U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Viskweker

Viskweker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een viskweker? Lees de functieomschrijving.

Een Viskweker kweekt bedrijfsmatig vissen in zoet water of in zout water. Bedrijfsmatig wil zeggen dat het in grote hoeveelheden gebeurt. Dat kan zijn als zelfstandige of in dienst bij een visserijbedrijf dan wel viskwekerij.

Als Viskweker kun je verschillende kanten op. Zo kun je zoet- of zoutwatervissen kweken die bedoelt zijn voor consumptie, maar je kunt ook siervissen kweken. Een verwant beroep is dat van Schaaldierkweker.

Het werk van de Viskweker wordt planmatig verricht en verzekert zo een continue productie. Als goede Viskweker heb je een bedrijfsplan met duidelijke doelen. Je houdt je bezig met inkoop, verkoop en het geven van leiding aan de medewerkers op de kwekerij.

Een Viskweker voert veel van de taken buiten op en rond het water uit. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende machines, maar er is ook nog veel fysiek werk dat verricht moet worden.

Mensen vonden ons op: Job Viskweker, Baan Viskweker, Viskweker Worden, Functie-eisen Viskweker, Verantwoordelijkheden Viskweker, Functieprofiel Viskweker, Wat doet een Viskweker, Werken als Viskweker.

Viskweker worden: Opleiding tot viskweker

Om Viskweker te worden moet je ten minste een opleiding hebben afgerond op MBO niveau of een gerichte cursus hebben gevolgd met eventueel branchegerelateerde beroepservaring.

Een voorbeeld van een opleiding op MBO niveau is de studie Sportvissen en Aquacultuur, te volgen op niveau 3 en 4.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Viskweker, Viskweker Worden, Opleidingsniveau Viskweker, Scholing Viskweker, Studie Viskweker, Bijscholing Viskweker, Omscholing Viskweker.

Organisaties waar een viskweker doorgaans werkzaam is

Het kweken van vis voor consumptie of als huisdier is gericht op het maken van winst. Dat wil zeggen dat je als Viskweker dus ook eigenlijk altijd deel uitmaakt van de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Viskweker, Viskweker Worden, Opleidingsniveau Viskweker, Scholing Viskweker, Studie Viskweker, Bijscholing Viskweker, Omscholing Viskweker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden viskweker

Als Viskweker verdien je ergens tussen de €1900 en €2800 bruto per maand. Dat is onder andere afhankelijk van je werkgever. Voor zelfstandigen is het altijd moeilijker om een indicatie te geven omdat je dan sterk afhankelijk bent van hoe het bedrijf loopt en hoe de markt is. Als je in loondienst werkt kan het tevens verschillen onder welke sector het bedrijf valt en welke vissen er dus worden gekweekt. Ook zal een kleine viskwekerij anders betalen dan een grote.

Welke taken je precies vervult is ook van invloed op het salaris. Wanneer je in loondienst bent en je geeft tevens leiding aan andere Kwekers dan verdien je waarschijnlijk meer dan als je geen leidinggevende taken vervult.

Mensen vonden ons op: Salaris Viskweker, Loon Viskweker, Wat verdien je als Viskweker, Salarisschaal Viskweker, Salarisindicatie Viskweker, Bonus Viskweker, CAO Viskweker, Brutoloon Viskweker, Nettoloon Viskweker, Vakantiedagen Viskweker, Pensioen Viskweker.

Competenties, skills & vaardigheden viskweker

 • Resultaatgerichtheid
 • Financieel bewustzijn
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
 • Kennis van de te kweken vissoort
Mensen vonden ons op: Kennis Viskweker, Vaardigheden Viskweker, Attitude Viskweker, Kwalificaties Viskweker, Competentieprofiel Viskweker.

Boeken voor het beroep viskweker

Wil je meer weten over het beroep viskweker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je viskweker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken viskweker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Viskweker, Viskweker ebooks, boek Viskweker.

Persoonstypen viskweker

Een Viskweker moet over voldoende energie beschikken voor alle fysieke werkzaamheden. Daarnaast moet je doelgericht kunnen werken om de kwekerij goed te laten lopen en enige zekerheid over je kennis en kunde is daarbij van belang. Je moet beslissingen durven nemen en daarbij altijd productie en welzijn in overweging nemen (Succesvolle werker).

Het is tevens de taak van de Viskweker om tussendoor de vis in de gaten te houden voor de continuïteit van de productie. Als er iets is met de vissen, zoals ongewoon hoge sterfte of ziekte, dan ben jij degene die dat op moet merken (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Viskweker, Karakter Viskweker.

Netwerk viskweker

Afhankelijk van het takenpakket heb je te maken met verschillende groepen mensen. Je hebt al dan niet een leidinggevende en geeft zelf ook al dan niet leiding aan medewerkers van de kwekerij.

Ook of je te maken krijgt met de toeleveranciers van grondstoffen en de afnemers van de eindproducten hangt af van de verantwoordelijkheden die je hebt binnen het bedrijf.

Mensen vonden ons op: Collega’s Viskweker, Medewerkers Viskweker.

Is het beroep viskweker iets voor jou?

Zou je graag viskweker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als viskweker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Viskweker, beroepskeuzetest Viskweker, beroep Viskweker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden viskweker

In de visserij waren in 2001 rond de 3435 arbeidsplaatsen en dat is niet alleen de kwekerij, maar ook visserij en aanverwante sectoren. Dat betekent dat er niet heel veel werk is in deze sector. Het is ook moeilijk om een vacature te vinden waarin specifiek een Viskweker wordt gevraagd.

Als je eenmaal een baan gevonden hebt in je werkveld is er wel enige groei mogelijk afhankelijk van de grootte van de kwekerij. Je kunt hierbij denken aan meer coördinerende taken of werken binnen een belangrijker tak waarin meer geld omgaat. Omdat het echter wel een zeer specifieke kennisrichting is kun je met de opgedane ervaringen niet makelijk buiten de sector je voordeel doen.

Arbeidsmarktperspectief score viskweker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep viskweker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Viskweker, Promotie mogelijkheden Viskweker, Carriere Viskweker.

Solliciteren op de functie viskweker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als viskweker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor viskweker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als viskweker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Viskweker, CV Viskweker, sollicitatie Viskweker.

Interviews met viskweker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen viskweker

 • Teler

Vacatures viskweker

Op zoek naar een nieuwe baan als Viskweker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Viskweker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Viskweker kweekt bedrijfsmatig vissen in zoet water of in zout water. Bedrijfsmatig wil zeggen dat het in grote hoeveelheden gebeurt. Dat kan zijn als zelfstandige of in dienst bij een visserijbedrijf dan wel viskwekerij.

Beoordeling Viskweker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Viskweker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Viskweker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik ben afgestudeerd voor viskweker niveau 4

maar ik kan nergens werk vinden wie kan mij helpen ? ( Scheveningen-kevin@hotmail.com

met vriendelijken groeten Kevin,V,Eeden

Door: kevin

Reageer op dit beroep