U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Musicus

Musicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een musicus? Lees de functieomschrijving.

De Musicus (ook wel muzikant genoemd) is iemand die muziek maakt en dit ten gehore brengt. De Musicus kan hiervoor een instrument gebruiken maar kan ook zijn stem gebruiken. De Musicus kan zelf zijn muziek schrijven en componeren of kan muziek ten gehore brengen dat door anderen is geschreven en gecomponeerd.

Er zijn veel verschillende soorten musici die op meerdere manier onderverdeeld kunnen worden. Zo kunnen Musici onderverdeeld worden naar specialismen binnen de muziek, zoals klassieke muziek, popmuziek en lichte muziek. Maar Musici kunnen ook onderverdeeld worden in instrumentalisten en vocalisten. Musici die klassieke muziek spelen en dit samen met anderen doen, worden een orkest genoemd. Bij popmuziek wordt een groep Musici een band genoemd. Musici worden vaak vernoemd naar het instrument dat zij spelen (denk aan de violist en de gitarist), maar ook dirigenten en componisten worden Musici genoemd.

Een andere naam voor Musicus is muzikant. Toch wordt er geregeld onderscheid gemaakt tussen beide benamingen, maar dit onderscheid is vaak willekeurig. Zo wordt soms gezegd dat de Musicus zich enkel bezighoudt met klassieke muziek en worden professionals vaak Musici genoemd en amateurs muzikanten. In de praktijk is dit onderscheid echter vervaagd en kan zowel de term Musicus als muzikant gebruikt worden.

Mensen vonden ons op: Job Musicus, Baan Musicus, Musicus Worden, Functie-eisen Musicus, Verantwoordelijkheden Musicus, Functieprofiel Musicus, Wat doet een Musicus, Werken als Musicus.

Musicus worden: Opleiding tot musicus

De bekendste school waar men opgeleid wordt tot Musicus is het conservatorium. Het conservatorium is een school in het Hoger Onderwijs waar de Musicus zich kan laten opleiden. Aan het conservatorium zijn diverse opleidingen en richtingen mogelijk, afhankelijk van de specialiteit van de Musicus.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Musicus, Musicus Worden, Opleidingsniveau Musicus, Scholing Musicus, Studie Musicus, Bijscholing Musicus, Omscholing Musicus.

Organisaties waar een musicus doorgaans werkzaam is

De Musicus kan bij diverse organisaties werkzaam zijn. Zo kan de Musicus bij bijvoorbeeld een orkest of band spelen, maar ook voor de televisie werken of bijvoorbeeld docent worden. De Musicus kan hierdoor bij allerlei typen organisaties werken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Musicus, Musicus Worden, Opleidingsniveau Musicus, Scholing Musicus, Studie Musicus, Bijscholing Musicus, Omscholing Musicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden musicus

Omdat de Musicus bij allerlei organisaties werkzaam kan zijn, is het lastig om een salarisindicatie te geven. Dit is namelijk sterk afhankelijk van de organisatie waar de Musicus voor werkt. Ook is het afhankelijk van het succes van de Musicus. Succesvolle Musici kunnen veel geld verdienen, maar het salaris is in het begin vaak beperkt.

Mensen vonden ons op: Salaris Musicus, Loon Musicus, Wat verdien je als Musicus, Salarisschaal Musicus, Salarisindicatie Musicus, Bonus Musicus, CAO Musicus, Brutoloon Musicus, Nettoloon Musicus, Vakantiedagen Musicus, Pensioen Musicus.

Competenties, skills & vaardigheden musicus

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Ambitie
 • Zelfontwikkeling
Mensen vonden ons op: Kennis Musicus, Vaardigheden Musicus, Attitude Musicus, Kwalificaties Musicus, Competentieprofiel Musicus.

Boeken voor het beroep musicus

Wil je meer weten over het beroep musicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je musicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken musicus te komen.

Gaudeamus Het leven van Julius Rontgen (1855-1932) | J. Vis

componist en musicus - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789040081705 | 560 pagina's

In GAUDEAMUS ontsluit en duidt Jurjen Vis het leven van Julius Röntgen (1855-1932). De Duitse Nederlander Röntgen stond met beide benen in de romantiek en de 19de eeuw, maar heeft zich nooit afgesloten voor de moderne tijd. Eerst luisteren en leren kennen...

De loop van een rivier | Anne Cuneo

het leven en de soms geheime avonturen van Francis Tregian, edelman en musicus - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789052264257 | 576 pagina's

Francis Tregian (15741648) groeit op in Londen. Hij is bijzonder muzikaal en krijgt les van vooraanstaande componisten. Het is onrustig in Europa en de avontuurlijke Tregian raakt betrokken bij godsdienstige en politieke verwikkelingen. Op zijn reizen ont...

Paul acket musicus zonder instrument | Karin Acket

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789090072883 | 95 pagina's

Paul Acket (1922-1992) organiseerde al op de middelbare school (het Christelijk Lyceum te Hilversum) concerten in de Gooise contreien. In 1942 begon hij met het schrijven voor het muziekmaandblad Tuney Tunes. In 1949 werd hij daar de eerste vaste redacteu...

Mensen vonden ons op: boeken voor Musicus, Musicus ebooks, boek Musicus.

Persoonstypen musicus

De Musicus moet optimistisch en zelfverzekerd zijn en doelgericht te werk gaan. Het is niet altijd even makkelijk om werk te vinden als Musicus en deze eigenschappen zijn dan ook zeker belangrijk (Succesvolle werker). Daarnaast moet de Musicus ook creatief en expressief zijn (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Musicus, Karakter Musicus.

Netwerk musicus

De Musicus heeft veel te maken met andere Musici. Denk hierbij bijvoorbeeld aan componisten die liedjes componeren en andere Musici in bijvoorbeeld het orkest of in een band. Ook heeft de Musicus in en orkest te maken met een dirigent.

Mensen vonden ons op: Collega’s Musicus, Medewerkers Musicus.

Is het beroep musicus iets voor jou?

Zou je graag musicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als musicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Musicus, beroepskeuzetest Musicus, beroep Musicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden musicus

Er zijn diverse organisaties waar de Musicus kan werken. Toch is het niet altijd eenvoudig voor de Musicus om werk te vinden. De Musicus moet beschikken over een goede portie doorzettingsvermogen om als Musicus aan de slag te kunnen gaan.

Arbeidsmarktperspectief score musicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep musicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Musicus, Promotie mogelijkheden Musicus, Carriere Musicus.

Solliciteren op de functie musicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als musicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor musicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als musicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Musicus, CV Musicus, sollicitatie Musicus.

Interviews met musicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen musicus

Vacatures musicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Musicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Musicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Musicus (ook wel muzikant genoemd) is iemand die muziek maakt en dit ten gehore brengt. De Musicus kan hiervoor een instrument gebruiken maar kan ook zijn stem gebruiken. De Musicus kan zelf zijn muziek schrijven en componeren of kan muziek ten gehore brengen dat door anderen is geschreven en gecomponeerd.

Beoordeling Musicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Musicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Musicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep