Commando Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Commando? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep commando. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je commando wordt.

 

Wat is een Commando?

De Commando bekleedt een functie bij Defensie. Hij dient er, in tegenstelling tot de reguliere militairen, meer uit te zien als 'burger' om bij bepaalde operaties beter op te kunnen gaan in de massa. Hij moet zich wel representatief te gedragen. De Commando krijgt te maken met zeer diverse werktijden, werkterreinen en weersomstandigheden. De daadwerkelijke werkzaamheden van de Commando zijn vaak geheim.

Commando's opereren binnen kleine teams, vaak diep in het gebied van de vijand. Zo kunnen zij ingezet worden om verkenningsopdrachten uit te voeren, maar ook om op kleine schaal aan te vallen. De Commando is gespecialiseerd medic, sniper, demolitie-expert of verbindingsman. Daarnaast kan hij parachutespringen. Afhankelijk van de vrije plaatsen en eigen wensen is het mogelijk om binnen een meer gespecialiseerde eenheid van de Commando's geplaatst te worden. Zo zijn er ploegspecialisaties in vrije vallen van grote hoogte, duikers en bergexperts.

De Commando moet in groepen kunnen samenwerken en tegelijkertijd individueel kunnen optreden. Om effectief en efficiënt te kunnen opereren, wordt er zeer veel, en fysiek zwaar getraind binnen het Korps Commando Troepen. Binnen de groepen wordt een goede persoonlijke band tussen de onderlinge Commando's actief nagestreefd ter bevordering van de uitvoering van de werkzaamheden.

De Commando maakt er door zijn specialisme en geheime activiteiten grotere kans op uitgezonden te worden dan reguliere militairen. Momenteel heeft Defensie Commando's uitgezonden naar Uruzgan, waar ze samen met Mariniers inlichtingen verzamelen over en acties ondernemen tegen de Taliban.Wil je werken als Commando?

Werk je al als Commando en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Commando worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Commando, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Commando in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leidinggevende Commando
 • Militair
 • Marinier
 • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €885 tot €1978

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Commando

Wat verdient een Commando?

Primair: De Commando ontvangt zodra hij begint aan de opleiding loon. Bij de start van de opleiding heeft de toekomstige Commando nog niet de rang die hij na afronding van de opleiding zal bezitten. Er wordt aan de hand van de rang bepaald hoeveel loon de Commando krijgt. Naarmate de opleiding vordert, zal de rang, en dus ook het loon stijgen. Wanneer het loon bepaald wordt, kan er rekening worden gehouden met ervaring en leeftijd.

Secundair: Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden je opleiding, uniform en studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde gezondheidszorg, een reis- en onkostenvergoedingsregeling, zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten en bestaat er onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid om een rijbewijs te halen.

Bovendien is er op kosten van de landmacht na afronding van de opleiding tot Commando een studie te volgen. Het volgen van een studie zal echter meer vergen van de Commando door de diverse werkomstandigheden en de lange tijd die hij van huis kan zijn. Tot slot is er een ABP pensioen

Salarisschaal Commando

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Commando

Er zijn geen vacatures Commando aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Commando in werkt.

Meer weten over de sector waar een Commando in werkt

Bekijk werken in Defensie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Commando

Wat zijn de baankansen voor een Commando?

Binnen het Korps Commando Troepen kan bijgetekend worden voor dezelfde functie, kan doorgegroeid worden naar hogere rangen en kan gespecialiseerd worden op bepaalde terreinen. Daarnaast is er de mogelijkheid om binnen de krijgsmacht een andere functie te gaan bekleden.

Buiten de krijgsmacht is er door de grote stressbestendigheidcreativiteit en accuratesse die de Commando bezit zowel binnen de private sector als de overheid vraag naar oud-Commando's.

Momenteel heeft de Landmacht nog vacatures voor Commando open staan. Daarnaast is er veel doorloop binnen het Korps Commando Troepen.

Waarschijnlijk zullen de bezuinigingen van Defensie niet ten kosten gaan van de operationele kant van de Commando's.

De actuele kans op werk voor een Commando

De kans op werk voor het beroep Commando is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Commando

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Commando worden: Opleidingen tot Commando

Wil je Commando worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Commando.

Hoe word je een Commando? 

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Commando dient de gegadigde minimaal in het bezit te zijn van een MAVO/VBO-C (oud) diploma, VBO-B diploma met Gatb-30 psychologisch onderzoek, VMBO diploma kader beroepsgerichte leerweg of een VMBO BBL met Gatb-30 onderzoek.

Daarnaast mag de toekomstige Commando niet kleiner zijn dan 1.55 meter. Het dragen van een bril of lenzen is niet toegestaan.

Om door te kunnen stromen binnen het keuringstraject dient er deel te worden genomen aan de Kennismakingsdagen van het Korps Commando Troepen. Hier wordt beoordeeld of de kandidaat geschikt is om te mogen solliciteren.

Na een succesvolle selectie bestaat de opleiding tot Commando uit acht weken vooropleiding, acht tot negen weken Elementaire Commando Opleiding en 52 weken Voortgezette Commando Opleiding.

De potentiële Commando moet ten tijde van sollicitatie tussen de 20 en 29 jaar zijn. Daarnaast moet er minimaal een dienstperiode van twee jaar uitgezeten kunnen worden voordat de Commando 35 wordt.

Voor vrouwen is het toegestaan te solliciteren naar een functie als Commando, maar in de praktijk komen vrouwen (nog) niet door de opleiding heen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Commando

SQL Vervolg
Voor het opvragen van gegevens wordt bij database systemen vaak gebruik gemaakt van de taal SQL. Een van de meest gebruikte database systemen voor de professionele gebruiker is MS SQL …
SQL Vervolg
REXX Advanced
OCICT OverviewGeavanceerde technieken van REXX in een TSO/ISPF omgeving.DoelstellingIn deze cursus leert u enkele meer geavanceerde technieken van REXX in een TSO/ISPF omgeving. De onderwerpen die behandeld worden zijn: het lezen, …
REXX Advanced
Linux/UNIX Deel 2
Onze opleidingen met betrekking tot het gebruik en het beheer van de Linux- en UNIX-familie zijn van toepassing op alle versies van Linux en UNIX. Hiertoe behoren ook de opleidingen …
Linux/UNIX Deel 2
Linux / UNIX deel 2 (Virtueel)
Lesmethode : Virtueel Algemeen : Wie eenmaal de smaak van Linux/UNIX te pakken heeft, wil al snel meer: zelf scripts schrijven waarin meer gebeurt dan alleen een paar commando's achter …
Linux / UNIX deel 2 (Virtueel)
Linux / UNIX deel 2
Lesmethode : Klassikaal Algemeen : Wie eenmaal de smaak van Linux/UNIX te pakken heeft, wil al snel meer: zelf scripts schrijven waarin meer gebeurt dan alleen een paar commando's achter …
Linux / UNIX deel 2

Omscholen of doorgroeien tot Commando

Als je Commando wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Commando zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Commando

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Commando?

Competenties en Vaardigheden Commando

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Commando nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Commando nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Commando

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Commando

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Commando. Als Commando wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Commando:


zie volledige beschrijving persoonstype Commando

Vakkennis voor een Commando

Het is voor een Commando ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Commando zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Commando


Werkervaring Commando

Het is voor een startend Commando die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Commando is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Persoonsbeveiliger, Marinier .

Iets anders leren?

Is Commando het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Commando

Met wie werkt een Commando samen? 

De Commando werkt binnen verschillende soorten teams (soms op pelotonsniveau, soms groepsniveau of zelfs individueel) samen om zijn uiteenlopende taken uit te voeren. Er kan niet alleen worden samengewerkt met andere Commando's, maar ook met reguliere militairen en (specialistische eenheden van het Korps) Mariniers.

 Door de veelzijdigheid van het takenpakket van de Commando kan de Commando onder allerlei omstandigheden in contact komen met burgers en vijanden. De Commando opereert binnen het hoogste geweldsspectrum en is in staat dit te gebruiken tegen de vijand om bijvoorbeeld de burger te beschermen. Tevens kan het zo zijn dat de Commando zich onopgemerkt, door zowel de burgerbevolking als de vijand, dient te opereren.


 • Leidinggevende Commando
 • Militair
 • Marinier
 • Burger
Commando


Organisaties waar een Commando werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Commando meestal werkt.

Waar werkt een Commando?

Na afronding van de opleiding tot Commando wordt de Commando geplaatst bij het Korps Commando Troepen in Roosendaal. De Commando oefent voortdurend en kan worden uitgezonden.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Commando

Waar kun je het beste werken als Commando? Hieronder vind je de best door de Commando beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Commando.

Competenties, Skills en Vaardigheden Commando:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Commando.

Welke competenties heeft een Commando nodig?

Een Commando heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Commando

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Commando passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Commando nodig? 

De Commando is een directe, onafhankelijke, zelfverzekerde en zorgzame persoon die soms ongevoelig, dominant en onbuigzaam over kan komen. Tevens is de Commando ijverig, gedreven, energiek en praktisch. Daartegenover staat dat de Commando prestatiegericht en verdiept in het werk kan zijn (Baas). Deze 'negatieve eigenschappen' helpen de Commando, net zoals zijn positieve eigenschappen, juist ook bij het uitvoeren van zijn taken (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Commando


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Commando

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Commando

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Commando

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Commando

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Commando dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Commando belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Commando. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Commando iets voor je?

Zou je graag Commando willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Commando bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Commando

Ben

Vergeet de overige arbeidsvoorwaarden plus de toeslagen niet.

anne fredriksz

ik vind deze opleiding TOPPIE!

Bas

Tot.snel,anne.Gr.

Mike

Vind ik niet.Gr.

commando

De getoonde salarissen,z ijn de salarissen van een soldaat.Het salaris van een korporaal is al beduidend hoger.Gr.

Cor

Onderbetaald..

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar