Treinmachinist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Treinmachinist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Treinmachinist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je Treinmachinist wordt.

 

Wat is een Treinmachinist?

Een Treinmachinist is de bestuurder van een trein. Vaak wordt de bestuurder van een trein ook Machinist genoemd. Je vindt ook machinisten in de machinekamers van schepen, op deze pagina gaat het specifiek over treinmachinisten. In België wordt dit beroep Treinbestuurder genoemd.

Bij de Nederlanse Spoorwegen rijden machinisten doorgaans op 3 type treinen. Op een sprinters, een stoptrein of een Intercity.

Wat doet een Treinmachinist?

De treinmachinist is ervoor verantwoordelijk dat de trein veilig en op tijd op de plaats van bestemming aankomt. Hierbij let de machinist vooral op de veiligheid van de passagiers en andere verkeersdeelnemers.

De treinmachinist is niet altijd de hoofdverantwoordelijke voor de veiligheid van de passagiers. Die verantwoordelijkheid ligt bij de chef van de trein, dat meestal de hoofdconducteur is. Degene met de hoogste senioriteit aan boord is de chef du train. Wanneer er geen conducteurs aan boord zijn is dit wel de treinmachinist.

Het besturen van een trein bestaat eigenlijk uit het bepalen van de snelheid, stoppen en vertrekken. Een trein kan maar één kant op en de richting en route wordt bepaald door de wissels. De machinist hoeft er niet voor te zorgen dat de wissels in de juiste richting liggen, dat doet de treindienstleider. Om de veiligheid en de goede doorstroom te garanderen is het belangrijk dat de machinist de seinen goed in de gaten houdt en de opdrachten van de treindienstleider juist opvolgt.

Een Treinmachinist zorgt ervoor dat de trein zoveel mogelijk op tijd en zo passagiervriendelijk mogelijk rijdt. De machinist roept om op welk station ze aankomen en informeert reizigers over eventuele vertraging en/of calamiteiten.

Een Treinmachinist is klantvriendelijk en staat soms reizigers ook op het perron te woord. Hij heeft een snel reactievermogen en kan zich langere tijd goed concentreren, zodat hij adequaat kan reageren op de verschillende seinen. Ook weet hij verdachte situaties goed in te schatten; hij kent de gevaren op het spoor en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen. De Treinmachinist is bekend met alle regelgeving rond (goederen)verkeer op het spoor. Hij heeft bovendien kennis van de belangrijke treinonderdelen en onderdelen van de infrastructuur.

De Treinmachinist rijdt verschillende diensten (ochtend, middag, avond) op een bepaald traject. Wil je werken als Treinmachinist?

Werk je al als Treinmachinist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Treinmachinist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Treinmachinist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Treinmachinist in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Machinisten
 • Conducteurs
 • Managers
 • Technici

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2383 tot €5279

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

628


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Treinmachinist

Wat verdient een Treinmachinist?

Het salaris van een Treinmachinist begint ongeveer bij de €2383 euro en kan daarna groeien tot €3000 per maand. In sommige uitzonderlijke gevallen kan men zoveel als €5279 per maand gaan verdienen.

Salarisschaal Treinmachinist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Treinmachinist

Op zoek naar een nieuwe baan als Treinmachinist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Treinmachinist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Treinmachinist vacatures

Kraanmachinist
Randstad
Altijd al gedroomd van een unieke baan als kraanmachinist? Dan is dit je kans Staalproducent Tata Steel is op dit moment op zoek naar een kraanmachinist of een productiemedewerker die …
Kraanmachinist Minigraver
AB Vakwerk
Ben je bekend met het werken met een minikraan en zoek je hierin een nieuwe uitdaging? Dan hebben wij voor jou een mooie werkplek in Amsterdam. Als machinist van een …
Kraanmachinist
AB Vakwerk
Als kraanmachinist ben je verantwoordelijk voor het beheer over de afvalbunker, het optimaal voorbehandelen van het afval, het verkleinen m.b.v. een shredder en het voeden van de verbrandingsinstallatie. Hoofdtaken, bevoegdheden …
Machinist Heatweed
AB Vakwerk
De Heatweed Methode is de meest effectieve en energiezuinige methode voor niet-chemische onkruidbestrijding. In de Noordoostpolder zorg jij voor het onkruidvrij maken van verhardingen in de hoofdzaak voetpaden volgens een …
Mobiele torenkraanmachinist
Olympia Uitzendbureau
Je komt te werken binnen een echt familiebedrijf welke is uitgegroeid tot gespecialiseerd bedrijf in het hijswerk met een wagenpark met ongeveer 45 hijskranen en diverse andere zwaar transport trucks. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Treinmachinist

Wat is de toekomst van Treinmachinist?

Omdat men in Nederland alleen via de NS een baan kan krijgen, is het moeilijk om geselecteerd te worden als Treinmachinist. Ook zijn er niet veel doorgroeimogelijkheden, omdat men steeds bezig blijft met het besturen van treinen. Het enige verschil kan zitten in het soort treinen en de goederen die vervoerd worden, waarbij het vervoer van de gevaarlijkere goederen wordt toevertrouwd aan de Treinmachinisten met meer ervaring en een goede staat van dienst.

Baankans Treinmachinist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

628


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Treinmachinist worden: Opleidingen tot Treinmachinist

Wil je treinmachinist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Treinmachinist? 

De Treinmachinist moet zich, bij voorkeur na het behalen van een MBO diploma, inschrijven voor een opleiding die exclusief door de NS wordt aangeboden. Om hiervoor geselecteerd te worden moet je een aantal tests doorstaan.  Het is niet noodzakelijk om voor deze opleiding enige voorafgaande ervaring te hebben.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Treinmachinist

Machineveiligheid tijdens ontwerp en modificatie (Dag)
Wil je ontwerptekeningen en nieuwe machines kunnen beoordelen conform de Machinerichtlijn en een CE-markering kunnen afgeven? Schrijf je dan vandaag nog in voor de ROVC-training Machineveiligheid tijdens ontwerp en modificatie. …
Cursus Machineveiligheid ABCD: specialist
De cursus Machineveiligheid ABCD: specialist is een zeer volledige combinatie van vier modules op het gebied van veiligwerken met machines en CE-markeren. Deze cursuscombinatie geeft u onder andere inzicht in de …
Training Machineveiligheid - Module 1, 2 & 3
Een training / cursus Machineveiligheid waarbij, vanuit veel praktijkervaring, allerlei richtlijnen / wetgeving op het gebied van Machineveiligheid behandeld worden. De nadruk zal daarbij vooral liggen op consequenties van de …
Wet- en regelgeving machines
De training 'Wet- en regelgeving machines' is een blended training. Dat betekent dat de klassikale training is gecombineerd met een online training. Via de online training krijgt u alle nodige …
Machineveiligheid tijdens onderhoud (Dag)
Wil je periodieke veiligheidsinspecties uitvoeren conform de Machinerichtlijn en machines in een veilige situatie brengen voor onderhoud? Schrijf je dan vandaag nog in voor de ROVC-cursus Machineveiligheid tijdens onderhoud. Werk …
Meer opleidingen Treinmachinist

Weet je nog niet of je Treinmachinist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Treinmachinist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Treinmachinist

Met wie werkt een Treinmachinist samen? 

De Treinmachinist brengt veel tijd door met andere Machinisten of conducteurs. Zijn dienstregeling wordt geregeld door de manager. Verder is het soms nodig om met technici te praten, zowel tijdens het rijden als er iets fout gaat of voor de rit.


 • Machinisten
 • Conducteurs
 • Managers
 • Technici
Treinmachinist


Organisaties waar een Treinmachinist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Treinmachinist meestal werkt.

Waar werkt een Treinmachinist?

De NS, ProRail, en mogelijke andere (buitenlandse) bedrijven die Machinisten inhuren, zijn particuliere organisaties, ook al staan ze offcieel nog onder beheer van de staat. Het belangrijkste voor deze bedrijven is om een goede dienst te leveren en daarmee winst te maken.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Treinmachinist

Waar kun je het beste werken als Treinmachinist? Hieronder vind je de best door de Treinmachinist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Treinmachinist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Treinmachinist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Treinmachinist.

Welke competenties heeft een Treinmachinist nodig?

Een Treinmachinist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Treinmachinist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Treinmachinist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Treinmachinist nodig? 

De Treinmachinist heeft een grote verantwoordelijkheid en moet er voor zorgen dat hij een hoge standaard hanteert, zodat er niks mis gaat en de trein op tijd arriveert (Perfectionist). Om dit te kunnen doen is het belangrijk om de trein goed te kennen en precies te weten wat alles doet en wat alles betekent, zodat het kleinste vreemde geluidje, of een kleine storing, zo snel mogelijk achterhaald en verholpen kan worden (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Treinmachinist


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Treinmachinist

Bert de Wit is Treinmachinist. Ben je benieuwd wat een treinmachinist allemaal doet op een dag? 

Lees de rest van het interview met een Treinmachinist

Beoordeling van het beroep Treinmachinist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Treinmachinist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Treinmachinist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Treinmachinist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Treinmachinist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Treinmachinist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Treinmachinist iets voor je?

Zou je graag Treinmachinist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Treinmachinist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Treinmachinist

Tim

Ik zie een salaris indicatie van 2 tot 5000, hoe haal je de 5?

Sander

Het is onjuist dat je alleen bij de NS zou kunnen leren om een trein te rijden, bij het STC kan het ook een sommige goederen vervoerders bieden een eigen opleiding aan of via het rdp in Rotterdam Sander

T

Klantvriendelijk zijn is juist heel belangrijk als je voor de NS rijdt. Zij zijn tenslotte de klant. Optijd rijden staat voor klantenservice net zo goed als klant vriendelijk.

Bert de Wit

Ben sinds 25 jaar treinmachinist. MOOISTE VAK TER WERELD !!!! Ben zelf begonnen in 1992 bij NS Reizigers begonnen. Was bedrijfsmentaliteit na 9,5 jaar zat en ben toen overgestapt naar particuliere goederenvervoerder. Beste beslissing ever.... Geen zeurende, klagende collega's meer, maar met zijn allen een bedrijf opbouwen. LET OP!  Ook in het goederenbedrijf moet je klantvriendelijk zijn ; DE KLANT BETAALD JOUW SALARIS !!!! Bovenal staat in het spoorvervoer op nr 1; ongelukken zo gebeurd!!  Maar kan het iedereen aanraden die niet hele dagen binne wil zitten en die niet constant een chef in zijn nek wil....

henk

er staat: sta je op het punt om te soliciteren bekijk dan onze tips. er staan geen tips

Eddy

Hallo Henk,misschien word je scherm wat wazig.Het staat vlgs. mij vol met tips.H.Gr.

Marco

Schitterend beroep.Leuke reacties trouwens.Gr./

Richard

Aanvang salaris NS ligt helaas veel lager, rond de 2050 bruto excl. toeslagen. Wel een mooi beroep overigens.

Jean

Beste Randy Theodora,zorg dat je de juiste opleiding volgt.De opleiding voor machinist is zwaar..M.vr.gr.

oud-machinist

Het is een prachtig beroep met wat mindere kanten,zoals de meeste beroepen.

randy theodora

Ik wil later ook in een treinmachinist maar ik ben 16 jaar ik heb nog 2 jaar om te studeren 

mohsine

ik wil heel graag treinmachinist worden maar ben nog 13 maar ik hoop dat ik het later wordt

Jan

Ik wil deze jongelui aanraden goed hun best te doen op school.Want het is een behoorlijk zware opleiding.

iris holstege

ik wou later graag treinmachinist worden egt heel graag als ik 18 jaar ben wou ik graag eksamen doen voor treinmachinist dus ik hoop dat het mechien lukt ik ben nu pas 13 jaar en op 25 oktober word ik 14 jaar en als ik van school ga dan mechien al als het kan ik hoop het dus tot snel 

treinmachinist

Een treinmachinist bestuurd geen trein maar bediend de trein ofwel hij/zij bedient ern krachtvoertuig vandaar de naam machinist. Gevaarlijke goederen worden door railvervoerders met speciale vergunningen gereden, die machinist moet krijgt dus extra opleiding en hoeft niet per sé ervarener en betrouwbaarder re zijn. Iedere treinmachinist moet een onberispelijk verleden hebben. Klantvriendelijk niet helemaal waar want treinen moeten altijd op tijd en veiligheid altijd gewaarborgd zijn. Was getekend een Mentor-Treinmachinist

iris holstege

ik wou later graag treinmachinist worden egt heel graag als ik 18 jaar ben wou ik graag eksamen doen voor treinmachinist dus ik hoop dat het mechien lukt ik ben nu pas 13 jaar en op 25 oktober word ik 14 jaar en als ik van school ga dan mechien al als het kan ik hoop het dus tot snel 

treinmachinist

Een treinmachinist bestuurd geen trein maar bediend de trein ofwel hij/zij bedient ern krachtvoertuig vandaar de naam machinist. Gevaarlijke goederen worden door railvervoerders met speciale vergunningen gereden, die machinist moet krijgt dus extra opleiding en hoeft niet per sé ervarener en betrouwbaarder re zijn. Iedere treinmachinist moet een onberispelijk verleden hebben. Klantvriendelijk niet helemaal waar want treinen moeten altijd op tijd en veiligheid altijd gewaarborgd zijn. Was getekend een Mentor-Treinmachinist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar