U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Muziekleraar

Muziekleraar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een muziekleraar? Lees de functieomschrijving.

De Muziekleraar geeft muziekles op een basisschool, een middelbare school (aan VMBO, HAVO en VWO klassen) of een muziekschool. Ook kan de Muziekleraar werkzaam zijn binnen een centrum voor de kunsten. Sommige Muziekleraren komen bij klanten thuis. 
 
Hij leert de leerlingen kennis maken met zowel de praktijk- als de theoriekant van het vak muziek. Hij leert zijn leerlingen noten lezen, noten herkennen en verschillende soorten muziek onderscheiden. Daarnaast laat hij de leerlingen ook zelf op muziekinstrumenten (zoals bijvoorbeeld een drumstel, een xylofoon, een blokfluit, een gitaar of een keyboard) spelen en leert de leerlingen ook verschillende soorten liedjes zingen.
 
De voornaamste taak van de Muziekleraar is zijn leerlingen motiveren en enthousiast maken voor het vak en de verschillende muzieksoorten. De muziekles is vaak een welkome afwisseling op de middelbare school en daarom geeft hij ontspannen en leuk les alhoewel hij (als het nodig is) wel streng op kan treden.
 
De Muziekleraar ontwikkelt daarnaast ook lesmateriaal, kijkt opdrachten en huiswerk na en becijfert opdrachten en toetsen. Hij geeft leerlingen zowel groepsgericht als individueel les en begeleiding en begeleidt eventueel de schoolband naar optredens toe. De Muziekleraar heeft zelf veel verstand van muziek (veel muzikale kennis), kan noten lezen, kan verschillende instrumenten bespelen en zijn enthousiasme aan leerlingen overbrengen.
 
Mensen vonden ons op: Job Muziekleraar, Baan Muziekleraar, Muziekleraar Worden, Functie-eisen Muziekleraar, Verantwoordelijkheden Muziekleraar, Functieprofiel Muziekleraar, Wat doet een Muziekleraar, Werken als Muziekleraar.

Muziekleraar worden: Opleiding tot muziekleraar

Om Muziekleraar te worden, kun je de afstudeerrichting ‘docent muziek’ doen aan het conservatorium. Je krijgt naast muzieklessen ook pedagogische en didactische vakken. Voor de opleiding moet een toelatingsexamen worden gedaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Muziekleraar, Muziekleraar Worden, Opleidingsniveau Muziekleraar, Scholing Muziekleraar, Studie Muziekleraar, Bijscholing Muziekleraar, Omscholing Muziekleraar.

Organisaties waar een muziekleraar doorgaans werkzaam is

De Muziekleraar werkt op een basisschool, een middelbare school, een muziekschool of een centrum voor de kunsten. Daarnaast kan hij ook zelfstandig workshops geven (zowel thuis als op locatie).

Mensen vonden ons op: Studeren voor Muziekleraar, Muziekleraar Worden, Opleidingsniveau Muziekleraar, Scholing Muziekleraar, Studie Muziekleraar, Bijscholing Muziekleraar, Omscholing Muziekleraar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden muziekleraar

De Muziekleraar verdient tussen de €1300,- en €2500,- bruto per maand (afhankelijk van de school waar hij werkt en het aantal jaren werkervaring).
 
Afhankelijk van zijn werkplek, kunnen tevens secundaire arbeidsvoorwaarden als vrije dagen, een dertiende maand en een werktelefoon van toepassing zijn.
 
Mensen vonden ons op: Salaris Muziekleraar, Loon Muziekleraar, Wat verdien je als Muziekleraar, Salarisschaal Muziekleraar, Salarisindicatie Muziekleraar, Bonus Muziekleraar, CAO Muziekleraar, Brutoloon Muziekleraar, Nettoloon Muziekleraar, Vakantiedagen Muziekleraar, Pensioen Muziekleraar.

Competenties, skills & vaardigheden muziekleraar

 • Resultaatgerichtheid
 • Creativiteit
 • Organiseren
 • Ambitie
 • Leiderschap
Mensen vonden ons op: Kennis Muziekleraar, Vaardigheden Muziekleraar, Attitude Muziekleraar, Kwalificaties Muziekleraar, Competentieprofiel Muziekleraar.

Boeken voor het beroep muziekleraar

Wil je meer weten over het beroep muziekleraar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je muziekleraar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken muziekleraar te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Muziekleraar, Muziekleraar ebooks, boek Muziekleraar.

Persoonstypen muziekleraar

De Muziekleraar is een waarnemer en een gever
 
Hij let goed op de klas waaraan hij les geeft, geeft leerlingen waar nodig individuele begeleiding en houdt daarnaast alle ontwikkelingen op het gebied van de muziek en de verschillende muziekstijlen bij (waarnemer).
 
Ook brengt hij zijn kennis op het gebied van muziek en de verschillende muziekinstrumenten over aan de leerlingen, motiveert ze om zelf muziek te gaan maken en maakt de leerlingen enthousiast (gever).
 
Daarnaast is hij vaak ook een levensgenieter; hij geeft les in zijn hobby (muziek) en mag leerlingen enthousiast maken en instrumenten leren bespelen en verdient daar zijn geld mee.
 
Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Muziekleraar, Karakter Muziekleraar.

Netwerk muziekleraar

Het netwerk van de Muziekleraar bestaat uit zijn leerlingen, zijn collega's (met wie hij vergadert), de directeur van de (muziek)school of het centrum voor de kunsten (die hem feedback geeft en voor wie hij werkt) en eventueel de ouders van de leerlingen bij oudergesprekken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Muziekleraar, Medewerkers Muziekleraar.

Is het beroep muziekleraar iets voor jou?

Zou je graag muziekleraar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als muziekleraar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Muziekleraar, beroepskeuzetest Muziekleraar, beroep Muziekleraar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden muziekleraar

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de Muziekleraar is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid binnen een centrum voor de kunsten of op middelbare scholen en daarnaast kan de leraar muziek ook workshops gaan geven, zangles gaan geven of lesmateriaal ontwikkelen.
 
De leraar muziek kan doorgroeien door bijvoorbeeld ook een mentorklas op zich te nemen.
 
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Muziekleraar, Promotie mogelijkheden Muziekleraar, Carriere Muziekleraar.

Solliciteren op de functie muziekleraar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als muziekleraar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor muziekleraar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als muziekleraar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Muziekleraar, CV Muziekleraar, sollicitatie Muziekleraar.

Interviews met muziekleraar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen muziekleraar

Vacatures muziekleraar

Op zoek naar een nieuwe baan als Muziekleraar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Muziekleraar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Muziekleraar geeft muziekles op een basisschool, een middelbare school (aan VMBO, HAVO en VWO klassen) of een muziekschool. Ook kan de Muziekleraar werkzaam zijn binnen een centrum voor de kunsten. Sommige Muziekleraren komen bij klanten thuis.

Beoordeling Muziekleraar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Muziekleraar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Muziekleraar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

het is een leuk beroep ik doe het zelf ook tropet les

Door: tess

Reageer op dit beroep