Bouwfysicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bouwfysicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bouwfysicus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bouwfysicus wordt.

Wat is een Bouwfysicus?

Een Bouwfysicus is iemand die onderzoek doet naar bouwmaterialen en constructies en de opdrachtgever adviseert over de beste opties.

De Bouwfysicus bekijkt welk materiaal het beste gekozen kan worden voor het bouwproject. Hij houdt hierbij rekening met de kosten, de veiligheid en het comfort van materialen voor de woon- en werkomgeving. Tevens kan een Bouwfysicus onderzoek doen naar problemen van al gebruikte materialen of constructies. Hij onderzoekt dan bijvoorbeeld het licht, de lucht, het geluid, de warmte en het vocht in een gebouw. Op basis hiervan kan hij adviseren over isolatie- en ventilatiemethoden.

Naast de adviserende functie heeft de Bouwfysicus ook een controlerende functie. De Bouwfysicus controleert of de bouwvoorschriften in orde zijn, toetst bouwaanvragen en bekijkt of de milieuregels worden nageleefd. Er moet bijvoorbeeld rekening zijn gehouden met de brandveiligheid.

Verder coördineert de Bouwfysicus het project. Hij werkt meestal op kantoor, maar zal soms ook voor metingen en dergelijke op de bouwplaats te vinden zijn. 

Wil je werken als Bouwfysicus?

Werk je al als Bouwfysicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bouwfysicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Bouwfysicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bouwfysicus in één oogopslag

Sector:

Competenties:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Opdrachtgevers
 • Ingenieurs
 • Projectleider
 • Bouwvakkers
 • Calculators

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2050 tot €3550

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bouwfysicus

Wat verdient een Bouwfysicus?

Een Bouwfysicus kan rekenen op zo’n €2050,- tot €3550,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder andere af van de leeftijd en ervaring van de Bouwfysicus.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het CAO en de werkgever, maar kunnen bijvoorbeeld bestaan uit vakantiedagen, onregelmatigheidstoeslagen en een auto van de zaak.

Salarisschaal Bouwfysicus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Bouwfysicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Bouwfysicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bouwfysicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Bouwfysicus vacatures

Bouwfysicus
Or Quest
FUNCTIEOMSCHRIJVING BOUWFYSICUS Als bouwfysicus ben je de verbinding tussen architectuur en installatietechniek. Je bedenkt installatieconcepten en denkt mee over bouwfysische oplossingen binnen een bouwkundig ontwerp. Je hebt een grote interesse …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bouwfysicus

Wat is de toekomst van Bouwfysicus?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Bouwfysicus is in economisch slechte tijden niet zo goed. In tijden van economische crises stagneert de bouwsector en dan kan het dus moeilijk zijn een baan te vinden in deze sector. In economisch goede tijden is het arbeidsmarktperspectief voor een Bouwfysicus wel goed.

Een Bouwfysicus heeft al een vrij hoge positie en doorgroeien kan dan lastig zijn. Bij goed functioneren en ervaring kan een Bouwfysicus wellicht Projectleider worden of een eigen adviesbureau oprichten. 

Baankans Bouwfysicus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Bouwfysicus worden: Opleidingen tot Bouwfysicus

Wil je bouwfysicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Bouwfysicus? 

Om Bouwfysicus te worden, is een opleiding Bouwkunde op HBO- of WO-niveau geschikt. De opleiding op HBO-niveau duurt zo’n vier jaar, die op WO-niveau vijf jaar (inclusief master). Ook met de opleiding Civiele Techniek (HBO of WO) kun je Bouwfysicus worden. 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Bouwfysicus

Meer opleidingen Bouwfysicus

Weet je nog niet of je Bouwfysicus wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Bouwfysicus of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Bouwfysicus

Met wie werkt een Bouwfysicus samen? 

Een Bouwfysicus komt met veel verschillende mensen in aanraking. Denk bijvoorbeeld aan Opdrachtgevers, Ingenieurs, Projectleiders, Bouwvakkers en Calculators. Er wordt overleg gepleegd en de Bouwfysicus stuurt mensen aan.


 • Opdrachtgevers
 • Ingenieurs
 • Projectleider
 • Bouwvakkers
 • Calculators
Bouwfysicus


Organisaties waar een Bouwfysicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bouwfysicus meestal werkt.

Waar werkt een Bouwfysicus?

Een Bouwfysicus is meestal werkzaam bij een Ingenieursbureau, een Architectenbureau, een Aannemer of een Projectontwikkelaar. Ook kan een Bouwfysicus een eigen adviesbureau beginnen. Er wordt gestreefd naar winst en dus is de Bouwfysicus werkzaam in de profitsector. 

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Bouwfysicus

Waar kun je het beste werken als Bouwfysicus? Hieronder vind je de best door de Bouwfysicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bouwfysicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bouwfysicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bouwfysicus.

Welke competenties heeft een Bouwfysicus nodig?

Een Bouwfysicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Bouwfysicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bouwfysicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bouwfysicus nodig? 

Persoonstypen die goed passen bij een Bouwfysicus zijn Baas en Waarnemer.

Het is van belang dat een Bouwfysicus goed kan leidinggeven. Hij stuurt het personeel aan en hij kan antwoord geven op vragen. Ook is de Bouwfysicus zelfverzekerd en is hij in staat aantrekkelijke deals te sluiten met leveranciers van materialen. De Bouwfysicus kan goed plannen en organiseren (Baas).

Daarnaast moet een Bouwfysicus goed kunnen waarnemer. De Bouwfysicus ziet waar kansen liggen en kan goed luisteren naar de verschillende partijen, zoals Ingenieurs en Projectleiders. Hij is onderzoekend, intellectueel en analytisch (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Bouwfysicus


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Bouwfysicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bouwfysicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bouwfysicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bouwfysicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bouwfysicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bouwfysicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bouwfysicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bouwfysicus iets voor je?

Zou je graag Bouwfysicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bouwfysicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Bouwfysicus

APL

de salarisindicatie is alleen voor een starter. de ondergrens die genoemd wordt is voor een MBO-er (en die zijn er in dit vakgebied niet veel)

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar