U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Loods

Loods worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een loods? Lees de functieomschrijving.

Een loods is iemand die schepen in een haven helpt aanmeren. Het beroep bestaat omdat het aanmeren van soms enorme schepen (soms honderden meters lang) heel moeilijk kan zijn, vooral in havens waar het op sommige plaatsen ondiep is of er rekening gehouden moet worden met bijzondere factoren.

De loods gaat meestal vlak voor de haven of net in de haven aan boord van een schip (vanaf een loodsboot of lootstender, soms zelfs vanuit een helikopter). Dan kan deze de boot zelf besturen, of de kapitein en stuurman adviseren over hoe te sturen. De kapitein blijft wel altijd verantwoordelijk, maar toch is het aan de loods om de (soms buitenlandse) bemanning te overtuigen juist dít wel en dát niet te doen. Het is niet alleen in het belang van de kapitein dat er niets met het schip gebeurt, maar het is ook in het belang van de haven dat het aanmeren vlot en foutloos gebeurt, omdat dit ervoor zorgt dat de haven meer tijd (en mogelijk ook ruimte) beschikbaar heeft, wat goed is voor diens concurrentiepositie.

De loods heeft daarom een verantwoordelijke taak, vandaar dat loodsen vaak veel ervaring in de scheepvaart hebben. Een loods weet alles van de haven, zoals waar het diep en waar ondiep is, waar de stroming een probleem kan vormen en waar weersomstandigheden kunnen uitmaken. Ook weet de loods alles van verschillende soorten schepen, omdat de manouvreereigenschappen veel uit kunnen maken in hoe het “inparkeren” moet gebeuren.

Mensen vonden ons op: Job Loods, Baan Loods, Loods Worden, Functie-eisen Loods, Verantwoordelijkheden Loods, Functieprofiel Loods, Wat doet een Loods, Werken als Loods.

Loods worden: Opleiding tot loods

De website Loodswezen.nl geeft de volgende eisen: • Een geldig vaarbevoegdheidsbewijs, afgegeven ingevolge artikel 20 of 22 van de  Zeevaartbemanningswet, als:
  • kapitein alle schepen,
  • eerste maritiem officier,
  • of eerste stuurman alle schepen;
 • Het algemeen certificaat voor de maritieme radiocommunicatie;
 • Zeevaartschool diploma (HBO);Uitgebreide CV.

Of

 • Een bewijs van vaardigheid dat de nautische opleiding voor officier bij de Koninklijke marine met goed gevolg is afgelegd,
  • het bewijs dat zeewachtstandaard B is toegekend;
  • het bewijs dat de opleiding tot commandocentrale-officier met goed gevolg is afgelegd,
  • en het algemeen certificaat voor de maritieme radiocommunicatie.
  •  

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Loods, Loods Worden, Opleidingsniveau Loods, Scholing Loods, Studie Loods, Bijscholing Loods, Omscholing Loods.

Organisaties waar een loods doorgaans werkzaam is

De loods werkt voor een haven (profitsector).

Mensen vonden ons op: Studeren voor Loods, Loods Worden, Opleidingsniveau Loods, Scholing Loods, Studie Loods, Bijscholing Loods, Omscholing Loods.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden loods

Hoewel sommige loodsen een startsalaris hebben van 1900 euro per maand, ligt het gemiddelde boven de 2300 per maand. De meeste loodsen groeien door richting de 3100 euro per maand, maar bij dit beroep is zeer goed zichtbaar dat goed functioneren beloont: sommige loodsen verdienen ook gewoon tussen de 3500 en de 4000. Hier komt mogelijk nog een onregelmatigheidstoeslag bovenop.

Mensen vonden ons op: Salaris Loods, Loon Loods, Wat verdien je als Loods, Salarisschaal Loods, Salarisindicatie Loods, Bonus Loods, CAO Loods, Brutoloon Loods, Nettoloon Loods, Vakantiedagen Loods, Pensioen Loods.

Competenties, skills & vaardigheden loods

 • Stressbestendigheid
 • Coachen
 • Leiderschap
 • Accuratesse
 • Aanpassingsvermogen
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Loods, Vaardigheden Loods, Attitude Loods, Kwalificaties Loods, Competentieprofiel Loods.

Boeken voor het beroep loods

Wil je meer weten over het beroep loods? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je loods bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken loods te komen.

Het complete glas-in-lood boek | Lynette Wrigley

met alle belangrijke glasbewerkingstechnieken en dertien spectaculaire voorbeelden om zelf te maken - Nederlands | Druk: 3 | Hardcover | 9789021325194 | 160 pagina's

Het complete glas-in.lood boek behandelt elke belangrijke techniek: Inclusief loden, werken met koperfolie, brandschilderen van glas en zandstralen. Met dertien schitterende voorbeelden om zelf te maken....

Handboek Glas in lood | P. Valldeperez

materiaal en gereedschap - schetsen, ontwerpen en snijden - 8 technieken en projecten stap-voor-stap - restauratietechnieken - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789058771407 | 160 pagina's

De auteur, een kunstenaar in het maken én restaureren van glas in lood, laat verschillende stijlen passeren uit de pre-Romaanse tijd, de Renaissance en de eeuwen daarna. Speciale methoden worden aangereikt waarmee men zelf glas in lood kunst kan ontwerpen...

Loden jaren | Paul Ponsaers

de Bende van Nijvel gekaderd - Nederlands | Druk: 1 | Onbekende bindwijze | 9789463710961 | 417 pagina's

13 maart 1982. Dinant, Rue de Sax. Twee onbekenden stelen uit een wapenwinkel een zwaar jachtgeweer. 9 november 1985. Aalst, Delhaize. De waanzin van de Bende van Nijvel bereikt zijn hoogtepunt. Acht mensen blijven liggen, neergeschoten, koelbloedig. Tuss...

Mensen vonden ons op: boeken voor Loods, Loods ebooks, boek Loods.

Persoonstypen loods

De loods is iemand die op het cruciale moment rustig moet blijven en alles in goede banen moet kunnen leiden. De directheid, verantwoordelijkheid en zelfverzekerdheid zijn eigenschappen van de Baas, terwijl de doelgerichtheid en de energie van de loods eigenschappen zijn van de Succesvolle werker.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Loods, Karakter Loods.

Netwerk loods

Het netwerk van de loods bestaat uit allerlei personeel in de haven en aan boord van schepen. In de haven zal de loods contact hebben met de havenmeester maar ook met verschillende havenwerkers, aan boord zal zijn netwerk bestaan uit kapiteinen en stuurmannen. Gezien het feit dat veel loodsen al veel ervaring in de sector hebben is het logisch dat ze vaak al een groot netwerk hebben opgebouwd.

Mensen vonden ons op: Collega’s Loods, Medewerkers Loods.

Is het beroep loods iets voor jou?

Zou je graag loods willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als loods bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Loods, beroepskeuzetest Loods, beroep Loods kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden loods

Loods is een beroep waar niet zomaar iedereen voor in aanmerking komt, en wie ervoor in aanmerking komt zal zich vele malen moeten bewijzen voor hij aan de slag kan. Desalniettemin is er voor een goede loods altijd werkgelegenheid. Doorgroeimogelijkheden zijn er dan nog in de vorm van bijvoorbeeld kapitein of eerste stuurman, hoewel veel loodsen juist bij die functies vandaan komen.

Arbeidsmarktperspectief score loods

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep loods. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Loods, Promotie mogelijkheden Loods, Carriere Loods.

Solliciteren op de functie loods

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als loods dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor loods belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als loods. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Loods, CV Loods, sollicitatie Loods.

Interviews met loods

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen loods

Vacatures loods

Op zoek naar een nieuwe baan als Loods? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Loods. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een loods is iemand die schepen in een haven helpt aanmeren. Het beroep bestaat omdat het aanmeren van soms enorme schepen (soms honderden meters lang) heel moeilijk kan zijn, vooral in havens waar het op sommige plaatsen ondiep is of er rekening gehouden moet worden met bijzondere factoren. De loods gaat meestal vlak voor de haven of net in de haven aan boord van een schip (vanaf een loodsboot of lootstender, soms zelfs vanuit een helikopter).

Beoordeling Loods

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Loods' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Loods

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep