Coupeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Coupeur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep coupeur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je coupeur wordt.

 

Wat is een Coupeur?

Een Coupeur is werkzaam in de modewereld. Dat kan zijn als medewerker bij een winkel, zoals een bruidsmodezaak, maar dat kan ook zijn als lid van een team dat een ontwerper ondersteunt door de praktische uitvoering van zijn of haar ideeën te verzorgen.

Eigenlijk zitten er twee fases in het werk van een Coupeur. De eerste stap is het tekenen van patronen voor de kleding, de tweede stap is het daadwerkelijke naaiwerk.

Het patroontekenen gebeurt aan de hand van een ontwerp en op basis van een bepaald patroontekensysteem. Patronen worden op een specifieke maat getekend en kunnen vervolgens worden gebruikt bij de productie en samenstelling van het kledingstuk.

Het naaiwerk van de Coupeur bestaat uit het naaien van nieuwe kleding op basis van een ontwerp en patroon met alle details als zakken, kragen en splitten of het verstellen van bestaande kleding zodat het aan een individu kan worden aangepast. Dit laatste is bijvoorbeeld wat er veel in bruidsmodezaken gedaan wordt.Wil je werken als Coupeur?

Werk je al als Coupeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Coupeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Coupeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Coupeur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Coupeur
 • Verkoopmedewerker
 • Patroontekenaar
 • Ontwerper
 • Model

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Coupeur

Wat verdient een Coupeur?

Het is moeilijk te zeggen wat je als Coupeur kunt gaan verdienen. Het hangt erg sterk af van je kennis en kunde en bij welke werkgever je daarmee aan de slag gaat. Grofweg zal het salaris maandelijks tussen de €1500 en  €2100 bedragen. Een aardig deel van de Coupeurs is werkzaam in de detailhandel en heeft naast de werkzaamheden als Coupeur vooral ook werkzaamheden als verkoopmedewerker.

Salarisschaal Coupeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Coupeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Coupeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Coupeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Coupeur vacatures

Stikker
Beterwerk
Heb jij gevoel voor stoffen? Heb jij ervaring met het stikken van leer en andere zware materialen en zoek jij een nieuwe uitdaging in een klein team? Ga dan aan

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Coupeur

Wat is de toekomst van Coupeur?

Er worden aardig wat Coupeurs en Coupeuses gezocht voor verschillende soorten functies. Meestal betreft het een combinatiefunctie met de rol van verkoopmedewerker. Wil je daadwerkelijk in de grote modewereld terecht komen onder leiding van een belangrijk ontwerper dan zal je hard moeten werken. Veel ervaring en een goede naam zijn dan van belang.

Als je begint als Coupeur kun je altijd in de loop van de tijd meer leidinggevende taken op je nemen en uiteindelijk leiding geven aan een heel atelier met patroontekenaars en naaiers. Hoger management is ook een optie, maar dan verdwijnt het echte handwerk waarschijnlijk uit je takenpakket.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Coupeur worden: Opleidingen tot Coupeur

Wil je coupeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Coupeur? 

Om als Coupeur aan de slag te gaan moet je alles weten over de patroontekensystemen en hoe ze te gebruiken, maar ook over stoffen en hoe die te verwerken. Er zijn verschillende opleidingen op MBO niveau te vinden die je helpen een begin te maken in je carrière als coupeur. Een mogelijkheid is een opleiding richting Fashion and Living of de opleiding Coupeur of Coupeuse.

Op HBO niveau zijn er ook opleidingen in de richting van de mode, maar die richten zich meer op leiding geven dan echt op het uitvoeren van handwerk.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Coupeur

Er zijn geen opleidingen Coupeur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Coupeur in werkt

Bekijk alle opleidingen Fashion & Styling


Netwerk Coupeur

Met wie werkt een Coupeur samen? 

Als Coupeur werk je binnen een winkel vooral met klanten. Je hebt een filiaalmanager waaraan je verantwoording aflegt en daarnaast collega's die ofwel Coupeur zijn, ofwel verkoopmedewerker.

Bij een grootschaliger project zoals het uitwerken van een idee van een modeontwerper, krijg je te maken met andere Coupeurs. Deze kunnen eventueel werkzaam zijn als patroontekenaar of medewerker op het naaiatelier. Daarnaast heb je mogelijk contact met de ontwerper zelf en de leverancier van de spullen die je nodig hebt bij het uitwerken, zoals stoffen en andere materialen. In dit geval heb je dus een opdrachtgever waaraan je verantwoording aflegt en een directe leidinggevende op de werkvloer.

Eventueel krijg je met modeshows te maken met modellen waarvoor de kleding moet worden aangepast om de perfecte pasvorm te realiseren.


 • Coupeur
 • Verkoopmedewerker
 • Patroontekenaar
 • Ontwerper
 • Model
Coupeur


Organisaties waar een Coupeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Coupeur meestal werkt.

Waar werkt een Coupeur?

De productie en verkoop van kleding is commercieel en dus werkt de Coupeur in de profit sector.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers Coupeur

Waar kun je het beste werken als Coupeur? Hieronder vind je de best door de Coupeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Coupeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Coupeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Coupeur.

Welke competenties heeft een Coupeur nodig?

Een Coupeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Coupeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Coupeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Coupeur nodig? 

Als Coupeur werk je de ideeën en ontwerpen van anderen uit. Dat betekent dat het niet je eigen invulling is en je dus accuraat moet kunnen werken. Je moet het patroon precies maken voor de maat die je gaat naaien en ook het naaiwerk moet netjes afgewerkt zijn. Een zekere mate van perfectionisme is voor een Coupeur dus goed om te bezitten (Perfectionist).

Daarnaast moet een Coupeur ook betrouwbaar zijn. Andere partijen moeten op het werk en de productiviteit van de Coupeur kunnen vertrouwen. Er ligt redelijk wat verantwoordelijkheid bij je wanneer je de uitwerking van een ontwerp op je neemt (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Coupeur


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Coupeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Coupeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Coupeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Coupeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Coupeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Coupeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Coupeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Coupeur iets voor je?

Zou je graag Coupeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Coupeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Coupeur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar