U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Presentator

Presentator worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een presentator? Lees de functieomschrijving.

Een presentator is iemand die op de televisie of radio of tijdens evenementen of specifieke theatervoorstellingen presenteert.

De meeste presentatoren zijn werkzaam bij de televisie of op de radio. Hier kunnen zij werkzaam zijn bij verschillende televisie of radioprogramma's binnen verschillende genres. Zo kan een presentator zowel een serieus nieuwsprogramma over de actualiteit als een quiz of entertainmentprogramma presenteren. De presentator informeert de kijker of luisteraar over de onderwerpen die het programma te bieden heeft, leidt het programma in goede banen, kan gasten interviewen en is daarom hét gezicht en visitekaartje van het televisie of radioprogramma waarvoor hij werkt. Voorbeelden hiervan zijn Martijn Krabbé (The Voice of Holland), Matthijs van Nieuwkerk (De Wereld Draait Door) of Linda de Mol (Ik Hou van Holland). De naam van de presentator of presentatrice in kwestie staat in direct verband met het programma waarvoor zij werken en zij zijn daarom voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor het succes van het programma in kwestie. 

Alhoewel presentator de allround omschrijving is van iemand die als presentator werkzaam is zijn er voor de verschillende genres van de televisieprogramma's verschillende benamingen. Zo heet iemand die een quiz presenteert bijvoorbeeld een quizmaster, iemand die talkshows presenteert een talkshowhost en iemand die tijdens muziekprogramma's muziekvideo's aan elkaar praat VJ (of videojockey). 

Daarnaast zijn er ook presentatoren die presenteren tijdens evenementen, open theaterpodia, muziekavonden of festivals presenteren.

Mensen vonden ons op: Job Presentator, Baan Presentator, Presentator Worden, Functie-eisen Presentator, Verantwoordelijkheden Presentator, Functieprofiel Presentator, Wat doet een Presentator, Werken als Presentator.

Presentator worden: Opleiding tot presentator

Alhoewel er geen gerichte opleidingen voor presentator zijn kan de presentator wel een cursus volgen. In deze cursussen wordt meestal door een, bekende of ervaren presentator, lesgegeven over het vak van presentator en alle dingen die binnen het vak belangrijk zijn.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Presentator, Presentator Worden, Opleidingsniveau Presentator, Scholing Presentator, Studie Presentator, Bijscholing Presentator, Omscholing Presentator.

Organisaties waar een presentator doorgaans werkzaam is

De presentator is werkzaam bij een televisieprogramma, radioprogramma of werkt onafhankelijk bij verschillende evenementen of festivals.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Presentator, Presentator Worden, Opleidingsniveau Presentator, Scholing Presentator, Studie Presentator, Bijscholing Presentator, Omscholing Presentator.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden presentator

Het salaris van de presentator verschilt per persoon. Een bekende presentator verdient bijvoorbeeld meer dan iemand die net begonnen is. Zo verdient Andries Knevel bijvoorbeeld per maand €14750,00 en Matthijs van Nieuwkerk zelfs €38628,00 per maand, iets waar een beginnende presentator eerst nog van kan dromen. Een ander voorbeeld is Paul Witteman, die onder de Balkenendenorm wilde verdienen en daarom voor zijn werk als presentator €181.000 per jaar verdient.

Daarnaast kan het salaris ook per televisie of radio programma of per evenement verschillen.

 

Mensen vonden ons op: Salaris Presentator, Loon Presentator, Wat verdien je als Presentator, Salarisschaal Presentator, Salarisindicatie Presentator, Bonus Presentator, CAO Presentator, Brutoloon Presentator, Nettoloon Presentator, Vakantiedagen Presentator, Pensioen Presentator.

Competenties, skills & vaardigheden presentator

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Motiveren
 • Innovatief
 • Presenteren
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Overtuigen
 • Representatief
 • Vocaal sterk.
Mensen vonden ons op: Kennis Presentator, Vaardigheden Presentator, Attitude Presentator, Kwalificaties Presentator, Competentieprofiel Presentator.

Boeken voor het beroep presentator

Wil je meer weten over het beroep presentator? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je presentator bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken presentator te komen.

De weg naar de top | Nora Roberts

Deanna is vastbesloten om de beste tv-presentator te worden, maar niet iedereen gunt haar het succes... - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789022569535 | 480 pagina's

Deanna Reynolds heeft haar hele leven al uitgestippeld. Zodra ze naam heeft gemaakt als presentator van een een kleine tv-zender in Chicago, is ze maar één stap verwijderd van haar droombaan: een eigen talkshow. Als haar mentor, Angela Perkins, naar New Y...

De weg naar de top | Nora Roberts

Deanna is vastbesloten om de beste tv-presentator te worden, maar niet iedereen gunt haar het succes… - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789460235696 | 461 pagina's

Deanna Reynolds heeft haar hele leven al uitgestippeld. Zodra ze naam heeft gemaakt als presentator van een kleine tv-zender in Chicago is ze maar één stap verwijderd van haar droombaan: een eigen talkshow. Als haar mentor, Angela Perkins, naar New York v...

Pierre Janssen | Petra Timmer

journalist/tv-presentator/museumdirecteur/kunstverteller - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789463191173 | 304 pagina's

Geen enkele Nederlandse museumdirecteur zal zo'n brede bekendheid hebben genoten als Pierre Janssen (1926-2007). Met passie en in begrijpelijke taal, heeft hij generaties Nederlanders naar kunst leren kijken. Als geen ander was hij in staat om zich in zij...

Mensen vonden ons op: boeken voor Presentator, Presentator ebooks, boek Presentator.

Persoonstypen presentator

Iemand die als presentator werkzaam is moet beschikken over een goede uitdrukkingsvaardigheid, moet de kijker kunnen overtuigen, moet onafhankelijk kunnen werken en moet (afhankelijk van het soort programma waarvoor hij werkt) ook goed kunnen luisteren. De presentator is een perfectionist en een succesvolle werker, is innovatief en daarnaast verbaal sterk.

Daarnaast zijn de meeste presentatoren ook levensgenieters.

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Presentator, Karakter Presentator.

Netwerk presentator

Het netwerk van de presentator bestaat voornamelijk uit zijn collega's, de mensen die hij (eventueel) moet interviewen of met wie hij (als hij een quiz presenteert) een spel moet spelen, de kijkers die naar zijn programma kijken of luisteren en hierop reageren, de mensen die werkzaam zijn bij de omroep waarvoor hij werkzaam is (de televisie en radio producenten) en castingbureau's waar hij ingeschreven staat en die hem audities bezorgen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Presentator, Medewerkers Presentator.

Is het beroep presentator iets voor jou?

Zou je graag presentator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als presentator bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Presentator, beroepskeuzetest Presentator, beroep Presentator kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden presentator

Het arbeidsmarktperspectief hangt volledig af van de ambitie en het doorzettingsvermogen van de presentator in kwestie. Zo kan de ene presentator met geluk meteen aan de slag bij de grote televisieprogramma's en is een andere presentator eerst jarenlang werkzaam bij de regionale omroepen voordat hij op nationale televisie komt.

Daarnaast kan de presentator ook gevraagd worden door evenementenorganisatoren om hun evenement te presenteren. Dit gebeurt meestal als de presentator een goed CV heeft opgebouwd en voldoende ervaring heeft en zichzelf wat in de kijker heeft gespeeld (zodat de organisatoren weten dat hij bestaat en hoe ze contact met hem kunnen opnemen).

Arbeidsmarktperspectief score presentator

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep presentator. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Presentator, Promotie mogelijkheden Presentator, Carriere Presentator.

Solliciteren op de functie presentator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als presentator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor presentator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als presentator. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Presentator, CV Presentator, sollicitatie Presentator.

Interviews met presentator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen presentator

Vacatures presentator

Op zoek naar een nieuwe baan als Presentator? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Presentator. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een presentator is iemand die op de televisie of radio of tijdens evenementen of specifieke theatervoorstellingen presenteert. De meeste presentatoren zijn werkzaam bij de televisie of op de radio. Hier kunnen zij werkzaam zijn bij verschillende televisie of radioprogramma's binnen verschillende genres.

Beoordeling Presentator

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Presentator' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Presentator

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Een ontzettend mooi en bijzonder beroep waar ik nog steeds van droom. Ik ga er alles aan doen om dit beroep te bereiken.

Door: Elmar Levy

Vergeet niet een goede opleiding te volgen.Algemene ontwikkeling,zeer belangrijk en doorzettingsvermogen,onmisbaar.

Door: Ron

Reageer op dit beroep