Natuurkundige: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Natuurkundige: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Natuurkundige. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Natuurkundige nodig heeft.Wat doet een Natuurkundige? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Natuurkundige?

Een Natuurkundige doet onderzoek naar en verbetert theorieën, concepten, methoden en technieken met betrekking tot materie, straling en energie. Natuurkundigen bekijken hoe de het menselijk lichaam en het dierlijk lichaam werken, maar zij proberen bijvoorbeeld ook natuurrampen te verklaren. Op die manier proberen we de wereld om ons heen te begrijpen. Zaken waar Natuurkundigen zich mee bezig houden zijn bijvoorbeeld kracht, evenwicht, licht, geluid en beweging. Dat wil zeggen, als er geen moleculaire veranderingen optreden, want anders hoort het bij Scheikunde en niet bij Natuurkunde.

Natuurkundigen hebben zich gespecialiseerd in één of meer van de drie natuurkundige takken. Zo houdt een Theoretisch Natuurkundige zich bezig met het ontwerpen van nieuwe natuurkundige theorieën of het verbeteren van oude theorieën, technieken of concepten. Een Experimenteel Natuurkundige voert experimenten en analyses uit om bestaande theorieën te testen of om een nieuwe theorie te vormen. Een Technisch Natuurkundige past natuurkundige wetten toe in de techniek, dus bijvoorbeeld in apparaten en machines.

Past het beroep Natuurkundige bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Natuurkundige

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Natuurkunde


Vacatures Natuurkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Natuurkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Natuurkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Natuurkundige per ervaringsniveau

junior Natuurkundige vacatures startend Natuurkundige vacatures senior Natuurkundige vacatures beginnend Natuurkundige vacatures trainee Natuurkundige vacatures leidinggevend Natuurkundige vacatures medior Natuurkundige vacatures aankomend Natuurkundige vacatures ervaren Natuurkundige vacatures leerling Natuurkundige vacatures vacatures omscholen tot Natuurkundige vacatures opleiding tot Natuurkundige

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Natuurkundige

Wat verdient een Natuurkundige?

Een Natuurkundige kan rekenen op zo’n €2200,- tot €4000,- bruto per maand. Het bedrag hangt onder andere af van zijn opleiding, ervaring, leeftijd en precieze werkzaamheden.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden gelden, hangt af van waar een Natuurkundige werkzaam is. Werkt hij als Leraar, dan gelden andere secundaire arbeidsvoorwaarden dan wanneer een Natuurkundige wetenschappelijk onderzoek doet.

Salarisschaal Natuurkundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Natuurkundige

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Natuurkundige


Bekijk het salaris Natuurkundige per ervaringsniveau

Salaris junior Natuurkundige Wat verdient een startend Natuurkundige? Wat is het loon senior Natuurkundige? beginnend Natuurkundige salaris Maximaal salaris trainee Natuurkundige Hoeveel verdient een leidinggevend Natuurkundige? Wat is het salaris van een medior Natuurkundige? Salaris aankomend Natuurkundige Wat verdient een ervaren Natuurkundige? Welk salaris krijgt een leerling Natuurkundige?


Natuurkundige worden: Opleidingen tot Natuurkundige

Wil je Natuurkundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Natuurkundige.

Hoe word je een Natuurkundige? 

Om Natuurkundige te worden, is de vierjarige WO-opleiding Natuurkunde natuurlijk heel geschikt. Je leert bijvoorbeeld om natuurkundige wetten op te stellen om de natuur te kunnen beschrijven en voorspellen.

In de masterfase kan meestal gekozen worden voor Theoretische of Technische Natuurkunde. Bij de eerste richting ligt de nadruk op bijvoorbeeld het ontwerpen van theoretische modellen, bij de tweede richting ligt de nadruk op het toepassen van natuurkundige verschijnselen in de techniek. Denk bijvoorbeeld aan straling in een magnetron en het omzetten van zonnecellen in energie. Er wordt aandacht besteed aan onderzoek, experimenten en automatiseringstechnieken.

Opleidingen Natuurkundige

Cursus Natuurkunde HAVO
Voorkennis Natuurkunde en wiskunde op eind HAVO 3 niveau wordt bekend verondersteld bij aanvang van de cursus. Heb je ook nog een deficiëntie voor wiskunde, volg dan éérst de cursus …
Cursus Natuurkunde HAVO
Cursus Natuurkunde VWO
Heb je als aankomend hbo- of universitair student onvoldoende natuurkundekennis? Onze volwaardige bovenbouwcursus natuurkunde vwo bereidt jou voor op het staatsexamen, het CCVX-voortentamen of een ander examen. Zo kun je …
Cursus Natuurkunde VWO
510.03 Natuurkunde
Doel Het doel van de cursus Natuurkunde is de cursisten basiskennis over natuurkundige principes te leren. Waarom blijft een boot drijven, hoe werkt een hefboom, wat is elektriciteit nou precies, …
510.03 Natuurkunde
VWO Natuurkunde Thuisstudie
Haal het officiële staatsexamen VWO Natuurkunde complete lesstof + examentraining Hoe werkt een LED-lamp? Is een lift van de aarde naar de ruimte mogelijk? En zo ja, welke krachten zijn …
VWO Natuurkunde Thuisstudie
HAVO Natuurkunde E-Learning
Haal het officiële staatsexamen HAVO Natuurkunde complete lesstof + examentraining Hoeveel energie kost het om de wissels van het Nederlandse spoor vrij te houden van sneeuw en vorst? Doorgrond de …
HAVO Natuurkunde E-LearningNatuurkundige worden: Omscholen tot Natuurkundige

Als je je wilt omscholen tot Natuurkundige is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Natuurkundige zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Natuurkundige dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures Natuurkundige

Vacature Docent natuurkunde in opleiding
Matchpartner
Bedrijfsomschrijving De school waar je komt te werken is een grote school waar zowel les wordt gegeven aan het vmbo, havo en vwo. Deze school staat erg goed aangeschreven en …
Vacature Docent Natuurkunde in opleiding!
Matchpartner
Bedrijfsomschrijving De school waar je komt te werken is een grote school waar zowel les wordt gegeven aan het vmbo, havo en vwo. Deze school staat erg goed aangeschreven en …
Vacature Docent natuurkunde in opleiding
Matchpartner
Bedrijfsomschrijving De school waar je komt te werken is een grote school waar zowel les wordt gegeven aan het vmbo, havo en vwo. Deze school staat erg goed aangeschreven en …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Natuurkundige

Als je Natuurkundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Natuurkundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Natuurkundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Natuurkundige?


Competenties en Vaardigheden Natuurkundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Natuurkundige.

Welke competenties heeft een Natuurkundige nodig?

Een Natuurkundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Natuurkundige

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Analytisch vermogen
 • Vasthoudendheid
 • Doelgericht
 • Controleren
 • Beoordelen
 • Verbanden leggen
 • Luisteren
 • Ambitie
 • Kritisch denken
 • Zelfmanagement
 • Punctueel
 • Vernieuwend
 • Methodisch ontwerpen
 • Creatief denken
 • Veerkracht
 • Zelfmotivatie
 • Stressbestendig
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Natuurkundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Natuurkundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Natuurkundige nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Natuurkundige zijn Perfectionist en Waarnemer.

Een Natuurkundige dient heel perfectionistisch te zijn. Natuurkundige theorieën moeten met uiterste precisie worden gemaakt om de werkelijkheid zo goed mogelijk te kunnen benaderen. Ook bij het testen van theorieën moet heel nauwkeurig worden gewerkt. Eén klein foutje en er kan niet meer worden vastgesteld of de theorie klopt of niet (Perfectionist).

Ook is een Natuurkundige erg onderzoekend. Hij moet nieuwsgierig zijn en dingen willen uitzoeken. De Natuurkundige moet gegevens analyseren en daarom moet hij inzichtelijk en opmerkzaam zijn (Waarnemer). 

Bekijk de persoonstypen voor Natuurkundige


Eigenschappen Natuurkundige

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Natuurkundige

Wat zijn de baankansen voor een Natuurkundige?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Natuurkundige lijkt goed te zijn, vooral in het onderwijs. Er zijn vele vacatures Leraard Natuurkunde te vinden.

Ook kan een Natuurkundige, afhankelijk van zijn specialisatie, bij veel verschillende bedrijven en instellingen terecht. Dit zijn dan beroepen waar de natuurkundige kennis toegepast wordt. 

Bij goed functioneren kan een Natuurkundige meer of ingewikkeldere taken op zich krijgen. Hij mag bijvoorbeeld steeds verantwoordelijkere taken op zich nemen of leiding gaan geven aan bijvoorbeeld een onderzoeksgroep.

De actuele kans op werk voor een Natuurkundige

Het beroep Natuurkundige is onderdeel van de beroepsfamilie Natuurkundigen en sterrenkundigen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Natuurkundigen en sterrenkundigen is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

122

Baankans Natuurkundige

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Natuurkundige

Je kunt als Natuurkundige een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Natuurkundige is onderdeel van de beroepsfamilie Natuurkundigen en sterrenkundigen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Natuurkundige


Organisaties waar een Natuurkundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Natuurkundige meestal werkt.

Waar werkt een Natuurkundige?

Een Natuurkundige kan, afhankelijk van zijn specialisatie, bij veel verschillende (profit- en non-profit-) bedrijven werkzaam zijn. Zo kan een Natuurkundige in het bedrijfsleven aan de slag. De Natuurkundige werkt dan bijvoorbeeld mee aan technische vernieuwingen. Ook kan de Natuurkundige gevraagd worden door een automatiseringsbedrijf of een advies- of ingenieursbureau.

Een Natuurkundige kan zich ook richten op het doen van onderzoek. Hij komt dan terecht bij onderzoeksinstituten als het KNMI of TNO of bij een universiteit of andere wetenschappelijke instelling.

Ook kan een Natuurkundige na een master Educatie & Communicatie terecht in het onderwijs. Hij kan dan het vak Natuurkunde doceren. Ook kan de Natuurkundige wetenschapsjournalist worden.

Tevens worden veel Natuurkundigen gevraagd bij banken en verzekeraars, omdat ze goed zijn in het opstellen van modellen en het analyseren van gegevens.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Netwerk Natuurkundige

Met wie werkt een Natuurkundige samen? 

 

Met wie een Natuurkundige in aanraking komt, hangt af van wat voor werk hij doet en bij welk bedrijf. Een Leraar Natuurkunde komt met andere mensen in aanraking dan een Wetenschapper. Over het algemeen zal een Natuurkundige veel samenwerken met Collega Natuurkundigen. Samen ontwerpen zij nieuwe theorieën, testen deze en/of passen deze toe in de techniek. Ook zal een Natuurkundige vaak werken met andere analisten die zich bezighouden met natuurkundige verschijnselen of gerelateerde vakgebieden, zoals Scheikundigen, Biologen, Radiologen, Meteorologen, Geologen en Geofysici


 • Collega Natuurkundigen
 • Scheikundige
 • Bioloog
 • Radioloog
 • Meteoroloog
 • Geoloog
 • Geofysicus
 • Leidinggevende
Natuurkundige

Interview met een Natuurkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Natuurkundige:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Natuurkundige verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Natuurkundige?

De beroepen die verwant zijn aan Natuurkundige zijn:
Meteoroloog
Salaris: €2143 tot €3914
Opleiding: WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Radioloog
Salaris: €5833 tot €10833
Opleiding: WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Geoloog
Salaris: €4000 tot €7000
Opleiding: WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Natuurkundige in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega Natuurkundigen
 • Scheikundige
 • Bioloog
 • Radioloog
 • Meteoroloog
 • Geoloog
 • Geofysicus
 • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2200 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

122Ga direct naar