Nieuwslezer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Nieuwslezer? Lees de functieomschrijving.

Een Nieuwslezer leest nieuwsberichten voor op radio of televisie. In de professionele omroepwereld zijn nieuwslezers journalisten die deel uitmaken van de nieuwsredactie. Een Nieuwslezer helpt dus ook mee met het vergaren van nieuws en het schrijven en herschrijven van de berichten zodat ze goed voor te lezen zijn. Een Nieuwslezer oefent voor opname in de studio met de eindredacteur, de regisseur, technici en mensen van de belichting.

Het is belangrijk dat een Nieuwslezer een prettige stem en een nette uitspraak heeft. Hiernaast zijn tempo, dictie en intonatie van groot belang voor het overbrengen van het nieuws. Voor het vergaren en redigeren van nieuws heeft een Nieuwslezer een onderzoekende en analyserende blik op de gebeurtenissen in de wereld. Een Nieuwslezer kan hiervan duidelijk verslag doen voor een bepaalde doelgroep. Als er plotseling nieuws is of als er iets misgaat, moet de Nieuwslezer flexibel zijn en kunnen improviseren.

Wil je werken als Nieuwslezer?

Werk je al als Nieuwslezer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Nieuwslezer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Nieuwslezer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Nieuwslezer in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Journalist
 • Redacteur
 • Eindredacteur
 • Regisseur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Nieuwslezer

Wat verdient een Nieuwslezer?

Het salaris van een beginnende, afgestudeerde Nieuwslezer ligt op zo'n €2000 bruto per maand. Met meer ervaring en meer taken kan dit oplopen tot ongeveer €3500.

De arbeidsvoorwaarden van een Nieuwslezer zijn afhankelijk van de organisatie waar hij werkt. Bij een publieke nationale of regionale omroep geldt de CAO voor omroeppersoneel. Hierin zijn onder andere een vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding en spaarloonregeling of levensloopregeling vastgelegd.

Salarisschaal Nieuwslezer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Nieuwslezer

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Nieuwslezer

Hoe goed is de toekomst voor de Nieuwslezer? 

Het arbeidsmarktperspectief is voor journalisten niet zo goed. Er zijn erg weinig banen als Nieuwslezer en die komen sporadisch beschikbaar.

Een Nieuwslezer kan doorgroeien tot chef van een nieuwsredactie, Eindredacteur of Hoofdredacteur.

Baankans Nieuwslezer

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Nieuwslezer worden: Opleidingen tot Nieuwslezer

Hoe word je een Nieuwslezer? 

Een Nieuwslezer heeft een journalistieke opleiding gedaan, zoals de School voor Journalistiek (HBO) of een academische opleiding Journalistiek.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Nieuwslezer

Meer opleidingen Nieuwslezer

Weet je nog niet of je Nieuwslezer wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Nieuwslezer of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Nieuwslezer

Met wie werkt een Nieuwslezer samen? 

Op de nieuwsredactie werkt een Nieuwslezer samen met andere journalisten en redacteuren. Samen met de Eindredacteur worden de onderwerpen en teksten vastgelegd. Een Nieuwslezer werkt in de opnamestudio samen met de regisseur en eventuele belichters en technici.


 • Journalist
 • Redacteur
 • Eindredacteur
 • Regisseur
Nieuwslezer


Organisaties waar een Nieuwslezer werkzaam is

Waar werkt een Nieuwslezer meestal? 

Nieuwslezers werken bij publieke organisaties, zoals publieke omroepen, maar ook bij commerciële televisie of radiozenders.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Nieuwslezer

Waar kun je het beste werken als Nieuwslezer? Hieronder vindt je de best door de Nieuwslezer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Nieuwslezer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Nieuwslezer:

Welke competenties heeft een een Nieuwslezer nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Nieuwslezer

Wat voor persoonlijkheid heb je als Nieuwslezer nodig? 

Voor het journalistieke werk moet een Nieuwslezer onderzoekend, kritisch en onafhankelijk zijn. De informatie die hij verstrekt is accuraat en onderbouwd (Waarnemer). Een Nieuwslezer is ook zelfstandig, zelfverzekerd en resultaatgericht (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Nieuwslezer


Baas


Lees meer

Interview met een Nieuwslezer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Nieuwslezer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Nieuwslezer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Nieuwslezer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Nieuwslezer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Nieuwslezer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Nieuwslezer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Nieuwslezer iets voor je?

Zou je graag Nieuwslezer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Nieuwslezer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Nieuwslezer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar