Minister Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Minister? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep minister. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je minister wordt.

 

Wat is een Minister?

Als Minister neem je deel aan de regering van een land en geef je over het algemeen ook leiding aan een ministerie. Als je leiding geeft aan een ministerie wordt je ook wel een Minister met Portefeuille genoemd. Geef je geen leiding aan een ministerie wordt je Minister zonder Portefeuille genoemd. Je neemt dan wel deel aan de kabinetsraad en hebt ook een eigen beleidsterrein.

Je houdt je bezig met een bepaald (beleids)terrein zoals bijvoorbeeld financiën. Het regeringsbeleid is een verantwoordelijkheid van alle Ministers samen en daarom moeten belangrijke beslissingen in de wekelijkse vergadering van de Ministerraad worden genomen. De Ministerraad wordt gevormd door alle Ministers van een land.

Een Minister is dagelijks bezig met het geven van opdrachten aan ambtenaren, het lezen van verslagen en rapporten en het instellen van onderzoeken naar nieuwe ontwikkelingen op zijn eigen beleidsterrein.
 Wil je werken als Minister?

Werk je al als Minister en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Minister worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Minister, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Minister in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Staatssecretaris
  • Minister-President
  • Minister

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €140000 tot €140000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Minister

Wat verdient een Minister?

Als Minister verdien je €10.312 per maand.


Ook wordt vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en onkostenvergoeding uitgekeerd.
 

Salarisschaal Minister

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Minister

Op zoek naar een nieuwe baan als Minister? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Minister. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Minister vacatures

Vacature Managementondersteuner
Adecco Direct
Ben jij opzoek naar een leuke, nieuwe uitdaging bij de Rijksoverheid? Lees dan snel verder!Het Ministerie van Justitie en Veiligheid is op zoek naar een managementondersteuner door Afdeling DCom (directie …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Minister

Wat is de toekomst van Minister?

Een Minister heeft niet echt duidelijke doorgroeimogelijkheden. Je kan wel Minister-President worden, wat over het algemeen als de belangrijkste baan wordt gezien binnen de overheid. Deze kans is wel erg gering.

Verder kun je als Minister er bijvoorbeeld voor kiezen om je beschikbaar te stellen als lid van de Eerste Kamer of een andere richting te kiezen binnen de politiek.  Tot slot gaan veel Ministers (en andere politici) na enkele jaren in de politiek verder in het bedrijfsleven. Daar krijgen zij hoge managementfuncties.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Minister worden: Opleidingen tot Minister

Wil je Minister worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Minister.

Hoe word je een Minister? 

Er is voor het beroep Minister geen speciale opleiding. Als Minister ben je vaak al lang actief in het politieke leven, maar ook vaak in het zakelijke leven. Vaak zitten Ministers al jaren in de politiek en zijn ze klein begonnen, bijvoorbeeld als beleidsmedewerker bij een politieke partij. Het worden van Minister is ook niet echt een baan, maar meer een roeping. 

Als Minister moet je kennis van zaken hebben op jouw eigen beleidsterrein. Voor een Minister van Financiën is het dus wenselijk als deze een studie op hoger niveau heeft gedaan in de richting van economie/financiën. Als Minister kun je deze zaken dan betrekken op je eigen Ministerie waardoor je beleid beter aansluit op de realiteit en een grotere kans van slagen heeft.  

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Minister

Interview training door Frenk van der Linden
Twee dagen dompelt presentator en rasinterviewer Frenk van der Linden je onder in de kunst van het interviewen. Aan het eind van de cursus ben je, door hun persoonlijke aanpak, …
Interview training door Frenk van der Linden
Cursus flexibele arbeidsverhoudingen
Actueel door ingediende Wet arbeidsmarkt in Balans (WAB)! Als ervaren arbeidsrechtjurist wil je op de hoogte zijn van actuele thema’s en je kennis verdiepen. Met deze cursus ben je weer …
Cursus flexibele arbeidsverhoudingen
Specialisatieopleiding Mediation in Strafzaken
Laatste nieuws over Mediation in Strafzaken: Dit najaar heeft de minister besloten om structurele financiering ter beschikking te stellen voor mediation in strafzaken. Hierdoor is het mogelijk om mediation in …
Specialisatieopleiding Mediation in Strafzaken
Pensioenactualiteiten
Deze PE is bedoeld voor actuarissen en actuarieel analisten. Programma De toekomst van het pensioenstelsel, stand van zaken • IORP II en de impact op de Nederlandse pensioenen en op …
Pensioenactualiteiten
Naar een nationale politie
Het verleden komt aan bod, het heden, maar ook de toekomst. In Naar één nationale politie wordt veel aandacht besteed aan het hoe en waarom van de grootste reorganisatie die …
Naar een nationale politie

Omscholen of doorgroeien tot Minister

Als je Minister wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Minister zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Minister

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Minister?

Competenties en Vaardigheden Minister

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Minister nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Minister nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Minister

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Netwerken
Netwerken
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Minister

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Minister. Als Minister wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Minister:


zie volledige beschrijving persoonstype Minister

Vakkennis voor een Minister

Het is voor een Minister ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Minister zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Minister


Werkervaring Minister

Het is voor een startend Minister die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Minister is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Minister-president, Staatssecretaris .

Iets anders leren?

Is Minister het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Minister

Met wie werkt een Minister samen? 

Als Minister heb je iedere week te maken met andere Ministers en met het beleid dat zij voeren. Er is wekelijks overleg tussen al deze Ministers in de Ministerraad. De voorzitter van deze Ministerraad is de Minister-President.

De staatssecretaris is erg belangrijk voor een Minister. Hij kan worden gezien als een ondersteuning voor de Minister. Een Minister kan onmogelijk zelf alle beslissingen nemen en alle opdrachten uitvoeren. Je kan bepaalde taken dan delegeren aan een staatssecretaris die deze taken dan in jouw naam uitvoert.


  • Staatssecretaris
  • Minister-President
  • Minister
Minister


Organisaties waar een Minister werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Minister meestal werkt.

Waar werkt een Minister?


Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Minister

Waar kun je het beste werken als Minister? Hieronder vind je de best door de Minister beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Minister.

Competenties, Skills en Vaardigheden Minister:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Minister.

Welke competenties heeft een Minister nodig?

Een Minister heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Minister

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Minister passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Minister nodig? 

Als Minister moet je een krachtige uitstraling hebben, besluitvaardig zijn en goed kunnen samenwerken. Je moet je profileren als een leider en het is ook belangrijk om oprecht te zijn en het vertrouwen van de burgers te hebben (Baas)

Je wilt als Minister dat het beleid op jouw terrein zo goed mogelijk aansluit op de omgeving. Dit kun je bereiken door zorgvuldig en nauwkeurig te werken en rekening te houden met alle mogelijke actoren en factoren. Je wilt het beste beleid voor de samenleving en probeert zo het land te verbeteren (Perfectionist).
 

Bekijk de persoonstypen voor Minister


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Minister

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Minister

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Minister

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Minister

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Minister dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Minister belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Minister. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Minister iets voor je?

Zou je graag Minister willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Minister bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Minister

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar