Treinmachinist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Treinmachinist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Treinmachinist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je Treinmachinist wordt.

 

Wat is een Treinmachinist?

Een Treinmachinist is de bestuurder van een trein. Vaak wordt de bestuurder van een trein ook Machinist genoemd. Je vindt ook machinisten in de machinekamers van schepen, op deze pagina gaat het specifiek over treinmachinisten. In België wordt dit beroep Treinbestuurder genoemd.

Bij de Nederlanse Spoorwegen rijden machinisten doorgaans op 3 type treinen. Op een sprinters, een stoptrein of een Intercity.Wat doet een Treinmachinist?

De treinmachinist is ervoor verantwoordelijk dat de trein veilig en op tijd op de plaats van bestemming aankomt. Hierbij let de machinist vooral op de veiligheid van de passagiers en andere verkeersdeelnemers.

De treinmachinist is niet altijd de hoofdverantwoordelijke voor de veiligheid van de passagiers. Die verantwoordelijkheid ligt bij de chef van de trein, dat meestal de hoofdconducteur is. Degene met de hoogste senioriteit aan boord is de chef du train. Wanneer er geen conducteurs aan boord zijn is dit wel de treinmachinist.

Het besturen van een trein bestaat eigenlijk uit het bepalen van de snelheid, stoppen en vertrekken. Een trein kan maar één kant op en de richting en route wordt bepaald door de wissels. De machinist hoeft er niet voor te zorgen dat de wissels in de juiste richting liggen, dat doet de treindienstleider. Om de veiligheid en de goede doorstroom te garanderen is het belangrijk dat de machinist de seinen goed in de gaten houdt en de opdrachten van de treindienstleider juist opvolgt.

Een Treinmachinist zorgt ervoor dat de trein zoveel mogelijk op tijd en zo passagiervriendelijk mogelijk rijdt. De machinist roept om op welk station ze aankomen en informeert reizigers over eventuele vertraging en/of calamiteiten.

Een Treinmachinist is klantvriendelijk en staat soms reizigers ook op het perron te woord. Hij heeft een snel reactievermogen en kan zich langere tijd goed concentreren, zodat hij adequaat kan reageren op de verschillende seinen. Ook weet hij verdachte situaties goed in te schatten; hij kent de gevaren op het spoor en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen. De Treinmachinist is bekend met alle regelgeving rond (goederen)verkeer op het spoor. Hij heeft bovendien kennis van de belangrijke treinonderdelen en onderdelen van de infrastructuur.

De Treinmachinist rijdt verschillende diensten (ochtend, middag, avond) op een bepaald traject. 

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamhedenen Treinmachinist

 • het besturen van treinen
 • focussen op het welzijn van reizigers
 • gedurende lange tijd geconcentreerd blijven
 • gewicht van lading aanpassen aan de capaciteit van vrachtvoertuigen
 • hoog niveau van veiligheidsbewustzijn hebben
 • treindienstregelingen controleren
 • treinmotoren controleren
 • uitgaande vrachten rangeren
 • zorgen dat treinen op tijd rijden
 • zorgen voor een veilige aankomst van treinen

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Treinmachinist?

Werk je al als Treinmachinist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Treinmachinist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Treinmachinist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Treinmachinist in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Machinisten
 • Conducteurs
 • Managers
 • Technici

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2383 tot €5279

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Treinmachinist

Wat verdient een Treinmachinist?

Het salaris van een Treinmachinist begint ongeveer bij de €2383 euro en kan daarna groeien tot €3000 per maand. In sommige uitzonderlijke gevallen kan men zoveel als €5279 per maand gaan verdienen.

Salarisschaal Treinmachinist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Treinmachinist

Er zijn geen vacatures Treinmachinist aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Treinmachinist in werkt.

Meer weten over de sector waar een Treinmachinist in werkt

Bekijk werken in Transport & Logistiek

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Treinmachinist

Wat zijn de baankansen voor een Treinmachinist?

Omdat men in Nederland alleen via de NS een baan kan krijgen, is het moeilijk om geselecteerd te worden als Treinmachinist. Ook zijn er niet veel doorgroeimogelijkheden, omdat men steeds bezig blijft met het besturen van treinen. Het enige verschil kan zitten in het soort treinen en de goederen die vervoerd worden, waarbij het vervoer van de gevaarlijkere goederen wordt toevertrouwd aan de Treinmachinisten met meer ervaring en een goede staat van dienst.

De actuele kans op werk voor een Treinmachinist

Het beroep Treinmachinist is onderdeel van de beroepsfamilie Metro- en treinbestuurders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Metro- en treinbestuurders is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Treinmachinist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Treinmachinist worden: Opleidingen tot Treinmachinist

Wil je Treinmachinist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Treinmachinist.

Hoe word je een Treinmachinist? 

De Treinmachinist moet zich, bij voorkeur na het behalen van een MBO diploma, inschrijven voor een opleiding die exclusief door de NS wordt aangeboden. Om hiervoor geselecteerd te worden moet je een aantal tests doorstaan.  Het is niet noodzakelijk om voor deze opleiding enige voorafgaande ervaring te hebben.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Treinmachinist

Training Machineveiligheid - Module 1, 2 & 3
Een training / cursus Machineveiligheid waarbij, vanuit veel praktijkervaring, allerlei richtlijnen / wetgeving op het gebied van Machineveiligheid behandeld worden. De nadruk zal daarbij vooral liggen op consequenties van de …
Training Machineveiligheid - Module 1, 2 & 3
Masterclass - Machineveiligheid - Aanpassen van bestaande machines
Bij elk bedrijf komt het weleens voor dat men een bestaande machine gaat aanpassen. De redenen hiervoor kunnen zeer uiteenlopend zijn. Meestal is de hoofdreden om een machine sneller en …
Masterclass - Machineveiligheid - Aanpassen van bestaande machines
Machineveiligheid tijdens ontwerp en modificatie (Dag)
Wil je ontwerptekeningen en nieuwe machines kunnen beoordelen conform de Machinerichtlijn en een CE-markering kunnen afgeven? Schrijf je dan vandaag nog in voor de ROVC-training Machineveiligheid tijdens ontwerp en modificatie. …
Machineveiligheid tijdens ontwerp en modificatie (Dag)
Wet- en regelgeving machines
De training 'Wet- en regelgeving machines' is een blended training. Dat betekent dat de klassikale training is gecombineerd met een online training. Via de online training krijgt u alle nodige …
Wet- en regelgeving machines
Masterclass - Machineveiligheid - Robotveiligheid
Er worden in de productiebedrijven en in de maakindustrie steeds meer robotinstallaties ingezet. Tegenwoordig zelfs, door voortschrijdende robottechnieken, ook steeds meer Cobotssystemen (collaborative robots). Door leveranciers van Cobots wordt aangegeven …
Masterclass - Machineveiligheid - Robotveiligheid

Omscholen of doorgroeien tot Treinmachinist

Als je Treinmachinist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Treinmachinist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Treinmachinist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Treinmachinist?

Competenties en Vaardigheden Treinmachinist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Treinmachinist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Treinmachinist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Treinmachinist

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Treinmachinist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Treinmachinist. Als Treinmachinist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Treinmachinist:


zie volledige beschrijving persoonstype Treinmachinist

Vakkennis voor een Treinmachinist

Het is voor een Treinmachinist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Treinmachinist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Treinmachinist

E-Learning Machineveiligheid - Module 3
Een training Machineveiligheid waarbij, vanuit veel praktijkervaring, allerlei richtlijnen / wetgeving op het gebied van Machineveiligheid behandeld worden. De nadruk zal daarbij vooral liggen op consequenties van de Europese Richtlijn …
E-Learning Machineveiligheid - Module 3
E-Learning Machineveiligheid - Module 2
Een training Machineveiligheid waarbij, vanuit veel praktijkervaring, allerlei richtlijnen / wetgeving op het gebied van Machineveiligheid behandeld worden. De nadruk zal daarbij vooral liggen op consequenties van de Europese Richtlijn …
E-Learning Machineveiligheid - Module 2
E-Learning Machineveiligheid - Module 1
Een training Machineveiligheid waarbij, vanuit veel praktijkervaring, allerlei richtlijnen / wetgeving op het gebied van Machineveiligheid behandeld worden. De nadruk zal daarbij vooral liggen op consequenties van de Europese Richtlijn …
E-Learning Machineveiligheid - Module 1
E-Learning Machineveiligheid - Module 1, 2 & 3
Een training Machineveiligheid waarbij, vanuit veel praktijkervaring, allerlei richtlijnen / wetgeving op het gebied van Machineveiligheid behandeld worden. De nadruk zal daarbij vooral liggen op consequenties van de Europese Richtlijn …
E-Learning Machineveiligheid - Module 1, 2 & 3

Werkervaring Treinmachinist

Het is voor een startend Treinmachinist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Treinmachinist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Buschauffeur .

Iets anders leren?

Is Treinmachinist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Treinmachinist

Met wie werkt een Treinmachinist samen? 

De Treinmachinist brengt veel tijd door met andere Machinisten of conducteurs. Zijn dienstregeling wordt geregeld door de manager. Verder is het soms nodig om met technici te praten, zowel tijdens het rijden als er iets fout gaat of voor de rit.


 • Machinisten
 • Conducteurs
 • Managers
 • Technici
Treinmachinist


Organisaties waar een Treinmachinist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Treinmachinist meestal werkt.

Waar werkt een Treinmachinist?

De NS, ProRail, en mogelijke andere (buitenlandse) bedrijven die Machinisten inhuren, zijn particuliere organisaties, ook al staan ze offcieel nog onder beheer van de staat. Het belangrijkste voor deze bedrijven is om een goede dienst te leveren en daarmee winst te maken.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Treinmachinist

Waar kun je het beste werken als Treinmachinist? Hieronder vind je de best door de Treinmachinist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Treinmachinist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Treinmachinist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Treinmachinist.

Welke competenties heeft een Treinmachinist nodig?

Een Treinmachinist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Treinmachinist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Treinmachinist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Treinmachinist nodig? 

De Treinmachinist heeft een grote verantwoordelijkheid en moet er voor zorgen dat hij een hoge standaard hanteert, zodat er niks mis gaat en de trein op tijd arriveert (Perfectionist). Om dit te kunnen doen is het belangrijk om de trein goed te kennen en precies te weten wat alles doet en wat alles betekent, zodat het kleinste vreemde geluidje, of een kleine storing, zo snel mogelijk achterhaald en verholpen kan worden (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Treinmachinist


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Treinmachinist

Bert de Wit is Treinmachinist. Ben je benieuwd wat een treinmachinist allemaal doet op een dag? 

Lees de rest van het interview met een Treinmachinist

Beoordeling van het beroep Treinmachinist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Treinmachinist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Treinmachinist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Treinmachinist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Treinmachinist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Treinmachinist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Treinmachinist iets voor je?

Zou je graag Treinmachinist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Treinmachinist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Treinmachinist

Tim

Ik zie een salaris indicatie van 2 tot 5000, hoe haal je de 5?

Sander

Het is onjuist dat je alleen bij de NS zou kunnen leren om een trein te rijden, bij het STC kan het ook een sommige goederen vervoerders bieden een eigen opleiding aan of via het rdp in Rotterdam Sander

T

Klantvriendelijk zijn is juist heel belangrijk als je voor de NS rijdt. Zij zijn tenslotte de klant. Optijd rijden staat voor klantenservice net zo goed als klant vriendelijk.

Bert de Wit

Ben sinds 25 jaar treinmachinist. MOOISTE VAK TER WERELD !!!! Ben zelf begonnen in 1992 bij NS Reizigers begonnen. Was bedrijfsmentaliteit na 9,5 jaar zat en ben toen overgestapt naar particuliere goederenvervoerder. Beste beslissing ever.... Geen zeurende, klagende collega's meer, maar met zijn allen een bedrijf opbouwen. LET OP!  Ook in het goederenbedrijf moet je klantvriendelijk zijn ; DE KLANT BETAALD JOUW SALARIS !!!! Bovenal staat in het spoorvervoer op nr 1; ongelukken zo gebeurd!!  Maar kan het iedereen aanraden die niet hele dagen binne wil zitten en die niet constant een chef in zijn nek wil....

henk

er staat: sta je op het punt om te soliciteren bekijk dan onze tips. er staan geen tips

Eddy

Hallo Henk,misschien word je scherm wat wazig.Het staat vlgs. mij vol met tips.H.Gr.

Marco

Schitterend beroep.Leuke reacties trouwens.Gr./

Richard

Aanvang salaris NS ligt helaas veel lager, rond de 2050 bruto excl. toeslagen. Wel een mooi beroep overigens.

Jean

Beste Randy Theodora,zorg dat je de juiste opleiding volgt.De opleiding voor machinist is zwaar..M.vr.gr.

oud-machinist

Het is een prachtig beroep met wat mindere kanten,zoals de meeste beroepen.

randy theodora

Ik wil later ook in een treinmachinist maar ik ben 16 jaar ik heb nog 2 jaar om te studeren 

mohsine

ik wil heel graag treinmachinist worden maar ben nog 13 maar ik hoop dat ik het later wordt

Jan

Ik wil deze jongelui aanraden goed hun best te doen op school.Want het is een behoorlijk zware opleiding.

iris holstege

ik wou later graag treinmachinist worden egt heel graag als ik 18 jaar ben wou ik graag eksamen doen voor treinmachinist dus ik hoop dat het mechien lukt ik ben nu pas 13 jaar en op 25 oktober word ik 14 jaar en als ik van school ga dan mechien al als het kan ik hoop het dus tot snel 

treinmachinist

Een treinmachinist bestuurd geen trein maar bediend de trein ofwel hij/zij bedient ern krachtvoertuig vandaar de naam machinist. Gevaarlijke goederen worden door railvervoerders met speciale vergunningen gereden, die machinist moet krijgt dus extra opleiding en hoeft niet per sé ervarener en betrouwbaarder re zijn. Iedere treinmachinist moet een onberispelijk verleden hebben. Klantvriendelijk niet helemaal waar want treinen moeten altijd op tijd en veiligheid altijd gewaarborgd zijn. Was getekend een Mentor-Treinmachinist

iris holstege

ik wou later graag treinmachinist worden egt heel graag als ik 18 jaar ben wou ik graag eksamen doen voor treinmachinist dus ik hoop dat het mechien lukt ik ben nu pas 13 jaar en op 25 oktober word ik 14 jaar en als ik van school ga dan mechien al als het kan ik hoop het dus tot snel 

treinmachinist

Een treinmachinist bestuurd geen trein maar bediend de trein ofwel hij/zij bedient ern krachtvoertuig vandaar de naam machinist. Gevaarlijke goederen worden door railvervoerders met speciale vergunningen gereden, die machinist moet krijgt dus extra opleiding en hoeft niet per sé ervarener en betrouwbaarder re zijn. Iedere treinmachinist moet een onberispelijk verleden hebben. Klantvriendelijk niet helemaal waar want treinen moeten altijd op tijd en veiligheid altijd gewaarborgd zijn. Was getekend een Mentor-Treinmachinist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar