Muziekleraar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Muziekleraar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Muziekleraar? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Muziekleraar wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Muziekleraar, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Muziekleraar


Vacatures Muziekleraar

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Muziekleraar?

De Muziekleraar geeft muziekles op een basisschool, een middelbare school (aan VMBO, HAVO en VWO klassen) of een muziekschool. Ook kan de Muziekleraar werkzaam zijn binnen een centrum voor de kunsten. Sommige Muziekleraren komen bij klanten thuis. 
 
Hij leert de leerlingen kennis maken met zowel de praktijk- als de theoriekant van het vak muziek. Hij leert zijn leerlingen noten lezen, noten herkennen en verschillende soorten muziek onderscheiden. Daarnaast laat hij de leerlingen ook zelf op muziekinstrumenten (zoals bijvoorbeeld een drumstel, een xylofoon, een blokfluit, een gitaar of een keyboard) spelen en leert de leerlingen ook verschillende soorten liedjes zingen.
 
De voornaamste taak van de Muziekleraar is zijn leerlingen motiveren en enthousiast maken voor het vak en de verschillende muzieksoorten. De muziekles is vaak een welkome afwisseling op de middelbare school en daarom geeft hij ontspannen en leuk les alhoewel hij (als het nodig is) wel streng op kan treden.
 
De Muziekleraar ontwikkelt daarnaast ook lesmateriaal, kijkt opdrachten en huiswerk na en becijfert opdrachten en toetsen. Hij geeft leerlingen zowel groepsgericht als individueel les en begeleiding en begeleidt eventueel de schoolband naar optredens toe. De Muziekleraar heeft zelf veel verstand van muziek (veel muzikale kennis), kan noten lezen, kan verschillende instrumenten bespelen en zijn enthousiasme aan leerlingen overbrengen.
 

Past het beroep Muziekleraar bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Muziekleraar per stad

Vacatures Muziekleraar Alkmaar

Vacatures Muziekleraar Almelo

Vacatures Muziekleraar Almere

Vacatures Muziekleraar Alphen aan den Rijn

Vacatures Muziekleraar Amersfoort

Vacatures Muziekleraar Amstelveen

Vacatures Muziekleraar Amsterdam

Vacatures Muziekleraar Apeldoorn

Vacatures Muziekleraar Arnhem

Vacatures Muziekleraar Assen

Vacatures Muziekleraar Bergen op Zoom

Vacatures Muziekleraar Breda

Vacatures Muziekleraar Capelle aan den IJssel

Vacatures Muziekleraar Delft

Vacatures Muziekleraar Den Bosch

Vacatures Muziekleraar Den Haag

Vacatures Muziekleraar Den Helder

Vacatures Muziekleraar Deventer

Vacatures Muziekleraar Doetinchem

Vacatures Muziekleraar Dordrecht

Vacatures Muziekleraar Ede

Vacatures Muziekleraar Eindhoven

Vacatures Muziekleraar Emmen

Vacatures Muziekleraar Enschede

Vacatures Muziekleraar Gouda

Vacatures Muziekleraar Groningen

Vacatures Muziekleraar Haarlem

Vacatures Muziekleraar Haarlemmermeer

Vacatures Muziekleraar Heerlen

Vacatures Muziekleraar Helmond

Vacatures Muziekleraar Hengelo

Vacatures Muziekleraar Hilversum

Vacatures Muziekleraar Hoogeveen

Vacatures Muziekleraar Hoorn

Vacatures Muziekleraar Katwijk

Vacatures Muziekleraar Leeuwarden

Vacatures Muziekleraar Leiden

Vacatures Muziekleraar Lelystad

Vacatures Muziekleraar Maastricht

Vacatures Muziekleraar Middelburg

Vacatures Muziekleraar Nieuwegein

Vacatures Muziekleraar Nijmegen

Vacatures Muziekleraar Oss

Vacatures Muziekleraar Purmerend

Vacatures Muziekleraar Roermond

Vacatures Muziekleraar Roosendaal

Vacatures Muziekleraar Rotterdam

Vacatures Muziekleraar Schiedam

Vacatures Muziekleraar Spijkenisse

Vacatures Muziekleraar Terneuzen

Vacatures Muziekleraar Tilburg

Vacatures Muziekleraar Utrecht

Vacatures Muziekleraar Veenendaal

Vacatures Muziekleraar Venlo

Vacatures Muziekleraar Vlaardingen

Vacatures Muziekleraar Westland

Vacatures Muziekleraar Zaanstad

Vacatures Muziekleraar Zeist

Vacatures Muziekleraar Zoetermeer

Vacatures Muziekleraar Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Muziekleraar

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Muziekleraar?

De Muziekleraar verdient tussen de €1300,- en €2500,- bruto per maand (afhankelijk van de school waar hij werkt en het aantal jaren werkervaring).
 
Afhankelijk van zijn werkplek, kunnen tevens secundaire arbeidsvoorwaarden als vrije dagen, een dertiende maand en een werktelefoon van toepassing zijn.
 

Meer weten over het salaris Muziekleraar

Salaris aankomend Muziekleraar Salaris junior Muziekleraar Wat is het salaris van een medior Muziekleraar? Welk salaris krijgt een senior Muziekleraar?


Hoe word je een Muziekleraar? 

Om Muziekleraar te worden, kun je de afstudeerrichting ‘docent muziek’ doen aan het conservatorium. Je krijgt naast muzieklessen ook pedagogische en didactische vakken. Voor de opleiding moet een toelatingsexamen worden gedaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Muziekleraar

Er zijn geen opleidingen Muziekleraar aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Muziekleraar in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Omscholen tot Muziekleraar

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Muziekleraar. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Muziekleraar

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Muziekleraar

Als je Muziekleraar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Muziekleraar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Muziekleraar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Muziekleraar?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Muziekleraar

Een Muziekleraar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Organiseren
Organiseren

Steekwoorden: netwerken, communicatief vaardig, plannen, informatie beheren, gestructureerd 

Omschrijving

Mensen die goed kunnen organiseren, bereiden een evenement, presentatie, personeelsuitje of een andere gebeurtenis nauwkeurig voor. Zo regelen zij de dag en tijd, maar ook de spullen die nodig zijn, de mensen die nodig zijn enzovoort.

Goede punten
Personen die goed kunnen organiseren, kunnen goed plannen en efficiënt en gestructureerd werken. Ook stellen ze prioriteiten en weten ze via welke kanalen ze wat kunnen regelen. Ze zijn vaak ook goed in communiceren en netwerken.

Zwakke punten
Mensen die dingen regelen, kunnen soms niet goed samenwerken. Zij hebben al precies in hun hoofd wat er moet gebeuren en vinden dan soms vervelend als een ander zich ermee komt bemoeien. Ook vergt het organiseren van dingen vaak veel energie en dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Muziekleraar

  • Doorzettingsvermogen
  • Motivatie
  • Doelmatig werken
  • Doelgericht werken
  • Ambitie
  • Nieuwe oplossingen bedenken
  • Buiten kaders denken
  • Durf
  • Besluitvaardigheid
  • Delegeren
  • Motiveren
  • Plannen
  • Gestructureerd werken
  • Prioriteiten stellen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Muziekleraar nodig? 

De Muziekleraar is een waarnemer en een gever
 
Hij let goed op de klas waaraan hij les geeft, geeft leerlingen waar nodig individuele begeleiding en houdt daarnaast alle ontwikkelingen op het gebied van de muziek en de verschillende muziekstijlen bij (waarnemer).
 
Ook brengt hij zijn kennis op het gebied van muziek en de verschillende muziekinstrumenten over aan de leerlingen, motiveert ze om zelf muziek te gaan maken en maakt de leerlingen enthousiast (gever).
 
Daarnaast is hij vaak ook een levensgenieter; hij geeft les in zijn hobby (muziek) en mag leerlingen enthousiast maken en instrumenten leren bespelen en verdient daar zijn geld mee.
 

Eigenschappen Muziekleraar

  • Empathie
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Muziekleraar?

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de Muziekleraar is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid binnen een centrum voor de kunsten of op middelbare scholen en daarnaast kan de leraar muziek ook workshops gaan geven, zangles gaan geven of lesmateriaal ontwikkelen.
 
De leraar muziek kan doorgroeien door bijvoorbeeld ook een mentorklas op zich te nemen.
 

Waar werkt een Muziekleraar?

De Muziekleraar werkt op een basisschool, een middelbare school, een muziekschool of een centrum voor de kunsten. Daarnaast kan hij ook zelfstandig workshops geven (zowel thuis als op locatie).


Met wie werkt een Muziekleraar samen? 

Het netwerk van de Muziekleraar bestaat uit zijn leerlingen, zijn collega's (met wie hij vergadert), de directeur van de (muziek)school of het centrum voor de kunsten (die hem feedback geeft en voor wie hij werkt) en eventueel de ouders van de leerlingen bij oudergesprekken.


  • Leerlingen
  • Collega's
  • Directeur
  • Ouders
Muziekleraar

Verwante beroepen Muziekleraar:

Leraar tekenen
Salaris: €2822 tot €5699
Opleiding: HBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Muziekleraar in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Leerlingen
  • Collega's
  • Directeur
  • Ouders

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1300 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar