Tips sollicitatiebrief

Natuurlijk wil je uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Maar dan moet je je eerst profileren als een geschikte kandidaat door een goede sollicitatiebrief te schrijven. Hoe schrijf je een pakkende brief? Wij zetten de beste tips op een rijtje. Onder het kopje ‘Voorbeeld sollicitatiebrief’ vind je een voorbeeldbrief.

Gebruik een goede opbouw

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit de volgende specifieke onderdelen, in deze volgorde:

1.      Eigen naam en adres
2.      Naam en adres bedrijf
3.      Woonplaats, datum
4.      Betreft: vacature *functie*
5.      Aanhef
6.      Stel jezelf voor
7.      Leg uit waarom je naar deze functie solliciteert en waarom bij dit bedrijf
8.      Beschrijf eventuele ervaringen in de functie
9.      Motiveer waarom jij geschikt bent voor de functie en waarom je bij het bedrijf past
10.   Afsluiting
11.   Verwijzing naar CV

Als je deze opbouw aanhoudt, ziet je brief er overzichtelijk uit en staat alle belangrijke informatie er in. Zo kan de HR-manager of de Recruiter zich makkelijk een beeld vormen van jouw motivatie en sterke punten.

Maak geen spelfouten en houd het beknopt

Staan er spelfouten in je sollicitatiebrief, dan belandt hij vaak meteen op de ‘nee’- stapel. Kijk je brief dus altijd na voordat je hem verstuurt. Eventueel kun je iemand anders je brief laten lezen. Soms ziet hij of zij spel- of stijlfouten die jij zelf over het hoofd zag.

Ellenlange brieven worden vaak meteen aan de kant geschoven. Schrijf dus een beknopte brief. Houd maximaal één A4-tje aan.

Gebruik een originele stijl

Een HR-manager of Recruiter leest tientallen brieven per week. Veel brieven zitten vol clichés. Een originelere brief trekt veel meer de aandacht.

Begin een brief bijvoorbeeld eens niet met ‘Naar aanleiding van uw vacature…’. Dit hebben HR-managers en Recruiters al zó vaak gelezen, dat ze de brief soms spontaan aan de kant leggen bij het lezen van wéér dezelfde beginzin. En wat dacht je van vastgeroeste formules als ‘Geachte’ en ‘Hoogachtend’? Stap eens uit dit keurslijf!

Belangrijk is dat je bedenkt welke stijl bij het bedrijf en de functie past. Is het bedrijf waar iedereen strak in pak loopt? Ga dan voor een formelere stijl dan als het bedrijf is met een informelere bedrijfscultuur. Ook aan te raden is om een stijl te gebruiken die bij jou past en iets laat zien over jouw persoonlijkheid. Je sollicitatiebrief bepaalt namelijk je eerste indruk.


Zoek een ander beroep