Wetgevingsjurist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Wetgevingsjurist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep wetgevingsjurist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je wetgevingsjurist wordt.

 

Wat is een Wetgevingsjurist?

De Wetgevingsjurist houdt zich bezig met het schrijven of aanpassen van wetten. Hij is betrokken bij het gehele wetgevingstraject, van het idee voor een wetsvoorstel tot de publicatie van de wet (of aanpassing in de wet) in het staatsblad.

Voordat de Wetgevingsjurist aan het gecompliceerde proces van schrijven kan beginnen, is het eerst nodig om in overleg vast te stellen waar de Wetgevingsjurist aan zal moeten gaan werken. Dit is afhankelijk van de functie die de hij heeft en op welke afdeling hij werkt. Ook zal de Wetgevingsjurist zelf moeten bedenken wat de maatschappelijke impact van een bepaald wetsvoorstel zal zijn en of dit wenselijk is.

Als vaststaat wat er precies in het wetsvoorstel moet komen te staan zal de Wetgevingsjurist zelfstandig de wet gaan schrijven, in juridisch vakjargon. Nadat het wetsvoorstel geschreven is, begint een lang traject wbij het wetsvoorstel steeds door een nieuwe ronde moet komen (zoals door de ministerraad, Tweede Kamer, en Eerste Kamer) en waarschijnlijk steeds aangepast moet worden.

Om zo'n langdurig traject te kunnen doorstaan, heeft de wetgevingsjurist verstand van zaken nodig, veel geduld, en vooral ook het vertrouwen dat diens wetvoorstel een positieve impact kan hebben op de samenleving.

Past het beroep Wetgevingsjurist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Wetgevingsjurist?

Werk je al als Wetgevingsjurist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Wetgevingsjurist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Wetgevingsjurist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Wetgevingsjurist in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Beleidsmedewerkers
 • Staatssecretaris
 • Minister
 • Wetgevingsjurist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3330 tot €5600

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Wetgevingsjurist

Wat verdient een Wetgevingsjurist?

Tijdens de Master verdient een aankomend wetgevingsjurist al rond de 3330 euro per maand, bruto. Dit bedrag kan na de studie oplopen tot wel 5600 euro per maand wanneer men een doorgewinterde wetgevingsjurist is geworden. Aangezien de wetgevingsjurist over het algemeen een rijksambtenaar is, zullen de secundaire arbeidsvoorwaarden, uitgestippeld in een gezamenlijke CAO, uitstekend geregeld zijn.

Salarisschaal Wetgevingsjurist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Wetgevingsjurist

Er zijn geen vacatures Wetgevingsjurist aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Wetgevingsjurist in werkt.

Meer weten over de sector waar een Wetgevingsjurist in werkt

Bekijk werken in Juridisch

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Wetgevingsjurist

Wat zijn de baankansen voor een Wetgevingsjurist?

Er zijn maar een beperkt aantal mogelijkheden om wetgevingsjurist te worden, waardoor men hard moet werken om een positie als wetgevingsjurist te kunnen krijgen. Vanuit de opleiding heeft men al werk, waarvanuit men door kan stromen tot een positie als senior wetgevingsjurist, of een eigen adviesbureau op kan zetten.

De actuele kans op werk voor een Wetgevingsjurist

Het beroep Wetgevingsjurist is onderdeel van de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Wetgevingsjurist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wetgevingsjurist worden: Opleidingen tot Wetgevingsjurist

Wil je Wetgevingsjurist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Wetgevingsjurist.

Hoe word je een Wetgevingsjurist? 

Na een studie in Rechten dient men, om wetgevingsjurist te worden, een Master in Wetgeving te volgen bij de Academie voor Wetgeving, waarna men zich 'Master of Legislation' mag noemen. Deze Master heeft een strenge selectie-procedure, en combineert lesgeven met praktijk-ervaring. Hierdoor is het een zware opleiding, maar kan men al tijdens de studie geld gaan verdienen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Wetgevingsjurist

Er zijn geen opleidingen Wetgevingsjurist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Wetgevingsjurist in werkt

Bekijk alle opleidingen Juridisch

Omscholen tot Wetgevingsjurist

Als je je wilt omscholen tot Wetgevingsjurist is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Wetgevingsjurist zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Wetgevingsjurist dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Wetgevingsjurist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Wetgevingsjurist

Als je Wetgevingsjurist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Wetgevingsjurist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Wetgevingsjurist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Wetgevingsjurist?

Competenties en Vaardigheden Wetgevingsjurist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Wetgevingsjurist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Wetgevingsjurist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Wetgevingsjurist

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Onderhandelen
Onderhandelen
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap

Persoonlijkheid van een Wetgevingsjurist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Wetgevingsjurist. Als Wetgevingsjurist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Wetgevingsjurist:


zie volledige beschrijving persoonstype Wetgevingsjurist

Vakkennis voor een Wetgevingsjurist

Het is voor een Wetgevingsjurist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Wetgevingsjurist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Wetgevingsjurist


Werkervaring Wetgevingsjurist

Het is voor een startend Wetgevingsjurist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Wetgevingsjurist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Wetgevingsjurist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Wetgevingsjurist

Je kunt als Wetgevingsjurist een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Wetgevingsjurist is onderdeel van de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Wetgevingsjurist


Hoofd beroepsgroep Wetgevingsjurist

Het beroep Wetgevingsjurist valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Wetgevingsjurist

Met wie werkt een Wetgevingsjurist samen? 

De meeste tijd brengt de wetgevingsjurist door in overleg met beleidsmedewerkers, die mede bepalen welke nieuwe wetsvoorstellen er opgesteld worden, of welke veranderingen aangeleverd moeten worden. Daarnaast kan het zo zijn dat de wetgevingsjurist overleg pleegt met de staatssecretaris of minister, om de politieke overwegingen over een wetsvoorstel te bespreken. Tijdens de lange procedure die een wetsvoorstel door moet gaan, is er ook overleg met de andere wetgevingsjuristen mogelijk.


 • Beleidsmedewerkers
 • Staatssecretaris
 • Minister
 • Wetgevingsjurist
Wetgevingsjurist


Organisaties waar een Wetgevingsjurist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Wetgevingsjurist meestal werkt.

Waar werkt een Wetgevingsjurist?

De meeste wetgevingsjuristen zullen bij de rijksoverheid terecht komen. Er is echter ook een beperkte mogelijkheid om een eigen adviesbureau op te zetten, mits men al genoeg ervaring en contacten op heeft gedaan binnen werk voor de overheid.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Wetgevingsjurist

Waar kun je het beste werken als Wetgevingsjurist? Hieronder vind je de best door de Wetgevingsjurist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Wetgevingsjurist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Wetgevingsjurist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Wetgevingsjurist.

Welke competenties heeft een Wetgevingsjurist nodig?

Een Wetgevingsjurist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Wetgevingsjurist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Wetgevingsjurist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Wetgevingsjurist nodig? 

Een wetgevingsjurist moet goed kunnen samenwerken om een wet door te krijgen, en zal dus vaak ook tussen verschillende partijen inzitten. Het is dan belangrijk om steeds de verschillende belangen te kunnen verenigen, en flexibel te zijn in de eigen opvatten, anders komt de verandering in regelgeving er niet door (Bemiddelaar). Verder is het belangrijk om de wetgeving zo te schrijven dat er geen ruimte voor misverstanden kan ontstaan, en zodat de maatschappij er beter van wordt. Het specifieke werk van de wetgevingsjurist kan dit idealisme beperken, maar het blijft belangrijk dat de wetgevingsjurist enkel veranderingen in de wetgeving doorvoert waar die zelf volledig in gelooft (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Wetgevingsjurist


Bemiddelaar


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Wetgevingsjurist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Wetgevingsjurist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Wetgevingsjurist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Wetgevingsjurist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Wetgevingsjurist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Wetgevingsjurist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Wetgevingsjurist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Wetgevingsjurist iets voor je?

Zou je graag Wetgevingsjurist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Wetgevingsjurist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Wetgevingsjurist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar