Besturingstechnicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Besturingstechnicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep besturingstechnicus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je besturingstechnicus wordt.

 

Wat is een Besturingstechnicus?

Een besturingstechnicus houdt zich bezig met het ontwerpen, programmeren en onderhouden van besturingstechniek. Besturingstechniek is een overkoepelende term waarmee de hard- en software bedoeld wordt die verantwoordelijk is voor de besturing van allerlei soorten installaties en machines. Het begrip besturingstechniek is dan ook een breed concept waar veel verschillende soorten elektronische en mechanische werkzaamheden binnen passen. 

Een besturingstechnicus kan zodoende veel verschillende werkzaamheden hebben. Zo kan bijvoorbeeld de besturingstechnicus de besturingssoftware ontwerpen waar de machines op draaien of het elektromechanische onderhoud verrichten aan de besturingselementen van een machine. Andere veel voorkomende werkzaamheden van besturingstechnici zijn het ontwerpen van elektroschema’s, machines testen en optreden als storingsdienst bij mankementen. Het werk van een besturingstechnicus is dan ook in veel opzichten gelijk met die van een elektromonteur. Een besturingstechnicus kan in dienst zijn van bijvoorbeeld een machinefabriek, systeemleverancier of technisch installatie bureau. 

 
 


Wil je werken als Besturingstechnicus?

Werk je al als Besturingstechnicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Besturingstechnicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Besturingstechnicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Besturingstechnicus in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €2400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

13


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Besturingstechnicus

Wat verdient een Besturingstechnicus?

Wanneer een besturingstechnicus begint met werken zal deze ongeveer tussen de 1700 en 2400 euro per maand verdienen. Op het moment dat de besturingstechnicus meer ervaring opdoet of zich specialiseert in bepaalde aspecten van de besturingstechniek loopt het salaris op.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van het bedrijf waar de besturingstechnicus in dienst is. 

 

 
 

Salarisschaal Besturingstechnicus

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Besturingstechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Besturingstechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Besturingstechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Besturingstechnicus vacatures

Vacature Besturingstechnicus / e-monteur
Luba
Functieomschrijving Je komt te werken in een team van 14 techneuten met een verdeling in een aantal divisies. Ieder heeft zijn specialisme en samen zorgen jullie voor het optimaal functioneren …
Vacature Junior PLC Programmeur
VNOM | Bemiddelaar in de techniek
Als Junior PLC Programmeur ga je aan de slag bij een fabrikant van gezonde voeding. Binnen de organisatie beschikken ze over zo’n PLC’s die de meet- en regeltechniek op de …
Vacature Besturingstechnicus / e-monteur
Luba
Over de functie Je komt te werken in een team van 14 techneuten met een verdeling in een aantal divisies. Ieder heeft zijn specialisme en samen zorgen jullie voor het …
Vacature Besturingstechnicus
IJssel Technologie
Word jij graag gezien zal de specialist op het gebied van besturingen in een productieomgeving? Dan zijn we op zoek naar jou In deze rol help je monteurs bij onze …
Vacature Proces- en Besturingstechnicus in Thorn
VAPRO Detachering
In jouw rol van Proces- en Besturingstechnicus ben jij verantwoordelijk voor de planning en het (laten) uitvoeren van onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Daar naast ligt er een mooie uitdaging bij het …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Besturingstechnicus

Wat is de toekomst van Besturingstechnicus?

Het arbeidsperspectief van een besturingstechnicus is over het algemeen goed te noemen. Er zijn veel vacatures te vinden waar men op zoek is naar een besturingstechnicus. Zeker naar hoger opgeleide besturingstechnici is vaak veel vraag. Een besturingstechnicus kan bij goed functioneren doorgroeien en zich specialiseren in een bepaald onderdeel van besturingstechniek. 

 
 

Baankans Besturingstechnicus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

13


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Besturingstechnicus worden: Opleidingen tot Besturingstechnicus

Wil je Besturingstechnicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Besturingstechnicus.

Hoe word je een Besturingstechnicus? 

Een besturingstechnicus dient doorgaands MBO werk- en denkniveau te hebben. Mechanische en Elektronische MBO opleidingen zijn goede vooropleidingen. Hierbij valt te denken aan opleidingen zoals MBO Elektrotechniek of MBO Fijnemechanica. Bij geavanceerdere machines en installaties kan in sommige gevallen ook om HBO niveau gevraagd worden. Dan zijn opleidingen zoals HBO Elektrotechniek en HBO Besturingstechniek geschikt als vooropleiding.

 

 
 

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Besturingstechnicus

Netwerken - Inleiding in bussystemen (Dag)
Wil je met ieder bussysteem kunnen werken? Deze ROVC-cursus is dé inleiding voor busspecifieke opleidingen als PROFIBUS, Canbus, Mod-bus. Ben jij besturingstechnicus of medewerker van een Technische Dienst en heb …
Netwerken - Inleiding in bussystemen (Dag)

Omscholen of doorgroeien tot Besturingstechnicus

Als je Besturingstechnicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Besturingstechnicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Besturingstechnicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Besturingstechnicus?

Competenties en Vaardigheden Besturingstechnicus

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Besturingstechnicus nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Besturingstechnicus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Besturingstechnicus

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Discipline
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Besturingstechnicus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Besturingstechnicus. Als Besturingstechnicus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Besturingstechnicus:


zie volledige beschrijving persoonstype Besturingstechnicus

Vakkennis voor een Besturingstechnicus

Het is voor een Besturingstechnicus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Besturingstechnicus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Besturingstechnicus


Werkervaring Besturingstechnicus

Het is voor een startend Besturingstechnicus die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Besturingstechnicus is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Elektromonteur, Beheertechnicus .

Iets anders leren?

Is Besturingstechnicus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Besturingstechnicus

Met wie werkt een Besturingstechnicus samen? 

Een besturingstechnicus zal gedurende zijn werkzaamheden het meeste contact hebben met de directe collega’s. Over het algemeen is er weinig extern contact voor een besturingstechnicus. Als een besturingstechnicus echter in een storingsdienst werkzaam is dan is er wel sprake van extern contact. 

 

 
 

Besturingstechnicus


Organisaties waar een Besturingstechnicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Besturingstechnicus meestal werkt.

Waar werkt een Besturingstechnicus?

Voorbeelden waar een besturingstechnicus werkzaam zou kunnen zijn: een machinefabriek, een technisch installatiebureau, een systeem leverancier of in de voedselmiddelenindustrie. Dit zijn allen profit-organisaties. 

 

 
 

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Besturingstechnicus

Waar kun je het beste werken als Besturingstechnicus? Hieronder vind je de best door de Besturingstechnicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Besturingstechnicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Besturingstechnicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Besturingstechnicus.

Welke competenties heeft een Besturingstechnicus nodig?

Een Besturingstechnicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Besturingstechnicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Besturingstechnicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Besturingstechnicus nodig? 

Een besturingstechnicus moet verzorgd en overzichtelijk te werk kunnen gaan. Het besturingssysteem van een machine is immers een belangrijk onderdeel. Als er in dit systeem fouten of onvolkomenheden optreden dan kan dat gevolgen hebben voor het hele systeem of machine. Een besturingstechnicus moet dan dus ook de eigenschappen hebben die passen bij de perfectionist. Dit betekend geen ongenoegen nemen met half werk en altijd de beste prestatie willen neerzetten. Daarnaast moet een besturingstechnicus doelgericht en efficiënt te werk kunnen gaan als er problemen zijn met de besturingstechniek. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de succesvolle werker

 

 
 

Bekijk de persoonstypen voor Besturingstechnicus


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Besturingstechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Besturingstechnicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Besturingstechnicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Besturingstechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Besturingstechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Besturingstechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Besturingstechnicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Besturingstechnicus iets voor je?

Zou je graag Besturingstechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Besturingstechnicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Besturingstechnicus?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Besturingstechnicus

Vacature Besturingstechnicus
IJssel Technologie
Werken voor bekende bedrijven en de mooiste productieprocessen, dat is Werken bij IJssel In je auto, op feestjes, in de sportschool… Overal kom je producten tegen waar jij en je …
Vacature Besturingstechnicus, Moerdijk
Positon
Voor een productiebedrijf in de regio Moerdijk, zijn wij op zoek naar een: Besturingstechnicus. Als Besturingstechnicus ben je verantwoordelijk voor optimale automatisering van het productieproces. Wat ga je doen? Je …
Vacature Monteur Besturingstechniek MBO | StabiCad | . - .
WR.nl Solliciteren
FunctieomschrijvingWij installeren allerhande hoogwaardige koel-, vries- en klimaatsystemen.Ben jij een assistent besturingstechnicus?Heb jij ervaring in de besturingstechniek?Voor de vacature als Assistent Besturingstechnicus Wijk Bij Duurstede Koeltechniek ga je het …
Vacature Engineer Besturingstechniek Kranen HBO | Hardware | . - .
WR.nl Solliciteren
Wij zijn een nationaal kraanbouwbedrijfOntwerp en calculeer jij de elektronica in een bouwkraan?Heb jij ervaring met industriële hardware en installaties?  Wat ga je doen?Ontwerpen/tekenen van elektrische installaties voor uiteenlopende kraantypes …
Vacature SYSTEMS & CONTROL ENGINEER
REEF
This is your chance to share your knowledge and experience regarding Systems & Control; bringing next-level innovation to multiple organisations and projects. Therefore, this is a project for you Are …

Actuele blogposts


reacties op Besturingstechnicus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar