Personeelsplanner worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Personeelsplanner worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Personeelsplanner worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Personeelsplanner? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Personeelsplanner goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Personeelsplanner?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Personeelsplanner wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Personeelsplanner.

Alles over hoe je Personeelsplanner kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Personeelsplanner?

Een Personeelsplanner is meestal MBO opgeleid. De specifieke opleiding van de planner is afhankelijk van de branche waarin deze werkzaam is. Doorgaans komen planners voor in de meer technische branches. Veel Personeelsplanner hebben dan ook een technische MBO opleiding voltooid.

Er zijn ook specifieke opleidingen Personeelsplanning. Deze worden gegeven bij ROC's of door commerciele opleiders

 

 
 

Welke vaardigheden heb je nodig om Personeelsplanner te worden?

Om Personeelsplanner te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Personeelsplanner zijn Analytisch vermogen, Inlevingsvermogen en Initiatief ontplooien. Ook zijn Inzicht in omgeving, Aanpassingsvermogen en Lichtvoetigheid belangrijke vaardigheden als je Personeelsplanner wilt worden. Verder zijn Logisch redeneren, Integriteit en Zelfbeheersing ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Personeelsplanner te worden?

Als je Personeelsplanner wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Personeelsplanner

 • Anticiperen
 • Conflicten beheersen
 • Creativiteit
 • Delegeren
 • Flexibiliteit
 • Inzicht in omgeving
 • Oordeelsvorming
 • Plannen en organiseren

Welke eigenschappen heb je nodig om Personeelsplanner te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Personeelsplanner te worden zijn Empathie, Diplomatiek en Zorgzaamheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Daarnaast zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid ook goed van pas komende eigenschappen om Personeelsplanner te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Personeelsplanner worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Personeelsplanner. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Personeelsplanner zijn de Bemiddelaar en de Perfectionist.

Het belangrijkste is dat een Personeelsplanner goed overzicht kan bewaren. Een planner moet dus gecoördineerd en structureel te werk gaan. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de succesvolle werker.

Daarnaast heeft de Personeelsplanner een ondersteunende rol. Het is de taak van de planner om zo goed en accuraat mogelijk de bezetting op de werkvloer te regelen. Een planner kan dan ook met medewerkers te maken krijgen die het niet eens zijn met hun planning.  Met deze kritiek moet een Personeelsplanner dan ook om kunnen gaan. Een planner moet dus enigszins kunnen bemiddelen. Een eigenschap die past bij de bemiddelaar.

 

 
 

Opleiding Personeelsplanner

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Personeelsplanner kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Personeelsplanner. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Personeelsplanner. Maar ook cursussen en trainingen voor de Personeelsplanner.

Top 5 opleidingen Personeelsplanner

Strategische personeelsplanning (SPP) en de OR
Strategische personeelsplanning (SPP) is een randvoorwaarde voor duurzame inzetbaarheid. Strategische personeelsplanning houdt in dat je gesignaleerde toekomstige ontwikkelingen verbindt met de gewenste kwalitatieve en kwantitatieve personeelsbezetting. Met het voorbereiden, vormgeven en implementeren …
Strategische personeelsplanning (SPP) en de OR
Strategische personeelsplanning
Een evenwichtig en competent personeelsbestand is essentieel voor het realiseren van uw organisatiedoelstellingen. De juiste mens op de juiste plek, die op het juiste moment de juiste dingen doet. Het …
Strategische personeelsplanning
Masterclass Strategische Personeelsplanning
Strategische personeelsplanning in onzekere tijden Hoe zorg je dat de organisatie, afdelingen en medewerkers zijn afgestemd op alle snelgaande veranderingen en toegroeien naar de organisatie van de toekomst? Kortom; hoe …
Masterclass Strategische Personeelsplanning
Vakopleiding Personeelsplanning
De arbeidsmarkt vraagt om structurele verandering. Niet door het aannemen van meer mensen of harder werken maar door te zorgen dat de inzet klopt. De vakopleiding Personeelsplanning leert jou hoe. …
Vakopleiding Personeelsplanning
Vakopleiding Workforce Management (personeelsplanning)
Concrete kennis van het gehele WFM proces en de samenhang tussen de verschillende onderdelen. Geschikt voor personeelsplanners en -functionarissen , roosteraars en capaciteitsplanners. Het optimaliseren van de inzet van personeel …
Vakopleiding Workforce Management (personeelsplanning)

Omscholen tot Personeelsplanner

Hoe kan je omscholen tot Personeelsplanner? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Personeelsplanner zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Personeelsplanner

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Personeelsplanner?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Personeelsplanner. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Personeelsplanner?

Als je wilt omscholen tot Personeelsplanner is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Personeelsplanner

Wat verdient een Personeelsplanner? Het salaris van een Personeelsplanner begint bij €2100,- bruto per maand. Een ervaren Personeelsplanner verdient tot maximaal €3700,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Personeelsplanner

Post HBO Personeelsplanning

Post HBO Personeelsplanning

Post HBO personeelsplanning voor professionals in planning Na het succes van de Post HBO voor het klantcontactcenter start de Spril Academie in oktober 2020 met een nieuwe Post HBO opleiding: de Post HBO voor Personeelsplanning. In dit vakgebied hebben wij de …

 • Onderwerp opleiding Personeelsplanner
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 6.999,00
 • Duur 17 dagen
Strategische Personeelsplanning voor de OR

Strategische Personeelsplanning voor de OR

Strategische personeelsplanning voor de OR  Je wilt als or zorgdragen voor een goed personeelsbeleid en een gezonde organisatie. Kennis over strategische personeelsplanning is dan onontbeerlijk. In deze training krijg je inzicht in alle facetten van SPP, waar je op kunt letten, wat de …

 • Onderwerp opleiding Personeelsplanner
 • Lesmethode Evenement
 • Prijs € 425,00
 • Duur 1 dag
Opleiding Operationele Personeelsplanning

Opleiding Operationele Personeelsplanning

Opleiding Operationele Personeelsplanning Dit is een opleiding waarin de (startende) planner met de praktijk aan de slag gaat. Of het nu gaat om de flex(pool)planner, de roosteraar, de personeelsplanner of de roosterplanner gaat, hier leer je de basistechnieken die je …

 • Onderwerp opleiding Personeelsplanner
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.599,00
 • Duur 5 dagen
Opleiding Tactische Personeelsplanning

Opleiding Tactische Personeelsplanning

Opleiding Tactische Personeelsplanning Dit is een opleiding waarin de je als planner met de tactische onderdelen van personeelsplanning aan de slag gaat. Uitermate geschikt voor de planner die zich verder wilt ontwikkelen naar een tactisch planner of capaciteitsmanager. Er is …

 • Onderwerp opleiding Personeelsplanner
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.799,00
 • Duur 6 dagen
Strategische personeelsplanning en WFM

Strategische personeelsplanning en WFM

SPP en WFM Strategische personeelsplanning (SPP) is het handig bijsturen en anticiperen op de organisatie en de omgeving die constant in beweging zijn. In deze training maken we kennis met SPP en hoe de vijf stappen naar SPP helpen bij …

 • Onderwerp opleiding Personeelsplanner
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 549,00
 • Duur 1 dag