U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Technoloog

Technoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een technoloog? Lees de functieomschrijving.

Een technoloog is puur en alleen een kenner van technologie. Bedrijven die een technoloog als zodanig in dienst hebben zijn er dan ook niet veel. Wel hebben veel bedrijven een procestechnoloog, producttechnoloog, innovatietechnoloog en dergelijke in dienst. In functieomschrijving komen deze echter vaak overeen met veel andere technische beroepen, in het bijzonder de managementfuncties en de adviesfuncties (technisch adviseur/technisch consultant).

Technoloog als functie op zich bestaat dus niet. Wat de procestechnoloog, producttechnoloog en innovatietechnoloog echter gemeen hebben, is dat ze in een coördinerende en/of adviserende functie staan. Ze denken na over hoe het bedrijf op het gebied van de specifieke technologieën vooruitgang kan boeken. Ze houden zich bezig met de technische details van waar anderen slechts op oppervlakkig niveau mee werken. De technoloog is ook constant betrokken bij alle fasen van de onderzoeksprocessen in het bedrijf, zodat hij of zij enerzijds het bedrijf kan adviseren over het gebruik van de wetenschappelijke vooruitgangen, en anderzijds de onderzoekers kan adviseren over wat te doen met de wensen van de overige afdelingen van het bedrijf.

Mensen vonden ons op: Job Technoloog, Baan Technoloog, Technoloog Worden, Functie-eisen Technoloog, Verantwoordelijkheden Technoloog, Functieprofiel Technoloog, Wat doet een Technoloog, Werken als Technoloog.

Technoloog worden: Opleiding tot technoloog

Hbo is het minimale niveau voor de technoloog. Meestal vragen vacatures minimaal om een aantal jaren werkervaring, tenzij de sollicitant een starter is met een wo-diploma. Dit zal altijd gaan om diploma’s in technische richting, welke precies vereist is zal afhangen van het bedrijf.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Technoloog, Technoloog Worden, Opleidingsniveau Technoloog, Scholing Technoloog, Studie Technoloog, Bijscholing Technoloog, Omscholing Technoloog.

Organisaties waar een technoloog doorgaans werkzaam is

De technoloog werkt meestal bij een bedrijf dat onder andere een technische afdeling heeft. De technoloog moet hier vaak ook rekening houden met de vertaalslag naar andere afdelingen. Puur technische bedrijven hebben vaak geen functies met de naam ‘technoloog’, hoewel in de gebruikelijke zin van het woord álle werknemers daar technologen zijn: allen houden zich dag in dag uit bezig met technologie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Technoloog, Technoloog Worden, Opleidingsniveau Technoloog, Scholing Technoloog, Studie Technoloog, Bijscholing Technoloog, Omscholing Technoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden technoloog

Veel technologen (nogmaals, de precieze functieomschrijvingen kunnen sterk verschillen) zullen starten tussen de 2500 en de 3000 euro per maand. Doorgaans kan men vervolgens groeien naar pakweg 4500 á 5000 euro per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Technoloog, Loon Technoloog, Wat verdien je als Technoloog, Salarisschaal Technoloog, Salarisindicatie Technoloog, Bonus Technoloog, CAO Technoloog, Brutoloon Technoloog, Nettoloon Technoloog, Vakantiedagen Technoloog, Pensioen Technoloog.

Competenties, skills & vaardigheden technoloog

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Technoloog, Vaardigheden Technoloog, Attitude Technoloog, Kwalificaties Technoloog, Competentieprofiel Technoloog.

Boeken voor het beroep technoloog

Wil je meer weten over het beroep technoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je technoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken technoloog te komen.

De antwoorden op de grote vragen | Stephen Hawking

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789000365043 | 264 pagina's

Het laatste boek van professor Stephen Hawking 'Heerlijk boek.' DWDD 'Een prachtig eerbetoon aan een fantastische wetenschapper en een laatste kijk in zijn unieke geest.' New Scientist 'Een uitzonderlijk genie.' The Guardian Hoe is alles begonnen? Is er i...

The Watch Book Rolex | Gisbert L. Brunner

Rolex - Engels | Druk: 6 | Hardcover | 9783832769185 | 224 pagina's

Informative text and hundreds of photos are a fitting testament to the world-renowned Rolex brand Respected wristwatch expert and historian Gisbert L. Brunner shares his extensive subject knowledge once more A must-have for watch collectors, enthusiasts, ...

Elon Musk | Ashlee Vance

Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780062469670 | 400 pagina's

In the spirit of STEVE JOBS and MONEYBALL, ELON MUSK is both an illuminating and authorized look at the extraordinary life of one of Silicon Valley's most exciting, unpredictable, and ambitious entrepreneurs, ELON MUSK - a real-life Tony Stark - and a fas...

Mensen vonden ons op: boeken voor Technoloog, Technoloog ebooks, boek Technoloog.

Persoonstypen technoloog

De technoloog is een Waarnemer. Zijn of haar werk bestaat voor een groot deel uit het bestuderen van technische details en hun toepassingen. Het is dan ook van belang dat de technoloog nieuwsgierig en onderzoekend aangelegd is, en met plezier ontwikkelingen in het vakgebied volgt. Vanwege het feit dat de technoloog vaak in contact staat met andere afdelingen zullen eigenschappen van het persoonstype Bemiddelaar hem of haar echter ook van pas komen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Technoloog, Karakter Technoloog.

Netwerk technoloog

Het netwerk van de technoloog zal doorgaans bestaan uit mensen die eveneens veel met technologie bezig zijn: onderzoekers, ontwikkelaars, technisch adviseurs en managers op verschillende niveaus.

Mensen vonden ons op: Collega’s Technoloog, Medewerkers Technoloog.

Is het beroep technoloog iets voor jou?

Zou je graag technoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als technoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Technoloog, beroepskeuzetest Technoloog, beroep Technoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden technoloog

Voor iemand die aan het werk wil als technoloog an sich is het arbeidsmarktperspectief ongunstig, die functie als zodanig bestaan praktisch geen vacatures voor. Procestechnologen, innovatietechnologen, enzovoorts maken meer kans. Met de opleiding en/of ervaring die nodig is voor de functie zijn sowieso genoeg andere functies te vinden (zie de andere beroepen in de sector techniek op deze site), dat is het probleem niet. Voor technologen die al aan het werk zijn is er echter vaak wel veel doorgroeiperspectief. Dit komt vooral doordat de vaak grote bedrijven waar technologen voor werken meestal een doorgroeitraject klaar hebben liggen.

Arbeidsmarktperspectief score technoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep technoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Technoloog, Promotie mogelijkheden Technoloog, Carriere Technoloog.

Solliciteren op de functie technoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als technoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor technoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als technoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Technoloog, CV Technoloog, sollicitatie Technoloog.

Interviews met technoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen technoloog

Vacatures technoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Technoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Technoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een technoloog is puur en alleen een kenner van technologie. Bedrijven die een technoloog als zodanig in dienst hebben zijn er dan ook niet veel. Wel hebben veel bedrijven een procestechnoloog, producttechnoloog, innovatietechnoloog en dergelijke in dienst.

Beoordeling Technoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Technoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Technoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep