Natuurkundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Natuurkundige? Lees de functieomschrijving.

 

Een Natuurkundige doet onderzoek naar en verbetert theorieën, concepten, methoden en technieken met betrekking tot materie, straling en energie. Natuurkundigen bekijken hoe de het menselijk lichaam en het dierlijk lichaam werken, maar zij proberen bijvoorbeeld ook natuurrampen te verklaren. Op die manier proberen we de wereld om ons heen te begrijpen. Zaken waar Natuurkundigen zich mee bezig houden zijn bijvoorbeeld kracht, evenwicht, licht, geluid en beweging. Dat wil zeggen, als er geen moleculaire veranderingen optreden, want anders hoort het bij Scheikunde en niet bij Natuurkunde.

Natuurkundigen hebben zich gespecialiseerd in één of meer van de drie natuurkundige takken. Zo houdt een Theoretisch Natuurkundige zich bezig met het ontwerpen van nieuwe natuurkundige theorieën of het verbeteren van oude theorieën, technieken of concepten. Een Experimenteel Natuurkundige voert experimenten en analyses uit om bestaande theorieën te testen of om een nieuwe theorie te vormen. Een Technisch Natuurkundige past natuurkundige wetten toe in de techniek, dus bijvoorbeeld in apparaten en machines.

Wil je werken als Natuurkundige?

Werk je al als Natuurkundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Natuurkundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Natuurkundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Natuurkundige in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega Natuurkundigen
 • Scheikundige
 • Bioloog
 • Radioloog
 • Meteoroloog
 • Geoloog
 • Geofysicus
 • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2200 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Natuurkundige

Wat verdient een Natuurkundige?

 

Een Natuurkundige kan rekenen op zo’n €2200,- tot €4000,- bruto per maand. Het bedrag hangt onder andere af van zijn opleiding, ervaring, leeftijd en precieze werkzaamheden.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden gelden, hangt af van waar een Natuurkundige werkzaam is. Werkt hij als Leraar, dan gelden andere secundaire arbeidsvoorwaarden dan wanneer een Natuurkundige wetenschappelijk onderzoek doet.

Salarisschaal Natuurkundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Natuurkundige

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Natuurkundige

Hoe goed is de toekomst voor de Natuurkundige? 

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Natuurkundige lijkt goed te zijn. Er zijn redelijk veel vacatures te vinden. Ook kan een Natuurkundige, afhankelijk van zijn specialisatie, bij veel verschillende bedrijven en instellingen terecht.

Bij goed functioneren kan een Natuurkundige meer of ingewikkeldere taken op zich krijgen. Hij mag bijvoorbeeld steeds verantwoordelijkere taken op zich nemen of leiding gaan geven aan bijvoorbeeld een onderzoeksgroep.

Baankans Natuurkundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Natuurkundige worden: Opleidingen tot Natuurkundige

Hoe word je een Natuurkundige? 

 

Om Natuurkundige te worden, is de vierjarige WO-opleiding Natuurkunde natuurlijk heel geschikt. Je leert bijvoorbeeld om natuurkundige wetten op te stellen om de natuur te kunnen beschrijven en voorspellen.

In de masterfase kan meestal gekozen worden voor Theoretische of Technische Natuurkunde. Bij de eerste richting ligt de nadruk op bijvoorbeeld het ontwerpen van theoretische modellen, bij de tweede richting ligt de nadruk op het toepassen van natuurkundige verschijnselen in de techniek. Denk bijvoorbeeld aan straling in een magnetron en het omzetten van zonnecellen in energie. Er wordt aandacht besteed aan onderzoek, experimenten en automatiseringstechnieken.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Natuurkundige

Wiskunde, natuurkunde en elektriciteitsleer
In het kortJe gaat je tijdens de cursus Wiskunde, natuurkunde en elektriciteitsleer verdiepen in de achtergronden van de verschillende technieken in de elektronica. Daarom krijg je in deze module …
F-gassen categorie 1 versneld (Avond)
Opleidingscentrum GO - Training F-gassen Categorie 1 Versneld (Avond) In deze versnelde, tweeweekse training leert u uit welke componenten een koudesysteem bestaat en hoe deze ineen onderlinge samenhang functioneren.Daarnaast leert …
Regeltechniek
In het kortIn de cursus Regeltechniek op hbo-niveau doet u kennis op met het beheren en regelen van processen. Voor wie?Iedereen die meer inzicht wil hebben in het …
F-gassen categorie 1
Opleidingscentrum GO - Training F-gassen Categorie 1 In deze training leert u uit welke componenten een koudesysteem bestaat en hoe deze ineen onderlinge samenhang functioneren.Daarnaast leert u welke wetgeving van …
F-gassen categorie 4
Doelstelling In deze training leert u om op een correcte wijze visuele inspecties en lekdetectie uit te voeren op koudesystemen. Doelgroep De training is bedoeld voor machinisten, onderhoudsmonteurs van en …
Meer opleidingen Natuurkundige

Weet je nog niet of je Natuurkundige wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Natuurkundige of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Natuurkundige

Met wie werkt een Natuurkundige samen? 

 

Met wie een Natuurkundige in aanraking komt, hangt af van wat voor werk hij doet en bij welk bedrijf. Een Leraar Natuurkunde komt met andere mensen in aanraking dan een Wetenschapper. Over het algemeen zal een Natuurkundige veel samenwerken met Collega Natuurkundigen. Samen ontwerpen zij nieuwe theorieën, testen deze en/of passen deze toe in de techniek. Ook zal een Natuurkundige vaak werken met andere analisten die zich bezighouden met natuurkundige verschijnselen of gerelateerde vakgebieden, zoals Scheikundigen, Biologen, Radiologen, Meteorologen, Geologen en Geofysici. 


 • Collega Natuurkundigen
 • Scheikundige
 • Bioloog
 • Radioloog
 • Meteoroloog
 • Geoloog
 • Geofysicus
 • Leidinggevende
Natuurkundige


Organisaties waar een Natuurkundige werkzaam is

Waar werkt een Natuurkundige meestal? 

 

Een Natuurkundige kan, afhankelijk van zijn specialisatie, bij veel verschillende (profit- en non-profit-) bedrijven werkzaam zijn. Zo kan een Natuurkundige in het bedrijfsleven aan de slag. De Natuurkundige werkt dan bijvoorbeeld mee aan technische vernieuwingen. Ook kan de Natuurkundige gevraagd worden door een automatiseringsbedrijf of een advies- of ingenieursbureau.

Een Natuurkundige kan zich ook richten op het doen van onderzoek. Hij komt dan terecht bij onderzoeksinstituten als het KNMI of TNO of bij een universiteit of andere wetenschappelijke instelling.

Ook kan een Natuurkundige na een master Educatie & Communicatie terecht in het onderwijs. Hij kan dan het vak Natuurkunde doceren. Ook kan de Natuurkundige wetenschapsjournalist worden.

Tevens worden veel Natuurkundigen gevraagd bij banken en verzekeraars, omdat ze goed zijn in het opstellen van modellen en het analyseren van gegevens.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Natuurkundige

Waar kun je het beste werken als Natuurkundige? Hieronder vindt je de best door de Natuurkundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Natuurkundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Natuurkundige:

Welke competenties heeft een een Natuurkundige nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Natuurkundige

Wat voor persoonlijkheid heb je als Natuurkundige nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Natuurkundige zijn Perfectionist en Waarnemer.

Een Natuurkundige dient heel perfectionistisch te zijn. Natuurkundige theorieën moeten met uiterste precisie worden gemaakt om de werkelijkheid zo goed mogelijk te kunnen benaderen. Ook bij het testen van theorieën moet heel nauwkeurig worden gewerkt. Eén klein foutje en er kan niet meer worden vastgesteld of de theorie klopt of niet (Perfectionist).

Ook is een Natuurkundige erg onderzoekend. Hij moet nieuwsgierig zijn en dingen willen uitzoeken. De Natuurkundige moet gegevens analyseren en daarom moet hij inzichtelijk en opmerkzaam zijn (Waarnemer). 

Bekijk de persoonstypen voor Natuurkundige


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Natuurkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Natuurkundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Natuurkundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Natuurkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Natuurkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Natuurkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Natuurkundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Natuurkundige iets voor je?

Zou je graag Natuurkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Natuurkundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Natuurkundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar