Marktonderzoeker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Marktonderzoeker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep marktonderzoeker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je marktonderzoeker wordt.

 

Wat is een Marktonderzoeker?

Een Marktonderzoeker doet onderzoek naar verschillende (potentiële) markten of klanten. Hij onderzoekt producten, trends, klanttevredenheid, de onderliggende behoeften van klanten en het imago van het bedrijf; dus alle factoren die de vraag naar een product beïnvloeden. Het doel is het maken van een betrouwbare objectieve analyse. Een Marktonderzoeker kan in dienst zijn van een marktonderzoeks- of reclamebureau en onderzoek uitvoeren in opdracht van verschillende bedrijven. Hij kan ook werkzaam zijn op een marketing- of onderzoeksafdeling van een bedrijf en de afzetmarkt, producten of diensten van zijn eigen werkgever onderzoeken.

Bij het begin van een marktonderzoek legt de Marktonderzoeker contact met de opdrachtgever. Naar aanleiding van dit gesprek formuleert hij een onderzoeksvraag en komt hij met een onderzoeksvoorstel. De Marktonderzoeker kiest dan de beste onderzoeksmethode, bijvoorbeeld een telefonische of schriftelijke enquête. Vervolgens bekijkt hij wat een geschikte, representatieve onderzoekspopulatie is. Daarna zal hij een vragenlijst (laten) opstellen.

De Marktonderzoeker beoordeelt de verkregen onderzoeksinformatie en beschrijft deze met behulp van tabellen en grafieken. Deze analyse verwerkt hij in een rapport, evenals zijn conclusies en aanbevelingen. Deze zal de Marktzonderzoeker bespreken met zijn opdrachtgevers of de marketingafdeling van zijn bedrijf. Het bedrijf of de opdrachtgever kan er vervolgens voor kiezen om marketingplannen aan te passen.

De Marktonderzoeker is ook verantwoordelijk voor de financiële kant van het onderzoek. Hij moet een inschatting van de kosten maken en de begroting in de gaten houden.


 Wil je werken als Marktonderzoeker?

Werk je al als Marktonderzoeker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Marktonderzoeker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Marktonderzoeker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Marktonderzoeker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Opdrachtgever
 • Marketing Medewerker
 • Marktonderzoeker
 • Enquêteur
 • Secretaresse

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1807 tot €5194

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Marktonderzoeker

Wat verdient een Marktonderzoeker?

Als Marktonderzoeker verdien je in het begin nog niet zoveel. Het startsalaris ligt tussen de €1800 en €2400 bruto per maand. Na een aantal jaren ervaring groeit het salaris mee naar €5000 per maand. Er wordt binnen de sector soms gewerkt met een bonussysteem, maar dit is afhankelijk van de organisatie waar men terecht komt.

Hetzelfde geldt voor overige secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een auto van de zaak, laptop enz.

Salarisschaal Marktonderzoeker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Marktonderzoeker

Op zoek naar een nieuwe baan als Marktonderzoeker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Marktonderzoeker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Marktonderzoeker vacatures

Vacature Market Researcher
Young & Ambitious
 Are you Danish, available for a few hours per week and do you like to talk to people over the telephone? Read on! You might be the Market Researcher

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Marktonderzoeker

Wat is de toekomst van Marktonderzoeker?

Hoewel de sector een klap heeft gekregen door de economische crisis krijgen Marktonderzoekers een steeds belangrijkere rol en worden ze steeds vaker ingezet door bedrijven. Consumentengedrag is lastig te voorspellen en Marktonderzoekers zijn daarom vaak overal nodig.

Een Marktonderzoeker kan doorgroeien naar de functie van senior Marktonderzoeker of als Commercieel Directeur van een onderzoeksbureau. Ook kan hij zijn eigen bureau starten.

Baankans Marktonderzoeker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Marktonderzoeker worden: Opleidingen tot Marktonderzoeker

Wil je Marktonderzoeker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Marktonderzoeker.

Hoe word je een Marktonderzoeker? 

Opleidingen zijn er in vele soorten en maten. Enkele mogeljikheden zijn: Marketing Mangement (HBO), Commerciële Economie (HBO) en uiteraard de opleidingen Marketing of Marketing Management (WO). Er bestaat ook de cursus marktonderzoek bij NIMA- opleidingen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Marktonderzoeker

Er zijn geen opleidingen Marktonderzoeker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Marktonderzoeker in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen

Omscholen of doorgroeien tot Marktonderzoeker

Als je Marktonderzoeker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Marktonderzoeker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Marktonderzoeker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Marktonderzoeker?

Competenties en Vaardigheden Marktonderzoeker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Marktonderzoeker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Marktonderzoeker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Marktonderzoeker

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Marktonderzoeker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Marktonderzoeker. Als Marktonderzoeker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Marktonderzoeker:


zie volledige beschrijving persoonstype Marktonderzoeker

Vakkennis voor een Marktonderzoeker

Het is voor een Marktonderzoeker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Marktonderzoeker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Marktonderzoeker


Werkervaring Marktonderzoeker

Het is voor een startend Marktonderzoeker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Marktonderzoeker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Sales Manager, Marketing Manager .

Iets anders leren?

Is Marktonderzoeker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Marktonderzoeker

Met wie werkt een Marktonderzoeker samen? 

Een Marktanalist of -onderzoeker komt uiteraard in contact met opdrachtgevers. Daarmee bespreekt hij de trends. Hetzelfde geldt hier voor de relatie met marketing medewerkers. De Marktonderzoeker kan tevens de laatste vakontwikkelingen op de voet volgen door hierover te communiceren met collega Marktonderzoekers.
Als Marktonderzoeker ben je tevens vaak face to face ofwel via de pc aan het communiceren met enquêteurs. Tenslotte kom je dagelijks de administratieve afdeling tegen om een en ander af te stemmen.


 • Opdrachtgever
 • Marketing Medewerker
 • Marktonderzoeker
 • Enquêteur
 • Secretaresse
Marktonderzoeker


Organisaties waar een Marktonderzoeker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Marktonderzoeker meestal werkt.

Waar werkt een Marktonderzoeker?

Een Marktonderzoeker kan werkzaam zijn binnen een marktonderzoeksbureau. Sommige bedrijven hebben echter zelf Marktonderzoekers in dienst. Dit kunnen heel uiteenlopende bedrijven zijn.

Meer weten over werken in de Marketing & Product?

Bekijk werken in Marketing & Product

Best beoordeelde werkgevers Marktonderzoeker

Waar kun je het beste werken als Marktonderzoeker? Hieronder vind je de best door de Marktonderzoeker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Marktonderzoeker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Marktonderzoeker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Marktonderzoeker.

Welke competenties heeft een Marktonderzoeker nodig?

Een Marktonderzoeker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Marktonderzoeker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Marktonderzoeker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Marktonderzoeker nodig? 

Een Marktonderzoeker moet leergierig zijn en onderzoekend en beschikken over een analytisch vermogen. Hij moet ook mensenkennis hebben (Waarnemer). Daarnaast moet een Marktonderzoeker grondig en betrouwbaar te werk kunnen gaan. Marktonderzoek moet immers onafhankelijk worden gedaan (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Marktonderzoeker


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Marktonderzoeker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Marktonderzoeker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Marktonderzoeker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Marktonderzoeker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Marktonderzoeker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Marktonderzoeker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Marktonderzoeker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Marktonderzoeker iets voor je?

Zou je graag Marktonderzoeker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Marktonderzoeker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Marktonderzoeker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar