Aannemer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Aannemer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep aannemer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je aannemer wordt.

 

Wat is een Aannemer?

Als Aannemer heb je de leiding over een bouwproject. Je werkt vaak als zelfstandige en staat dan aan het hoofd van een aannemersbedrijf. Als Aannemer verzorg je voor een in een contract bepaalde prijs en binnen een afgesproken termijn de oplevering van een volledig voltooid bouwwerk.

Vaak schakel je hierbij een architect of architectenbureau in die het ontwerp van het bouwwerk levert. Als je eenmaal de opdracht hebt gekregen om te gaan bouwen moet je als Aannemer zorgen dat je alle vergunningen krijgt en dat alles in overeenstemming is met de wet- en regelgeving.

Daarna moet de bouwplaats worden ingericht, moet je personeel aantrekken, zoals de metselaars en de schilders en moet er een werkplanning worden gemaakt. Ook is het natuurlijk belangrijk dat alle materialen volgens een goede planning  worden ingekocht. Als Aannemer heb je dus een grote, verantwoordelijke functie in bouwprojecten, die vooral coördinerend van aard is.Wil je werken als Aannemer?

Werk je al als Aannemer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Aannemer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Aannemer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Aannemer in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Aannemer
 • Onderaannemer
 • Metselaar
 • Schilder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

27


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Aannemer

Wat verdient een Aannemer?

Het salaris van een Aannemer is niet te schatten. Dit salaris is immers sterk afhankelijk van het aantal opdrachten dat je als Aannemer binnen weet te halen. Je bent voornamelijk een ondernemer en dus voor je salaris ook afhankelijk van de winst die je aannemersbedrijf maakt. Dit geldt ook voor de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is afhankelijk van jaarcijfers of je tot een auto van de zaak of een 13e maand kunt overgaan.

Salarisschaal Aannemer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Aannemer

Op zoek naar een nieuwe baan als Aannemer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Aannemer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Aannemer vacatures

Vacature Senior calculator beton en waterbouw | internationale aannemer
Bouwhuysch B.V.
Als ervaren calculator beton en waterbouw ben je verantwoordelijk voor het volgen van aanbestedingen en het vertegenwoordigen van onze opdrachtgever bij aanbestedingen. In samenspraak met het hoofd bedrijfsbureau en het …
Vacature Projectcoördinator GWW | Brabantse aannemer
Bouwhuysch B.V.
Als projectcoördinator GWW ben je verantwoordelijk voor de projectbegeleiding van civieltechnische, riool -en betonwerken. Je richt je op de middelgrote beton- en waterbouw projecten tot 5MIO voor industrie, gemeentes, provincies, …
Vacature Projectleider wegen Amsterdam | top 10 aannemer
Bouwhuysch B.V.
Als projectleider wegen Amsterdam vind je het fantastisch om met een gedreven team mooie infraprojecten te leiden in en rondom Amsterdam. De varierende grootte van werken zorgen ervoor dat je …
Vacature Senior werkvoorbereider wegen | groeiende aannemer
Bouwhuysch B.V.
Als senior werkvoorbereider wegen maak je werkplanningen en verzorg je de werkmappen van diverse projecten. Daarnaast maak je projectplannen op het gebied van onder andere veiligheid, kwaliteit en milieu en …
Vacature Projectleider Junior Aannemerij
Kracht Recruitment
Heb jij in de toekomst graag de leiding over de meest complexe bouwprojecten? Reageer dan snel op deze vacature Projectleider Junior Complete huisvestigingsoplossingen met het oog op de toekomst staan …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Aannemer

Wat is de toekomst van Aannemer?

Het arbeidsmarktperspectief van een Aannemer is gemiddeld. Dit komt omdat je als Aannemer vaak afhankelijk bent van hoeveel vraag er op dat moment bestaat naar bouwprojecten. In tijden van crisis bijvoorbeeld zullen er minder bouwprojecten gestart worden en zal er dus minder vraag zijn naar Aannemers. Maar als het goed gaat met de economie dan is er vaak veel vraag naar Aannemers omdat er dan veel bouwprojecten opgestart worden. De doorgroeimogelijkheden van een Aannemer zijn niet heel erg groot. Dit komt omdat je als Aannemer vaak als zelfstandige werkt en dus al de leiding hebt over een bedrijf. Soms kan het zijn dat je doorstroomt naar een directiefunctie binnen een groter aannemersbedrijf.

Huidige aantal vacatures

27


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Aannemer worden: Opleidingen tot Aannemer

Wil je Aannemer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Aannemer.

Hoe word je een Aannemer? 

Om Aannemer te worden en je diploma te halen volg je de MBO niveau-4 opleiding Bouwkunde. In deze opleiding maak je kennis met de bouw en leer je alles over het aannemersschap en de verdere functies die in de bouw kunnen voorkomen. Binnen deze opleiding wordt er veel aandacht besteed aan de praktijk maar ben je ook bezig met de theoretische kant. Na afronding van de opleiding ben je niet meteen Aannemer. Vaak moet je nog een diploma voor halen om aan bepaalde voorschriften te voldoen. Naast MBO Bouwkunde kun je ook andere opleidingen volgen zoals bijvoorbeeld bij de Stichting KOB opleiding voor carrièrebouwers. Ook bestaat er een opleiding Bouwkunde op HBO niveau.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Aannemer

Studieochtend De verplichtingen van de aannemer (VI) (onderdeel Modulaire cursus)
Toelichting In deze bijeenkomst wordt ingegaan op de verplichtingen van de aannemer. Wat is de primaire verplichting die de aannemer/opdrachtnemer op zich neemt? Het uiteindelijk uitvoeren van een bouwwerk dat …
Studieochtend De verplichtingen van de aannemer (VI) (onderdeel Modulaire cursus)
Professional Master Omgevingsmanagement - Virtual Classroom
Je bent opdrachtgever (manager, bestuurder) of opdrachtnemer (projectleider, jurist, expert, programmamanager, adviseur, omgevingsmanager) en werkzaam bij een gemeente, provincie, omgevingsdienst of de rijksoverheid. Daar ben je verantwoordelijk voor een of …
Professional Master Omgevingsmanagement - Virtual Classroom
Masterclass Omgevingsmanagement - Dag
Je bent opdrachtgever (manager, bestuurder) of opdrachtnemer (projectleider, jurist, expert, programmamanager, adviseur, omgevingsmanager) en werkzaam bij een gemeente, waterschap, provincie, omgevingsdienst of de rijksoverheid. Daar ben je verantwoordelijk voor een …
Masterclass Omgevingsmanagement - Dag
Professional Master Omgevingsmanagement - Dag
Je bent opdrachtgever (manager, bestuurder) of opdrachtnemer (projectleider, jurist, expert, programmamanager, adviseur, omgevingsmanager) en werkzaam bij een gemeente, provincie, omgevingsdienst of de rijksoverheid. Daar ben je verantwoordelijk voor een of …
Professional Master Omgevingsmanagement - Dag
Masterclass Omgevingsmanagement - Virtual Classroom
Je bent opdrachtgever (manager, bestuurder) of opdrachtnemer (projectleider, jurist, expert, programmamanager, adviseur, omgevingsmanager) en werkzaam bij een gemeente, waterschap, provincie, omgevingsdienst of de rijksoverheid. Daar ben je verantwoordelijk voor een …
Masterclass Omgevingsmanagement - Virtual Classroom

Omscholen of doorgroeien tot Aannemer

Als je Aannemer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Aannemer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Aannemer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Aannemer?

Competenties en Vaardigheden Aannemer

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Aannemer nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Aannemer nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Aannemer

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap

Persoonlijkheid van een Aannemer

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Aannemer. Als Aannemer wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Aannemer:


zie volledige beschrijving persoonstype Aannemer

Vakkennis voor een Aannemer

Het is voor een Aannemer ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Aannemer zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Aannemer

Online Studiemiddag Opleveringsperikelen
Toelichting Het moment van oplevering is in het bestaan van een bouwcontract een cruciaal moment. Niet alleen dient de opdrachtgever bij oplevering de aannemer (geheel) voor diens prestatie te betalen, …
Online Studiemiddag Opleveringsperikelen
VOL-VCA E-Learning
Veiligheid boven alles: volg decursusVOL-VCAHet diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA) is verplicht wanneer je als onderaannemer (zzp) werkt of als je operationeel leiding geeft bij een aannemer. In de …
VOL-VCA E-Learning
VCA Basis Proefexamen
Op ToetsJeKennis.nl vind je de beste oefentoetsen voor het VCA Basis examen met meer dan 400 verschillende examenvragen. Doelgroep De opleiding VCA Basis staat voor Basis Veiligheid-, Gezondheid- en Milieu …
VCA Basis Proefexamen
E-learning VOL VCA
Werknemers en werkgevers hebben beiden taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkplek. Daarom wordt er van de werknemers en werkgevers verwacht dat zij het …
E-learning VOL VCA

Werkervaring Aannemer

Het is voor een startend Aannemer die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Aannemer is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Aannemer het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Aannemer

Met wie werkt een Aannemer samen? 

Als Aannemer kom je met verschillende soorten mensen en beroepen in contact. Je hebt natuurlijk veel contact met de werknemers van het aannemersbedrijf en met de onderaannemers. Dit kunnen de schilders zijn maar ook de metselaars en de voegers. Verder heb je contact met andere bedrijven in de bouwsector die jou helpen bij het realiseren van het project. Ook sta je natuurlijk in nauw contact met de opdrachtgever (degene voor wie jij het project uitvoert). Het kan ook zijn dat je te maken krijgt met de gemeente voor bijvoorbeeld het krijgen van vergunningen.


 • Aannemer
 • Onderaannemer
 • Metselaar
 • Schilder
Aannemer


Organisaties waar een Aannemer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Aannemer meestal werkt.

Waar werkt een Aannemer?

Als Aannemer werk je in de profitsector. Je bent werkzaam binnen een aannemersbedrijf waarover jij als Aannemer de leiding hebt.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Aannemer

Waar kun je het beste werken als Aannemer? Hieronder vind je de best door de Aannemer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Aannemer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Aannemer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Aannemer.

Welke competenties heeft een Aannemer nodig?

Een Aannemer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Aannemer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Aannemer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Aannemer nodig? 

Als Aannemer is het belangrijk dat je gezaghebbend bent. Je hebt namelijk de leiding over een groot aantal personeelsleden en het is dus belangrijk dat deze naar jou luisteren en dat jij ze kan aansturen (Baas). Het is tegelijkertijd ook belangrijk om loyaal te zijn, vooral naar je werknemers om zo een goede werksfeer te creëren (Baas). Verder is het belangrijk om ijverig en gedreven te zijn want je zult vaak grote bergen werk moeten verzetten. Het is dan belangrijk om gedreven te zijn om dat werk zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Aannemer


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Aannemer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Aannemer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Aannemer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Aannemer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Aannemer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Aannemer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Aannemer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Aannemer iets voor je?

Zou je graag Aannemer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Aannemer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Aannemer?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Aannemer

Vacature Werkvoorbereider Restauratie toonaangevende aannemer
Voort
Onze vaste klantrelatie is een gerenommeerde, ontwikkelende aannemer gevestigd door heel Nederland. Zij werken aan uiteenlopende woning- en utiliteitsbouw projecten zowel nieuwbouw, verbouw, onderhoud en beheer van o.a. woningen, scholen …
Vacature Kostendeskundige ontwikkelende aannemer
Voort
Onze vaste klantrelatie is een gerenommeerde ontwikkelende aannemer met meerdere vestigingen in Nederland. Zij werken aan uiteenlopende woning- en utiliteitsbouw project zowel nieuwbouw, renovatie, verbouw, onderhoud en beheer. In de …
Vacature Projectorganisator Renovatie, Transformatie & Restauratie toonaangevende aannemer
Voort
Onze vaste klantrelatie is een gerenommeerde, ontwikkelende aannemer gevestigd door heel Nederland. Zij werken aan uiteenlopende woning- en utiliteitsbouw projecten zowel nieuwbouw, verbouw, onderhoud en beheer van o.a. woningen, scholen …
Vacature Junior Kostendeskundige | Familiare Ontwikkelende Aannemer
Building Heroes
Core business: veel projecten uit eigen ontwikkeling en richt zich voor 80% op woningbouw en 20% op utiliteit; Waar werken ze aan: van complexe hoogbouw tot kleinschalige projecten in het …
Vacature Startend Planontwikkelaar ontwikkelende aannemer
Voort
Onze vaste klantrelatie is een gerenommeerde ontwikkelende aannemer met meerdere vestigingen in Nederland. Zij werken aan uiteenlopende woning- en utiliteitsbouw project zowel nieuwbouw, renovatie, verbouw, onderhoud en beheer. In de …

Actuele blogposts


reacties op Aannemer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar