Dirigent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Dirigent? Lees de functieomschrijving.

Een dirigent heeft de leiding over een koor, orkest of ander soort muziekgezelschap, en moet er op toezien dat iedereen in harmonie zingt of speelt, en op het juiste moment diens taak vervult. Om dit werk te kunnen doen zal een dirigent een uitstekend oor voor muziek nodig hebben. Elke kleine afwisseling en foute noot dient gehoord te worden, om zo de schuldige af te kunnen straffen en beter te kunnen worden.

Om een grote groep mensen te kunnen leiden en op elkaar in te leren spelen zal een dirigent veel tijd doorbrengen in het repeteren van het muziekstuk, zodat het tijdens de uitvoering perfect klinkt. De dirigent is niet alleen de persoon die de maat aangeeft, maar ook de interpretatie van de muziek. Eenzelfde stuk kan op vele manieren gespeeld worden, en de dirigent kiest op welke manier dit gebeurt, en dus welke sfeer en emoties op het publiek overgebracht worden. Om dit te kunnen doen zal de dirigent kennis moeten hebben van diens publiek en de vele mogelijkheden waaruit die kan kiezen.

Ondanks het beeld dat men over het algemeen heeft van dirigenten hoeft men niet men een stokje te zwaaien om leiding te geven. Men kan ook met diens handen overdragen aan de musici wat er van hun verwacht wordt, op een manier die bij de toon van het muziekstuk past. Dit kan meer energie kosten dan men denkt, waardoor de dirigent ook zelf in goede conditie dient te zijn.

Elke dirigent heeft zo een eigen manier van leiding geven, en elke muziekstuk is daardoor anders, afhankelijk van de verbeeldingskracht van de dirigent.

Wil je werken als Dirigent?

Werk je al als Dirigent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Dirigent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Dirigent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Dirigent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Orkest of Koor
 • Producent
 • Publiek
 • Werkgevers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €500 tot €1500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Dirigent

Wat verdient een Dirigent?

Een Dirigent werkt vaak met een uurloon. De meeste dirigenten krijgen echter mager betaald (zo tussen de €500,- en €1500,- bruto per maand). Natuurlijk hangt het bedrag onder andere af van de professionaliteit van de Dirigent, zijn ervaring en zijn werkuren. 

Werkt de Dirigent in dienst van bijvoorbeeld een cultuurcentrum, dan kunnen voor hem secundaire arbeidsvoorwaarden als een eindejaarsuitkering, vakantietoeslag, een pensioensregeling en collectiviteitskortingen gelden. 

 

 

Salarisschaal Dirigent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Dirigent

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Dirigent

Hoe goed is de toekomst voor de Dirigent? 

De beste manier om als dirigent gevraagd te worden is om als muzikant te beginnen en daarbij uitmuntende hoor- en leiderschaps kwaliteiten tentoon te stellen. Ook kan men zich vrijwillig stellen voor bijvoorbeeld een kerkelijke koorgroep. Wanneer men dan in eerste instantie succes heeft behaald, volgt daaruit meer werk en een hopelijk groeiende reputatie.

Vanuit een positie als dirigent kan men ervoor kiezen om componist te worden, of andere mensen op te leiden.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Dirigent worden: Opleidingen tot Dirigent

Hoe word je een Dirigent? 

Er bestaan Dirigenten-opleidingen, cursussen die twee jaar duren en opleiden tot amateur-dirigent. De meeste dirigenten beginnen echter als musici, bij het Conservatorium of zelfstandig, en krijgen zo de ervaring die nodig is om zich omhoog te werken tot dirigent.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Dirigent

Muziek dirigent Hafabra
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Als musicus bent u geboeid door de integrale samenhang van composities …
Meer opleidingen Dirigent

Weet je nog niet of je Dirigent wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Dirigent of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Dirigent

Met wie werkt een Dirigent samen? 

De dirigent brengt de meeste tijd door met diens muziekgroep, om deze musici zo perfect mogelijk samen te leren spelen voordat men het podium opgaat. Bij een grote voorstelling of een muziekstuk voor film of TV kan men ook met een producent te maken krijgen, die dan de vertegenwoordiger van de werkgevers is, en de keuzes van de dirigent goed moet keuren.

Na afloop van een live voorstelling kan een dirigent ook met het publiek komen te praten, als een soort van beroemdheid.


 • Orkest of Koor
 • Producent
 • Publiek
 • Werkgevers
Dirigent


Organisaties waar een Dirigent werkzaam is

Waar werkt een Dirigent meestal? 

Een dirigent kan door vele verschillende instanties gevraagd worden. De kerk, een koorgroepje, televisie en theater; overal zijn dirigenten nodig, waardoor een dirigent vele mogelijkheden heeft om diens muziekstukken in verschillende plekken ten gehore te brengen.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Dirigent

Waar kun je het beste werken als Dirigent? Hieronder vindt je de best door de Dirigent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Dirigent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Dirigent:

Welke competenties heeft een een Dirigent nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Dirigent

Wat voor persoonlijkheid heb je als Dirigent nodig? 

Een dirigent dient streng te zijn om diens koor of orkest te kunnen leiden, waarbij men geen moment van zwakte kan tonen. Alleen als de dirigent de absolute macht heeft, kan het koor of orkest in harmonie spelen (Baas).

Om een innovatieve kijk op een bestaand muziekstuk weer te kunnen geven, zal een dirigent verstand van de huidige cultuur nodig hebben, en van wat er al gedaan is, en vanuit deze kennis op wonderlijke wijze iets geheel nieuws tevoorschijn weten te toveren (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Dirigent


Baas


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Dirigent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Dirigent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Dirigent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Dirigent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Dirigent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Dirigent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Dirigent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Dirigent iets voor je?

Zou je graag Dirigent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Dirigent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Dirigent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar