Procestechnoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Procestechnoloog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Procestechnoloog, zoals: "Wat doet een Procestechnoloog?", of "Wat verdient een Procestechnoloog? of "Hoe word je een Procestechnoloog?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Procestechnoloog nodig heeft.Wat is een Procestechnoloog?

De Procestechnoloog zorgt ervoor dat de verschillende processen in een fabriek zo optimaal mogelijk (blijven) draaien. Dit kan door veranderingen aan te brengen in het productieproces, maar ook door bijvoorbeeld het aanpassen van de afvalverwerking. Het is belangrijk dat de Procestechnoloog de processen monitort en tegelijkertijd op de hoogte blijft van technologische ontwikkelingen, om deze eventueel direct te kunnen implementeren en zo het proces continu te optimaliseren.

Omdat de Procestechnoloog zulke specialistische kennis heeft van het proces, is het ook een van zijn taken deze kennis te gebruiken en verspreiden. Dit kan door het geven van adviezen, het aanpassen van werkwijzen en het begeleiden van de implementatie van aanpassingen. Ook is de Procestechnoloog een trouble shooter en zorgt hij ervoor dat fouten in het proces zo snel mogelijk opgelost worden, om negatieve gevolgen voor winstgeving te beperken. 

Het uiteindelijke doel is om het productieproces en de productielijn optimaal in te richten om zo maximale productie te genereren en daarmee zoveel mogelijk winst te maken. Het is de taak van de Procestechnoloog om te zorgen dat alles efficiënt gebeurt en daarbij ook de kwaliteit gewaarborgd is. De Procestechnoloog moet zowel overzicht hebben over het totale proces als zicht op de losse onderdelen.

Past het beroep Procestechnoloog bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Procestechnoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Procestechnoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Procestechnoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Procestechnoloog vacatures

Vacature (JUNIOR) PROCESTECHNOLOOG / MATERIAALKUNDIGE
YER Executive
Bedrijfsomschrijving Onze cliënt, Wuppermann Staal Nederland maakt onderdeel uit van het prestigieuze Duitse familiebedrijf Wuppermann AG. Met een roemrijke historie die teruggaat naar 1872. In het havengebied van de dynamische …
Vacature Graduate Procestechnoloog
Nyrstar Belgium
Nyrstar Balen produceert zink op basis van een proces waarbij zink uit grondstoffen gewonnen wordt via roosting, loging, en elektrolyse. Je levert een
Vacature Senior Procestechnoloog zware industrie
Tata Steel
Wil jij modernisering in de onderhoudsorganisatie bij Tata Steel vormgeven en begeleiden? Wat ga je doen?Modernisering van het onderhoud krijgt bij ons vorm door huidige en toekomstige technologieën voor automatisering …
Vacature Senior Procestechnoloog zware industrie
Tata Steel
Wil jij modernisering in de onderhoudsorganisatie bij Tata Steel vormgeven en begeleiden? Wat ga je doen?Modernisering van het onderhoud krijgt bij ons vorm door huidige en toekomstige technologieën voor automatisering …
Vacature Procestechnoloog / productontwikkelaar procesindustrie
Start People Apeldoorn
Wij zijn op zoek naar een ambitieuze Proces Engineer! Ben jij analytisch sterk, heb jij kennis van kwalificatie en validatie en ben jij altijd gericht op kwaliteit? Kijk dan niet …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Procestechnoloog

Wat verdient een Procestechnoloog?

De Procestechnoloog heeft meestal een managementfunctie en is zo eigenlijk de baas over het productieproces. Hierdoor is het salaris voor een starter al rond de €2788 (indicatie voor werk bij de overheid) en kan dit in het bedrijfsleven oplopen tot €4572  per maand, met voldoende ervaring.

Salarisschaal Procestechnoloog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Procestechnoloog

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Procestechnoloog


Procestechnoloog worden: Opleidingen tot Procestechnoloog

Wil je Procestechnoloog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Procestechnoloog.

Hoe word je een Procestechnoloog? 

Een HBO opleiding in Chemische Technologie of een WO diploma in Life Science & Technology of Scheikundige Technologie zijn gechikt voor het uitvoeren van de functie van Procestechnoloog.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Procestechnoloog

Er zijn geen opleidingen Procestechnoloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Procestechnoloog in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Procestechnoloog worden: Omscholen tot Procestechnoloog

Als je je wilt omscholen tot Procestechnoloog is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Procestechnoloog zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Procestechnoloog dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Procestechnoloog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Procestechnoloog

Als je Procestechnoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Procestechnoloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Procestechnoloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Procestechnoloog?


Competenties en Vaardigheden Procestechnoloog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Procestechnoloog.

Welke competenties heeft een Procestechnoloog nodig?

Een Procestechnoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Procestechnoloog

 • Analytisch vermogen
 • Methodisch werken
 • Kritisch denken
 • Initiatief
 • Voorspellen
 • Aandacht voor details
 • Controleren
 • Beslissen
 • Keuzes maken
 • Zelfvertrouwen
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie

Persoonlijkheid en Eigenschappen Procestechnoloog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Procestechnoloog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Procestechnoloog nodig? 

De Procestechnoloog moet altijd naar een optimaal resultaat blijven streven en hiervoor steeds veranderingen invoeren, om zo een kwalitatief, veilig en efficiënt proces te creëeren (Perfectionist). Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk dat de Procestechnoloog alle details in de gaten blijft houden en uitgebreide kennis van het proces heeft (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Procestechnoloog


Eigenschappen Procestechnoloog

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Procestechnoloog

Wat zijn de baankansen voor een Procestechnoloog?

De arbeidsmarkt is redelijk gunstig voor een Procestechnoloog, al moet er voor de meeste banen wel ervaring opgedaan zijn. Omdat de Procestechnoloog een semi-leidinggevende functie heeft,  is het goed mogelijk om daarnaast ook de leiding te krijgen over de operators en zo dus een hogere functie te krijgen.

De actuele kans op werk voor een Procestechnoloog

Het beroep Procestechnoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Procestechnologen en -onderzoekers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Procestechnologen en -onderzoekers is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

106

Baankans Procestechnoloog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Organisaties waar een Procestechnoloog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Procestechnoloog meestal werkt.

Waar werkt een Procestechnoloog?

Procestechnologen zijn overal in te zetten waar sprake is van een proces. Dit kan bij de overheid in een zuiveringsinstallatie zijn, maar ook bij een fabriek die chips produceert. Er zijn dus vele mogelijkheden in de type organisatie waar een Procestechnoloog kan gaan werken.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Netwerk Procestechnoloog

Met wie werkt een Procestechnoloog samen? 

De Procestechnoloog brengt veel tijd door in de fabriek(en) en is daar veel in contact met de operators die de Procestechnoloog van mogelijke problemen op de hoogtestellen en advies inwinnen over het proces. Verder werkt de Procestechnoloog vaak samen met de kwaliteitscontroleur, om zo er zeker van te zijn dat veranderingen in het proces niet ten koste van de kwaliteit of veiligheid gaan. Daarnaast legt de Procestechnoloog in rapporten en gesprekken verantwoording af aan het bestuur van het bedrijf.


 • Operator
 • Kwaliteitscontroleur
 • Bestuur
Procestechnoloog

Interview met een Procestechnoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Procestechnoloog:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Procestechnoloog verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Procestechnoloog?

De beroepen die verwant zijn aan Procestechnoloog zijn:
Procesoperator
Salaris: €1900 tot €4200
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Kwaliteitscontroleur
Salaris: €1750 tot €3000
Opleiding: MBO HBO WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Procestechnoloog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Operator
 • Kwaliteitscontroleur
 • Bestuur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2788 tot €4572

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

106Ga direct naar