Technoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Technoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Technoloog? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Technoloog wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Technoloog, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Technoloog


Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Technoloog?

Een technoloog is puur en alleen een kenner van technologie. Bedrijven die een technoloog als zodanig in dienst hebben zijn er dan ook niet veel. Wel hebben veel bedrijven een procestechnoloog, producttechnoloog, innovatietechnoloog en dergelijke in dienst. In functieomschrijving komen deze echter vaak overeen met veel andere technische beroepen, in het bijzonder de managementfuncties en de adviesfuncties (technisch adviseur/technisch consultant).

Technoloog als functie op zich bestaat dus niet. Wat de procestechnoloog, producttechnoloog en innovatietechnoloog echter gemeen hebben, is dat ze in een coördinerende en/of adviserende functie staan. Ze denken na over hoe het bedrijf op het gebied van de specifieke technologieën vooruitgang kan boeken. Ze houden zich bezig met de technische details van waar anderen slechts op oppervlakkig niveau mee werken. De technoloog is ook constant betrokken bij alle fasen van de onderzoeksprocessen in het bedrijf, zodat hij of zij enerzijds het bedrijf kan adviseren over het gebruik van de wetenschappelijke vooruitgangen, en anderzijds de onderzoekers kan adviseren over wat te doen met de wensen van de overige afdelingen van het bedrijf.


Past het beroep Technoloog bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Vacatures Technoloog

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Technoloog per stad

Vacatures Technoloog Alkmaar

Vacatures Technoloog Almelo

Vacatures Technoloog Almere

Vacatures Technoloog Alphen aan den Rijn

Vacatures Technoloog Amersfoort

Vacatures Technoloog Amstelveen

Vacatures Technoloog Amsterdam

Vacatures Technoloog Apeldoorn

Vacatures Technoloog Arnhem

Vacatures Technoloog Assen

Vacatures Technoloog Bergen op Zoom

Vacatures Technoloog Breda

Vacatures Technoloog Capelle aan den IJssel

Vacatures Technoloog Delft

Vacatures Technoloog Den Bosch

Vacatures Technoloog Den Haag

Vacatures Technoloog Den Helder

Vacatures Technoloog Deventer

Vacatures Technoloog Doetinchem

Vacatures Technoloog Dordrecht

Vacatures Technoloog Ede

Vacatures Technoloog Eindhoven

Vacatures Technoloog Emmen

Vacatures Technoloog Enschede

Vacatures Technoloog Gouda

Vacatures Technoloog Groningen

Vacatures Technoloog Haarlem

Vacatures Technoloog Haarlemmermeer

Vacatures Technoloog Heerlen

Vacatures Technoloog Helmond

Vacatures Technoloog Hengelo

Vacatures Technoloog Hilversum

Vacatures Technoloog Hoogeveen

Vacatures Technoloog Hoorn

Vacatures Technoloog Katwijk

Vacatures Technoloog Leeuwarden

Vacatures Technoloog Leiden

Vacatures Technoloog Lelystad

Vacatures Technoloog Maastricht

Vacatures Technoloog Middelburg

Vacatures Technoloog Nieuwegein

Vacatures Technoloog Nijmegen

Vacatures Technoloog Oss

Vacatures Technoloog Purmerend

Vacatures Technoloog Roermond

Vacatures Technoloog Roosendaal

Vacatures Technoloog Rotterdam

Vacatures Technoloog Schiedam

Vacatures Technoloog Spijkenisse

Vacatures Technoloog Terneuzen

Vacatures Technoloog Tilburg

Vacatures Technoloog Utrecht

Vacatures Technoloog Veenendaal

Vacatures Technoloog Venlo

Vacatures Technoloog Vlaardingen

Vacatures Technoloog Westland

Vacatures Technoloog Zaanstad

Vacatures Technoloog Zeist

Vacatures Technoloog Zoetermeer

Vacatures Technoloog Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Technoloog

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Technoloog?

Veel technologen (nogmaals, de precieze functieomschrijvingen kunnen sterk verschillen) zullen starten tussen de 2500 en de 3000 euro per maand. Doorgaans kan men vervolgens groeien naar pakweg 4500 á 5000 euro per maand.


Meer weten over het salaris Technoloog

Salaris aankomend Technoloog Salaris junior Technoloog Wat is het salaris van een medior Technoloog? Welk salaris krijgt een senior Technoloog?


Hoe word je een Technoloog? 

Hbo is het minimale niveau voor de technoloog. Meestal vragen vacatures minimaal om een aantal jaren werkervaring, tenzij de sollicitant een starter is met een wo-diploma. Dit zal altijd gaan om diploma’s in technische richting, welke precies vereist is zal afhangen van het bedrijf.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Technoloog

Er zijn geen opleidingen Technoloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Technoloog in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie


Omscholen tot Technoloog

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Technoloog. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Technoloog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Technoloog

Als je Technoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Technoloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Technoloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Technoloog?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Technoloog

Een Technoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Technoloog

 • Zorgvuldigheid
 • Oog voor detail
 • Nauwkeurigheid
 • Gestructureerd werken
 • Accuratesse
 • Analyseren
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
 • Vernieuwend zijn
 • Verbeeldingskracht
 • Creatief denken
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratievermogen
 • Resultaatgerichtheid
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Ontspannenheid
 • Improvisatievermogen
 • Sensitiviteit
 • Harmonie creëren
 • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Technoloog nodig? 

De technoloog is een Waarnemer. Zijn of haar werk bestaat voor een groot deel uit het bestuderen van technische details en hun toepassingen. Het is dan ook van belang dat de technoloog nieuwsgierig en onderzoekend aangelegd is, en met plezier ontwikkelingen in het vakgebied volgt. Vanwege het feit dat de technoloog vaak in contact staat met andere afdelingen zullen eigenschappen van het persoonstype Bemiddelaar hem of haar echter ook van pas komen.


Eigenschappen Technoloog

 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • Leergierigheid

Wat zijn de baankansen voor een Technoloog?

Voor iemand die aan het werk wil als technoloog an sich is het arbeidsmarktperspectief ongunstig, die functie als zodanig bestaan praktisch geen vacatures voor. Procestechnologen, innovatietechnologen, enzovoorts maken meer kans. Met de opleiding en/of ervaring die nodig is voor de functie zijn sowieso genoeg andere functies te vinden (zie de andere beroepen in de sector techniek op deze site), dat is het probleem niet. Voor technologen die al aan het werk zijn is er echter vaak wel veel doorgroeiperspectief. Dit komt vooral doordat de vaak grote bedrijven waar technologen voor werken meestal een doorgroeitraject klaar hebben liggen.


Waar werkt een Technoloog?

De technoloog werkt meestal bij een bedrijf dat onder andere een technische afdeling heeft. De technoloog moet hier vaak ook rekening houden met de vertaalslag naar andere afdelingen. Puur technische bedrijven hebben vaak geen functies met de naam ‘technoloog’, hoewel in de gebruikelijke zin van het woord álle werknemers daar technologen zijn: allen houden zich dag in dag uit bezig met technologie.


Met wie werkt een Technoloog samen? 

Het netwerk van de technoloog zal doorgaans bestaan uit mensen die eveneens veel met technologie bezig zijn: onderzoekers, ontwikkelaars, technisch adviseurs en managers op verschillende niveaus.


 • Onderzoeker
 • Productontwikkelaar
 • Productmanager
 • Technisch adviseur
 • Technisch coördinator
Technoloog

Verwante beroepen Technoloog:

Technisch adviseur
Salaris: €2000 tot €5000
Opleiding: HBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Technisch coördinator
Salaris: €2000 tot €4000
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Technoloog in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Onderzoeker
 • Productontwikkelaar
 • Productmanager
 • Technisch adviseur
 • Technisch coördinator

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

41


Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar