CV-tips

Heb je een leuke vacature gevonden? Dan schrijf je het bedrijf een sollicitatiebrief waarin jij jezelf neerzet als de ideale kandidaat. Bij een sollicitatiebrief hoort een verwijzing naar je CV. Deze is hét middel om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Deze moet dus helemaal in orde zijn. Wij geven je enkele tips voor een verzorgd CV.

Onderschat de waarde van een CV niet

Denk nooit dat aandacht aan je CV schenken niet nodig is. Het eerste wat een Recruiter, HR Manager of werkgever namelijk doet, is het screenen van je CV. Zitten er spelfouten, gaten of andere slordigheden in, dan wordt de kans dat je op gesprek mag komen klein.

Wees eerlijk

Wees altijd eerlijk in je CV. Verzwijg niet dat je lang over een studie hebt gedaan, werkloos bent geweest of een tijd hebt gereisd. Vul gaten in je CV nooit op met studies, stages of banen die je niet echt hebt gedaan. Als dit uitkomt, kan je de baan wel vergeten.

Voorkom gaten in je CV

Gaten in je CV zonder een logische verklaring wekken vragen en speculaties op. Voorkom dus dat die in je CV zitten.

Zorg ervoor dat je je studievertraging uit kunt leggen of waarom er een tijd tussen twee banen inzit. Misschien heb je langer over je studie gedaan omdat je een tijdrovende bijbaan had, extra vakken hebt gevolgd of een bestuursjaar hebt gedaan. Tussen je banen in heb je misschien vrijwilligerswerk gedaan of lukte het niet om een baan te vinden die echt bij je pastte.

Gaten zijn meestal niet erg, als je ze maar kunt uitleggen. Het kan juist wijzen op initiatief, betrokkenheid en verdieping.

Vermeld niet te veel, maar ook niet te weinig

Soms is het aan te raden informatie weg te laten of juist toe te voegen aan je CV.

Heb je een uitgebreid CV en solliciteer je naar een specifieke functie? Haal dan niet-relevante informatie zoals bepaalde studies of banen weg. Zo springen de studies die juist wél relevant zijn eruit.

Als je een mager CV hebt, is het juist verstandig je CV wat aan te dikken. Vermeld echter nooit onwaarheden! Laat irrelevante studies en werkervaring gewoon staan. Zo ziet een werkgever in ieder geval dat je niet lui bent en überhaupt hebt gestudeerd.

Zorg voor een onderscheidend CV

Er reageren vaak veel mensen op een vacature. Zorg er dus voor dat jouw CV er uitspringt.

Belangrijk is dat je je expertise en passie voor het vakgebied laat zien. Heb je een eigen website of blog die relevant is voor de betreffende functie? Zorg dat die op je CV staat. Een Webdesigner kan zijn portfolio bijvoegen, een Jurist door hem geschreven artikelen.

Heb je je verdiept in een baan als docent Nederlands als Tweede Taal door taalles te geven aan anderstaligen bij een vrijwilligersorganisatie? Of heb je een relevante stage gelopen? Vermeld dit op je CV!

Zorg dat de informatie op je social media in orde is

Veel werkgevers en Recruiters zoeken informatie over de kandidaat op social media.

Zorg dus dat de informatie op LinkedIn overeenkomt met de informatie op je CV. Laat op LinkedIn zien dat je een breed netwerk hebt. Laat anderen recommendations voor je schrijven of je endorsen voor bepaalde vaardigheden.

Post ook nooit rare foto’s of berichten op je Facebook of Twitter. Veel werkgevers nodigen je niet uit voor een gesprek als ze foto’s ontdekken waar je dronken opstaat. 

Verspreid je CV

Het is belangrijk je CV te verspreiden. Plaats het bijvoorbeeld op een website waarop bedrijven vacatures zetten. Zo breng je je jezelf goed onder de aandacht van mogelijke werkgevers. De kans op een baan neemt toe.


Zoek een ander beroep