Commentator Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Commentator? Lees de functieomschrijving.

Een commentator is iemand die een sportwedstrijd live van commentaar voorziet. Hoewel commentaar natuurlijk door iedereen geleverd wordt en kan worden over ieder denkbaar onderwerp, wordt de term ‘commentator’ vrijwel uitsluitend gebruikt voor sportcommentaar. Doordat het commentaar en de bijbehorende research meestal geen volledige baan oplevert doen veel commentatoren het werk naast ander werk, tenzij ze zich verbreden naar meerdere sporten of simpelweg genoeg voor die paar uur betaald krijgen om van rond te komen. Bekende bezigheden van commentatoren naast commentaar geven zijn het analyseren van wedstrijden (voor- en nabeschouwen) in televisieprogramma’s, het interviewen van sporters of het schrijven of anderszins werkzaam zijn voor een journalistiek medium.

Een belangrijke vereiste voor het geven van goed commentaar is het doen van goed onderzoek, en het bijhouden van kennis. Een commentator dient de sport nauwkeurig te volgen, zodanig dat hij of zij altijd meer weet van het spel en de spelers op het veld dan de kijker of luisteraar thuis; de commentator moet iets toevoegen aan de beleving van de toeschouwer of toehoorder. Uiteindelijk zal dit meer tijd in beslag nemen dan het werkelijke commentaar leveren zelf, hoewel dit voor veel commentatoren een grensgebied is tussen werk en hobby.

Wil je werken als Commentator?

Werk je al als Commentator en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Commentator worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Commentator, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Commentator in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Hoofdredacteur
 • Eindredacteur
 • Verslaggever
 • Presentator
 • Journalist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Commentator

Wat verdient een Commentator?

Het salaris van een commentator begint zo rond de 2000 á 2100. De groei hangt van de kunde en populariteit van de persoon, maar ook voor een groot deel van de populariteit van de sport af. Voetbalcommentatoren verdienen in Nederland doorgaans veel meer dan bijvoorbeeld honkbal- of bastketbalcommentatoren, terwijl die in de Verenigde Staten juist weer meer zullen verdienen. Een populaire voetbalcommentator kan in Nederland bakken met geld verdienen. Van Johan Cruyff is bijvoorbeeld bekend dat hij als commentator pakweg een miljoen euro per jaar verdiende (meer dan 80.000 per maand!). De meeste commentatoren zullen echter stoppen met groeien rond de 3500 per maand.

Salarisschaal Commentator

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Commentator

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Commentator

Hoe goed is de toekomst voor de Commentator? 

Commentator is geen baan waar je zomaar instroomt of voor solliciteert. De meeste commentatoren krijgen hun functie via-via, worden gevraagd omdat ze een goede indruk achter hebben gelaten in een andere functie. Qua carriëreperspectief is commentator niet echt een heel interessante baan; veel commentatoren zijn al ervaren en in een verder stadium in hun carriëre. Voor de jongere commentatoren zijn er nog andere banen in beeld in de sportjournalistiek, bijvoorbeeld die van hoofd- of eindredacteur voor een sportmedium, presentator of analist. Ook hier is het aanbod echter vele malen groter dan de vraag.

Baankans Commentator

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Commentator worden: Opleidingen tot Commentator

Hoe word je een Commentator? 

Commentatoren worden vaak aangenomen op basis van hun kennis van de sport. Vaak zijn commentatoren dan ook oud-sporters of mensen die op een andere manier veel met de betreffende sport in aanraking zijn gekomen. Hoewel vaardigheden als beheersing van de Nederlandse taal en natuurlijk een heldere, duidelijke stem belangrijke vereisten zijn is er in principe geen opleiding nodig. Een opleiding in bijvoorbeeld de journalistiek ligt wel voor de hand, vanwege de journalistieke basisvaardigheden die daar worden geleerd.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Commentator

Meer opleidingen Commentator

Weet je nog niet of je Commentator wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Commentator of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Commentator

Met wie werkt een Commentator samen? 

De commentator heeft vooral een netwerk binnen zijn of haar journalistieke medium. Dit zal vooral bestaan uit journalisten: de hoofdredacteur, de eindredacteur, de presentator, enzovoorts. Daarnaast zal de commentator die tevens interviews doet ook contacten leggen in de sportwereld.


 • Hoofdredacteur
 • Eindredacteur
 • Verslaggever
 • Presentator
 • Journalist
Commentator


Organisaties waar een Commentator werkzaam is

Waar werkt een Commentator meestal? 

De commentator is in dienst bij een televisie- of radio-omroep. Dit kan de publieke (non-profit) zowel als de commerciële (profit) sector zijn.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Commentator

Waar kun je het beste werken als Commentator? Hieronder vindt je de best door de Commentator beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Commentator.

Competenties, Skills en Vaardigheden Commentator:

Welke competenties heeft een een Commentator nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Commentator

Wat voor persoonlijkheid heb je als Commentator nodig? 

De commentator moet een aanvulling zijn op de wedstrijd, en kan dit zijn door met woorden energie uit te stralen, optimistisch te blijven, en soms wellicht wat dingen te generaliseren. Dit mondt uit in het persoonstype Levensgenieter. De commentator heeft ook eigenschappen van de Romanticus, met name dat de commentator de behoeften van het publiek goed kan inzien en hier op een gepaste manier mee om kan gaan.

Bekijk de persoonstypen voor Commentator


Levensgenieter


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Commentator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Commentator

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Commentator

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Commentator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Commentator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Commentator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Commentator. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Commentator iets voor je?

Zou je graag Commentator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Commentator bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Commentator

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar