Technoloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Technoloog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep technoloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je technoloog wordt.

 

Wat is een Technoloog?

Een technoloog is puur en alleen een kenner van technologie. Bedrijven die een technoloog als zodanig in dienst hebben zijn er dan ook niet veel. Wel hebben veel bedrijven een procestechnoloog, producttechnoloog, innovatietechnoloog en dergelijke in dienst. In functieomschrijving komen deze echter vaak overeen met veel andere technische beroepen, in het bijzonder de managementfuncties en de adviesfuncties (technisch adviseur/technisch consultant).

Technoloog als functie op zich bestaat dus niet. Wat de procestechnoloog, producttechnoloog en innovatietechnoloog echter gemeen hebben, is dat ze in een coördinerende en/of adviserende functie staan. Ze denken na over hoe het bedrijf op het gebied van de specifieke technologieën vooruitgang kan boeken. Ze houden zich bezig met de technische details van waar anderen slechts op oppervlakkig niveau mee werken. De technoloog is ook constant betrokken bij alle fasen van de onderzoeksprocessen in het bedrijf, zodat hij of zij enerzijds het bedrijf kan adviseren over het gebruik van de wetenschappelijke vooruitgangen, en anderzijds de onderzoekers kan adviseren over wat te doen met de wensen van de overige afdelingen van het bedrijf.Wil je werken als Technoloog?

Werk je al als Technoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Technoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Technoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Technoloog in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Onderzoeker
 • Productontwikkelaar
 • Productmanager
 • Technisch adviseur
 • Technisch coördinator

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

33


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Technoloog

Wat verdient een Technoloog?

Veel technologen (nogmaals, de precieze functieomschrijvingen kunnen sterk verschillen) zullen starten tussen de 2500 en de 3000 euro per maand. Doorgaans kan men vervolgens groeien naar pakweg 4500 á 5000 euro per maand.

Salarisschaal Technoloog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Technoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Technoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Technoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Technoloog vacatures

Vacature Bouwtechnoloog , Zaandam
Engie Nederland
Ben jij onze nieuwe Bouwtechnoloog? Solliciteer dan direct! DIT GA JE DOEN ALS Bouwtechnoloog Als Bouwtechnoloog ben je verantwoordelijk voor het opstellen van de noodzakelijke plannen van aanpak van onze …
Vacature Betontechnoloog / betonlaborant
Balans
Functieomschrijving Als betontechnoloog draag je zorg voor de kwaliteit van de betonwaren. Je adviseert het productiemanagement aangaande betonrecepten op basis van kwaliteit, duurzaamheid en kosten. Daarbij zoek je naar het …
Vacature Technoloog Telecommunicatie Netwerk
TenneT B.V.
Wat doe je bij TenneT? Wat doe je als Technoloog Telecommunicatie Netwerk bij TenneT? Je geeft invulling aan het (doen) ontwikkelen en toepassen van technische specificaties en oplossingen en het …
Vacature Betontechnoloog - Geleen
SGS Intron, Geleen
Procestechnoloog - Betontechnoloog 32-40 uur | Sittard Wie zijn wij? SGS INTRON, onderdeel van SGS Nederland B.V., is een onderneming welke test, inspecteert, adviseert en certificeert op het gebied van …
Vacature Medisch Laboratoriumtechnoloog Klinische Studie
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Wat verwachten we van je?Je bent verantwoordelijk voor

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Technoloog

Wat is de toekomst van Technoloog?

Voor iemand die aan het werk wil als technoloog an sich is het arbeidsmarktperspectief ongunstig, die functie als zodanig bestaan praktisch geen vacatures voor. Procestechnologen, innovatietechnologen, enzovoorts maken meer kans. Met de opleiding en/of ervaring die nodig is voor de functie zijn sowieso genoeg andere functies te vinden (zie de andere beroepen in de sector techniek op deze site), dat is het probleem niet. Voor technologen die al aan het werk zijn is er echter vaak wel veel doorgroeiperspectief. Dit komt vooral doordat de vaak grote bedrijven waar technologen voor werken meestal een doorgroeitraject klaar hebben liggen.

Baankans Technoloog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

33


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Technoloog worden: Opleidingen tot Technoloog

Wil je Technoloog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Technoloog.

Hoe word je een Technoloog? 

Hbo is het minimale niveau voor de technoloog. Meestal vragen vacatures minimaal om een aantal jaren werkervaring, tenzij de sollicitant een starter is met een wo-diploma. Dit zal altijd gaan om diploma’s in technische richting, welke precies vereist is zal afhangen van het bedrijf.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Technoloog

Er zijn geen opleidingen Technoloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Technoloog in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie

Omscholen of doorgroeien tot Technoloog

Als je Technoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Technoloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Technoloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Technoloog?

Competenties en Vaardigheden Technoloog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Technoloog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Technoloog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Technoloog

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Technoloog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Technoloog. Als Technoloog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Technoloog:


zie volledige beschrijving persoonstype Technoloog

Vakkennis voor een Technoloog

Het is voor een Technoloog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Technoloog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Technoloog


Werkervaring Technoloog

Het is voor een startend Technoloog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Technoloog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Technisch adviseur, Technisch coördinator .

Iets anders leren?

Is Technoloog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Technoloog

Met wie werkt een Technoloog samen? 

Het netwerk van de technoloog zal doorgaans bestaan uit mensen die eveneens veel met technologie bezig zijn: onderzoekers, ontwikkelaars, technisch adviseurs en managers op verschillende niveaus.


 • Onderzoeker
 • Productontwikkelaar
 • Productmanager
 • Technisch adviseur
 • Technisch coördinator
Technoloog


Organisaties waar een Technoloog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Technoloog meestal werkt.

Waar werkt een Technoloog?

De technoloog werkt meestal bij een bedrijf dat onder andere een technische afdeling heeft. De technoloog moet hier vaak ook rekening houden met de vertaalslag naar andere afdelingen. Puur technische bedrijven hebben vaak geen functies met de naam ‘technoloog’, hoewel in de gebruikelijke zin van het woord álle werknemers daar technologen zijn: allen houden zich dag in dag uit bezig met technologie.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Technoloog

Waar kun je het beste werken als Technoloog? Hieronder vind je de best door de Technoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Technoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Technoloog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Technoloog.

Welke competenties heeft een Technoloog nodig?

Een Technoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Technoloog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Technoloog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Technoloog nodig? 

De technoloog is een Waarnemer. Zijn of haar werk bestaat voor een groot deel uit het bestuderen van technische details en hun toepassingen. Het is dan ook van belang dat de technoloog nieuwsgierig en onderzoekend aangelegd is, en met plezier ontwikkelingen in het vakgebied volgt. Vanwege het feit dat de technoloog vaak in contact staat met andere afdelingen zullen eigenschappen van het persoonstype Bemiddelaar hem of haar echter ook van pas komen.

Bekijk de persoonstypen voor Technoloog


Waarnemer


Lees meer

Interview met een Technoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Technoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Technoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Technoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Technoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Technoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Technoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Technoloog iets voor je?

Zou je graag Technoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Technoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Technoloog?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Technoloog

Vacature Voedingstechnoloog
Meat&More
Word jij onze nieuwe voedingstechnoloog? Bij Meat& More gaan we samen voor zorgeloze maaltijden, elke dag opnieuw. En we zijn goed bezig:
Vacature Procestechnoloog Thermische Reiniging | Recycling
WR
Wie wordt jouw werkgever?: • Ons bedrijf is actief in de infra, recycling en betonsector. • Ben jij een procestechnoloog? • Heb je ervaring met besturingssystemen en instrumentatie van het …
Vacature Procestechnoloog Thermische Reiniging | Recycling
WR
Wie wordt jouw werkgever?: • Ons bedrijf is actief in de infra, recycling en betonsector. • Ben jij een procestechnoloog? • Heb je ervaring met besturingssystemen en instrumentatie van het …
Vacature Procestechnoloog integrale regiekamer waterketen
Waterschap Rivierenland
Op het hoofdkantoor in Tiel vind je de integrale regiekamer van Waterschap Rivierenland. Een state-of-the-art controlroom, dataknooppunt en calamiteitencentrum in één. Vanuit deze locatie voeren vier procesoperators integraal de regie …
Vacature Betontechnoloog
Werk en Vakmanschap Personeels B.V. en Organisatie B.V.
Weet jij alles over beton en procesverbeteringen? Als betontechnoloog in Terneuzen zoek jij vanuit de behoeftes van de klant naar concrete en praktische oplossingen. Wat doe je dan precies? Je zorgt …

Actuele blogposts


reacties op Technoloog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar