Buschauffeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Buschauffeur? Lees de functieomschrijving.

Een Buschauffeur bestuurt een motorvoertuig dat plaats biedt aan meerdere passagiers. Deze bussen kunnen dienen als openbaar vervoer, bijvoorbeeld stads- of streekbussen, maar ook Touringcars van bijvoorbeeld reisorganisaties moeten bestuurd worden. Om Buschauffeur te worden moet iemand minstens 21 jaar oud zijn, veel verkeerservaring hebben  en zijn uitstekende rijvaardigheid met de juiste rijbewijzen kunnen staven. Hij moet ook een opleiding volgen, waarbij hij o.a. (psychologisch) getest wordt op zijn sociale vaardigheden en zijn vermogen om te gaan met de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van zijn passagiers.

Naast het besturen en onderhouden van een groot voertuig is het omgaan met verschillende mensen een belangrijk deel van het werk van de Buschauffeur. Bij lijndiensten moet hij bijvoorbeeld vervoersbewijzen controleren of verkopen en orde handhaven in de bus. Hij kan te maken krijgen met agressieve passagiers, die hij tactvol moet kunnen benaderen. Ook bij ongevallen met of in de bus wordt van de Buschauffeur een adequate reactie verwacht. De diverse calamiteiten maken het werk van de Buschauffeur zwaar en niet geheel zonder risico's. Hij moet dus stevig in zijn schoenen staan, goed met mensen om kunnen gaan en snel beslissingen kunnen nemen.

Buschauffeurs die werken in stad of gemeente rijden vaste diensten, wat meestal betekent dat ze de hele dag dezelfde lijn rijden. Het is echter ook mogelijk als invaller in een flexpool te werken en wisselende diensten te draaien, afhankelijk van verlof of ziekte van collega's.

Wil je werken als Buschauffeur?

Werk je al als Buschauffeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Buschauffeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Buschauffeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Buschauffeur in één oogopslag

Netwerk:

  • Passagiers
  • Buschauffeur
  • Coördinator

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1663 tot €2821

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

196


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Buschauffeur

Wat verdient een Buschauffeur?

Het salaris van een Buschauffeur zal voor een starter op €1663 uitkomen, en voor een senior op €2821 per maand, bij een fulltime aanstelling. Hiernaast krijgt men toeslagen voor werk op onregelmatige tijden en vakantiegeld.

Salarisschaal Buschauffeur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Buschauffeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Buschauffeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Buschauffeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Buschauffeur vacatures

Buschauffeur OV, Gorinchem
Consolid
Als buschauffeur in het openbaar vervoer werk je vooral zelfstandig. Je rijdt dagelijks volgens een vaste dienstregeling diverse ritten door stad en streek. Je hebt dagelijks contact met de planning …
Ervaren Buschauffeur OV, Oostburg
Consolid
Als buschauffeur tref je de hele maatschappij in je voertuig. Ook moet je goed overweg kunnen met andere weggebruikers en soms lastige of erg drukke verkeerssituaties. Een uitdagend vak dus; …
Buschauffeur OV, Dordrecht
Consolid
Als buschauffeur in het openbaar vervoer werk je vooral zelfstandig. Je rijdt dagelijks volgens een vaste dienstregeling diverse ritten door stad en streek. Je hebt dagelijks contact met de planning …
Buschauffeur OV, regio Sint Maartensdijk
Consolid
Buschauffeur is een prachtig beroep, waarbij veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid komt kijken. Je moet stevig in je schoenen staan en goed inzicht hebben in het verkeer. Deze vacature is voor …
Buschauffeur OV, Heinenoord
Consolid
Buschauffeur is een prachtig beroep, waarbij veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid komt kijken. Je moet stevig in je schoenen staan en goed inzicht hebben in het verkeer. Deze vacature is voor …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Buschauffeur

Hoe goed is de toekomst voor de Buschauffeur? 

Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om als Buschauffeur aan werk te komen, maar er zijn nauwelijk mogelijkheden om vanuit een baan als Buschauffeur door te groeien. Men kan een ander soort chauffeur worden, bijvoorbeeld taxi- of vrachtwagenchauffeur, of een coördinator van Buschauffeurs, maar niet veel meer zonder een extra opleiding.

Baankans Buschauffeur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

196


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Buschauffeur worden: Opleidingen tot Buschauffeur

Hoe word je een Buschauffeur? 

Om Buschauffeur te worden heeft men een rijbewijs B en D nodig, en een Chauffeursdiploma. Voor sommige functies gelden nog andere eisen. Het wordt dan ook aangeraden om een opleiding tot Buschauffeur te volgen, omdat men dan met alle aspecten van het vak te maken krijgt. Meestal moeten enkele certificaten worden gehaald voordat iemand op kan voor het Chauffeursdiploma, bijvoorbeeld Verkeer D en Administratie Personenvervoer. Sommige opleidingen worden aangeboden op MBO niveau.

De 3 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Buschauffeur

Nascholing BHV
Nascholing BHV BHV 1 Daagse Code 95 Cursus.Speciaal ontwikkeld en opgezet voor de nascholing van de vrachtwagenchauffeur of buschauffeur om te voldoen aan de code 95. Echter zonder de …
PAKKET - BUSCHAUFFEUR MET CODE95 & THEORIECURSUS
Geschikt voor aanstaande beroepschauffeurs die code95 op hun rijbewijs nodig hebben en zich willen voorbereiden op de theorie-examens door het volgen van een theorie-cursus. Dit pakket bestaat uit: Medische keuring …
Chauffeursopleiding Personenvervoer (CCV) Thuisstudie
Bus of touringcar rijden? Volg de Chauffeursopleiding Personenvervoer (CCV)Als buschauffeur breng je mensen van de bushalte naar hun werk. Of het treinstation. En weer terug. Als touringcarchauffeur begeleid je mensen …
Meer opleidingen Buschauffeur

Weet je nog niet of je Buschauffeur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Buschauffeur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Buschauffeur

Met wie werkt een Buschauffeur samen? 

De Buschauffeur heeft veel te maken met de passagiers die gebruik maken van zijn dienst, met andere Buschauffeurs als men pauze heeft, en met de coördinator die de Buschauffeurs inplant en helpt bij problemen onderweg.


  • Passagiers
  • Buschauffeur
  • Coördinator
Buschauffeur


Organisaties waar een Buschauffeur werkzaam is

Waar werkt een Buschauffeur meestal? 

Men kan voor een openbaar vervoersbedrijf werken, en daarmee vaak ook door dat bedrijf opgeleid worden, of voor een particulier bedrijf gaan werken na een externe opleiding te hebben gevolgd.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Buschauffeur

Waar kun je het beste werken als Buschauffeur? Hieronder vindt je de best door de Buschauffeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Buschauffeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Buschauffeur:

Welke competenties heeft een een Buschauffeur nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Buschauffeur

Wat voor persoonlijkheid heb je als Buschauffeur nodig? 

Het doel van de Buschauffeur is om mensen zo snel mogelijk van het ene punt naar het andere te brengen, al dan niet via een vaste route (Succesvolle werker). Om dit goed te kunnen doen moet de Buschauffeur zich in het verkeer staande kunnen houden, goed op blijven letten en weten wat de mogelijkheden en beperkingen van de bus zijn; dus weten waar bijvoorbeeld de dode hoeken zitten (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Buschauffeur


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Buschauffeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Buschauffeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Buschauffeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Buschauffeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Buschauffeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Buschauffeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Buschauffeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Buschauffeur iets voor je?

Zou je graag Buschauffeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Buschauffeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar