U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Materiaaldeskundige

Materiaaldeskundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een materiaaldeskundige? Lees de functieomschrijving.

De Materiaaldeskundige onderzoekt de eigenschappen en samenstelling van allerlei materialen. Denk hierbij aan metaal en kunststof. De Materiaaldeskundige test deze materialen in een laboratorium op bijvoorbeeld corrosie en brandwerendheid. Aan de hand van de resultaten van deze testen komt de Materiaaldeskundige tot nieuwe materialen of verbeteringen van de bestaande materialen.

Het testen van de materialen gebeurt aan de hand van vaststaande richtlijnen. Hierbij moet de Materiaaldeskundige de veiligheidsvoorschriften goed in acht houden. Voor het doen van de testen, gebruikt de Materiaaldeskundige verschillende apparatuur en hulpmiddelen. De Materiaaldeskundige werkt bijvoorbeeld met ultrasone apparatuur, microscopen, trek- en buigproeven, magnetisme en röntgenstraling. De Materiaaldeskundige legt de bevindingen vast in een testrapport. Omdat de Materiaaldeskundige een goede kennis heeft van diverse materialen, adviseert de Materiaaldeskundige ook over de productie, verwerking en het gebruik van de materialen.

De Materiaaldeskundige werkt in een laboratorium, bij een bedrijf of in een fabriek. De taken van de Materiaaldeskundige bij een onderzoeksinstituut of laboratorium liggen voornamelijk bij het doen van onderzoek. De Materiaaldeskundige die bij een bedrijf werkt, richt zich vaak meer op het uitvoeren van kwaliteitscontroles en de Materiaaldeskundige die in een fabriek werkt richt zich op metingen tijdens het productieproces.

Mensen vonden ons op: Job Materiaaldeskundige, Baan Materiaaldeskundige, Materiaaldeskundige Worden, Functie-eisen Materiaaldeskundige, Verantwoordelijkheden Materiaaldeskundige, Functieprofiel Materiaaldeskundige, Wat doet een Materiaaldeskundige, Werken als Materiaaldeskundige.

Materiaaldeskundige worden: Opleiding tot materiaaldeskundige

Om de benodigde kennis op te doen kan de Materiaaldeskundige verschillende opleidingen volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de MBO opleiding Middenkaderfunctionaris afbouw & onderhoud, de HBO opleiding Milieugerichte materiaaltechnologie en de WO opleidingen Technische materiaalwetenschappen en Technische Natuurkunde.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Materiaaldeskundige, Materiaaldeskundige Worden, Opleidingsniveau Materiaaldeskundige, Scholing Materiaaldeskundige, Studie Materiaaldeskundige, Bijscholing Materiaaldeskundige, Omscholing Materiaaldeskundige.

Organisaties waar een materiaaldeskundige doorgaans werkzaam is

De Materiaaldeskundige werkt in een laboratorium of onderzoeksinstituut, bij een bedrijf of in en fabriek. De Materiaaldeskundige onderzoekt de eigenschappen en samenstelling van materialen. De Materiaaldeskundige kan zowel in de profit als in de non-profit sector werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Materiaaldeskundige, Materiaaldeskundige Worden, Opleidingsniveau Materiaaldeskundige, Scholing Materiaaldeskundige, Studie Materiaaldeskundige, Bijscholing Materiaaldeskundige, Omscholing Materiaaldeskundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden materiaaldeskundige

Het startsalaris van de Materiaaldeskundige is €2150,-. Naarmate meer ervaring wordt opgedaan kan dit salaris oplopen tot €4900,-. Tot de overige arbeidsvoorwaarden horen vakantiedagen en een vakantietoeslag.

Mensen vonden ons op: Salaris Materiaaldeskundige, Loon Materiaaldeskundige, Wat verdien je als Materiaaldeskundige, Salarisschaal Materiaaldeskundige, Salarisindicatie Materiaaldeskundige, Bonus Materiaaldeskundige, CAO Materiaaldeskundige, Brutoloon Materiaaldeskundige, Nettoloon Materiaaldeskundige, Vakantiedagen Materiaaldeskundige, Pensioen Materiaaldeskundige.

Competenties, skills & vaardigheden materiaaldeskundige

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Innovatief
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Materiaaldeskundige, Vaardigheden Materiaaldeskundige, Attitude Materiaaldeskundige, Kwalificaties Materiaaldeskundige, Competentieprofiel Materiaaldeskundige.

Boeken voor het beroep materiaaldeskundige

Wil je meer weten over het beroep materiaaldeskundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je materiaaldeskundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken materiaaldeskundige te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Materiaaldeskundige, Materiaaldeskundige ebooks, boek Materiaaldeskundige.

Persoonstypen materiaaldeskundige

De Materiaaldeskundige doet onderzoek naar diverse materialen. De Materiaaldeskundige moet daarom over een goed analytisch en technisch inzicht beschikken (Waarnemer). Ook moet de Materiaaldeskundige over een gedegen kennis van de diverse materialen en testmethoden beschikken. De Materiaaldeskundige moet doelgericht werken (Succesvolle werker) en anderen over de bevindingen kunnen adviseren. Om deze reden moet de Materiaaldeskundige ook over goed mondelinge en schriftelijk uitdrukkingsvaardigheden beschikken.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Materiaaldeskundige, Karakter Materiaaldeskundige.

Netwerk materiaaldeskundige

De Materiaaldeskundige werkt vaak met andere onderzoekers en in teamverband. Ook moet de Materiaaldeskundige de bevindingen rapporteren en advies kunnen uitbrengen aan bijvoorbeeld andere medewerkers binnen de organisatie.

Mensen vonden ons op: Collega’s Materiaaldeskundige, Medewerkers Materiaaldeskundige.

Is het beroep materiaaldeskundige iets voor jou?

Zou je graag materiaaldeskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als materiaaldeskundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Materiaaldeskundige, beroepskeuzetest Materiaaldeskundige, beroep Materiaaldeskundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden materiaaldeskundige

Er is een relatief gunstig arbeidsmarktperspectief voor de Materiaaldeskundige. Er is voldoende vraag naar Materiaaldeskundigen. Doorgroeimogelijkheden zijn er voor de Materiaaldeskundige vaak naar een meer leidinggevende functie.

Arbeidsmarktperspectief score materiaaldeskundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep materiaaldeskundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Materiaaldeskundige, Promotie mogelijkheden Materiaaldeskundige, Carriere Materiaaldeskundige.

Solliciteren op de functie materiaaldeskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als materiaaldeskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor materiaaldeskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als materiaaldeskundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Materiaaldeskundige, CV Materiaaldeskundige, sollicitatie Materiaaldeskundige.

Interviews met materiaaldeskundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen materiaaldeskundige

Vacatures materiaaldeskundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Materiaaldeskundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Materiaaldeskundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Materiaaldeskundige onderzoekt de eigenschappen en samenstelling van allerlei materialen. Denk hierbij aan metaal en kunststof. De Materiaaldeskundige test deze materialen in een laboratorium op bijvoorbeeld corrosie en brandwerendheid.

Beoordeling Materiaaldeskundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Materiaaldeskundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Materiaaldeskundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep