Loods Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Loods? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep loods. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je loods wordt.

 

Wat is een Loods?

Een loods is iemand die schepen in een haven helpt aanmeren. Het beroep bestaat omdat het aanmeren van soms enorme schepen (soms honderden meters lang) heel moeilijk kan zijn, vooral in havens waar het op sommige plaatsen ondiep is of er rekening gehouden moet worden met bijzondere factoren.

De loods gaat meestal vlak voor de haven of net in de haven aan boord van een schip (vanaf een loodsboot of lootstender, soms zelfs vanuit een helikopter). Dan kan deze de boot zelf besturen, of de kapitein en stuurman adviseren over hoe te sturen. De kapitein blijft wel altijd verantwoordelijk, maar toch is het aan de loods om de (soms buitenlandse) bemanning te overtuigen juist dít wel en dát niet te doen. Het is niet alleen in het belang van de kapitein dat er niets met het schip gebeurt, maar het is ook in het belang van de haven dat het aanmeren vlot en foutloos gebeurt, omdat dit ervoor zorgt dat de haven meer tijd (en mogelijk ook ruimte) beschikbaar heeft, wat goed is voor diens concurrentiepositie.

De loods heeft daarom een verantwoordelijke taak, vandaar dat loodsen vaak veel ervaring in de scheepvaart hebben. Een loods weet alles van de haven, zoals waar het diep en waar ondiep is, waar de stroming een probleem kan vormen en waar weersomstandigheden kunnen uitmaken. Ook weet de loods alles van verschillende soorten schepen, omdat de manouvreereigenschappen veel uit kunnen maken in hoe het “inparkeren” moet gebeuren.Wil je werken als Loods?

Werk je al als Loods en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Loods worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Loods, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Loods in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Havenmeester
 • Havenwerker
 • Kapitein
 • Stuurman

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1900 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

82


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Loods

Wat verdient een Loods?

Hoewel sommige loodsen een startsalaris hebben van 1900 euro per maand, ligt het gemiddelde boven de 2300 per maand. De meeste loodsen groeien door richting de 3100 euro per maand, maar bij dit beroep is zeer goed zichtbaar dat goed functioneren beloont: sommige loodsen verdienen ook gewoon tussen de 3500 en de 4000. Hier komt mogelijk nog een onregelmatigheidstoeslag bovenop.

Salarisschaal Loods

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Loods

Op zoek naar een nieuwe baan als Loods? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Loods. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Loods vacatures

Vacature Loodsmedewerker ochtend
Olympia
Bedrijfsomschrijving Je gaat werken bij een technische groothandel in Tilburg. Zij leveren een breed assortiment installatiematerialen op het gebied van elektrotechniek, licht, datacommunicatie, (luxe) sanitair, verwarming en klimaattechniek. Bij de …
Vacature Parttime loodsmedewerker
Olympia
Bedrijfsomschrijving Onze opdrachtgever is een internationale speler op het gebied van transport en logistieke oplossingen. Het is een familiebedrijf dat bruist van de energie en zich blijft ontwikkelen en blijft …
Vacature Loodsmedewerker vrijdagnacht parttime
Olympia
Bedrijfsomschrijving Opdrachtgever is gevestigd in Steenwijk, en uitgegroeid tot een full-service dienstverlener in de transport en logistiek, nationaal en internationaal. De kernactiviteiten zijn distributie, warehousing en route vervoer. Zij hebben …
Vacature Magazijnmedewerker loods
Olympia
Bedrijfsomschrijving Via Olympia ga je aan de slag bij een groot transportbedrijf. Dit bedrijf is een specialist in het transporteren van zowel kleine pakketjes als palletvervoer. Zij maken dagelijks vele …
Vacature Loodsmedewerker
Olympia
Bedrijfsomschrijving Je gaat werken in een volledig nieuw warehouse in Numansdorp, onder de rook van Rotterdam. Dit nieuwe warehouse zal een hoogte hebben tot 11 meter, waardoor enige ervaring met …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Loods

Wat is de toekomst van Loods?

Loods is een beroep waar niet zomaar iedereen voor in aanmerking komt, en wie ervoor in aanmerking komt zal zich vele malen moeten bewijzen voor hij aan de slag kan. Desalniettemin is er voor een goede loods altijd werkgelegenheid. Doorgroeimogelijkheden zijn er dan nog in de vorm van bijvoorbeeld kapitein of eerste stuurman, hoewel veel loodsen juist bij die functies vandaan komen.

Huidige aantal vacatures

82


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Loods worden: Opleidingen tot Loods

Wil je Loods worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Loods.

Hoe word je een Loods? 

De website Loodswezen.nl geeft de volgende eisen: • Een geldig vaarbevoegdheidsbewijs, afgegeven ingevolge artikel 20 of 22 van de  Zeevaartbemanningswet, als:
  • kapitein alle schepen,
  • eerste maritiem officier,
  • of eerste stuurman alle schepen;
 • Het algemeen certificaat voor de maritieme radiocommunicatie;
 • Zeevaartschool diploma (HBO);Uitgebreide CV.

Of

 • Een bewijs van vaardigheid dat de nautische opleiding voor officier bij de Koninklijke marine met goed gevolg is afgelegd,
  • het bewijs dat zeewachtstandaard B is toegekend;
  • het bewijs dat de opleiding tot commandocentrale-officier met goed gevolg is afgelegd,
  • en het algemeen certificaat voor de maritieme radiocommunicatie.
  •  

De 4 best beoordeelde opleidingen tot Loods

KUNSTMEST: leergang katalyseren van verandering
4-daagse leergang effectieve procesbegeleiding HERKEN JE EEN OF MEERDERE VAN DE VOLGENDE SITUATIES? Je bent verantwoordelijk voor zowel inhoud als proces Je hebt behoefte aan andere, creatievere werkvormen Je wilt …
KUNSTMEST: leergang katalyseren van verandering
Stil laden en lossen U04
Stil laden en lossen Het beleveren van winkels en bedrijven verplaatst zich door verkeersdrukte vaak naar de vroege ochtend. Om omwonenden van deze bedrijven en winkels te vrijwaren van geluidsoverlast …
Stil laden en lossen U04
Adobe Lightroom
Wat is Lightroom? Adobe Lightroom is de digitale donkere kamer van nu. Met Adobe Lightroom heb je een compleet programma in handen, waarmee je je (uitgebreide) verzameling foto’s kunt beheren, …
Adobe Lightroom
Van Data naar Inzicht met Microsoft Power BI
Leer alles over Microsoft Power BI op een prachtige locatie in Amsterdam-Noord. Ga naar huis met een eigen gemaakt dashboard. Over dit evenement Wij van de Data Brewery zijn van …
Van Data naar Inzicht met Microsoft Power BI

Omscholen of doorgroeien tot Loods

Als je Loods wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Loods zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Loods

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Loods?

Competenties en Vaardigheden Loods

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Loods nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Loods nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Loods

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Loods

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Loods. Als Loods wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

Vakkennis voor een Loods

Het is voor een Loods ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Loods zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Loods


Werkervaring Loods

Het is voor een startend Loods die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Loods is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Havenmeester .

Iets anders leren?

Is Loods het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Loods

Met wie werkt een Loods samen? 

Het netwerk van de loods bestaat uit allerlei personeel in de haven en aan boord van schepen. In de haven zal de loods contact hebben met de havenmeester maar ook met verschillende havenwerkers, aan boord zal zijn netwerk bestaan uit kapiteinen en stuurmannen. Gezien het feit dat veel loodsen al veel ervaring in de sector hebben is het logisch dat ze vaak al een groot netwerk hebben opgebouwd.


 • Havenmeester
 • Havenwerker
 • Kapitein
 • Stuurman
Loods


Organisaties waar een Loods werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Loods meestal werkt.

Waar werkt een Loods?

De loods werkt voor een haven (profitsector).

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Loods

Waar kun je het beste werken als Loods? Hieronder vind je de best door de Loods beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Loods.

Competenties, Skills en Vaardigheden Loods:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Loods.

Welke competenties heeft een Loods nodig?

Een Loods heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Loods

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Loods passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Loods nodig? 

De loods is iemand die op het cruciale moment rustig moet blijven en alles in goede banen moet kunnen leiden. De directheid, verantwoordelijkheid en zelfverzekerdheid zijn eigenschappen van de Baas, terwijl de doelgerichtheid en de energie van de loods eigenschappen zijn van de Succesvolle werker.

Bekijk de persoonstypen voor LoodsInterview met een Loods

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Loods

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Loods

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Loods

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Loods dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Loods belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Loods. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Loods iets voor je?

Zou je graag Loods willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Loods bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Loods?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Loods

Vacature Loodsmedewerker nacht parttime
Olympia
Bedrijfsomschrijving Via Olympia kom je te werken in de loods van UPS in Utrecht. Deze logistieke dienstverlener zorgt ervoor dat pakketjes goed, veilig en op tijd worden geleverd op de …
Vacature Loodsmedewerker avond/ nacht
Olympia
Bedrijfsomschrijving Je gaat werken bij een internationale logistieke dienstverlener in Eindhoven.Functieomschrijving Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging, en vind je het niet erg om in de avond/nacht …
Vacature Loodsmedewerker
JMW Horeca Uitzendbureau
Functieomschrijving Een baan als loodsmedewerker bij een staalproducent die wereldwijd actief is, een goed salaris van € 2,400 - € 2,500 en een erg veelzijdige baan! Zie jij jezelf daar …
Vacature Loodsmedewerker
Carriere Uitzendbureau
Over de functieMet een gezellig team ben je de gehele dienst bezig met laden, lossen, tillen, scannen en sorteren. Het is dus belangrijk dat je fysiek sterk bent. Tijdens het …
Vacature Loodsmedewerker
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw toekomstige opdrachtgever is één van de grootste onafhankelijke afhandelaren die wereldwijd op meer dan 200 luchthavens is vertegenwoordigd en is gevestigd op Schiphol. Op deze locatie werken ruim …

Actuele blogposts


reacties op Loods

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar