Buschauffeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Buschauffeur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep buschauffeur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je buschauffeur wordt.

 

Wat is een Buschauffeur?

Een Buschauffeur is iemand die een bus bestuurt die bedoeld is voor personenvervoer. Deze bussen kunnen dienen als openbaar vervoer, bijvoorbeeld stads- of streekbussen, maar ook touringcars van bijvoorbeeld reisorganisaties moeten bestuurd worden. Een busschauffeur die op een touringcar rijdt wordt ook Touringcarchauffeur genoemd.

Een Buschauffeur is verantwoordelijk voor het op tijd, veilig en comfortabel vervoeren van reizigers. In het openbaar vervoer is de busschauffeur ook verantwoordlijk voor de vervoersbewijscontrole. Op een touringcar is de busschauffeur ook (deels) verantwoordelijk voor het vermaken van de reizigers.

Je vindt busschauffeurs op het volgende type bussen:

 • lijnbus in het openbaar vervoer
 • schoolbus
 • gehandicaptenbus
 • touringcar

 Wat doet een Buschauffeur?

Naast het besturen en onderhouden van een groot voertuig is het omgaan met verschillende mensen een belangrijk deel van het werk van de Buschauffeur. Bij lijndiensten moet hij bijvoorbeeld vervoersbewijzen controleren of verkopen. Ook moet de Busschauffeur de orde handhaven in de bus. De deuren openen en sluiten en reisinformatie verschaffen.

Een Busschauffeur in het openbaar vervoer kan te maken krijgen met agressieve passagiers, die hij tactvol moet kunnen benaderen. Ook bij ongevallen met of in de bus wordt van de Buschauffeur een adequate reactie verwacht. De diverse calamiteiten maken het werk van de Buschauffeur zwaar en niet geheel zonder risico's. Hij moet dus stevig in zijn schoenen staan, goed met mensen om kunnen gaan en snel beslissingen kunnen nemen.

Buschauffeurs die werken in stad of gemeente rijden vaste diensten, wat meestal betekent dat ze de hele dag dezelfde lijn rijden. Het is echter ook mogelijk als invaller in een flexpool te werken en wisselende diensten te draaien, afhankelijk van verlof of ziekte van collega's.

Een Touringcarchauffeur kan ook tegelijkertijd de reisleider zijn. Deze chauffeur is naast het vervoeren ook verantwoordelijk voor de begeleiding en het vermaak van de groep passagiers.

De taken van een Busschauffeur zijn:

 • Het veilig en prettig besturen van de bus
 • Het op de juiste tijd stoppen op de bedoelde locaties of haltes
 • Het informeren van de reizigers (over reistijd, de haltes en bestemming)
 • Vervoersbewijscontrole (in het openbaar vevoer)
 • Opruimen en schoonhouden van de bus en zorgen voor het onderhoud
 • Adeqaat handelend optreden bij calamiteiten of ongevallen
 • Toezien op het ordelijk gedrag van reizigers en indien nodig ingrijpen
 • Het vermaken van de reizigers (op een touringcar)

 

Wil je werken als Buschauffeur?

Werk je al als Buschauffeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Buschauffeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Buschauffeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Buschauffeur in één oogopslag

Netwerk:

 • Passagiers
 • Buschauffeur
 • Coördinator

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1663 tot €2821

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

258


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Buschauffeur

Wat verdient een Buschauffeur?

Het salaris van een Buschauffeur zal voor een starter op €1663 uitkomen, en voor een senior op €2821 per maand, bij een fulltime aanstelling. Hiernaast krijgt men toeslagen voor werk op onregelmatige tijden en vakantiegeld.

Salarisschaal Buschauffeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Buschauffeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Buschauffeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Buschauffeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Buschauffeur vacatures

Vacature Buschauffeur Haarlem-IJmond en omgeving
Transdev
Stap bij ons in als buschauffeur!Vind je het leuk om achter het stuur te zitten en onze reizigers veilig en tijdig met de bus van A naar B te …
Vacature Buschauffeur Alkmaar en omgeving
Transdev
Stap bij ons in als buschauffeur!Vind je het leuk om achter het stuur te zitten en onze reizigers veilig en tijdig met de bus van A naar B te …
Vacature Buschauffeur lijndienst
Arriva
Als buschauffeur ben je verantwoordelijk voor het veilig en prettig vervoer van je passagiers. Je rijdt volgens een vastgestelde dienstregeling in wisselende en onregelmatige diensten. Een baan als buschauffeur is …
Vacature Buschauffeur
Arriva
Als buschauffeur ben je verantwoordelijk voor het veilig en prettig vervoer van je passagiers. Je rijdt volgens een vastgestelde dienstregeling in wisselende en onregelmatige diensten. Een baan als buschauffeur is …
Vacature Buschauffeur lijndienst (Fulltime)
Arriva
Als buschauffeur ben je verantwoordelijk voor het veilig en prettig vervoer van je passagiers. Je rijdt volgens een vastgestelde dienstregeling in wisselende en onregelmatige diensten. Een baan als buschauffeur is …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Buschauffeur

Wat is de toekomst van Buschauffeur?

Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om als Buschauffeur aan werk te komen, maar er zijn nauwelijk mogelijkheden om vanuit een baan als Buschauffeur door te groeien. Men kan een ander soort chauffeur worden, bijvoorbeeld taxi- of vrachtwagenchauffeur, of een coördinator van Buschauffeurs, maar niet veel meer zonder een extra opleiding.

Baankans Buschauffeur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

258


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Buschauffeur worden: Opleidingen tot Buschauffeur

Wil je Buschauffeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Buschauffeur.

Hoe word je een Buschauffeur? 

Om Buschauffeur te worden moet iemand minstens 21 jaar oud zijn, veel verkeerservaring hebben en zijn uitstekende rijvaardigheid met de juiste rijbewijzen kunnen staven. Er loopt een pilot waarbij de minimale leefttijd naar 18 is bijgesteld. 

De Busschauffeur ook moet ook een opleiding volgen, waarbij hij o.a. (psychologisch) getest wordt op zijn sociale vaardigheden en zijn vermogen om te gaan met de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van zijn passagiers.

Om Buschauffeur te worden heeft men nodig:

 • Rijbewijs B (personenauto) + rijbewijs D (autobus)
 • Chauffeursdiploma CCV-B Personenvervoer
 • Een geldige medische verklaring
 • Een gelaagde psychologische test voor openbaar vervoer (o.a stressbestendigheid, ruimtelijk inzicht, het reactievermogen) 
 • Een Medi-bus pas voor Touringcarchauffeur

 

Voor sommige functies gelden nog additonele eisen. Het wordt dan ook aangeraden om een opleiding tot Buschauffeur te volgen, omdat men dan met alle aspecten van het vak te maken krijgt.

Meestal moeten enkele certificaten worden gehaald voordat iemand op kan voor het Chauffeursdiploma, bijvoorbeeld Verkeer D en Administratie Personenvervoer.

 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Buschauffeur

Chauffeur Distributievervoer ON-N136
Chauffeur distributievervoer ON-N136 De opleiding Chauffeur Distributievervoer is gericht op het (om)scholen van chauffeurs tot chauffeurs Distributievervoer. Tijdens deze opleiding wordt getraind in het veilig en efficiënt werken en andere …
Chauffeur Distributievervoer ON-N136
Reachstacker Chauffeur
De reachstacker is een rijdend, zwaar hefwerktuig, en wordt ingezet voor het laden en lossen van containers en voor het verplaatsen en stapelen van containers op een op- en overslag …
Reachstacker Chauffeur
10.102 - Basisopleiding Veilig werken met de Heftruck (2 dagen)
Cursuscode: 10.102 Deze basis heftruckcursus van twee dagen (08:00 tot 16:00 uur) is geheel gericht op de beroepspraktijk om veilig te kunnen werken met een vorkheftruck. Tijdens de cursus wordt …
10.102 - Basisopleiding Veilig werken met de Heftruck (2 dagen)
10.520 - Veilig werken met de Autolaadkraan
Cursuscode: 10.520 Inleiding De autolaadkraan is één van de eerste hulpmiddelen op vrachtauto's om het laden en lossen efficiënter te laten verlopen. De ALK (Autolaadkraan) kan voor het laden en …
10.520 - Veilig werken met de Autolaadkraan
W06-2 Chauffeur LZV
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Deze online cursus leert je meer over lange en zware …
W06-2 Chauffeur LZV

Omscholen of doorgroeien tot Buschauffeur

Als je Buschauffeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Buschauffeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Buschauffeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Buschauffeur?

Competenties en Vaardigheden Buschauffeur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Buschauffeur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Buschauffeur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Buschauffeur

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Buschauffeur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Buschauffeur. Als Buschauffeur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Buschauffeur:


zie volledige beschrijving persoonstype Buschauffeur

Vakkennis voor een Buschauffeur

Het is voor een Buschauffeur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Buschauffeur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Buschauffeur

W06-2 Chauffeur LZV
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Deze online cursus leert je meer over lange en zware …
W06-2 Chauffeur LZV
Online cursus Chauffeur (RV1 Techniek bedrijfswagens)
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Deze practische online cursus helpt je je examen verkeer en techniek te …
Online cursus Chauffeur (RV1 Techniek bedrijfswagens)
U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Agressie in het verkeer komt steeds vaker voor. Als beroepschauffeur …
U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie
W01-1 Het Nieuwe Rijden
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Deze Online cursus leert je alles over W01-1, het nieuwe rijden en …
W01-1 Het Nieuwe Rijden
Vrachtauto rijbewijs (C) theorie
Het is leuk een leerzaam om de theorie Rijbewijs C met code 95 te behalen via online leren. Je wordt meegenomen door alle informatie die nodig is om het theorie-examen van …
Vrachtauto rijbewijs (C) theorie

Werkervaring Buschauffeur

Het is voor een startend Buschauffeur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Buschauffeur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Vrachtwagenchauffeur, Taxichauffeur .

Iets anders leren?

Is Buschauffeur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Buschauffeur

Met wie werkt een Buschauffeur samen? 

De Buschauffeur heeft veel te maken met de passagiers die gebruik maken van zijn dienst, met andere Buschauffeurs als men pauze heeft, en met de coördinator die de Buschauffeurs inplant en helpt bij problemen onderweg.


 • Passagiers
 • Buschauffeur
 • Coördinator
Buschauffeur


Organisaties waar een Buschauffeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Buschauffeur meestal werkt.

Waar werkt een Buschauffeur?

Men kan voor een openbaar vervoersbedrijf werken, en daarmee vaak ook door dat bedrijf opgeleid worden, of voor een particulier bedrijf gaan werken na een externe opleiding te hebben gevolgd.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Buschauffeur

Waar kun je het beste werken als Buschauffeur? Hieronder vind je de best door de Buschauffeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Buschauffeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Buschauffeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Buschauffeur.

Welke competenties heeft een Buschauffeur nodig?

Een Buschauffeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Buschauffeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Buschauffeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Buschauffeur nodig? 

Het doel van de Buschauffeur is om mensen zo snel mogelijk van het ene punt naar het andere te brengen, al dan niet via een vaste route (Succesvolle werker). Om dit goed te kunnen doen moet de Buschauffeur zich in het verkeer staande kunnen houden, goed op blijven letten en weten wat de mogelijkheden en beperkingen van de bus zijn; dus weten waar bijvoorbeeld de dode hoeken zitten (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Buschauffeur


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Buschauffeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Buschauffeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Buschauffeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Buschauffeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Buschauffeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Buschauffeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Buschauffeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Buschauffeur iets voor je?

Zou je graag Buschauffeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Buschauffeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Buschauffeur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Buschauffeur

Vacature Buschauffeur (rijbewijs D, Code 95) (Parttime)
Arriva
Als buschauffeur ben je verantwoordelijk voor het veilig en prettig vervoer van je passagiers. Je rijdt volgens een vastgestelde dienstregeling in wisselende en onregelmatige diensten. Een baan als buschauffeur is …
Vacature Buschauffeur (rijbewijs D, Code 95)
Arriva
Als buschauffeur ben je verantwoordelijk voor het veilig en prettig vervoer van je passagiers. Je rijdt volgens een vastgestelde dienstregeling in wisselende en onregelmatige diensten. Een baan als buschauffeur is …
Vacature Buschauffeur (Parttime)
Arriva
Als buschauffeur ben je verantwoordelijk voor het veilig en prettig vervoer van je passagiers. Je rijdt volgens een vastgestelde dienstregeling in wisselende en onregelmatige diensten. Een baan als buschauffeur is …
Vacature Buschauffeur (rijbewijs D, Code 95)
Arriva
Als buschauffeur ben je verantwoordelijk voor het veilig en prettig vervoer van je passagiers. Je rijdt volgens een vastgestelde dienstregeling in wisselende en onregelmatige diensten. Een baan als buschauffeur is …
Vacature Buschauffeur
Arriva
Als buschauffeur ben je verantwoordelijk voor het veilig en prettig vervoer van je passagiers. Je rijdt volgens een vastgestelde dienstregeling in wisselende en onregelmatige diensten. Een baan als buschauffeur is …

Actuele blogposts


reacties op Buschauffeur

buschauffeur

Beste Richard,probeer een praatje te maken met een buschauffeur.Dit zijn de mensen die je alles over he vak kunnen vertellen.Al is het natuurlijk wel een verschil of je in Rotterdam of Appingedam,buschauffeur bent.Sucses,

Diamanka Ussuman

Beste, werkgevers  al 17jaar werk ik als taxichauffeur  nu heb ik mijn touringcarrijbewijs behaald wil ik graag touringcars rijden daarom wil ik graag bij u onderneming  soliciteren  Ik ben van maandag tot en met vrijdag beschikbaar en perdirect    met vriendelijke groet, diamanka ussuman  telefoon: 0625256034

Richard

Ik ga voor de opleiding buschauffeur ,, alleen vraag ik me af hoe het zit met agressie van passagiers... komt dit veel voor of valt het reuze mee? Ook vraag ik me af of je als chauffeur niet een dienstverlenende functie hebt ipv een controlerende functie. HOe moet je bijv. tijdens de spits alle passagiers controleren bij elke halte die in een prop volle bus stappen? lijkt mij haast onmogelijk niet?

Andy

Vandaag een intake gesprek via de telefoon.

Marco

Hoe is het afgelopen Andy?Gr.

Piet

Leuk beroep alleen behoorlijk misleidend allemaal, er worden je gouden bergen beloofd als jonge chauffeur maar niemand geeft je duudelheid laat staan een vast contract, hoe goed je ook je best doet.

Henk

Ik herken veel in de reactie van Piet.Maar toch Piet ,volhouden het is mij ook gelukt

Ton Faber

Hallo ik ben vrachtwagenchauffeur en wil graag van baan veranderen naar buschauffeur  ik woon in Amsterdam. Wat zijn mijn mogelijkheden. Mvr gr ton  tel: 0622399264

Piet

Henk, desondanks dat er in de media word verteld dat men buschauffeurs nodig heeft, lijkt dit niet het geval, ik ben 29 jaar en word gewoon op straat gezet terwijl er voor collega's van 24 ruimte word gemaakt, dit schijnt te mogen en ik word te oud geacht voor dit werk, daar zou iets aan gedaan moeten worden!

Erwin

Hallo Ton,kijk eens op de NationaleVacatureBank.Zo ben ik begonnen,via de Nationale VacatureBank,de beginperiode een tijdelijke baan naar nu een vaste baan.

Edo

Hallo Piet,was er niks anders aan de hand?Gr.

Bernhard

30jr.buschauffeur en nog steeds met heel veel plezier.

arrivaantje

altijd in t streekvervoer gezeten, met heel veel plezier gedaan,

Ron

Mooi Beroep afwisselend en elke dag is weer anders

Ron

Mooi Beroep afwisselend en elke dag is weer anders

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar