Clown: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Clown: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Clown? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Clown wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Clown, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Clown


Vacatures Clown

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Clown?

Een Clown is een 'komische toneelfiguur', voortgekomen uit de 'stupidus' van het klassieke Romeinse Theater en de middeleeuwse hofnar. In de loop van de achttiende eeuw werd de Clown populair in het circus, vervolgens ook in de pantomime. Vandaag de dag is de Clown veelal een artiest die in het circus grappen verkoopt. Het is over het algemeen een zwaar onderschat beroep: vaak wordt de Clown gezien als iemand die wat kunstjes vertoont, liedjes zingt en grappig kan vallen. Clown zijn is een serieuze aangelegenheid, in tegenstelling wat men van hem of haar verwacht. Het is een ras-entertainer die onderdeel uitmaakt van professionele shows, vaak voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Ze verzorgen kinderfeestjes, werken met ballonnen en vertonen goocheltrucs. Sommige Clowns hebben tijdens kinderfeestjes ook nog een vrolijke babbel terwijl in het circus de Clown het moet hebben van zijn lichaamstaal en mimiek. Een ware kunstenaar die zijn vak verstaat zal veel voldoening vinden in dit beroep.


Past het beroep Clown bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Clown per stad

Vacatures Clown Alkmaar

Vacatures Clown Almelo

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Clown

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Clown?

Salariëring is mede afhankelijk van werkzaamheden in zowel kindershows, braderieën als winkelcentra. Een clown werkt ook op basis van uurtarief.

Bijvoorbeeld: 90 minuten kindershow: € 395,--

Speciaal voor braderieën, winkelcentra etc: 4x 30 minuten verdeeld over 3 uur(wisselend publiek)  € 550,--


Meer weten over het salaris Clown

Salaris aankomend Clown Salaris junior Clown Wat is het salaris van een medior Clown? Welk salaris krijgt een senior Clown?


Hoe word je een Clown? 

Speciale opleiding aan Theateracademie en Mimeschool door een Clown is mogelijk en gewenst. Een Clown werkt veelal als zzp'er en kan zijn diensten aanbieden via Theater- en Entertainmentbureau's. Het is een veelzijdig beroep waarvoor veel verschillende creeatieve kwaliteiten gevraagd worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Clown

Er zijn geen opleidingen Clown aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Clown in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Omscholen tot Clown

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Clown. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Clown

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Clown

Als je Clown wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Clown zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Clown

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Clown?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Clown

Een Clown heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Sensitiviteit
Sensitiviteit

Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect

Omschrijving

Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.

Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.

Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Clown

 • Inlevingsvermogen
 • Respectvol
 • Gevoeligheid
 • Helder communiceren
 • Taalkennis
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Buiten kaders denken
 • Durf
 • Vitaliteit
 • Levenslust
 • Positiviteit
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Ontspannenheid
 • Improvisatievermogen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Clown nodig? 

Een Clown is in de eerste plaats een Romanticus met een gevoelige creatieve natuur. Hij is daarnaast ook een Gever die warm en betrokken zijn werk doet in voornamelijk in de omgeving van kleinere kinderen.


Eigenschappen Clown

 • Empathie
 • Behulpzaamheid
 • Vriendelijkheid
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerdheid
 • Punctueel
 • Originaliteit
 • Creativiteit
 • Passie
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Clown?

Als Clown kan men  verdergaan als beroepsgoochelaar, acteur of entertainer in breder verband.

De actuele kans op werk voor een Clown

Het beroep Clown is onderdeel van de beroepsfamilie Entertainment artiesten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Entertainment artiesten is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Clown

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Clown

Het beroep Clown is onderdeel van de beroepsfamilie Entertainment artiesten.


Waar werkt een Clown?

Een Clown werkt in het hele land op allerlei locaties zoals een circus, als entertainer bij kinderfeestjes thuis, op braderieën en zelfs in een ziekenhuis bij ernstig zieke kinderen. Bij die laatste categorie gaat het echter wel om een speciaal soort Clown, de Cliniclown, die kinderen met een ziekte of handicap een plezierige dag of middag willen geven.


Met wie werkt een Clown samen? 

Een Clown komt in zijn werk in aanraking met zijn gewaardeerde publiek. Dat zijn vaak kinderen die een verjaardagsfeestje te vieren hebben of genieten van een leuk circusuitjes.  Daarnaast heeft een Clown contact met collega-entertainers of circusartiesten. Voor zijn planning en organisatie komt hij in aanraking en heeft de Clown te maken met diverse theaterbureau's.


 • Publiek Collega's Dieren Kinderen Theaterbureau's
Clown

Alles over het beroep Clown in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Publiek Collega's Dieren Kinderen Theaterbureau's

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar