Schaapherder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Schaapherder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Schaapherder? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Schaapherder wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Schaapherder, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Schaapherder


Vacatures Schaapherder

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Schaapherder?

Een Schaapherder is iemand die met een kudde schapen door een gebied loopt. Tegenwoordig is een Schaapherder vaak in dienst bij een organisatie waarvan hij een opdracht krijgt. Deze opdracht houdt  vaak in dat de kudde schapen op een aangegeven gebied het gras moet grazen. De Schaapherder trekt er dan met de schapen op uit richting dat gebied, waarna de schapen enige tijd krijgen om het gras daar te grazen.

Het werk van een Schaapherder bestaat uit het begeleiden van de kudde schapen naar een bepaalde plaats. Dit doet hij doorgaans met de hulp van een (herders)hond. De Schaapherder geeft de hond een commando, waarna deze de schapen op een bepaalde manier leidt. De Schaapherder loopt vaak voor de kudde schapen uit. In zijn hand houdt een Schaapherder soms een herdersstok met daaraan een belletje, waarmee hij niet alleen de hond commando’s geeft, maar waardoor de schapen ook een richtlijn hebben.

Naast het begeleiden van de hond en de kudde, houdt de Schaapherder zich ook bezig met het onderhoudt aan de schapen. Met dit onderhoud wordt onder andere het scheren van de schapen, het bekappen, het aanbrengen van oormerken en helpen bij geboortes bedoeld.


Past het beroep Schaapherder bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Schaapherder per stad

Vacatures Schaapherder Alkmaar

Vacatures Schaapherder Almelo

Vacatures Schaapherder Almere

Vacatures Schaapherder Alphen aan den Rijn

Vacatures Schaapherder Amersfoort

Vacatures Schaapherder Amstelveen

Vacatures Schaapherder Amsterdam

Vacatures Schaapherder Apeldoorn

Vacatures Schaapherder Arnhem

Vacatures Schaapherder Assen

Vacatures Schaapherder Bergen op Zoom

Vacatures Schaapherder Breda

Vacatures Schaapherder Capelle aan den IJssel

Vacatures Schaapherder Delft

Vacatures Schaapherder Den Bosch

Vacatures Schaapherder Den Haag

Vacatures Schaapherder Den Helder

Vacatures Schaapherder Deventer

Vacatures Schaapherder Doetinchem

Vacatures Schaapherder Dordrecht

Vacatures Schaapherder Ede

Vacatures Schaapherder Eindhoven

Vacatures Schaapherder Emmen

Vacatures Schaapherder Enschede

Vacatures Schaapherder Gouda

Vacatures Schaapherder Groningen

Vacatures Schaapherder Haarlem

Vacatures Schaapherder Haarlemmermeer

Vacatures Schaapherder Heerlen

Vacatures Schaapherder Helmond

Vacatures Schaapherder Hengelo

Vacatures Schaapherder Hilversum

Vacatures Schaapherder Hoogeveen

Vacatures Schaapherder Hoorn

Vacatures Schaapherder Katwijk

Vacatures Schaapherder Leeuwarden

Vacatures Schaapherder Leiden

Vacatures Schaapherder Lelystad

Vacatures Schaapherder Maastricht

Vacatures Schaapherder Middelburg

Vacatures Schaapherder Nieuwegein

Vacatures Schaapherder Nijmegen

Vacatures Schaapherder Oss

Vacatures Schaapherder Purmerend

Vacatures Schaapherder Roermond

Vacatures Schaapherder Roosendaal

Vacatures Schaapherder Rotterdam

Vacatures Schaapherder Schiedam

Vacatures Schaapherder Spijkenisse

Vacatures Schaapherder Terneuzen

Vacatures Schaapherder Tilburg

Vacatures Schaapherder Utrecht

Vacatures Schaapherder Veenendaal

Vacatures Schaapherder Venlo

Vacatures Schaapherder Vlaardingen

Vacatures Schaapherder Westland

Vacatures Schaapherder Zaanstad

Vacatures Schaapherder Zeist

Vacatures Schaapherder Zoetermeer

Vacatures Schaapherder Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Schaapherder

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Schaapherder?

Het beroep van Schaapherder is tegenwoordig, in tegenstelling tot tientallen jaren geleden, voor velen geen rendabel werk meer. Veel Schaapherders zijn in dienst van een natuurorganisatie, waardoor zij via hen betaald krijgen. Deze organisaties draaien vaak op subsidies, waardoor het salaris vaak niet erg hoog is. In sommige gevallen valt de Herder onder de CAO Agrarisch, waarvoor de salarissen wat beter geregeld zijn. Het salaris van de Schaapsherder in loondienst ligt tussen de €1780,- en €2100,- per maand.

Er zijn ook schaapsherders die zelfstandig werken. Ze krijgen betaald per graasopdracht, of voor de melk of het vlees. Dus dan zijn ze feitelijk Schapenhouder en geen Schapenherder. Een Schapenhouder heeft dus meer inkomsten, maar heeft ook veel kosten. De schapenwol levert in 2021 bijna niets meer op, dus dit is eerder een kostenpost geworden. 


Meer weten over het salaris Schaapherder

Salaris aankomend Schaapherder Salaris junior Schaapherder Wat is het salaris van een medior Schaapherder? Welk salaris krijgt een senior Schaapherder?


Hoe word je een Schaapherder? 

Het beroep van Schaapherder is geen beschermd beroep. Dit houdt in dat ieder persoon zich Schaapherder mag noemen en dat er dus geen opleiding voor gevolgd hoeft te worden.

Ondanks dat een opleiding niet verplicht is, raden veel ervaren Schaapherders een opleiding in de vorm van een cursus wel aan, omdat er tijdens zo’n cursus veel over de (omgang met) schapen en de natuur geleerd wordt. Een cursus die een geïnteresseerde kan volgen, is de cursus ‘Aspirant Schaapherder’. Tijdens deze cursus leert een leerling onder andere het werken met een hond, onderhoud aan schapen, zoals scheren, bekappen en ontwormen, en het organiseren van activiteiten.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Schaapherder

Er zijn geen opleidingen Schaapherder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Schaapherder in werkt

Bekijk alle opleidingen Dieren & Verzorging


Omscholen tot Schaapherder

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Schaapherder. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Schaapherder

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Schaapherder

Als je Schaapherder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Schaapherder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Schaapherder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Schaapherder?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Schaapherder

Een Schaapherder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Vaardigheden Schaapherder

  • Analytisch vermogen
  • Initiatief ontplooien
  • Inzicht in omgeving
  • Vitaliteit
  • Levenslust
  • Positiviteit
  • Luisteren
  • Analyseren
  • Verbanden leggen
  • Besluitvaardigheid
  • Delegeren
  • Motiveren
  • Zelfsturing
  • Zelfontwikkeling
  • Durf
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Schaapherder nodig? 

Een Schaapherder is een verzorgend, warm en betrokken persoon. Dit zijn typische kenmerken van het persoonlijkheidstype ‘gever’. Een Schaapherder is vooral verzorgend, warm en betrokken naar zijn schapen toe. Dit is noodzakelijk, omdat schapen van essentieel belang zijn voor het uitoefenen van zijn beroep als Schaapherder.

Naast de eigenschappen van een gever, heeft een Schaapherder ook eigenschappen van een levensgenieter. Zijn werkzaamheden verricht een Schaapherder veelal buiten en daar moet hij dan ook van houden. Een schaapherder is energiek, levendig en optimistisch. Dit is noodzakelijk omdat iemand die deze eigenschappen niet bezit, er niet van kan genieten om met schapen buiten door de velden te lopen en iemand die dat niet als zijn ideale dagbesteding ziet, zal het beroep van Schaapherder niet lang volhouden.


Eigenschappen Schaapherder

  • Empathie
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid
  • Optimisme
  • Energiek
  • Vindingrijkheid



Wat zijn de baankansen voor een Schaapherder?

Vroeger was het werk van een Schaapherder rendabel, omdat het één van de weinig manieren was om te profiteren van woeste, onbruikbare grond. Nu dit niet meer het geval is, zijn er andere redenen voor de werkzaamheden van een Schaapherder. Dit is veelal om het gras in een bepaald gebied kort te houden. Dit werk levert echter vaak niet genoeg op voor een Schaapherder om hiermee zelfstandig in zijn levensonderhoud te voorzien. Vaak geniet hij, of de organisatie waarvoor hij werkzaam is, daarom subsidies. Echter, nu er steeds meer bezuinigd wordt op subsidies, hebben Schaapherders het zwaar. De overheid zou niet snel het vak van Schaapherder laten uitsterven, maar de arbeidsmarkt is erg matig door de lage vraag.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Schaapherder niet, omdat het werk dat hij doet erg specifiek is en hij geen functie boven zich heeft staan waartoe hij kan doorgroeien.

De actuele kans op werk voor een Schaapherder

Het beroep Schaapherder is onderdeel van de beroepsfamilie Dier- en veehouders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Dier- en veehouders is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Schaapherder

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Schaapherder

Het beroep Schaapherder is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers dier- en veehouderij.

Doorgroei beroepen voor een Schaapherder

Meewerkend voorman melkveehouderij

vakkracht melkveehouderij

voormelker

Melkveehouder

bedrijfsleider biologisch-dynamische melkveehouderij

bedrijfsleider melkveehouderij

bedrijfsleider/ondernemer biologisch-dynamische melkveehouderij

bedrijfsleider/ondernemer melkveehouderij

biologisch-dynamisch melkveehouder

ondernemer biologisch-dynamische melkveehouderij

ondernemer melkveehouderij

Meewerkend voorman dier- en veehouderij

allround dierenverzorger

meewerkend voorman chinchillafokkerij

meewerkend voorman eendenhouderij

meewerkend voorman fazantenhouderij

meewerkend voorman ganzenhouderij

meewerkend voorman geitenhouderij

meewerkend voorman hertenfokkerij

meewerkend voorman kalkoenfokkerij

meewerkend voorman kangoeroehouderij

meewerkend voorman kippenhouderij

meewerkend voorman konijnenhouderij

meewerkend voorman kuikenbroederij

meewerkend voorman nertsfokkerij

meewerkend voorman pelsdierenfokkerij

meewerkend voorman pluimveehouderij

meewerkend voorman rundveehouderij

meewerkend voorman schapenhouderij

meewerkend voorman struisvogelhouderij

meewerkend voorman varkensfokkerij

meewerkend voorman veehouderij (opfokken)

meewerkend voorman vossenfokkerij

meewerkend voorman wormenkwekerij

vakkracht veeteelt (opfokken)

Rundveehouder

bedrijfsleider biologisch-dynamische rundveehouderij

bedrijfsleider rundveehouderij

ondernemer rundveehouderij

bedrijfsleider/ondernemer biologisch-dynamische rundveehouderij

bedrijfsleider/ondernemer rundveehouderij

biologisch-dynamisch rundveehouder

hertenfokker

kangoeroehouder

ondernemer biologisch-dynamische veehouderij

kalvermester

landbouwer weidebedrijf

Varkenshouder

bedrijfsleider/ondernemer varkenshouderij

ondernemer varkenshouderij

bedrijfsleider varkenshouderij

Schapenhouder

bedrijfsleider schapenhouderij

bedrijfsleider/ondernemer schapenhouderij

ondernemer schapenhouderij

geitenhouder

Paardenhouder

hengstenhouder

bedrijfsleider/ondernemer paardenhouderij

ondernemer paardenhouderij

bedrijfsleider paardenhouderij

Meer steden Minder steden

Waar werkt een Schaapherder?

Een Schaapherder is vaak in dienst bij een organisatie, zoals natuurmonumenten, landschapsbeheer of bij de gemeente. Een Schaapherder die dit niet is, werkt als zelfstandige.


Met wie werkt een Schaapherder samen? 

Een Schaapherder staat tijdens zijn werkzaamheden doorgaans niet in nauw contact met personen., omdat hij zijn werkzaamheden voornamelijk zelfstandig verricht.  Een type persoon waarmee een Schaapherder met enige regelmaat in contact staat, is, in het geval hij werkzaam is bij een natuurorganisatie, met de organisatie. Via hen krijgt de Schaapherder door waar hij met zijn kudde heen moet. Een Schaapherder die niet in dienst is bij zo’n organisatie, staat meer in contact met een opdrachtgever, bijvoorbeeld een grootlandbezitter, omdat hij via die opdrachtgever specificaties doorkrijgt.


Schaapherder

Alles over het beroep Schaapherder in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1780 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar