Besturingstechnicus Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Besturingstechnicus worden: Opleidingen tot Besturingstechnicus

Wil je Besturingstechnicus worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Besturingstechnicus, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Besturingstechnicus.

Hoe word je een Besturingstechnicus? 

Een besturingstechnicus dient doorgaands MBO werk- en denkniveau te hebben. Mechanische en Elektronische MBO opleidingen zijn goede vooropleidingen. Hierbij valt te denken aan opleidingen zoals MBO Elektrotechniek of MBO Fijnemechanica. Bij geavanceerdere machines en installaties kan in sommige gevallen ook om HBO niveau gevraagd worden. Dan zijn opleidingen zoals HBO Elektrotechniek en HBO Besturingstechniek geschikt als vooropleiding.

 

 
 

De 1 best beoordeelde opleidingen Besturingstechnicus

bijgewerkt op 07-09-2021

Netwerken - Inleiding in bussystemen (Dag)
Wil je met ieder bussysteem kunnen werken? Deze ROVC-cursus is dé inleiding voor busspecifieke opleidingen als PROFIBUS, Canbus, Mod-bus. Ben jij besturingstechnicus of medewerker van een Technische Dienst en heb …
Netwerken - Inleiding in bussystemen (Dag)

Is het verstandig om Besturingstechnicus te worden?

Voordat je aan een opleiding Besturingstechnicus begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Besturingstechnicus worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Besturingstechnicus?

Het arbeidsperspectief van een besturingstechnicus is over het algemeen goed te noemen. Er zijn veel vacatures te vinden waar men op zoek is naar een besturingstechnicus. Zeker naar hoger opgeleide besturingstechnici is vaak veel vraag. Een besturingstechnicus kan bij goed functioneren doorgroeien en zich specialiseren in een bepaald onderdeel van besturingstechniek. 

 
 

De actuele kans op werk voor een Besturingstechnicus

Het beroep Besturingstechnicus is onderdeel van de beroepsfamilie Ontwerpers hardware en industriële automatisering. De kans op werk voor de beroepsfamilie Ontwerpers hardware en industriële automatisering is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

55

Baankans Besturingstechnicus

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Besturingstechnicus

Als je je wilt omscholen tot Besturingstechnicus is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Besturingstechnicus door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Besturingstechnicus zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Besturingstechnicus

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Besturingstechnicus dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Besturingstechnicus

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Besturingstechnicus

Als je Besturingstechnicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Besturingstechnicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Besturingstechnicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Besturingstechnicus?

Competenties en Vaardigheden Besturingstechnicus

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Besturingstechnicus nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Besturingstechnicus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Besturingstechnicus

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Besturingstechnicus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Besturingstechnicus. Als Besturingstechnicus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Besturingstechnicus:


zie volledige beschrijving persoonstype Besturingstechnicus

Vakkennis voor een Besturingstechnicus

Het is voor een Besturingstechnicus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Besturingstechnicus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Besturingstechnicus


Werkervaring Besturingstechnicus

Het is voor een startend Besturingstechnicus die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Besturingstechnicus is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Besturingstechnicus, maar iets anders?

Is een opleiding Besturingstechnicus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Besturingstechnicus te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Besturingstechnicus te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Besturingstechnicus te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Besturingstechnicus te worden?

Zou je graag Besturingstechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Besturingstechnicus voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar