan door de universitaire lerarenopleiding (master) te volgen. Een andere mogelijkheid is de eerstegraads lerarenopleiding van een hbo-instelling. Maar daarvoor is een tweedegraads bevoegdheid (een opleiding van vier jaar) vereist.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Eerstegraads docent, Eerstegraads docent Worden, Opleidingsniveau Eerstegraads docent, Scholing Eerstegraads docent, Studie Eerstegraads docent, Bijscholing Eerstegraads docent, Omscholing Eerstegraads docent.

Organisaties waar een eerstegraads docent doorgaans werkzaam is

Je komt als eerstegraads docent te werken bij een onderwijsinstelling, meestal kom je dan in dienst van de overheid.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Eerstegraads docent, Eerstegraads docent Worden, Opleidingsniveau Eerstegraads docent, Scholing Eerstegraads docent, Studie Eerstegraads docent, Bijscholing Eerstegraads docent, Omscholing Eerstegraads docent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden eerstegraads docent

In het voortgezet onderwijs zijn drie loonschalen (bron: rijksoverheid.nl):
LB           € 2.251,- t/m € 3.441,-
LC           € 2.264,- t/m € 4.015,-
LD           € 2.273,- t/m € 4.567,-

Elke schaal telt 15 treden. Normaal gesproken ga je elk jaar een trede omhoog in je eigen schaal. Een eerstegraads docent die minimaal één uur per week lesgeeft in de bovenbouw (klassen 4 t/m 6 HAVO en VWO) heeft een toegangsrecht tot schaal LD. In de praktijk betekent dit toegangsrecht niet altijd dat eerstegraads docenten ook in LD worden ingeschaald. Meestal beginnen alle docenten, ook eerstegraads, in schaal LB of LC. Tweedegraads docenten beginnen sowieso in schaal LB. Houd hiernaast rekening met een eindejaarsuitkering van 6,6 procent (2009).

Voor het beroeps- en volwassenenonderwijs gelden de volgende loonschalen (bron: rijksoverheid.nl):
LB       € 2.405,- t/m € 3.778,-
LC       € 2.616,- t/m € 4.280,-
LD       € 2.845,- t/m € 4.849,-
LE       € 3.095,- t/m € 5.256,-

Hoewel het onderwijs een uitgebreide verlofregeling kent, is het natuurlijk lastig om vakantieverlof op te nemen in de weken dat er wordt lesgegeven. Wel is er veel verplicht verlof tijdens de schoolvakanties. Er zijn ook andere verlofmogelijkheden: kortdurend verlof, zwangerschapsverlof, (onbetaald of betaald) ouderschapsverlof, spaarverlof en seniorenverlof.

Docenten moeten zich regelmatig bijscholen om te blijven voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen in het onderwijs. Dit gebeurt altijd in overleg met de school en soms ook op kosten van de school. Hier staan afspraken over in de CAO, zoals over de onlangs geïntroduceerde lerarenbeurs.

Als je in het onderwijs werkzaam bent, wordt je pensioen natuurlijk ondergebracht bij Stichting Pensioenfonds ABP.

Mensen vonden ons op: Salaris Eerstegraads docent, Loon Eerstegraads docent, Wat verdien je als Eerstegraads docent, Salarisschaal Eerstegraads docent, Salarisindicatie Eerstegraads docent, Bonus Eerstegraads docent, CAO Eerstegraads docent, Brutoloon Eerstegraads docent, Nettoloon Eerstegraads docent, Vakantiedagen Eerstegraads docent, Pensioen Eerstegraads docent.

Competenties, skills & vaardigheden eerstegraads docent

 • Stressbestendigheid
 • Coachen
 • Motiveren
 • Leiderschap
 • Conflicten beheersen
 • Een goede eerstegraads docent kan zijn specialistische kennis overbrengen op het niveau van de scholieren. Door bijvoorbeeld motiverende en inspirerende vragen te stellen. Daarvoor moet een docent rust en veiligheid creëren. Dus stilte bij een uitleg om de aandacht op de docent en zijn of haar verhaal te vestigen en zorgen dat iedereen respectvol met elkaar omgaat. Als leider van een groep dien je afstand te houden. Je mag vriendelijk zijn, niet vriendschappelijk.
Mensen vonden ons op: Kennis Eerstegraads docent, Vaardigheden Eerstegraads docent, Attitude Eerstegraads docent, Kwalificaties Eerstegraads docent, Competentieprofiel Eerstegraads docent.

Boeken voor het beroep eerstegraads docent

Wil je meer weten over het beroep eerstegraads docent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je eerstegraads docent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken eerstegraads docent te komen.

Handboek voor leraren | Walter Geerts

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789046904176 | 472 pagina's

Handboek voor leraren 2e druk is een boek van Walter Geerts uitgegeven bij Coutinho. ISBN 9789046904176 Hoe word je een goede leraar? Handboek voor leraren sluit aan bij de generieke kennisbasis waarover elke startende leraar moet beschikken. Naast de bel...

De zes rollen van de leraar | Martie Slooter

Handboek voor effectief lesgeven - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789492525123 | 288 pagina's

De zes rollen van de leraar 1e druk is een boek van Martie Slooter uitgegeven bij Uitgeverij Pica. ISBN 9789492525123 Wat is een goede les? En wat doet een effectieve leraar? In De zes rollen van de leraar beschrijft Martie Slooter wat leraren kunnen doen...

Een cursus in wonderen | Foundation for Inner Peace

tekstboek; werkboek; handboek voor leraren; aanvullingen - Nederlands | Druk: 10 | Hardcover | 9789020211641 | 1344 pagina's

Een cursus in wonderen is wereldwijd voor miljoenen mensen hun levensboek. Grote spirituele leiders als Eckhart Tolle, Deepak Chopra en Marianne Willamson verwijzen allemaal naar de cursus als hun belangrijkste inspiratiebron. Een cursus in wonderen is de...

Mensen vonden ons op: boeken voor Eerstegraads docent, Eerstegraads docent ebooks, boek Eerstegraads docent.

Persoonstypen eerstegraads docent

Een docent moet de baas zijn in de klas, anders komt er van onderwijs niets terecht. De docent moet een groep of een individu aansturen en begeleiden bij het leerproces. Uiteindelijk is de docent hiervoor verantwoordelijk.

Daarnaast moet de docent meer een gever dan een nemer zijn. De scholier staat centraal bij het leren. De docent dient zijn stof of methode af te stemmen op de scholier. Het maakt niet uit hoe goed of hoe vaak een docent wat uitlegt, pas als de scholier de stof begrijpt is de uitleg voldoende geweest. Bovendien moet de docent wat gedrag betreft het goede voorbeeld geven en het gedrag van de scholier bijsturen. Van scholieren wordt verwacht dat ze over schreef gaan en van docenten dat ze dat gedrag corrigeren.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Eerstegraads docent, Karakter Eerstegraads docent.

Netwerk eerstegraads docent

Als docent heb je in eerste instantie te maken met je leerlingen (of studenten of scholieren) en binnen de school een sectie met mededocenten en vakgenoten. In de meeste scholen worden de secties aangestuurd door een managementteam: (een) afdelingsleider(s) of (con)rector(en). Zij zijn je directe leidinggevenden. Bovendien zul je te maken krijgen met ouders (of voogden) van leerlingen en met hun mentor op school. Zij zijn het meest direct betrokken bij je leerlingen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Eerstegraads docent, Medewerkers Eerstegraads docent.

Is het beroep eerstegraads docent iets voor jou?

Zou je graag eerstegraads docent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als eerstegraads docent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Eerstegraads docent, beroepskeuzetest Eerstegraads docent, beroep Eerstegraads docent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden eerstegraads docent

Voor eerstegraads docenten is het arbeidsmarktperspectief goed en mede door de vergrijzing in het onderwijs verbetert dit perspectief de komende jaren. Er is momenteel een tekort aan eerstegraads docenten waardoor tweedegraads bevoegden in het eerstegraads gebied lesgeven. Wel is het zo dat het tekort aan docenten niet geldt voor alle vakken. Voor de vakken zoals Geschiedenis is er geen tekort en net afgestudeerden eerstegraads geschiedenisdocenten vinden steeds moeilijker een baan.

De doorgroeimogelijkheden zijn beperkt als je alleen blijft lesgeven in de bovenbouw. Dan bestaat namelijk slechts de mogelijkheid om ieder jaar een beetje meer te verdienen totdat je je top in je loonschaal hebt bereikt. Wel is het mogelijk extra taken binnen een onderwijsinstelling op je te nemen. Dat betekent vaak managementtaken. Een andere mogelijkheid binnen het onderwijs is promoveren of onderzoek doen.

Met hun leidinggevende, didactische en pedagogische vaardigheden kunnen docenten overigens prima een overstap maken naar het bedrijfsleven, de topsport of de politiek.

Arbeidsmarktperspectief score eerstegraads docent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep eerstegraads docent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Eerstegraads docent, Promotie mogelijkheden Eerstegraads docent, Carriere Eerstegraads docent.

Solliciteren op de functie eerstegraads docent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als eerstegraads docent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor eerstegraads docent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als eerstegraads docent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Eerstegraads docent, CV Eerstegraads docent, sollicitatie Eerstegraads docent.

Interviews met eerstegraads docent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen eerstegraads docent

 • - tweedegraads docent
 • - universitair docent
 • - pedagogisch medewerker

Overzicht

Vacatures eerstegraads docent

Op zoek naar een nieuwe baan als Eerstegraads docent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Eerstegraads docent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als eerstegraads docent ben je bevoegd om binnen je vakgebied (Wiskunde, Nederlands, Geschiedenis…) op elk niveau van het voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie les te geven. In Nederland is de eerstegraads bevoegdheid de hoogst haalbare graad. Eerstegraads docenten hebben dezelfde taken als tweedegraads docenten.

Beoordeling Eerstegraads docent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Eerstegraads docent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Eerstegraads docent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

De eerstegraders zijn sinds de Hos-nota langzaam het onderwijs uitgepest.Er moet heel wat gebeuren om die leegloop ongedaan te maken.........

Misschien een onbelangrijk detail : het is eerstegraadsdocent i.p.v.

eerstegraads  docent.

Door: Magister Nivardus

Reageer op dit beroep