Treinmachinist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Treinmachinist? Lees de functieomschrijving.

De Treinmachinist bestuurt een trein. De veiligheid van eventuele passagiers en andere verkeersdeelnemers is hierbij het allerbelangrijkst.

Het besturen van een trein bestaat eigenlijk uit het bepalen van de snelheid. Een trein kan maar één kant op en de richting en route wordt bepaald door de wissels. Sturen hoeft dus niet. Een Treinmachinist zorgt ervoor dat de trein zoveel mogelijk op tijd en zo passagiervriendelijk mogelijk rijdt. Als er geen conducteurs aan boord zijn is hij de chef van de trein. Hij roept dan ook om bij elke stop om welk station het gaat en informeert reizigers over eventuele vertraging en/of calamiteiten.

Een Treinmachinist is klantvriendelijk en staat reizigers ook op het perron te woord. Hij heeft een snel reactievermogen en kan zich langere tijd goed concentreren, zodat hij adequaat kan reageren op de verschillende seinen. Ook weet hij verdachte situaties goed in te schatten; hij kent de gevaren op het spoor en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen. De Treinmachinist is bekend met alle regelgeving rond (goederen)verkeer op het spoor. Hij heeft bovendien kennis van de belangrijke treinonderdelen en onderdelen van de infrastructuur.

De Treinmachinist rijdt verschillende diensten (ochtend, middag, avond) op een bepaald traject. 

Wil je werken als Treinmachinist?

Werk je al als Treinmachinist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Treinmachinist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Treinmachinist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Treinmachinist in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Machinisten
 • Conducteurs
 • Managers
 • Technici

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2383 tot €5279

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Treinmachinist

Wat verdient een Treinmachinist?

Het salaris van een Treinmachinist begint ongeveer bij de €2383 euro en kan daarna groeien tot €3000 per maand. In sommige uitzonderlijke gevallen kan men zoveel als €5279 per maand gaan verdienen.

Salarisschaal Treinmachinist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Treinmachinist

Op zoek naar een nieuwe baan als Treinmachinist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Treinmachinist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Treinmachinist vacatures

Treinmachinist in opleiding
WerkTalent Almere
Zet jij je werk en leven weer op de rails? Dan hebben wij een enkele reis naar een baan met toekomst voor jou als machinist. Opleiding wordt aangeboden! Dit bedrijf …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Treinmachinist

Hoe goed is de toekomst voor de Treinmachinist? 

Omdat men in Nederland alleen via de NS een baan kan krijgen, is het moeilijk om geselecteerd te worden als Treinmachinist. Ook zijn er niet veel doorgroeimogelijkheden, omdat men steeds bezig blijft met het besturen van treinen. Het enige verschil kan zitten in het soort treinen en de goederen die vervoerd worden, waarbij het vervoer van de gevaarlijkere goederen wordt toevertrouwd aan de Treinmachinisten met meer ervaring en een goede staat van dienst.

Baankans Treinmachinist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Treinmachinist worden: Opleidingen tot Treinmachinist

Hoe word je een Treinmachinist? 

De Treinmachinist moet zich, bij voorkeur na het behalen van een MBO diploma, inschrijven voor een opleiding die exclusief door de NS wordt aangeboden. Om hiervoor geselecteerd te worden moet je een aantal tests doorstaan.  Het is niet noodzakelijk om voor deze opleiding enige voorafgaande ervaring te hebben.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Treinmachinist

Meer opleidingen Treinmachinist

Weet je nog niet of je Treinmachinist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Treinmachinist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Treinmachinist

Met wie werkt een Treinmachinist samen? 

De Treinmachinist brengt veel tijd door met andere Machinisten of conducteurs. Zijn dienstregeling wordt geregeld door de manager. Verder is het soms nodig om met technici te praten, zowel tijdens het rijden als er iets fout gaat of voor de rit.


 • Machinisten
 • Conducteurs
 • Managers
 • Technici
Treinmachinist


Organisaties waar een Treinmachinist werkzaam is

Waar werkt een Treinmachinist meestal? 

De NS, ProRail, en mogelijke andere (buitenlandse) bedrijven die Machinisten inhuren, zijn particuliere organisaties, ook al staan ze offcieel nog onder beheer van de staat. Het belangrijkste voor deze bedrijven is om een goede dienst te leveren en daarmee winst te maken.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Treinmachinist

Waar kun je het beste werken als Treinmachinist? Hieronder vindt je de best door de Treinmachinist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Treinmachinist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Treinmachinist:

Welke competenties heeft een een Treinmachinist nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Treinmachinist

Wat voor persoonlijkheid heb je als Treinmachinist nodig? 

De Treinmachinist heeft een grote verantwoordelijkheid en moet er voor zorgen dat hij een hoge standaard hanteert, zodat er niks mis gaat en de trein op tijd arriveert (Perfectionist). Om dit te kunnen doen is het belangrijk om de trein goed te kennen en precies te weten wat alles doet en wat alles betekent, zodat het kleinste vreemde geluidje, of een kleine storing, zo snel mogelijk achterhaald en verholpen kan worden (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Treinmachinist


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Treinmachinist


Beoordeling van het beroep Treinmachinist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Treinmachinist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Treinmachinist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Treinmachinist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Treinmachinist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Treinmachinist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Treinmachinist iets voor je?

Zou je graag Treinmachinist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Treinmachinist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar