U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Interim manager

Interim manager worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een interim manager? Lees de functieomschrijving.

Een interim manager is een manager die zijn functie slechts voor een beperkte tijd bekleedt. Er zijn veel verschillende redenen waarom een bedrijf een interim manager kan aanstellen, maar in alle gevallen krijgt de betreffende persoon de leiding over een afdeling of over een heel bedrijf (dit laatste gebeurt echter vaker bij kleinere bedrijven dan bij grote bedrijven).

Een interim manager kan bijvoorbeeld van buitenaf aangetrokken worden omdat er nog geen geschikte kandidaat voor een vaste aanstelling is gevonden, omdat de eigenlijke manager langdurig ziek of met zwangerschapsverlof is, omdat het bedrijf een reorganisatie doorvoert, omdat er tijdelijk meer werk is dan het personeel aankan, omdat er onenigheid is geweest tussen de vertrokken manager en zijn meerderen, of omdat deze wanbeleid heeft gevoerd. Kortom: er zijn allerlei mogelijk redenen om een interim manager aan te trekken, van buiten of van binnen de organisatie. Meestal hebben deze echter te maken met een overgangs-, nood-, of veranderingssituatie. Hierom moeten interim managers altijd uiterst deskundig zijn. Ze moeten binnen korte tijd inzicht kunnen krijgen in het bedrijf waar ze voor werken en krijgen vaak zware taken voor de kiezen.

Omdat veel posities voor interim managers dus een zekere professionaliteit en deskundigheid vereisen hebben veel mensen het tot hun werk gemaakt om zich als interim manager te verhuren, en zodoende dus een aantal maanden of mogelijk jaren bij het ene bedrijf in dienst zijn en dan weer bij het andere. Er zijn zelfs (kleine) bedrijven die interim managers als het ware “verhuren”.

Mensen vonden ons op: Job Interim manager, Baan Interim manager, Interim manager Worden, Functie-eisen Interim manager, Verantwoordelijkheden Interim manager, Functieprofiel Interim manager, Wat doet een Interim manager, Werken als Interim manager.

Interim manager worden: Opleiding tot interim manager

Interim manager wordt je met expertise, deskundigheid. Hoe je die opdoet is slechts in sommige situaties relevant. De meeste interim managers beschikken over een hbo- of wo-diploma, maar in principe is dit geen noodzakelijke voorwaarde. Ook is er geen vooraf bepaalde studierichting: wil je jezelf als interim manager verhuren aan financiële (afdelingen van) bedrijven is het logisch om een opleiding (bedrijfs)economie te gaan doen, maar voor hetzelfde geld wil je aan de slag in het onderwijs en haal je een diploma onderwijskunde. Expertise is van groot belang voor een interim manager.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Interim manager, Interim manager Worden, Opleidingsniveau Interim manager, Scholing Interim manager, Studie Interim manager, Bijscholing Interim manager, Omscholing Interim manager.

Organisaties waar een interim manager doorgaans werkzaam is

Interim managers verhuren zich meestal vanuit een klein of eigen bedrijf (als zzp’er), en kunnen van daaruit werken voor praktisch iedere organisatie met een management. Scholen, banken, verzekeringen, logistieke bedrijven, fabrieken, winkelketens, enzovoorts.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Interim manager, Interim manager Worden, Opleidingsniveau Interim manager, Scholing Interim manager, Studie Interim manager, Bijscholing Interim manager, Omscholing Interim manager.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden interim manager

Omdat interim managers meestal een zwaar takenpakket hebben, en zij een bedrijf meestal “uit de nood helpen”, is hun uurloon ook een stuk hoger dan dat van de vaste manager. Het is tevens zo dat interim managers al een flink aantal jaren ervaring hebben, wat ook meespeelt in hun salaris. Zodoende zit het maandloon van de interim manager niet onder de 4000, kan het makkelijk oplopen tot in de 5000, en is er verder amper een limiet aan wat hij of zij kan verdienen. Iemand die in een crisissituatie hoogop in een bank wordt aangesteld kan zomaar denken aan het dubbele van die bedragen. De meeste interim managers werken vanuit hun eigen bedrijf, en bepalen hun eigen salaris. Natuurlijk volgt hier altijd een onderhandeling met de werkgever op.

Mensen vonden ons op: Salaris Interim manager, Loon Interim manager, Wat verdien je als Interim manager, Salarisschaal Interim manager, Salarisindicatie Interim manager, Bonus Interim manager, CAO Interim manager, Brutoloon Interim manager, Nettoloon Interim manager, Vakantiedagen Interim manager, Pensioen Interim manager.

Competenties, skills & vaardigheden interim manager

 • Flexibiliteit
 • Oordeelsvorming
 • Netwerken
 • Leiderschap
 • Plannen en organiseren
 • Conflicten beheersen
 • Aanpassingsvermogen
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Interim manager, Vaardigheden Interim manager, Attitude Interim manager, Kwalificaties Interim manager, Competentieprofiel Interim manager.

Boeken voor het beroep interim manager

Wil je meer weten over het beroep interim manager? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je interim manager bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken interim manager te komen.

Maak het verschil | Harley Lovegrove

de praktische aanpak van een interim-manager - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789020973679 | 230 pagina's

Het zakenleven confronteert bedrijven voortdurend met allerlei problemen. Sommige ondernemingen maken gebruik van een formele methodologie om deze aan te pakken, anderen improviseren. In beide gevallen is het resultaat van hun inspanningen vaak teleurstel...

Op weg naar professionalisering | Alexander J.J.A. Maas

spiegel voor interim managers - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789023239932 | 88 pagina's

''Het voortdurende streven naar professionaliteit is een vanzelfsprekendheid voor iedereen die zijn vak serieus neemt; van bakker tot kruidenier en van arts tot notaris wordt er 'geprofessionaliseerd'. In Op weg naar professionalisering staat de interim m...

De vriendelijke beul | Luc Timmers

interim manager een apart vak - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789081397735 | 206 pagina's

Hij heeft een opdracht die anderen niet kunnen of willen uitvoeren. Hij volbrengt zijn taak, snel, pijnloos, accuraat. En vertrekt weer. Naar een volgende opdracht. Hoewel er velen zijn, beschouwt hij zichzelf als uniek in zijn soort, uitzonderlijk in zij...

Mensen vonden ons op: boeken voor Interim manager, Interim manager ebooks, boek Interim manager.

Persoonstypen interim manager

De interim manager past in de eerste plaats het persoonstype Baas. Hij kan snel beslissingen maken (direct), kan onafhankelijk werken en is zelfverzekerd. Delegeren hoort bij zijn dagelijkse takenpakket. Daarnaast is hij kritisch en bereid om offers te geven. Omdat de interim manager vaak in een cruciale situatie wordt ingehuurd is het vaak van groot belang dat hij of zij in de eerste plaats doelgericht werkt (persoonstype Succesvolle werker). Dit heeft zijn voordelen, vooral voor de efficiëntie op de korte termijn, maar kan betekenen dat er te snel en roekeloos keuzes worden gemaakt, wat nadeling kan uitwerken op de lange termijn.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Interim manager, Karakter Interim manager.

Netwerk interim manager

Het netwerk van de interim manager verschilt per situatie. Over het algemeen heeft een interim manager een groot netwerk. De interim manager werkt iedere keer weer ergens anders, dus komt zo iedere keer weer in een ander netwerk. Door deze verscheidenheid aan werkplekken is het voor hem of haar mogelijk om een netwerk op te bouwen met contacten in vele bedrijven en instellingen in de samenleving, die hem of haar vervolgens weer van pas kunnen komen bij het in de wacht slepen van nieuwe klussen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Interim manager, Medewerkers Interim manager.

Is het beroep interim manager iets voor jou?

Zou je graag interim manager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als interim manager bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Interim manager, beroepskeuzetest Interim manager, beroep Interim manager kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden interim manager

Met de flexibilisering van de arbeidsmarkt is het arbeidsmarktperspectief voor interim managers de laatste jaren verbeterd. De verwachting is dat dit de komende jaren zal toenemen gezien deze trend. Interim manager is natuurlijk eigenlijk geen beroep dat heel veel mensen kunnen uitoefenen. Je hebt namelijk aardig wat ervaring nodig omdat je snel binnen een organisatie op gang moet komen. Hier vind je een overzicht van interim managers en professionals

Doorgroeimogelijkheden zijn er binnen de expertise of de stap maken naar een eigen bedrijf starten. Een interim manager zou op een gegeven moment kunnen solliciteren voor een vaste managementfunctie, maar daar zal de interim manager dan wel inkomsten en afwisseling op inleveren.

Arbeidsmarktperspectief score interim manager

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep interim manager. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Interim manager, Promotie mogelijkheden Interim manager, Carriere Interim manager.

Solliciteren op de functie interim manager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als interim manager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor interim manager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als interim manager. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Interim manager, CV Interim manager, sollicitatie Interim manager.

Interviews met interim manager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen interim manager

Vacatures interim manager

Op zoek naar een nieuwe baan als Interim manager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Interim manager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een interim manager is een manager die zijn functie slechts voor een beperkte tijd bekleedt. Er zijn veel verschillende redenen waarom een bedrijf een interim manager kan aanstellen, maar in alle gevallen krijgt de betreffende persoon de leiding over een afdeling of over een heel bedrijf (dit laatste gebeurt echter vaker bij kleinere bedrijven dan bij grote bedrijven). Een interim manager kan bijvoorbeeld van buitenaf aangetrokken worden omdat er nog geen geschikte kandidaat voor een vaste aanstelling is gevonden, omdat de eigenlijke manager langdurig ziek of met zwangerschapsverlof is, omdat het bedrijf een reorganisatie doorvoert, omdat er tijdelijk meer werk is dan het personeel aankan, omdat er onenigheid is geweest tussen de vertrokken manager en zijn meerderen, of omdat deze wanbeleid heeft gevoerd.

Beoordeling Interim manager

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Interim manager' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Interim manager

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Uitstekende bericht. Bedankt voor het delen.

Door: Interim management onderwijs | Meesters in Management

Goede informatie,veel aan gehad.Gr.

Door: Edgar

Reageer op dit beroep