Presentator Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Presentator? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep presentator. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je presentator wordt.

 

Wat is een Presentator?

Een presentator is iemand die op de televisie of radio of tijdens evenementen of specifieke theatervoorstellingen presenteert.

De meeste presentatoren zijn werkzaam bij de televisie of op de radio. Hier kunnen zij werkzaam zijn bij verschillende televisie of radioprogramma's binnen verschillende genres. Zo kan een presentator zowel een serieus nieuwsprogramma over de actualiteit als een quiz of entertainmentprogramma presenteren. De presentator informeert de kijker of luisteraar over de onderwerpen die het programma te bieden heeft, leidt het programma in goede banen, kan gasten interviewen en is daarom hét gezicht en visitekaartje van het televisie of radioprogramma waarvoor hij werkt. Voorbeelden hiervan zijn Martijn Krabbé (The Voice of Holland), Matthijs van Nieuwkerk (De Wereld Draait Door) of Linda de Mol (Ik Hou van Holland). De naam van de presentator of presentatrice in kwestie staat in direct verband met het programma waarvoor zij werken en zij zijn daarom voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor het succes van het programma in kwestie. 

Alhoewel presentator de allround omschrijving is van iemand die als presentator werkzaam is zijn er voor de verschillende genres van de televisieprogramma's verschillende benamingen. Zo heet iemand die een quiz presenteert bijvoorbeeld een quizmaster, iemand die talkshows presenteert een talkshowhost en iemand die tijdens muziekprogramma's muziekvideo's aan elkaar praat VJ (of videojockey). 

Daarnaast zijn er ook presentatoren die presenteren tijdens evenementen, open theaterpodia, muziekavonden of festivals presenteren.Wil je werken als Presentator?

Werk je al als Presentator en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Presentator worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Presentator, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Presentator in één oogopslag

Netwerk:

 • Collega's
 • Kijkers
 • Televisie en radio producenten
 • Castingbureau's

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Presentator

Wat verdient een Presentator?

Het salaris van de presentator verschilt per persoon. Een bekende presentator verdient bijvoorbeeld meer dan iemand die net begonnen is. Zo verdient Andries Knevel bijvoorbeeld per maand €14750,00 en Matthijs van Nieuwkerk zelfs €38628,00 per maand, iets waar een beginnende presentator eerst nog van kan dromen. Een ander voorbeeld is Paul Witteman, die onder de Balkenendenorm wilde verdienen en daarom voor zijn werk als presentator €181.000 per jaar verdient.

Daarnaast kan het salaris ook per televisie of radio programma of per evenement verschillen.

 

Salarisschaal Presentator

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Presentator

Er zijn geen vacatures Presentator aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Presentator in werkt.

Meer weten over de sector waar een Presentator in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Presentator

Wat is de toekomst van Presentator?

Het arbeidsmarktperspectief hangt volledig af van de ambitie en het doorzettingsvermogen van de presentator in kwestie. Zo kan de ene presentator met geluk meteen aan de slag bij de grote televisieprogramma's en is een andere presentator eerst jarenlang werkzaam bij de regionale omroepen voordat hij op nationale televisie komt.

Daarnaast kan de presentator ook gevraagd worden door evenementenorganisatoren om hun evenement te presenteren. Dit gebeurt meestal als de presentator een goed CV heeft opgebouwd en voldoende ervaring heeft en zichzelf wat in de kijker heeft gespeeld (zodat de organisatoren weten dat hij bestaat en hoe ze contact met hem kunnen opnemen).

Baankans Presentator

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Presentator worden: Opleidingen tot Presentator

Wil je presentator worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Presentator? 

Alhoewel er geen gerichte opleidingen voor presentator zijn kan de presentator wel een cursus volgen. In deze cursussen wordt meestal door een, bekende of ervaren presentator, lesgegeven over het vak van presentator en alle dingen die binnen het vak belangrijk zijn.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Presentator

Professioneel Presenteren met Storytelling
Onze trainers en theatermakers helpen je de impact van je verhaal vergroten. Wij werken met twee trainers, plenair, in groepjes en individueel. Er is volop ruimte om je eigen verhaal …
Voor Assistants - Presenteren met Zelfvertrouwen
"Ga in the spotlight staan en deel jouw verhaal. Presenteren is leuk en jij kunt het ook! Dat laten we je zien in de ééndaagse workshop 'Presenteren met zelfvertrouwen'. Ook …
Persoonlijke Effectiviteit; Storydesign 2020
Storydesign  Veel presentaties zijn een beetje saai. Dat komt omdat professionals als ze een presentatie maken al hun informatie achter elkaar zetten en dat vervolgens gaan zenden. De Amerikanen noemen …
Strategische Communicatie: Storydesign 2020
Storydesign  Veel presentaties zijn een beetje saai. Dat komt omdat professionals als ze een presentatie maken al hun informatie achter elkaar zetten en dat vervolgens gaan zenden. De Amerikanen noemen …
Persoonlijke Effectiviteit; Storydesign (incompany) 2020
Storydesign  Veel presentaties zijn een beetje saai. Dat komt omdat professionals als ze een presentatie maken al hun informatie achter elkaar zetten en dat vervolgens gaan zenden. De Amerikanen noemen …
Meer opleidingen Presentator

Weet je nog niet of je Presentator wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Presentator of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Presentator

Met wie werkt een Presentator samen? 

Het netwerk van de presentator bestaat voornamelijk uit zijn collega's, de mensen die hij (eventueel) moet interviewen of met wie hij (als hij een quiz presenteert) een spel moet spelen, de kijkers die naar zijn programma kijken of luisteren en hierop reageren, de mensen die werkzaam zijn bij de omroep waarvoor hij werkzaam is (de televisie en radio producenten) en castingbureau's waar hij ingeschreven staat en die hem audities bezorgen.


 • Collega's
 • Kijkers
 • Televisie en radio producenten
 • Castingbureau's
Presentator


Organisaties waar een Presentator werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Presentator meestal werkt.

Waar werkt een Presentator?

De presentator is werkzaam bij een televisieprogramma, radioprogramma of werkt onafhankelijk bij verschillende evenementen of festivals.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Presentator

Waar kun je het beste werken als Presentator? Hieronder vind je de best door de Presentator beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Presentator.

Competenties, Skills en Vaardigheden Presentator:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Presentator.

Welke competenties heeft een Presentator nodig?

Een Presentator heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Presentator

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Presentator passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Presentator nodig? 

Iemand die als presentator werkzaam is moet beschikken over een goede uitdrukkingsvaardigheid, moet de kijker kunnen overtuigen, moet onafhankelijk kunnen werken en moet (afhankelijk van het soort programma waarvoor hij werkt) ook goed kunnen luisteren. De presentator is een perfectionist en een succesvolle werker, is innovatief en daarnaast verbaal sterk.

Daarnaast zijn de meeste presentatoren ook levensgenieters.

 

Bekijk de persoonstypen voor Presentator


Levensgenieter


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Presentator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Presentator

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Presentator

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Presentator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Presentator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Presentator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Presentator. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Presentator iets voor je?

Zou je graag Presentator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Presentator bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Presentator

Elmar Levy

Een ontzettend mooi en bijzonder beroep waar ik nog steeds van droom. Ik ga er alles aan doen om dit beroep te bereiken.

Ron

Vergeet niet een goede opleiding te volgen.Algemene ontwikkeling,zeer belangrijk en doorzettingsvermogen,onmisbaar.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar