U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Modelnaaister

Modelnaaister worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een modelnaaister? Lees de functieomschrijving.

De Modelnaaister maakt op basis van een ontwerptekening en een patroon het eerste exemplaar van een serie kledingstukken. Na dit eerste exemplaar kan de rest van de serie aan de hand van dit modelexemplaar gemaakt worden.

De Modelnaaister maakt modellen van kledingstukken. De stoffen worden door de Modelnaaister zelf gesneden of de Modelnaaister krijgt deze aangeleverd door de snijafdeling. Ook maakt de Modelnaaister kledingstukken met bijvoorbeeld knoopsgatenmachines, knoopaanzetmachines of stiksteekmachines. De Modelnaaister werkt de kleding af en perst of strijkt deze ook. De Modelnaaister is hiervoor meestal werkzaam bij een confectiebedrijf wat de productie van kleding in handen heeft.

Naast de werkzaamheden omtrent het maken van het eerste exemplaar van een serie kledingstukken, onderhoudt de Modelnaaister ook de benodigde apparatuur en houdt de eigen werkplek schoon. Daarnaast heeft de Modelnaaister vaak ook een adviserende rol. De Modelnaaister kan adviseren over de manier waarop de serie kledingstukken moet worden geproduceerd. Omdat de Modelnaaister het eerste exemplaar gemaakt heeft, heeft de Modelnaaister hier de beste kijk op.

Mensen vonden ons op: Job Modelnaaister, Baan Modelnaaister, Modelnaaister Worden, Functie-eisen Modelnaaister, Verantwoordelijkheden Modelnaaister, Functieprofiel Modelnaaister, Wat doet een Modelnaaister, Werken als Modelnaaister.

Modelnaaister worden: Opleiding tot modelnaaister

Om Modelnaaister te kunnen worden, is een opleiding in de kledingindustrie aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan de opleiding CAD-stylist. In deze MBO opleiding (niveau 4) leer je alles over de werkzaamheden op een patronenafdeling. Ook de MBO opleiding Medewerker Mode/Maatkleding (niveau 3) is geschikt voor de functie van Modelnaaister.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Modelnaaister, Modelnaaister Worden, Opleidingsniveau Modelnaaister, Scholing Modelnaaister, Studie Modelnaaister, Bijscholing Modelnaaister, Omscholing Modelnaaister.

Organisaties waar een modelnaaister doorgaans werkzaam is

De Modelnaaister is meestal werkzaam bij een confectiebedrijf. Een confectiebedrijf levert kleding die aangeboden wordt in afgewerkte staat en standaard kledingmaten. De Modelnaaister maakt het eerste exemplaar en aan de hand van dat exemplaar kan de rest van de serie geproduceerd worden. De Modelnaaister is werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Modelnaaister, Modelnaaister Worden, Opleidingsniveau Modelnaaister, Scholing Modelnaaister, Studie Modelnaaister, Bijscholing Modelnaaister, Omscholing Modelnaaister.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden modelnaaister

Over het exacte salaris en de overige arbeidsvoorwaarden van de Modelnaaister is weinig bekend.

Mensen vonden ons op: Salaris Modelnaaister, Loon Modelnaaister, Wat verdien je als Modelnaaister, Salarisschaal Modelnaaister, Salarisindicatie Modelnaaister, Bonus Modelnaaister, CAO Modelnaaister, Brutoloon Modelnaaister, Nettoloon Modelnaaister, Vakantiedagen Modelnaaister, Pensioen Modelnaaister.

Competenties, skills & vaardigheden modelnaaister

 • Energie
 • Analytisch
 • Creativiteit
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Modelnaaister, Vaardigheden Modelnaaister, Attitude Modelnaaister, Kwalificaties Modelnaaister, Competentieprofiel Modelnaaister.

Boeken voor het beroep modelnaaister

Wil je meer weten over het beroep modelnaaister? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je modelnaaister bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken modelnaaister te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Modelnaaister, Modelnaaister ebooks, boek Modelnaaister.

Persoonstypen modelnaaister

De Modelnaaister moet een goed inzicht hebben en gedetailleerd kunnen werken (Waarnemer). Ook moet de Modelnaaister perfectionistisch zijn (Perfectionist). Het kledingstuk dat de Modelnaaister maakt, is namelijk het model voor de rest van de serie. Het is daarom belangrijk dat dit model goed is.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Modelnaaister, Karakter Modelnaaister.

Netwerk modelnaaister

De Modelnaaister werkt samen met andere professionals in de kledingindustrie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontwerpers die het ontwerp voor de kledingserie maken. Daarnaast heeft de Modelnaaister ook te maken met een manager die alle processen aanstuurt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Modelnaaister, Medewerkers Modelnaaister.

Is het beroep modelnaaister iets voor jou?

Zou je graag modelnaaister willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als modelnaaister bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Modelnaaister, beroepskeuzetest Modelnaaister, beroep Modelnaaister kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden modelnaaister

Bij de productie van kleding wordt steeds meer machinaal gedaan. Er zijn nog wel Modelnaaisters actief, maar er is geen overvloed aan vacatures. Doorgroeimogelijkheden zijn er soms wel binnen de organisatie, naar bijvoorbeeld een meer adviserende rol. Maar dit is sterk afhankelijk van de organisatie waar de Modelnaaister werkt.

Arbeidsmarktperspectief score modelnaaister

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep modelnaaister. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Modelnaaister, Promotie mogelijkheden Modelnaaister, Carriere Modelnaaister.

Solliciteren op de functie modelnaaister

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als modelnaaister dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor modelnaaister belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als modelnaaister. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Modelnaaister, CV Modelnaaister, sollicitatie Modelnaaister.

Interviews met modelnaaister

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen modelnaaister

Vacatures modelnaaister

Op zoek naar een nieuwe baan als Modelnaaister? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Modelnaaister. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Modelnaaister maakt op basis van een ontwerptekening en een patroon het eerste exemplaar van een serie kledingstukken. Na dit eerste exemplaar kan de rest van de serie aan de hand van dit modelexemplaar gemaakt worden. De Modelnaaister maakt modellen van kledingstukken.

Beoordeling Modelnaaister

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Modelnaaister' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Modelnaaister

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep