U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Trambestuurder

Trambestuurder worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een trambestuurder? Lees de functieomschrijving.

 

Een Trambestuurder bestuurt, zoals de naam al doet vermoeden, een tram. De Trambestuuder hoeft zelf niet veel te sturen, want de richting wordt bepaald door de wissels. Wel regelt de Trambestuurder de snelheid van de tram. Hij geeft stroom tussen de haltes en remt bij de halte. Ook zorgt hij ervoor dat er geen gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan, zodat de passagiers veilig op hun bestemming komen. Hij kan goed inschatten hoe andere weggebruikers zich gedragen. De Trambestuurder is dus erg alert en reageert onmiddellijk bij een mogelijk gevaarlijke situatie, zoals kinderen die opeens oversteken. Hij is op de hoogte van alle veiligheidsmaatregelen.

De Trambestuurder weet hoe hij lastige passagiers aan moet pakken en hij kan eerste hulp verlenen. Ook weet hij hoe te handelen in lastige en stressvolle situaties. Bovendien heeft de Trambestuurder kennis van de straten en routes in het gebied waar hij rijdt, zodat hij passagiers reisadvies kan geven. Daarnaast kent de Trambestuurder natuurlijk alle verkeersregels en kan hij klein onderhoud uitvoeren aan de tram, mocht dat nodig zijn. Verder verkoopt de Trambestuurder kaartjes aan passagiers en zorgt hij dat de tram op tijd rijdt.

Een Trambestuurder draait onregelmatige diensten op verschillende trajecten. Hij kan ochtend-, middag- of avonddienst hebben. Ook kan het zijn dat hij moet werken op feestdagen.

Mensen vonden ons op: Job Trambestuurder, Baan Trambestuurder, Trambestuurder Worden, Functie-eisen Trambestuurder, Verantwoordelijkheden Trambestuurder, Functieprofiel Trambestuurder, Wat doet een Trambestuurder, Werken als Trambestuurder.

Trambestuurder worden: Opleiding tot trambestuurder

 

Om Trambestuurder te worden, moet iemand twee tot drie maanden een interne opleiding volgen bij een openbaar vervoersbedrijf. Daar leer je de verkeersregels, maar ook leer je alles over de techniek van de tram, het lijnennet, de dienstregelingen en –roosters, de vervoersbewijzen, hoe je eenvoudige storingen op kunt lossen, de omgang met passagiers en de omgang met lastige situaties. Tijdens de opleiding ontvang je al salaris. Bij sommige bedrijven geldt dat je minstens 1000 uur als Trambestuurder moet werken, anders moet je een deel van de opleidingskosten terugbetalen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Trambestuurder, Trambestuurder Worden, Opleidingsniveau Trambestuurder, Scholing Trambestuurder, Studie Trambestuurder, Bijscholing Trambestuurder, Omscholing Trambestuurder.

Organisaties waar een trambestuurder doorgaans werkzaam is

 

Een Trambestuurder werkt bij een openbaar vervoersbedrijf. Deze bedrijven voeren hun diensten uit in opdracht van de overheid, maar ze streven wel naar winst en horen dus bij de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Trambestuurder, Trambestuurder Worden, Opleidingsniveau Trambestuurder, Scholing Trambestuurder, Studie Trambestuurder, Bijscholing Trambestuurder, Omscholing Trambestuurder.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden trambestuurder

 

Een Trambestuurder kan rekenen op zo’n €1500,- en €2900,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Dit bedrag is inclusief toeslagen. Het salaris hangt onder andere af van de leeftijd en ervaring van de Trambestuurder.

Voor Trambestuurders gelden secundaire arbeidsvoorwaarden als zo’n 23 vakantiedagen, ADV-dagen, bedrijfskleding, de mogelijkheid deel te nemen aan een spaarloonregeling en/of levensloopregeling, een reiskostenvergoeding, een onregelmatigheidstoeslag en korting op reizen met het openbaar vervoer. 

Mensen vonden ons op: Salaris Trambestuurder, Loon Trambestuurder, Wat verdien je als Trambestuurder, Salarisschaal Trambestuurder, Salarisindicatie Trambestuurder, Bonus Trambestuurder, CAO Trambestuurder, Brutoloon Trambestuurder, Nettoloon Trambestuurder, Vakantiedagen Trambestuurder, Pensioen Trambestuurder.

Competenties, skills & vaardigheden trambestuurder

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Flexibiliteit
 • Conflicten beheersen
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Trambestuurder, Vaardigheden Trambestuurder, Attitude Trambestuurder, Kwalificaties Trambestuurder, Competentieprofiel Trambestuurder.

Boeken voor het beroep trambestuurder

Wil je meer weten over het beroep trambestuurder? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je trambestuurder bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken trambestuurder te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Trambestuurder, Trambestuurder ebooks, boek Trambestuurder.

Persoonstypen trambestuurder

 

Persoonstypen die passen bij een Trambestuurder zijn Succesvolle Werker en Waarnemer.

De Trambestuurder moet de passagiers op tijd en veilig naar hun bestemming brengen. Hij is geconcentreerd, alert, doelgericht en representatief (Succesvolle Werker).

Verder is het heel belangrijk dat een Trambestuurder het overige verkeer goed in de gaten houdt. De Trambestuurder weet hoe hij moet handelen bij lastige situaties, storingen en vervelende passagiers. Hij houdt het overzicht en is analytisch (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Trambestuurder, Karakter Trambestuurder.

Netwerk trambestuurder

 

Een Trambestuurder krijgt natuurlijk heel veel te maken met allerlei soorten passagiers. Ook werkt een Trambestuurder samen met Tramconducteurs. De Conducteurs reizen mee en verkopen kaartjes, geven advies en controleren of iedereen heeft in- en uitgecheckt. Tramconducteurs en Trambestuurders kunnen met elkaar communiceren en overleggen. Daarnaast heeft een Trambestuurder soms contact met de Roostermaker. Hij vraagt bijvoorbeeld soms vrije dagen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Trambestuurder, Medewerkers Trambestuurder.

Is het beroep trambestuurder iets voor jou?

Zou je graag trambestuurder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als trambestuurder bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Trambestuurder, beroepskeuzetest Trambestuurder, beroep Trambestuurder kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden trambestuurder

 

Er zijn redelijk veel vacatures voor Trambestuurders. Een Trambestuurder kan over het algemeen dus goed aan een baan komen. Tijdens de opleiding is hij al in dienst van het vervoersbedrijf. Om tot de opleiding toegelaten te worden, worden wel een aantal taal-, reken- en psychologische testen afgenomen. Er is dus een redelijk strenge selectie.

Er zijn niet veel doorgroeimogelijkheden voor Trambestuurders. Bij goed functioneren kan de Trambestuurder lastigere lijnen krijgen, door middel van een extra cursus bijvoorbeeld Treinmachinist worden of Coördinator worden.

Arbeidsmarktperspectief score trambestuurder

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep trambestuurder. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Trambestuurder, Promotie mogelijkheden Trambestuurder, Carriere Trambestuurder.

Solliciteren op de functie trambestuurder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als trambestuurder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor trambestuurder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als trambestuurder. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Trambestuurder, CV Trambestuurder, sollicitatie Trambestuurder.

Interviews met trambestuurder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen trambestuurder

Vacatures trambestuurder

Op zoek naar een nieuwe baan als Trambestuurder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Trambestuurder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Trambestuurder bestuurt, zoals de naam al doet vermoeden, een tram. De Trambestuuder hoeft zelf niet veel te sturen, want de richting wordt bepaald door de wissels. Wel regelt de Trambestuurder de snelheid van de tram.

Beoordeling Trambestuurder

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Trambestuurder' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Trambestuurder

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik wil graag trambestuurders opleidieng

Door: Sahin Akyuz

Eerst je school afmaken.

Door: Gerrit

waarom zijn er zo wijnig vacatures voor de tram 

Door: angela

Er komen geen tramlijnen meer bij.Dus alleen bij natuurlijk verloop komen er vacatures.

Door: trambestuurder

Ik heb mijn tramrijbewijs, waarom kom ik nergens aan de bak ?

Door: Gi

Blijven solliciteren,bv.bij een gemeentelijk vervoersbedrijf.Gr.Willem

Door: Willem

Ik ben dus zelf een 'bestuurder' op de Randstadrail in de regio Haaglanden. Ik rij de lijnen 2,3,4 en 19.

Het selectie traject duurde ongeveer 3 maanden en nam een aantal dagen in beslag, vol gesprekken en tests. Van 200+ sollicitanten blijft uiteindelijk maar een handjevol mensen over na deze 3 maanden. In mijn geval bleven we met 7 mensen over uit deze grote groep. Niet iets dat je zomaar wordt. Tijdens en na je opleiding ben je eerst in dienst van een uitzendbureau (Mobiwerk/Consolid).

De opleiding duurt bij HTM ongeveer 10 weken. In deze 10 weken heb je ong. 100 uur 'rijles' op de tram/randstadrail en volg je ong. 280 uur theorie. Dit is exclusief de theorie die je thuis nog moet leren. Dit is ongeveer tussen de 40 en 80 uur, afhankelijk van je leervermogen. Je legt iedere week een examen af over het geleerde. Voor ieder examen krijg je maximaal 1 herkansing. Tijdens deze 10 weken kijken de instructeurs ook naar je persoonlijkheid. Ook al behaal je goede resultaten, als je qua persoonlijkheid niet geschikt blijkt tijdens de opleiding zul je alsnog af vallen. Tijdens deze opleiding verdien je al je startsalaris als bestuurder. Dit ligt ongeveer op €15,- bruto per uur. 

Als je de opleiding met goed gevolg afsluit en jij je rijbevoegdheid krijgt (je tramrijbewijs), dan mag je met passagiers gaan rijden.De eerste periode zul je onregelmatig worden ingezet en krijg je een (uitzend)contract voor 20 uur per maand. In de praktijk zul je echter gemiddeld zo'n 30 uur per week werken. In de drukke periodes wat meer, in de rustige periodes wat minder.

Deze eerste periode van onregelmatigheid en relatieve onzekerheid gebruikt men om te zien of je voldoet aan de gestelde eisen. Ga je verantwoordelijk met je voertuig en je taak om. Houd jij je aan de verkeersregels. Kom je op tijd. Ben je vaak of juist nooit ziek. Deze periode kan ongeveer 2 jaar duren. Als na deze periode uit alles blijkt dat jij een goede bestuurder bent die zijn/haar werk serieus neemt, dan bestaat de mogelijkheid dat het bedrijf je overneemt van het uitzendbureau en je meteen een contract voor onbepaalde tijd geeft. Onthoud wel dat je in deze periode volledige inzet en total commitment moet tonen. Ik heb mensen om verschillende redenen zien verdwijnen de afgelopen 2 jaar. Te vaak ziek, te vaak te laat, verwijtbare schades, ontsporingen, grote mond etc.

En als je uiteindelijk de selectie, de opleiding en de eerste 2 jaar hebt overleefd. Dan mag jij je wellicht ook trambestuurder noemen. Na 2 jaar heb ik nog geen dag spijt gehad dat ik voor deze baan gekozen heb.

Door: Tram/Randstadrail bestuurder

Leuk en interressant om deze beschrijving van een trambestuurder te lezen.Ik hen ongeveer hetzelfde traject doorlopen.Vooral verantwoordelijkheid voelen voor je job is zeer belangrijk.Gr.

Door: Paul

Ik ben ook trambestuurder.De Tram/randstadrailbestuurder heeft ons vak zo goed omschreven.Je lijkt mij een goede vertegenwoordiger van ons vak om ons beroep in het beroep van de maand nog eens aan het grote publiek uit te leggen wat ons vak inhoud.M.vr.gr.

Door: Jan

Beste Jan en Paul, beste collega's,

 

Dank voor het compliment. Ik heb inmiddels een mail naar de redactie gestuurd.

 

Groetjes!

Door: Randstadrail bestuurder

Hallo Randstadrailbestuurder,hier nog een bestuurder.Ik ben benieuwd naaar het beroep van de maand met de trambestuurder als hoofdpersoon..Het is denk ik wel aan je toevertrouwd om ons vak te promoten.Sucses P.S.,ik vind deze site erg interressant.Gr.

Door: Jan

Tram/randstadrail bestuurder,maak er wat van.Gr.

Door: Marco

Zou gaarne voor deze functie in aan merking willen kommen indien beschikbaar!!

Door: j.Bijlhouwer

Beste Mijnheer Bijlhouwer,dan moet je toch echt gaan solliciteren bij de HTM ,GVB of dergelijke bedrijven.Gr.

Door: Jan

Ik wil heel graag trambestuurder worden

Door: ismail

mag je trambestuurder worden met asperger?

Door: Hero

Het lijkt mij niet onmogelijk.Het ligt natuurlijk ook aan de vorm en de gradatie.H.gr.

Door: van Leeuwen

Wil graag weten hoe ik een trambestuurder word? Hoe gaat dat ik heb namelijk geen ervaring,moet ik bv hele opleiding doen of cursussen of bepaalde tests? Hoop op info. Bedankt

Door: Linaa

Die 2900 euro zal je wel verdienen als je bijna met pensioen bent als trambestuurder.

Veel bestuurders worden in dienst genomen via een uitzendbureau die weer kandidaten aanlevert met gebruiks aanwijzing. Dit doordat veel mensen dit werk niet eens willen doen. Voor wat betreft de selectie criteria heb ik ook zo mijn bedenkingen. Zeker als ik vaak zie dat de bestuurders vaak met hun smartphone aan het appen zjjn tijdens het rijden bij de haltes.

De dicipline, plichtsbesef en liefde voor het vak zit er  al lang niet meer bij de tegenwoordige bestuurders.

Door: Jonathan

Beste Linaa,lees deze site eens goed en bekijk de advertenties.Op dit moment zie ik dat er vacatures zijn voor trambestuurders.Sucses

Door: Jan

Ik wil gaan solliciteren voor trambestuurder, wie kan mij helpen met wat ik in mijn motivatie brief kan zetten. Ik vind dit erg moeilijk, bedankt!!

Door: Jaap

Beste Jaap,kijk hierboven naar"bekijk onze CV en Sollicitatietips"klik hierop en je sollicitatiebrief is een stuk eenvoudiger geworden om geschreven te worden .Sucses

Door: Marcel

trambestuurder lijkt een leuk job , maar ik leest nergens de nadelen van dit beroep . ja onregelmatige werktijden e.d  . maar agressie van klanten , zwartrijders etc .. lees ik regelmatig in het nieuws , maar niet hier !

Door: jan

Het is wel een beetje een lang verhaal. Wilt u het misschien in kindertaal uitleggen. Anders snappen kinderen namelijk niet. Ik ben een kind, een 13-jarig kind. Maar ik ben bijna 14. Op 30-1. Ik hou van trams en ik kan echt niet zonder. XXX het 13-jarig kind: Raefon 

Door: Raefon

Is er ook een mogelijkheid om parttime als trambestuurder te werken? Bijvoorbeeld 24 uur in de week i.p.v 40 uur.

Door: Ruud

Beste mensen, ik heb een vraagje, ik doe momenteel opleiding verkoop en retail mbo2, en binnen kort krijg ik mijn diploma, maar ik wil graag trambestuurder worden, maar ik heb geen ieder welke opleiding en welke richting het is, hulp graag

Door: Naji

Hallo naji,lees alle reacties maar goed,dan kom je er wel uit.Gr.

Door: Nico

Ik ben zelf 10 jaar als trambestuurder bij het gvb aan het werk geweest,helaas door een heftige ongeluk in het wao terecht gekomem,maar inmiddels helemaal hesteld,ik vraag mij af,of ik ergens anders nog kan werken als trambestuurden,want zelf heb ik een hele goede staat van dienst,vol lof.

Door: Johan

Lukt dit niet meer bij je oude werkgever?Gr.

Door: Ben

Ik woon 31 jaar hier in nederland , ik wil graag career switched en ik zou graag als trambestuurder willen werken in de toekomst, wat moet ik doen om de opleiding te volgen en waar , welke buro moet ik mijn eigen melden.help a.u.b

Door: Eric larose

Ik wil opleiding volgen ?

Door: Wisam

Reageer op dit beroep