Commentator Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Commentator? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep commentator. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je commentator wordt.

 

Wat is een Commentator?

Een commentator is iemand die een sportwedstrijd live van commentaar voorziet. Hoewel commentaar natuurlijk door iedereen geleverd wordt en kan worden over ieder denkbaar onderwerp, wordt de term ‘commentator’ vrijwel uitsluitend gebruikt voor sportcommentaar. Doordat het commentaar en de bijbehorende research meestal geen volledige baan oplevert doen veel commentatoren het werk naast ander werk, tenzij ze zich verbreden naar meerdere sporten of simpelweg genoeg voor die paar uur betaald krijgen om van rond te komen. Bekende bezigheden van commentatoren naast commentaar geven zijn het analyseren van wedstrijden (voor- en nabeschouwen) in televisieprogramma’s, het interviewen van sporters of het schrijven of anderszins werkzaam zijn voor een journalistiek medium.

Een belangrijke vereiste voor het geven van goed commentaar is het doen van goed onderzoek, en het bijhouden van kennis. Een commentator dient de sport nauwkeurig te volgen, zodanig dat hij of zij altijd meer weet van het spel en de spelers op het veld dan de kijker of luisteraar thuis; de commentator moet iets toevoegen aan de beleving van de toeschouwer of toehoorder. Uiteindelijk zal dit meer tijd in beslag nemen dan het werkelijke commentaar leveren zelf, hoewel dit voor veel commentatoren een grensgebied is tussen werk en hobby.Wil je werken als Commentator?

Werk je al als Commentator en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Commentator worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Commentator, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Commentator in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Hoofdredacteur
 • Eindredacteur
 • Verslaggever
 • Presentator
 • Journalist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Commentator

Wat verdient een Commentator?

Het salaris van een commentator begint zo rond de 2000 á 2100. De groei hangt van de kunde en populariteit van de persoon, maar ook voor een groot deel van de populariteit van de sport af. Voetbalcommentatoren verdienen in Nederland doorgaans veel meer dan bijvoorbeeld honkbal- of bastketbalcommentatoren, terwijl die in de Verenigde Staten juist weer meer zullen verdienen. Een populaire voetbalcommentator kan in Nederland bakken met geld verdienen. Van Johan Cruyff is bijvoorbeeld bekend dat hij als commentator pakweg een miljoen euro per jaar verdiende (meer dan 80.000 per maand!). De meeste commentatoren zullen echter stoppen met groeien rond de 3500 per maand.

Salarisschaal Commentator

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Commentator

Er zijn geen vacatures Commentator aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Commentator in werkt.

Meer weten over de sector waar een Commentator in werkt

Bekijk werken in Media & Journalistiek

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Commentator

Wat is de toekomst van Commentator?

Commentator is geen baan waar je zomaar instroomt of voor solliciteert. De meeste commentatoren krijgen hun functie via-via, worden gevraagd omdat ze een goede indruk achter hebben gelaten in een andere functie. Qua carriëreperspectief is commentator niet echt een heel interessante baan; veel commentatoren zijn al ervaren en in een verder stadium in hun carriëre. Voor de jongere commentatoren zijn er nog andere banen in beeld in de sportjournalistiek, bijvoorbeeld die van hoofd- of eindredacteur voor een sportmedium, presentator of analist. Ook hier is het aanbod echter vele malen groter dan de vraag.

Baankans Commentator

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Commentator worden: Opleidingen tot Commentator

Wil je Commentator worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Commentator.

Hoe word je een Commentator? 

Commentatoren worden vaak aangenomen op basis van hun kennis van de sport. Vaak zijn commentatoren dan ook oud-sporters of mensen die op een andere manier veel met de betreffende sport in aanraking zijn gekomen. Hoewel vaardigheden als beheersing van de Nederlandse taal en natuurlijk een heldere, duidelijke stem belangrijke vereisten zijn is er in principe geen opleiding nodig. Een opleiding in bijvoorbeeld de journalistiek ligt wel voor de hand, vanwege de journalistieke basisvaardigheden die daar worden geleerd.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Commentator

YouTube: Become A Digital TV Star In Your Niche
Description Imagine that you have a daily or weekly internet TV Show and it is watched by all of the people you care about in your industry. You are no …
YouTube: Become A Digital TV Star In Your Niche

Omscholen of doorgroeien tot Commentator

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Commentator wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Commentator zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Commentator

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Commentator?

Competenties en Vaardigheden Commentator

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Commentator nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Commentator nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Commentator

Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Commentator

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Commentator. Als Commentator wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Commentator:


zie volledige beschrijving persoonstype Commentator

Vakkennis voor een Commentator

Het is voor een Commentator ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Commentator zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Commentator


Werkervaring Commentator

Het is voor een startend Commentator die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Commentator is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Presentator, Journalist, Verslaggever .

Iets anders leren?

Is Commentator het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Commentator

Met wie werkt een Commentator samen? 

De commentator heeft vooral een netwerk binnen zijn of haar journalistieke medium. Dit zal vooral bestaan uit journalisten: de hoofdredacteur, de eindredacteur, de presentator, enzovoorts. Daarnaast zal de commentator die tevens interviews doet ook contacten leggen in de sportwereld.


 • Hoofdredacteur
 • Eindredacteur
 • Verslaggever
 • Presentator
 • Journalist
Commentator


Organisaties waar een Commentator werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Commentator meestal werkt.

Waar werkt een Commentator?

De commentator is in dienst bij een televisie- of radio-omroep. Dit kan de publieke (non-profit) zowel als de commerciële (profit) sector zijn.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Commentator

Waar kun je het beste werken als Commentator? Hieronder vind je de best door de Commentator beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Commentator.

Competenties, Skills en Vaardigheden Commentator:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Commentator.

Welke competenties heeft een Commentator nodig?

Een Commentator heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Commentator

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Commentator passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Commentator nodig? 

De commentator moet een aanvulling zijn op de wedstrijd, en kan dit zijn door met woorden energie uit te stralen, optimistisch te blijven, en soms wellicht wat dingen te generaliseren. Dit mondt uit in het persoonstype Levensgenieter. De commentator heeft ook eigenschappen van de Romanticus, met name dat de commentator de behoeften van het publiek goed kan inzien en hier op een gepaste manier mee om kan gaan.

Bekijk de persoonstypen voor Commentator


Levensgenieter


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Commentator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Commentator

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Commentator

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Commentator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Commentator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Commentator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Commentator. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Commentator iets voor je?

Zou je graag Commentator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Commentator bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Commentator

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar