Technoloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Technoloog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep technoloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je technoloog wordt.

 

Wat is een Technoloog?

Een technoloog is puur en alleen een kenner van technologie. Bedrijven die een technoloog als zodanig in dienst hebben zijn er dan ook niet veel. Wel hebben veel bedrijven een procestechnoloog, producttechnoloog, innovatietechnoloog en dergelijke in dienst. In functieomschrijving komen deze echter vaak overeen met veel andere technische beroepen, in het bijzonder de managementfuncties en de adviesfuncties (technisch adviseur/technisch consultant).

Technoloog als functie op zich bestaat dus niet. Wat de procestechnoloog, producttechnoloog en innovatietechnoloog echter gemeen hebben, is dat ze in een coördinerende en/of adviserende functie staan. Ze denken na over hoe het bedrijf op het gebied van de specifieke technologieën vooruitgang kan boeken. Ze houden zich bezig met de technische details van waar anderen slechts op oppervlakkig niveau mee werken. De technoloog is ook constant betrokken bij alle fasen van de onderzoeksprocessen in het bedrijf, zodat hij of zij enerzijds het bedrijf kan adviseren over het gebruik van de wetenschappelijke vooruitgangen, en anderzijds de onderzoekers kan adviseren over wat te doen met de wensen van de overige afdelingen van het bedrijf.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Technoloog?

Werk je al als Technoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Technoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Technoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Technoloog in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Onderzoeker
 • Productontwikkelaar
 • Productmanager
 • Technisch adviseur
 • Technisch coördinator

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

49


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Technoloog

Wat verdient een Technoloog?

Veel technologen (nogmaals, de precieze functieomschrijvingen kunnen sterk verschillen) zullen starten tussen de 2500 en de 3000 euro per maand. Doorgaans kan men vervolgens groeien naar pakweg 4500 á 5000 euro per maand.

Salarisschaal Technoloog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Technoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Technoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Technoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Technoloog vacatures

Vacature CNC Verspaningstechnoloog | Flexibele werktijden
Profield
IntroductieWerken als verspaningsspecialist binnen het bedrijfMet jouw kennis til je het bedrijf naar een hoger niveauMeedenken in automatisering en procesoptimaliseringOrganisatieMeedenken, ontwikkelen, flexibele werktijden, zelfsturende teams. Het is zo maar even …
Vacature Technoloog Telecommunicatie Netwerk
TenneT B.V.
ArnhemWat doe je bij TenneT?Wat doe je als Technoloog Telecommunicatie Netwerk bij TenneT?Je geeft invulling aan het (doen) ontwikkelen en toepassen van technische specificaties en oplossingen en het waarborgen van …
Vacature Procestechnoloog, Ommen
Processionals
Voor een snelgroeiend zuivelbedrijf ga jij het productieproces van kindervoeding naar een nog hoger niveau brengen. Jij ziet het als een uitdaging om processen te verbeteren en dit van begin …
Vacature CNC Verspaningstechnoloog | Flexibele werktijden - Zwolle
Profield, Zwolle
Technoloog - Introductie Werken als verspaningsspecialist binnen het bedrijf Met jouw kennis til je het bedrijf naar een hoger niveau Meedenken in automatisering en procesoptimalisering Organisatie Meedenken, ontwikkelen, flexibele werktijden, …
Vacature Procestechnoloog - Breda
Dosign B.V., Breda
Procestechnoloog - Dosign is voor één van haar opdrachtgevers op zoek naar een Procestechnoloog. Als Procestechnoloog ga je werken voor kennis- en expertisecentrum dat zoekt naar nieuwe, slimme toepassingen van …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Technoloog

Wat zijn de baankansen voor een Technoloog?

Voor iemand die aan het werk wil als technoloog an sich is het arbeidsmarktperspectief ongunstig, die functie als zodanig bestaan praktisch geen vacatures voor. Procestechnologen, innovatietechnologen, enzovoorts maken meer kans. Met de opleiding en/of ervaring die nodig is voor de functie zijn sowieso genoeg andere functies te vinden (zie de andere beroepen in de sector techniek op deze site), dat is het probleem niet. Voor technologen die al aan het werk zijn is er echter vaak wel veel doorgroeiperspectief. Dit komt vooral doordat de vaak grote bedrijven waar technologen voor werken meestal een doorgroeitraject klaar hebben liggen.

De actuele kans op werk voor een Technoloog

De kans op werk voor het beroep Technoloog is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

49

Baankans Technoloog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Technoloog worden: Opleidingen tot Technoloog

Wil je Technoloog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Technoloog.

Hoe word je een Technoloog? 

Hbo is het minimale niveau voor de technoloog. Meestal vragen vacatures minimaal om een aantal jaren werkervaring, tenzij de sollicitant een starter is met een wo-diploma. Dit zal altijd gaan om diploma’s in technische richting, welke precies vereist is zal afhangen van het bedrijf.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Technoloog

Er zijn geen opleidingen Technoloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Technoloog in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie

Omscholen tot Technoloog

Als je je wilt omscholen tot Technoloog is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Technoloog zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Technoloog dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Technoloog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Technoloog

Als je Technoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Technoloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Technoloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Technoloog?

Competenties en Vaardigheden Technoloog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Technoloog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Technoloog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Technoloog

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Technoloog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Technoloog. Als Technoloog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Technoloog:


zie volledige beschrijving persoonstype Technoloog

Vakkennis voor een Technoloog

Het is voor een Technoloog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Technoloog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Technoloog


Werkervaring Technoloog

Het is voor een startend Technoloog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Technoloog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Technisch adviseur, Technisch coördinator .

Iets anders leren?

Is Technoloog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Technoloog

Met wie werkt een Technoloog samen? 

Het netwerk van de technoloog zal doorgaans bestaan uit mensen die eveneens veel met technologie bezig zijn: onderzoekers, ontwikkelaars, technisch adviseurs en managers op verschillende niveaus.


 • Onderzoeker
 • Productontwikkelaar
 • Productmanager
 • Technisch adviseur
 • Technisch coördinator
Technoloog


Organisaties waar een Technoloog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Technoloog meestal werkt.

Waar werkt een Technoloog?

De technoloog werkt meestal bij een bedrijf dat onder andere een technische afdeling heeft. De technoloog moet hier vaak ook rekening houden met de vertaalslag naar andere afdelingen. Puur technische bedrijven hebben vaak geen functies met de naam ‘technoloog’, hoewel in de gebruikelijke zin van het woord álle werknemers daar technologen zijn: allen houden zich dag in dag uit bezig met technologie.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Technoloog

Waar kun je het beste werken als Technoloog? Hieronder vind je de best door de Technoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Technoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Technoloog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Technoloog.

Welke competenties heeft een Technoloog nodig?

Een Technoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Technoloog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Technoloog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Technoloog nodig? 

De technoloog is een Waarnemer. Zijn of haar werk bestaat voor een groot deel uit het bestuderen van technische details en hun toepassingen. Het is dan ook van belang dat de technoloog nieuwsgierig en onderzoekend aangelegd is, en met plezier ontwikkelingen in het vakgebied volgt. Vanwege het feit dat de technoloog vaak in contact staat met andere afdelingen zullen eigenschappen van het persoonstype Bemiddelaar hem of haar echter ook van pas komen.

Bekijk de persoonstypen voor Technoloog


Waarnemer


Lees meer

Interview met een Technoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Technoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Technoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Technoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Technoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Technoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Technoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Technoloog iets voor je?

Zou je graag Technoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Technoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Technoloog?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Technoloog

Vacature Procestechnoloog, Leeuwarden
Processionals
Doe jij niets liever dan het analyseren en verbeteren van productiepstaatrocessen? Voor dit grote, bekende zuivelbedrijf ga je aan de slag in een volledig geautomatiseerde fabriek. De fabriek is splinternieuw …
Vacature Procestechnoloog, Breda
Dosign Engineering
Dosign is voor één van haar opdrachtgevers op zoek naar een Procestechnoloog. Als Procestechnoloog ga je werken voor kennis- en expertisecentrum dat zoekt naar nieuwe, slimme toepassingen van biomassa. In …
Vacature Procestechnoloog, Budel-Dorplein
Dosign Engineering
Dosign is voor één van haar opdrachtgevers in de omgeving van Weert op zoek naar een Procestechnoloog. Als Procestechnoloog ga je werken voor een producent in de chemische industrie. Taken …
Vacature Procestechnoloog, Steenderen
Processionals
Als procestechnoloog kom je te werken bij een kaasfabriek waar een breed assortiment aan verschillende kazen geproduceerd wordt. Samen met twee collega-technologen verbeter je het dagelijkse proces, werk je aan …
Vacature Proces Technoloog - Geleen
Yacht, Geleen
Procestechnoloog - Functie-informatie Wij zijn op zoek naar een Proces Engineer, die de productielocatie ondersteunt met technologische expertise. Je identificeert (en kwantificeert) procesoptimalisaties en –innovaties. Dit doe je om de …

Actuele blogposts


reacties op Technoloog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar